Κύρια σημεία
Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη μιλά για την ανάγκη η χώρα να βγει από τα προγράμματα επιτροπείας, συζητά για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι θα προτείνει μεταρρυθμίσεις για μετά το 2018 τις οποίες θα υλοποιήσει με μεγάλη προσήλωση ώστε να πάρει ανταλλάγματα μείωση των πλεονασμάτων. Σε ποιους αλήθεια θα το προτείνει; Ο κ. Μητσοτάκης, που είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4% κατά μέσο όρο μέχρι το 2030, εμμέσως πλην σαφώς προτείνει 4ο μνημόνιο.
Η βασική του πρόταση δεν αφορούσε τις φοροελαφρύνσεις αλλά ότι θα προτείνει μια σειρά από μέτρα που θα αφορούν «απελευθερώσεις» των δημοσίων υπαλλήλων και μια σειρά άλλες μεταρρυθμίσεις προς τους δανειστές, μια πολιτική σκληρής και μονομερούς λιτότητας που συνιστά κατεξοχήν μορφή μνημονιακής επιτροπείας και μάλιστα την τέταρτη!
Εκτός από την «απελευθέρωση» δημοσίων υπαλλήλων, μίλησε ακόμη και για την κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών, είπε ότι θα πρέπει το σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να περάσει στους ιδιώτες, ακόμα και το γενικό λογιστήριο του κράτους έταξε στους ιδιώτες! Μίλησε για διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων τη στιγμή που από τις λίστες της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση έχει βεβαιώσει περίπου 1 δισ. με τις εισπράξεις να έχουν ήδη ξεκινήσει και ενώ ακόμη 4 δις ήδη καταγράφονται από το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης. Ταυτόχρονα προτείνει παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούμε όπως η ηλεκτρονική αδειοδότηση ή η κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.
Το παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης και αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι δύο εντελώς διαφορετικά μοντέλα. Εμείς ήδη από το 2015 λέγαμε ότι υποστηρίζουμε τις επενδύσεις αρκεί να τηρείται ο νόμος, οι όροι του ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την ΕΕ και το στοιχειώδες πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη στη συντριβή της εργασίας, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στον χαμηλό μισθό, στον μη σεβασμό του περιβάλλοντος. Έχει στο μυαλό του να συνεχίσει το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής.
Ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλά για επενδύσεις δεν λέει ότι το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. και πως το 2017 θα προσεγγίσουν πιθανά και τα 4 δισ. δηλαδή υψηλό 10ετίας. Επομένως το όλο αφήγημά ότι δήθεν θα δημιουργήσει χώρο για επενδύσεις, κρούει ανοικτές θύρες. Υπάρχει εικόνα πολύ μεγάλης βελτίωσης που φαίνεται τόσο από τους αριθμούς όσο και από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ενώ το ίδιο το Eurogroup και ξένοι ηγέτες είναι που λένε ότι για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια ανάκαμψης. Αυτή είναι μια απόλυτη πραγματικότητα που δεν μπορεί να την αρνηθεί ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο μέσα στο 2017 είχαμε 300.000 παραπάνω θέσεις εργασίας!
ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ Δ/Ξ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
Το ναυάγιο του Δ/Ξ πλοίου είναι ένα περιστατικό που έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να βελτιωθεί η κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα. Η κινητοποίηση, παρά τα όσα ακούστηκαν, υπήρξε άμεση: το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης του ατυχήματος και των συνεπειών του μπήκε σε λειτουργία μόλις 16 λεπτά μετά το ατύχημα. Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά. Δεν θα σχολιάσω την επικοινωνιακή διαχείρισή του εν μέσω μιας επιχείρησης για την απορρύπανση. Η σύσκεψη που έγινε στο Μ. Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αφορούσε στην πολιτική διαχείριση του ζητήματος και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες. Το επιχειρησιακό χρονοδιάγραμμα το έχει ανακοινώσει ο υπουργός. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Ο κ. Κουρουμπλής έκανε αυτό που έπρεπε, κινητοποίησε τον μηχανισμό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και νομίζω ότι η διαχείριση της κατάστασης επιχειρησιακά είναι η βέλτιστη.
Αναλυτικά
ΧΑΤΖΗΣ: Για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν και για το τι έγινε χθες στη Δ.Ε.Θ., με την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίου Μητσοτάκη, είναι μαζί μας και καλωσορίζουμε τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος είναι Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Μια άχαρη δουλειά, θα έλεγα, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να διαψεύδετε, όχι εσείς, όλοι οι υπουργοί, δηλαδή, αυτής της κατηγορίας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα διαψεύδοντα πρέπει να διαψεύσω και όσα επιβεβαιώνονται πρέπει να επιβεβαιώσω.
ΧΑΤΖΗΣ: Σπανίως οι υπουργοί Επικρατείας και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, Αντώνη, γιατί είναι μαζί μας ο καλός συνάδελφος και φίλος Αντώνης Δελλατόλας εκ μέρους της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες μας. Έτσι;
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Θα δούμε. Είναι λίγο διαφορετικός ο κ. Τζανακόπουλος. Είναι λίγο πιο αψύς και πιο νέος. Ίσως βγαίνει κάτι παραπάνω από το παρελθόν.
ΧΑΤΖΗΣ: Είναι και πιο νέος, είναι μόνο 35 χρονών και αυτό είναι καλό. Πάντως, δεν επιβεβαιώσατε ποτέ, αλλά απλώς διαψεύδετε τις πληροφορίες που έχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, το είπε και ο κ. Λεβέντης κάποια στιγμή, ότι ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο δεν είναι στα καλύτερά τους. Δεν είναι σε μια φάση, δηλαδή…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η 14η φορά μέσα σε περίπου ένα χρόνο. Μην το λέτε. Είναι η 14ης φορά.
ΧΑΤΖΗΣ: Θα τον φάει σε λίγο, νομίζω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού σας προκύψει αυτό;
ΧΑΤΖΗΣ: Από τις πληροφορίες που έχω, από καλά πληροφορημένες πηγές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω άλλες πληροφορίες που λένε ότι δεν ισχύει αυτό που λέτε.
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν ισχύει. Δεν θα τον «φάει», λέτε, στον ανασχηματισμό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, δεν θα χρησιμοποιούσα αυτό το ρήμα που χρησιμοποιήσατε.
ΧΑΤΖΗΣ: Έτσι το λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς οι πολιτικοί δεν το λέμε έτσι.
ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς τα λέτε στα γραφεία σας, δεν τα λέτε δημόσια.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Πήγες να πάρεις επιβεβαίωση για ένα θέμα που δεν υπήρχε περίπτωση.
ΧΑΤΖΗΣ: Ξέρω γιατί το ρωτάω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζετε ότι υπάρχει κάποια διαφορετική πολιτική στρατηγική μεταξύ του Πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομικών; Αυτό θα ήταν πλήρως αδύνατο.
ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλλά ο κ. Τσακαλώτος συχνά πυκνά μας λέει ότι «μην περιμένετε θαύματα, μην περιμένετε αύριο το πρωί να λυθούν τα προβλήματα». Σε αντίθεση με τον κύριο Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι πιο…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα κάνουμε θαύματα;
ΧΑΤΖΗΣ: Είναι, θα έλεγα, περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το νομίζω. Αν εσείς θεωρείτε ότι οι διαφορές ιδιοσυγκρασίας, ας πούμε, καταλήγουν και σε πολιτικές διαφορές ή σε πολιτικές συγκρούσεις, αυτό είναι δική σας…
ΧΑΤΖΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μια παράκληση γι’ αυτή τη συνέντευξη. Επειδή συχνά πυκνά όταν ο δημοσιογράφος κάνει μια ερώτηση, θεωρείται, όχι εσείς, γενικά, ότι παίρνουμε θέση, θέλω να σας πω ότι δεν παίρνουμε θέση. Όταν κάνουμε μια ερώτηση, την κάνουμε για να απαντήσετε. Τώρα, αν είμαι καλός ή κακός άνθρωπος, δεν ενδιαφέρει την κοινή γνώμη. Ενδιαφέρει η δική σας απάντηση. Και επειδή παρατηρώ σε όλες τις πλευρές και στην Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, αυτοί όλοι προσπαθούν να μας πουν «και εσείς που το λέτε έτσι». Εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Ούτε είμαστε με τους μεν, ούτε με τους δε, όταν είμαστε εδώ και κάνουμε τη δουλειά μας. Και θα ήθελα, επειδή είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ασχολείστε με τον Τύπο, σε αυτό να υπάρξει και από τη δική σας πλευρά μια προσπάθεια και στα δικά σας στελέχη, όπως και στους υπόλοιπους το έχω πει, να σταματήσει αυτό το βιολί. Ένας δημοσιογράφος, ο οποίος στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, δεν είναι κακός άνθρωπος, ούτε κακός δημοσιογράφος. Αυτή είναι η άποψή του.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν τρόποι και τρόποι, πάντως, καταλάβατε;
ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, επειδή θα μιλήσω για τη Δ.Ε.Θ., που ήταν ο κ. Μητσοτάκης και εδώ δεν έχουμε νεοδημοκράτη, γι’ αυτό το λέω. Όπως τα είπα και στον κ. Γεωργιάδη την προηγούμενη Κυριακή.
(Ακολουθεί ρεπορτάζ για την πετρελαιοκηλίδα)
ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα ένα σχόλιο για την κατάσταση. Δεν είναι ευχάριστο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχάριστο. Πρόκειται για ένα περιστατικό, το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Από τη δική μας μεριά κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να μην επεκταθεί, αλλά αντίθετα να βελτιωθεί η κατάσταση, όσο το δυνατόν συντομότερα. Η κινητοποίηση, παρά τα όσα ακούστηκαν, νομίζω ότι ήταν άμεση.
ΧΑΤΖΗΣ: Υπήρξαν διάφορα προβλήματα και στην επικοινωνία που έγινε και γενικότερα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα σχολιάσω, εν μέσω μιας επιχείρησης για την απορρύπανση, την επικοινωνιακή διαχείριση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής: ότι 02:25, αν δεν κάνω λάθος, έγινε το ατύχημα, 02:41, δηλαδή 16 λεπτά μετά, είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, μετά από 2-3 ημέρες ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα έρθει αυτό το συγκεκριμένο πλοίο, που έχει αυτές τις δυνατότητες και άργησε αυτό…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να απαντήσω. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει όταν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι το σκάφος αυτό θα χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένη δουλειά. Στις δύο ημέρες, αν δεν κάνω λάθος, τη δεύτερη ημέρα ήταν το πλοίο εδώ, όταν αποδείχθηκε ότι ήταν απαραίτητη η παρουσία του και η ανάγκη για να…
ΧΑΤΖΗΣ: Στις 9 έγινε, στις 13 ενημερώθηκε.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Μπορούμε να ξεχωρίσουμε, κύριε Υπουργέ, δύο πράγματα; Τις ευθύνες και το «γρήγορα-αργά»; Το έχετε ξανασχολιάσει. Έχετε μια εικόνα, σήμερα, πώς πάει η απορρύπανση και αν έχετε από τις υπηρεσίες σας μια αίσθηση, πότε θα μπορέσουν να ξαναχρησιμοποιηθούν οι παραλίες, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το μείζον.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να το προεξοφλήσω.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Αν έχετε κάποια πληροφόρηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι δεν μπορώ να το προεξοφλήσω.
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν έχετε καμία ενημέρωση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Βλέπετε ότι η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά. Τις επίσημες ανακοινώσεις θα πρέπει να τις κάνει το Λιμενικό και το υπουργείο Υγείας. Δεν είναι δική μου η αρμοδιότητα, αυτή τη στιγμή, να ενημερώσω για το συγκεκριμένο.
ΧΑΤΖΗΣ: Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αν έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Αυτό λέω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα το έχει ανακοινώσει ο υπουργός. Είπαμε ότι θα χρειαστούν κάποιες περισσότερες ημέρες, ίσως 15, αν δεν κάνω λάθος. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη χρήση της παραλίας και των θαλασσών, δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να απαντήσω.
ΧΑΤΖΗΣ: Κάνατε μια έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα.
ΧΑΤΖΗΣ: Εκεί υπήρξε κάποιος ειδικός επιστήμονας, τον οποίο καλέσατε; Δεν το ξέρω, γι΄ αυτό ρωτάω, για να σας πει τι ακριβώς έχει συμβεί, με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το χρονοδιάγραμμα το έχει ανακοινώσει ο υπουργός. Από εκεί και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη, η οποία αφορούσε την πολιτική διαχείριση του ζητήματος και δόθηκαν και συγκεκριμένες εντολές από τον Πρωθυπουργό. Το βασικό ζήτημα, αυτή τη στιγμή, πέρα από το επιχειρησιακό…
ΧΑΤΖΗΣ: Είδαμε ότι το πήρε επάνω του. Το είδαμε αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι πέρα από το επιχειρησιακό, είναι το πολιτικό. Δηλαδή, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει πολύ συγκεκριμένες παθογένειες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται πολλές φορές πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, δεν είναι ο ενδεδειγμένος.
ΧΑΤΖΗΣ: Το ξέρατε αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά το ξέραμε.
ΧΑΤΖΗΣ: Όταν κατηγορούσατε τους άλλους ότι δεν τα κάνουν καλά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά το ξέραμε. Τη Δημόσια Διοίκηση ποιος την έφτιαξε; Η σημερινή κυβέρνηση;
ΧΑΤΖΗΣ: Είναι από το 1922.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η δομή των υπουργείων, ο τρόπος με τον οποίο έχουν στελεχωθεί…
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν τις αλλάξατε τις δομές των υπουργείων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθούμε καθημερινά να τις αλλάξουμε και νομίζω ότι έχουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.
ΧΑΤΖΗΣ: Γιατί δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή ο κύριος Τσίπρας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εν μέσω μιας επιχείρησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θεωρείτε ότι το μείζον ζήτημα είναι η απόδοση ευθυνών, ποιος φταίει, ποιος δεν φταίει; Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Κουρουμπλής κινητοποίησε τους μηχανισμούς. Από εκεί και πέρα, στο τέλος της κρίσης αυτής, στο τέλος της διαχείρισης, θα αποτιμήσει ο Πρωθυπουργός, όπως αποτιμά και για κάθε υπουργό, αν ο κ. Κουρουμπλής ή εγώ, για παράδειγμα, και τη δική μου παρουσία την αποτιμά καθημερινά, όπως αποτιμά και τις επιδόσεις όλων των υπουργών.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είχα και άλλη μια ευκαιρία να ρωτήσω τον Εκπρόσωπο για τα θέματα του κ. Κουρουμπλή. Εγώ δέχομαι για χατίρι της συζήτησης ότι αυτό δεν θα εκτιμηθεί στην ώρα που πρέπει από τον Πρωθυπουργό.
ΧΑΤΖΗΣ: ΄Ηταν συγκεκριμένος ο κ. Τζανακόπουλος.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ναι, ότι θα το δούμε αργότερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είπα εγώ ότι θα το δούμε αργότερα.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για απόδοση ευθυνών μιλώ γενικότερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Ο κ. Κουρουμπλής έκανε αυτό το οποίο έπρεπε. Κινητοποίησε το μηχανισμό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και νομίζω ότι η διαχείριση της κατάστασης επιχειρησιακά, είναι βέλτιστη.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα σε αυτό: Πήρατε απόφαση ή έδωσε εντολή ο Πρωθυπουργός να φύγουν οι αρμοδιότητες από το υπουργείο Ναυτιλίας, των ελέγχων σε πλοία και λοιπά και να πάνε στον ελληνικό νηογνώμονα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσε εντολή ο Πρωθυπουργός, το είδατε στο δελτίο Τύπου, να φύγει η εκτίμηση για το αξιόπλοο των πλοίων από το Κέντρο Επιθεώρησης και Ελέγχου του υπουργείο Ναυτιλίας και να μεταφερθεί, πράγματι, στο νηογνώμονα. Από εκεί και πέρα, προφανώς…
ΧΑΤΖΗΣ: Διαπίστωσε ο κ. Πρωθυπουργός, προφανώς, ότι δεν είχε γίνει σωστά η δουλειά, φαντάζομαι από την ενημέρωση που είχε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό προσπαθώ να σας πω. Εγώ, αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να προκαταβάλω…
ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, δεν λέμε ότι προκαταβάλετε, αλλά απαντήστε σε αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άμα με αφήσετε, θα απαντήσω.
ΧΑΤΖΗΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Διαπίστωσε, δηλαδή, κάποια προβλήματα, από την ενημέρωση που είχε προφανώς, γιατί το πήρε επάνω του το θέμα ο κ. Τσίπρας, όπως καταλάβαμε. Διαπίστωσε κάποια προβλήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι που έκανε τους ελέγχους και γι΄ αυτό έθεσε στον ελληνικό νηογνώμονα την αρμοδιότητα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι προφανές. Σας ξαναείπα προηγουμένως ότι πάρα πολλά υπουργεία –αλλά δεν θέλω να προκαταβάλω το αποτέλεσμα της έρευνας- έχουν στο εσωτερικό τους μηχανισμούς και δομές, οι οποίες δεν λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός έδωσε την εντολή για τη μεταφορά της αρμοδιότητας, έτσι ώστε να απομείνει στο υπουργείο η εποπτεία ως προς το αξιόπλοο, αλλά από εκεί και πέρα η απόφαση για το αν και κατά πόσο ένα πλοίο είναι αξιόπλοο, να περάσει στο νηογνώμονα. Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία πρέπει να σας πω ότι για να γίνει δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Δηλαδή, συνήθως η δυνατότητα για την κάθαρση και την εξυγίανση των δημόσιων υπηρεσιών έχει πάρα πολλές αντιδράσεις. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει μια κρίση, δίνεται ταυτόχρονα και μια δυνατότητα να εκκαθαρίζουμε, να εξυγιαίνουμε, να δημιουργούμε τους όρους για τη βέλτιστη λειτουργία των θεσμών.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Φεύγει από μια δημόσια υπηρεσία μια αρμοδιότητα και πάει σε έναν ιδιωτικό φορέα. Δεν είναι πάντα καλά, αλλά θα το δούμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι είναι η καλύτερη και η πλέον ενδεδειγμένη λύση.
ΧΑΤΖΗΣ: Προφανώς, φαντάζομαι ότι μέσα από την έρευνα που παρουσιάστηκε στον κύριο Πρωθυπουργό, υπήρξαν στοιχεία που τον οδήγησαν στην απόφαση. Έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι προφανές.
ΧΑΤΖΗΣ: Είναι προφανές.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Το επίπεδο της συνεργασίας του υπουργείου και των κρατικών υπηρεσιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανοποιητικό; Γιατί ακούσαμε δημάρχους που λένε ότι είναι μόνοι τους, ότι λίγο το Λιμενικό και λοιπά, κάντε μας μια εκτίμηση. Είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο που λειτούργησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση, εν μέσω μιας προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η κρίση, να κάνω πολιτικά σχόλια για τον τρόπο…
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για την προσπάθεια λέω εγώ. Δεν θέλω να μου κρίνετε πολιτικά τι λέει κάθε δήμαρχος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά μου τοποθετείστε, όμως,
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, είστε εξυπνότερος από εμάς και καταλαβαίνετε. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που συνεργάζεται η διοίκηση, το κράτος με τους δημάρχους; Πολιτικά, καθένας λέει ό,τι θέλει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί δήμαρχοι, εν μέσω μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προκύψει, έχουν λειτουργήσει και πολιτικά. Από τη δική μου μεριά, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πολιτικό σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί δήμαρχοι. Εμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε μια δουλειά να κάνουμε. Η δουλειά σχετίζεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος στη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πολιτικά σχόλια για τον τρόπο αντιμετώπισης είτε από τους δημάρχους, είτε από τη Δημόσια Διοίκηση, είτε από το Λιμενικό, θα γίνουν με τον απολογισμό των υπηρεσιακών ενεργειών τους. Αλλά, σας ξαναλέω, ότι εγώ σε πολιτική σύγκρουση με τους δημάρχους, που έχουν βρει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, να εξαπολύσουν τα πυρά τους απέναντι στην κυβέρνηση για λόγους που αφορούν τους ίδιους και μόνο τους ίδιους…
ΧΑΤΖΗΣ: Οι δήμαρχοι, κ. Υπουργέ, το κάνουν πάντα με όλες τις κυβερνήσεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε, λοιπόν.
ΧΑΤΖΗΣ: Οι δήμαρχοι κοιτούν το σπίτι τους. Δεν κοιτούν την κεντρική κυβέρνηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δική μας μεριά, δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε πολιτικό διάλογο με τους δημάρχους. Έχουμε μια δουλειά να κάνουμε και αυτή θα κάνουμε.
ΧΑΤΖΗΣ: Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, θέσατε ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα πριν από λίγο και το επεσήμανε ο Αντώνης Δελλατόλας: Είπε ο Αντώνης ότι από το Δημόσιο θα φύγει μια αρμοδιότητα και πάει στον ιδιωτικό τομέα. Το αποφάσισε ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός. Δεν το αποφάσισα εγώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με την εποπτεία του Δημοσίου.
ΧΑΤΖΗΣ: Φυσικά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν καλύτερη τεχνογνωσία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιθανόν αποτελεσματικότερους ελέγχους και έχω την αίσθηση ότι με την εποπτεία του Δημοσίου είναι πολύ πιθανόν να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
ΧΑΤΖΗΣ: Κατά συνέπεια, φαίνεται να προσχωρείτε στην άποψη ότι το Δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να κάνουν πράγματα μαζί και ο ιδιωτικός τομέας, επίσης, μπορεί να κάνει πράγματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν προσχωρώ σε αυτή την άποψη.
ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό κάνετε, όμως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην προσπαθείτε να κάνετε πολιτική γενίκευση.
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν κάνω πολιτική γενίκευση. Ερώτηση σας κάνω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε πολιτική γενίκευση.
ΧΑΤΖΗΣ: Ερώτηση σας κάνω. Προσχωρείτε σε αυτή την άποψη; Ναι ή όχι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή σας έχει συγκεκριμένες παραδοχές.
ΧΑΤΖΗΣ: Καμία παραδοχή δεν έχει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν έχει.
ΧΑΤΖΗΣ: Ερώτηση σας κάνω και είναι ξεκάθαρη. Προσχωρείτε, ναι ή όχι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν προσχωρούμε στην άποψη αυτή. Αντιθέτως, το Δημόσιο, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να κάνει εξαιρετικά αποτελεσματική δουλειά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα, το οποίο είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχουμε ακούσει, πολλές φορές, τον Πρωθυπουργό –εγώ, αν έχει κάποια αξία η γνώμη μου, θεωρώ ότι έχει δίκιο- να λέει ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει άξια στελέχη -και ως αντίληψη ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το υποστηρίζει- και πρέπει να αξιολογούνται και να είναι μπροστά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας σε ό,τι τους αφορά. Αυτή η απόφαση του Πρωθυπουργού, η παραίνεση, η προτροπή, κατά τη γνώμη μου είναι ένα χαστούκι σε όσους έχουν ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή, σε ένα βαθμό τους ακυρώνει, θα έλεγα και τους ενοχοποιεί…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε γενίκευση.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Δεν κάνω γενίκευση. Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου λέω. Όταν έρχεται ο Πρωθυπουργός πάνω σε μια κρίση, ανεξάρτητα αν δείχνει ευθύνες, δεν θέλω να μπω σε αυτό, δεν είναι και το ζήτημα που απασχολεί τον κόσμο, παίρνει μια απόφαση να πάρει αρμοδιότητες από μια υπηρεσία του υπουργείου και να την πάει στον ελληνικό νηογνώμονα με την εποπτεία του υπουργείου, αμέσως σε ένα βαθμό αν ήμουν σε αυτή την υπηρεσία, θα θεωρούσα τον εαυτό μου ότι έχω κάνει «λαμογιά» ή ότι είμαι άχρηστος. Αυτό δεν το εκτιμήσατε; Το κάνατε πάνω στην κρίση. Γιατί πάνω στην κρίση δεν θέλετε να κάνετε πολιτικά σχόλια και κρίσεις. Εγώ το εκτιμώ. Το είπατε και σε μια άλλη συνέντευξη. Αλλά, πάνω στην κρίση, ο Πρωθυπουργός καταργεί μια υπηρεσία και λέει να πάει αλλού. Είναι ένα ζήτημα αυτό. Είναι μια αντίφαση σε σχέση με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο τον καιρό για τη Δημόσια Διοίκηση.
ΧΑΤΖΗΣ: Γι΄ αυτό τον ερώτησα και θύμωσε, αν προσχωρεί στην άποψη. Είναι ακριβώς αυτό. Αυτή την εντύπωση δίνετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε να κάνετε μια πολιτική γενίκευση για ένα ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως συγκεκριμένο. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός για να πάρει αυτή την απόφαση έχει ζυγίσει όλα αυτά που λέτε. Βλέπετε ότι οι ερωτήσεις σας διαρκούν αρκετά περισσότερο από τις απαντήσεις.
ΧΑΤΖΗΣ: Συνεχίστε. Του είπα να μη σας διακόψει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίθηκε αυτό. Δεν θέλω να προκαταβάλω ούτε τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ούτε τα αποτελέσματα πιθανόν ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει και η ελληνική Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, όμως, ένα είναι το δεδομένο: ότι υπάρχουν δομές, υπάρχουν κέντρα παραεξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία δεν έχουν στηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και τα οποία θα πρέπει να εξυγιανθούν, να αποκαθαρθούν, διότι ακριβώς ο στόχος ο δικός μας είναι μια Δημόσια Διοίκηση αποτελεσματική. Είναι μια Δημόσια Διοίκηση, η οποία είναι στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών. Και αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Και εκτιμώ ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μοναδική πολιτική δύναμη, που μπορεί να εγγυηθεί μια τέτοια Δημόσια Διοίκηση.
ΧΑΤΖΗΣ: Μα, είπατε νωρίτερα ότι δεν είναι καλή, ότι την έφτιαξαν λάθος. Τώρα, πώς το λέτε αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας μιλώ για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Νομίζω ότι είμαι αρκετά ακριβολόγος για να μην παρεξηγούνται τα λεγόμενά μου.
ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, είπατε πολλές φορές τη φράση «πολιτική γενίκευση». Επειδή είστε και αριστερός, θα σας πω το εξής. Οι ποσοτικές συσσωρεύσεις φέρνουν τις ποιοτικές αλλαγές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μιλήσουμε για το αντιντίρινγκ, τώρα;
ΧΑΤΖΗΣ: Ένα το ένα, ένα το άλλο, δέκα τέτοια, φέρνουν μια ποιοτική αλλαγή σε ένα πολιτικό σχηματισμό, όπως ο δικός σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση, όπως ο κ. Μητσοτάκης χθες για τις κοινωνικές ανισότητες; Δεν νομίζω ότι ισχύει στο συγκεκριμένο.
(Ρεπορτάζ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ.)
ΧΑΤΖΗΣ: Πάμε στη Δ.Ε.Θ. Είδαμε, χθες, την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Την έχω και γραπτή. Και είδα και την ανακοίνωσή σας, την οποία διάβασα. Ήταν πάρα πολύ σκληρή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι. Μιλήσατε για τέταρτο μνημόνιο. Και πριν μπούμε στο στούντιο, το ψάξαμε λίγο, το κουβεντιάσαμε και σας ζητώ να μου πείτε, πού εδράζεται αυτή η άποψη…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, να σας πω το εξής, πριν πάμε στον ειδικό σχολιασμό: Είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν φημίζεται για τη ρητορική του δεινότητα. Όμως, αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει η ουσία της πολιτικής. Και στην ουσία της πολιτικής, αυτό το οποίο είπε χθες, μέσα σε πάρα πολλά άλλα που θα έχουμε το χρόνο νομίζω να τα σχολιάσουμε, είναι ότι τη στιγμή που όλη η Ευρώπη συζητά για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα εποπτείας και τα προγράμματα μνημονίων και τη σκληρή επιτροπεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα προτείνει –σε ποιον θα προτείνει, αλήθεια- μεταρρυθμίσεις μετά το 2018 και τις οποίες θα υλοποιήσει με πάρα πολύ μεγάλη προσήλωση. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τέταρτο πρόγραμμα, τέταρτο μνημόνιο.
ΧΑΤΖΗΣ: Το έχω εδώ, στο σημείο που αναφέρεστε λέει –σας το διαβάζω για να το σχολιάσετε- «όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία. Και θα προτείνω», λέει, «και μια καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, στους εταίρους.
ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς το λέτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το λέω εγώ. Ο κ. Μητσοτάκης το λέει.
ΧΑΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, η λογική είναι απλή. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μετά το 2018…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έναντι ποίου;
ΧΑΤΖΗΣ: …τις οποίες προτείνει να εφαρμόσει η ίδια με απόλυτη προσήλωση, με έμφαση, το μεγάλο ασθενή, τη μεταρρύθμιση του κράτους. Και όσο αυτές υλοποιούνται, τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Αυτή η συμφωνία μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μνημόνιο, δηλαδή.
ΧΑΤΖΗΣ: Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μη διαβάζετε, τώρα, όλη την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Σας είπα ότι αυτό είναι πρόταση μνημονίου.
ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό, δηλαδή, είναι πρόταση μνημονίου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να το κάνω πιο εξειδικευμένο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη μιλά…
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν μπορώ να αντικρούσω αυτό που λέτε, γιατί δεν είναι η δουλειά μου. Διάβασα τι είπε ο κ. Μητσοτάκης…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τη στιγμή, λοιπόν, που όλη η Ευρώπη μιλά για την ανάγκη η χώρα να βγει από τα προγράμματα επιτροπείας, τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά για την ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και προτείνει νέο μνημόνιο. Αυτό είναι το πολιτικό…
ΧΑΤΖΗΣ: Είναι επικοινωνιακό περισσότερο αυτό που μου λέτε τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι πολιτική ουσία το ότι θα προτείνει και θα δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις. Μη συνεχίζουμε να διαβάζουμε την ομιλία. Τη διαβάσατε. Γράμματα ξέρουμε και οι δυο μας…
ΧΑΤΖΗΣ: Ένα λεπτό. Λέει για μεταρρυθμίσεις και εγώ οφείλω να σας ρωτώ. Δεν μπορώ να μην σας ρωτώ. Λέει για μεταρρυθμίσεις, να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισόδημα μέχρι 10.000, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα. Συντελεστές στο 11% και 22% το ΦΠΑ. Το πέτυχε η Κύπρος…
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να μιλήσω πάνω σε αυτό. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης, πρότεινε μια σειρά μειώσεις φόρων. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ένα-δύο-τρία-πέντε πράγματα. Εγώ ρωτώ τον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που σήμερα είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς: Εκτιμάτε ότι αυτά είναι εφικτά; Αυτά που πρότεινε στο κομμάτι ελαφρύνσεις, μειώσεις φόρων και λοιπά, κατά τη γνώμη σας είναι εφικτά να πραγματοποιηθούν, αφού υπάρχει ένα μνημόνιο και μια δέσμευση; Αυτό είναι το ζήτημα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η βασική πρόταση του κ. Μητσοτάκη, χθες, δεν αφορούσε τις φοροελαφρύνσεις. Η βασική πρόταση του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι θα προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα αφορούν απελευθερώσεις, όπως είπε, δημοσίων υπαλλήλων –έτσι λέμε, πλέον, τις απολύσεις- και μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις προς τους θεσμούς, προς τους δανειστές όπως είπε, τις οποίες θα τις υλοποιήσει με τη μέγιστη δυνατή προσήλωση, έτσι ώστε να πάρει κάποια ανταλλάγματα. Αυτό το οποίο, λοιπόν, πρότεινε είναι κατ΄ εξοχήν μορφή μνημονιακής επιτροπείας και μάλιστα θα είναι η τέταρτη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε με πολύ μεγάλη σαφήνεια «θα προτείνω συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις» -ποιες, δεν είπε- «τις οποίες θα υλοποιήσω με τη μέγιστη δυνατή προσήλωση για να πάρω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συμφωνήσει μαζί με την τότε κυβέρνησή του σε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%, επίσης –αν δεν κάνω λάθος- δεν είπε το νούμερο. Δηλαδή, για τι πρωτογενή πλεονάσματα μιλάμε. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, ο οποίος είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 4,1% κατά μέσο όρο μέχρι το 2030, τώρα μας λέει ότι θα προτείνει ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα είναι μια πολιτική σκληρής και μονομερούς λιτότητας, για να πάρει κάποια ανταλλάγματα. Αυτή ήταν η βασική του πολιτική πρόταση. Θέλετε να σας πω τι είπε ο κ. Μητσοτάκης; Ο κ. Μητσοτάκης είπε για απελευθέρωση δημόσιων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης είπε για κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών, είπε πως θα πρέπει το σύνολο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για παράδειγμα, να περάσει σε ιδιώτες. Ακόμα και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έταξε στους ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης χθες. Και μια σειρά από άλλα πράγματα.
ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό που είπε για τη μισθοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πει κανείς γι’ αυτό. Μόνον εμένα δεν πούλησε ο κ. Μητσοτάκης χθες! «Έτσι ώστε», λέει, «να πάρει κάποια ανταλλάγματα».
ΧΑΤΖΗΣ: Ένα-ένα, κ. Τζανακόπουλε. Και εσείς με τους δημόσιους υπαλλήλους και γενικά με τον δημόσιο τομέα, το επισημάνατε και προηγουμένως, είπατε ότι χρειάζεται να γίνουν για να φτιαχτεί μια καλή Δημόσια Διοίκηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στους ιδιώτες, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης.
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είπα ότι σημαίνει αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν το είπατε εσείς, ο κ. Μητσοτάκης το είπε.
ΧΑΤΖΗΣ: Λέω, λοιπόν ότι μιλήσατε για αξιολόγηση. Άρα και εσείς θέλετε, επιχειρείτε και επιδιώκετε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δουλειά στον δημόσιο τομέα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Οι παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης είναι απολύτως γνωστές και γι’ αυτό έχουμε προτείνει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων στο πρόγραμμα «Δημόσια Διοίκηση 2020», το οποίο παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και η κυρία Γεροβασίλη πριν από λίγο καιρό, με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τη Δημόσια Διοίκηση. Από εκεί και πέρα, όμως, το να προτείνεις τη μαζική απελευθέρωση δημόσιων υπαλλήλων για να πάρεις, υποτίθεται, κάποιες φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν…
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: (δεν ακούγεται)
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να απελευθερωθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
ΧΑΤΖΗΣ: Είπε η κυρία Μπακογιάννη νωρίτερα ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, είναι δέσμευση αυτό, αλλά θα μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος, όχι να πάει σε έναν άλλο νομό, αλλά με βάση την αξιολόγηση που θα γίνει, να μπορεί να πάει σε μια άλλη υπηρεσία…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει κάνει, ήδη, η ελληνική κυβέρνηση αυτό.
ΧΑΤΖΗΣ: Σας λέω τι είπε, τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει κάνει, ήδη, η ελληνική κυβέρνηση. Επομένως, υπόσχεται πράγματα, τα οποία ήδη έχουν γίνει. Και δεν ήταν το μόνο αυτό, δηλαδή την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, τη δυνατότητά τους να επιλέγουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια…
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είσαστε ευχαριστημένοι, φαίνεται.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Συνεχίζουμε και προσπαθούμε…
ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, το οποίο, όμως, δεν περιλαμβάνει απελευθερώσεις δημόσιων υπαλλήλων, όπως το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Όμως, να σας πω ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε και άλλα πράγματα. Μίλησε για τη διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων. Είπε ότι από τις λίστες δεν μπορούμε να βγάλουμε τίποτα. Επομένως, όλα τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία χάθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα πάνε στα αζήτητα. Είπε και άλλα.
ΧΑΤΖΗΣ: Μπορούμε να βγάλουμε αλήθεια;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και μπορούμε να βγάλουμε.
ΧΑΤΖΗΣ: Τα τελευταία 5-6 χρόνια και πριν από τη δική σας κυβέρνηση, όλοι το λένε αυτό, τι 5-6 χρόνια, να το πούμε δεκαετίες, για τους φοροφυγάδες…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λένε καθόλου όλοι. Από τις λίστες, η σημερινή κυβέρνηση έχει βεβαιώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο.
ΧΑΤΖΗΣ: Για τους φοροφυγάδες, γενικώς, οι κυβερνήσεις, όλοι οι πολιτικοί, μας τάζουν ότι από αυτά τα λεφτά θα βγάλουμε. Είναι έτσι ή δεν είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά κάποιοι δεν έβγαζαν και κάποιοι βγάζουν. Σας λέω, λοιπόν, ότι ένα δισεκατομμύριο έχει βεβαιωθεί από τις λίστες της φοροδιαφυγής.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχουμε εικόνα για το πόσα έχουν εισπραχθεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αρκετά μεγάλα τα ποσά και ξέρετε ότι οι εισπράξεις προϋποθέτουν την ενδικοφανή προσφυγή και στη συνέχεια, πιθανότατα, την τελεσίδικη απόφαση.
ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή, τι ποσό υπολογίζετε ότι μπορεί να εισπράξουμε από αυτό μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια, ας πούμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ένα δισεκατομμύριο έχει βεβαιωθεί. Νομίζω ότι οι εισπράξεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ακόμη περισσότερες έχουν γίνει εισπράξεις λόγω του προγράμματος της εθελούσιας αποκάλυψης, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό, που είχα την ενημέρωση, είχε καταγράψει περίπου τέσσερα δισ. ευρώ ευρώ και συνεχίζεται το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης. Αν διαγραφούν τα χρέη των λιστών, όπως καταλαβαίνετε, και πάψουν όλες οι ποινικές διώξεις εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων, καταλαβαίνετε ότι ούτε τα προγράμματα εθελούσιας αποκάλυψης δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε, χθες, μια λίστα, μια δέσμη μέτρων, τα οποία κατά τη γνώμη μου συγκροτούν ακριβώς τον πυρήνα μιας πολιτικής, που αποτελεί την πολιτική του τετάρτου μνημονίου.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Στο κομμάτι των επενδύσεων, εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης αρκετά προωθημένος. Είπε ότι είναι εμβληματικές για τον ίδιο οι Σκουριές και το Ελληνικό.
ΧΑΤΖΗΣ: Πριν πάμε σε αυτό, να ρωτήσω για το Ελληνικό, που είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο και όπως μου είχε πει εδώ ο κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος και προσπαθεί να υλοποιηθεί αυτό το project…
TZANAKOΠΟΥΛΟΣ: Όλη η κυβέρνηση προσπαθεί.
ΧΑΤΖΗΣ: Θέλω να πω ότι το έχει αναλάβει και ο ίδιος ως υπουργός, μου έλεγε ότι τον Ιανουάριο θα βάλουμε τις μπουλντόζες και ήρθε τώρα αυτή η εξέλιξη και επιχείρησε η κυβέρνηση, η Αρχαιολογική Υπηρεσία να το ανατρέψει αυτό, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Για την Αρχαιολογική Υπηρεσία λέω, το ΚΑΣ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απόφαση το ΚΑΣ;
ΧΑΤΖΗΣ: Η εισήγησή του είναι αρνητική, πάντως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρετε;
ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, βέβαια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αρνητική η εισήγησή του.
ΧΑΤΖΗΣ: Ποια είναι η εισήγησή του;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θετική. Θα μιλήσουμε τώρα για το Ελληνικό;
ΧΑΤΖΗΣ: Να μου πείτε τώρα, μιας και το θέσαμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης. Εκείνοι οι οποίοι μιλούν για καθυστερήσεις στο Ελληνικό, θα έπρεπε να έχουν προσέξει πολύ περισσότερο όταν υπόγραψαν τη συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία έβριθε και νομικών λαθών, αλλά και πραγματικών διοικητικών προβλημάτων που δημιουργούσε. Εμείς επαναδιαπραγματευτήκαμε τη συγκεκριμένη σύμβαση και από εκεί και πέρα, οι υπηρεσίες, κατά τη γνώμη μου, κάνουν τη δουλειά τους. Θα την κάνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκύψουν εμπόδια στο μέλλον, τα οποία δεν θα μπορούμε να τα υπερβούμε. Διότι, ξέρετε ότι μία απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει ότι οι συγκεκριμένες πράξεις της Διοίκησης είναι άκυρες, θα δημιουργήσουν πολύ χειρότερα προβλήματα από τα οποία θα δημιουργούνταν και δημιουργούνται, αυτή τη στιγμή, από μια σειρά παρατάσεις εν πάση περιπτώσει ή κάποιες μικρές καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έναρξη του έργου. Για ποιο λόγο υπάρχουν καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου; Διότι προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με όσο το δυνατόν…
ΧΑΤΖΗΣ: Στο ερώτημά μου, δεν υπονοώ κάποια ευθύνη στην κυβέρνηση. Υπονοεί κάποια ευθύνη σε κάποιες υπηρεσίες που λειτουργούν με ένα διαφορετικό τρόπο, γιατί ο κ. Φλαμπουράρης δεν μπορούσε παρά να είναι ειλικρινής. Όταν ήρθε εδώ είπε ότι τον Ιανουάριο εμείς θα βάλουμε μπουλντόζες. Δεν μπορεί να λέει ψέματα στον κόσμο.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για το ΚΑΣ, που είπατε πριν, έχετε εκτίμηση ότι θα έχει άλλη προσέγγιση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το ΚΑΣ, διότι το ΚΑΣ λειτουργεί με έναν ανεξάρτητο τρόπο και από τον μόνο από τον οποίο περιορίζεται είναι από την επιστήμη της Αρχαιολογίας. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι με τον τρόπο με τον οποίο προωθούμε εμείς τις διαδικασίες για το έργο, προεξοφλούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
ΧΑΤΖΗΣ: Ακόμη κι αν βγει αρνητική η απόφαση του ΚΑΣ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε αρνητική; Δεν υπάρχουν θετικές και αρνητικές. Αυτό που θα κάνει το ΚΑΣ…
ΧΑΤΖΗΣ: Να είναι αρχαιολογικός χώρος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που θα κάνει το ΚΑΣ, είναι ζήτημα του ΚΑΣ. Αυτό για το οποίο μπορεί να μιλήσει η κυβέρνηση είναι ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τη διακινδυνεύσουν στο σύνολό της.
ΧΑΤΖΗΣ: Συνεπώς, δεσμεύεστε ότι θα προχωρήσει αυτή η επένδυση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Έχει υπογραφεί και μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου και των επενδυτών. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι εκείνοι οι οποίοι σήμερα θεωρούν εγκληματική την επένδυση του Ελληνικού, ήταν εκείνοι οι οποίοι στην πραγματικότητα είχαν δημιουργήσει όλα τα διοικητικά και νομικά εμπόδια για να μην μπορεί να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η συγκεκριμένη επένδυση. Ένα ζήτημα είναι αυτό. Το δεύτερο, για να επιστρέψουμε στην πολιτική ουσία της συζήτησης του κ. Μητσοτάκη, γιατί ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλά για το Ελληνικό και τις Σκουριές, είτε δεν γνωρίζει, είτε εσκεμμένα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό σόου, θα σας πω ότι πολλά από αυτά που πρότεινε για την επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα, είναι πολιτικές που ήδη υλοποιούμε. Όπως είναι, για παράδειγμα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, οι οποίες γίνονται πλέον σχεδόν με ηλεκτρονικό τρόπο.
ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, υπάρχουν…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αλλάξει η εικόνα, αυτή τη στιγμή.
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν λέω ότι δεν έχει αλλάξει. Παραμένει, όμως, ένα από τα μεγάλα προβλήματα των επενδυτών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι σε λίγο και άλλα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας θα περάσουν στην ηλεκτρονική αδειοδότηση. Και μέχρι το τέλος του 2018, νομίζω, περίπου το 70% με 80% των επιχειρηματικών πεδίων θα μπορούν να αδειοδοτούνται ηλεκτρονικά. Επομένως, και αυτή η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι…
ΧΑΤΖΗΣ: Εννοείτε όπως είναι οι μεγάλες επενδύσεις; Δηλαδή, ένας επενδυτής που έρχεται από το εξωτερικό…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ηλεκτρονική αδειοδότηση σημαίνει ότι καταθέτω την αίτησή μου ηλεκτρονικά και από εκεί και πέρα, βγαίνει ένα πιστοποιητικό και μπορεί να εκκινήσει η διαδικασία…
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν εννοούσα αυτό. Εννοούσα αν έρθει ένας επενδυτής από τις ΗΠΑ, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία και θέλει να κάνει μια μεγάλη επένδυση του ενός δις, με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσει και αυτός ή σε αυτές τις μεγάλες επενδύσεις έχετε έναν ξεχωριστό τρόπο να τις προωθείτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θεωρηθούν στρατηγικές επενδύσεις, τότε υπάγονται στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, που έχει πάρα πολύ συγκεκριμένες διευκολύνσεις και οι οποίες είναι και αυτές νομοθετημένες. Όμως, αυτό το οποίο θέλω να σας πω εγώ είναι το εξής: Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για επενδύσεις. Χρησιμοποιεί διάφορα εμβληματικά, κατά τη γνώμη του, παραδείγματα. Αυτό το οποίο δεν μας λέει είναι ότι το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 2,8 δις ευρώ και το 2017 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα θα προσεγγίσουν πιθανά και τα 4 δις ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα επιτύχουμε υψηλό δεκαετίας. Επομένως και το όλο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν θα δημιουργήσει χώρο για τις επενδύσεις, είναι μάλλον ένα αφήγημα που χτυπά ανοιχτές θύρες. Κρούει ανοιχτές θύρες ο κ. Μητσοτάκης.
ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, το θέμα των επενδύσεων δεν πρέπει να έχει ταβάνι, υπό την έννοια ότι σταματάμε σε αυτό το νούμερο…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν σταματάμε σε αυτό το νούμερο. Αλλά προσπαθώ να σας πω ότι η εικόνα, είναι μια εικόνα πολύς μεγάλης βελτίωσης και αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς, αλλά και από τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, το Κέντρο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας είχε βγάλει μια μελέτη προχθές, την οποία και παρουσιάσαμε, και το 2012 και το 2013 και το 2014 υπήρχε υψηλή τάση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2012, που είχαμε ύφεση 4%;
ΧΑΤΖΗΣ: Εμείς όχι, οι επιχειρηματίες ήρθαν και επένδυσαν το 2013 και το 2014.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ύφεση 4%;
ΧΑΤΖΗΣ: Θα σας το δώσω να το δείτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή τη στιγμή το ίδιο το Eurogroup, οι ίδιοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα, που λένε ότι για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια ανάκαμψης και νομίζω ότι αυτό είναι μια απόλυτη πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να την αρνηθεί ούτε και ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και βλέπουμε διάφορους συνεργάτες…
ΧΑΤΖΗΣ: Το θέμα δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης, το θέμα είναι ο ελληνικός λαός. Εάν η οικονομία πάει καλά και υπάρχουν φοροελαφρύνσεις…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νόμιζα ότι συζητούσαμε και για τον κ. Μητσοτάκη.
ΧΑΤΖΗΣ: Θέλω να πω, τι προσλαμβάνει ο κόσμος έχει σημασία. Ο κόσμος προσλαμβάνει μια καλύτερη οικονομία. Έχει καλύτερες συντάξεις και λοιπά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί παραπάνω το 2017.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είχα ρωτήσει στην αρχή, μιας και κουβεντιάσαμε για τις επενδύσεις, το εξής: ότι ο κόσμος που ακούει τον Τσίπρα που μιλά για επενδύσεις –είπατε και ορισμένα νούμερα, εγώ εκτιμώ ότι είναι και το βλέπω και βλέπω ότι και ο Πρωθυπουργός έχει κάνει μια στροφή στο ενδιαφέρον του αυτό για τις επενδύσεις- ο απλός λαός στο καφενείο ακούει και τον Μητσοτάκη να λέει «επενδύσεις», ποια είναι η ειδοποιός διαφορά που σας κάνει να ξεχωρίζετε από την προσπάθεια, όπως τουλάχιστον την παρουσίασε ο Μητσοτάκης, σε σχέση με αυτό που κάνετε εσείς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο εντελώς διαφορετικά παραγωγικά μοντέλα αυτά τα οποία έχουμε στο μυαλό μας εμείς και ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς από το 2015, θυμάμαι, λέγαμε ότι υποστηρίζουμε τις επενδύσεις, αρκεί να τηρείται ο νόμος, αρκεί να τηρούνται οι όροι του ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και τους οποίους όλοι πρέπει να τηρούν. Αρκεί να τηρείται ένα στοιχειώδης πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε έτι περαιτέρω. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα εντελώς διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο στο μυαλό του. Θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη στη συντριβή της εργασίας, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στο χαμηλό μισθό, στο μη σεβασμό του περιβάλλοντος. Διότι θυμόσαστε το μοντέλο που υποστήριξαν και τα πρώην μεγάλα κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που μας έφερε το 2009 στο χείλος της καταστροφής. Αυτό ακριβώς το μοντέλο ανάπτυξης έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης, να συνεχίσει να προωθεί. Και με αυτή την έννοια, νομίζω ότι πρόκειται για δυο πλήρως αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται στην κρίση του ελληνικού λαού.
ΧΑΤΖΗΣ: Έχω εδώ μπροστά μου ένα κομμάτι της ομιλίας του, χθες, που λέει: «ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, εξάγει, αναλαμβάνει κινδύνους, ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους, ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού». Συμφωνείτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω μόνο για ένα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Μητσοτάκης: ότι μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι επιχειρηματίες, ξέρετε. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται αξιοπρεπώς και να εργάζονται αξιοπρεπώς, ανεξαρτήτως της πορείας της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν μπόνους. Οι εργαζόμενοι ζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίες, ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς, ζητούν ωράρια που να τηρούνται, ζητούν σχέσεις εργασίας που να σέβονται την ασφάλειά τους και το γεγονός ότι πρέπει να φύγουν από τη δουλειά τους στην ώρα τους και να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Αυτά θέλουν οι εργαζόμενοι. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να γενικεύσει το επιχειρηματικό μοντέλο σε ολόκληρη την κοινωνία. Η δική μας αντίληψη είναι ότι, βεβαίως να προωθηθούν επενδύσεις, βεβαίως να στηριχθούν επιχειρηματίες που θέλουν να βάλουν λεφτά στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη μεριά, όμως, θα πρέπει να τηρούνται στοιχειώδεις αρχές και στοιχειώδεις κανόνες, έτσι ώστε η ανάπτυξη να μη γίνεται σε βάρος των εργαζόμενων και σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά να συμπεριλαμβάνει την κοινωνική πλειοψηφία. Πρόκειται για δύο πλήρως αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια, τα οποία συγκρούονται καθημερινά και συγκρούονται και πάνω στα ειδικά ζητήματα που κάθε φορά προκύπτουν.
ΧΑΤΖΗΣ: Ένα τελευταίο που θέλω να κουβεντιάσουμε είναι αυτό που είπε πάλι, θα έρθω στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Θέλουμε, λέει, εξορυστική δραστηριότητα, για τις Σκουριές, τη γνωστή υπόθεση, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο, αλλά με απλοποίηση και αναμόρφωσε του λατομικού κώδικα της εξορυστικής νομοθεσίας. Αυτό είπε χθες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχόλιό μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να λειτουργεί ως πολιτικός αρχηγός και όχι ως ατζέντης επιχειρηματιών. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στις Σκουριές.
ΧΑΤΖΗΣ: Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζει τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ του υπουργείο Περιβάλλοντος και της επιχείρησης και οι οποίες θα επιλυθούν στη διαιτησία, στη βάση ακριβώς της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και του ευρωπαϊκού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί θα μπούμε σε τεχνικά ζητήματα, όμως νομίζω ότι ο κ. Σταθάκης ήταν πάρα πολύ σαφής σε σχέση με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει, βεβαίως, η επένδυση, αλλά να προχωρήσει στη βάση της υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη μεριά της εταιρείας. Η εταιρεία έχει υπογράψει μια συμφωνία που μιλά για τακτοποίηση της παραγωγής, μιλά για καθετοποίηση της παραγωγής. Επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα στη βάση, ακριβώς, των συμπεφωνημένων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας.
ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, για το θέμα το οικολογικό, το προσδιόρισε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω ακριβώς τι προσδιόρισε.
ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό που σας διάβασα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα σύνθημα είναι αυτό. Επί της ουσίας κρίνονται αυτά. Στην πράξη.
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι και Πρωθυπουργός. Αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευτυχώς.
ΧΑΤΖΗΣ: Να σας ευχαριστήσω θερμά. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία, γιατί με τη Δ.Ε.Θ. ξεκινά μια νέα πολιτική περίοδος στη χώρα. Κάθε χρόνο, δηλαδή, δεν είναι καινούριο. Έχουμε πάρα πολλά. Είναι η αξιολόγηση που έρχεται. Είναι ένα θέμα που θέλετε να το κλείσετε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι από το τελευταίο Eurogroup προέκυψε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεν θέλω να προεξοφλήσω χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών έχει πει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι δανειστές και το Eurogroup είπαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να γίνει…
ΧΑΤΖΗΣ: Υπάρχουν προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την ολοκλήρωση…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεσμικά προαπαιτούμενα, τα οποία είναι τα 95 γνωστά από την Έκθεση των θεσμών, η οποία κατατέθηκε το καλοκαίρι στο Eurogroup. Αφορούν συγκεκριμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και δευτερογενή νομοθεσία. Αν μιλάτε για δημοσιονομικά μέτρα, όχι δεν αφορούν…
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν υπάρχουν, δηλαδή, στις συντάξεις και λοιπά. Δεν θα έχουμε τέτοιες εκπλήξεις μπροστά στα ΑΤΜ, δηλαδή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης.
ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, υπάρχουν θεσμικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, επειδή είστε νομικός, καλό νομικός και καλός δικηγόρος, υπήρξατε και νομικός του κ. Πρωθυπουργού, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Γιατί με τα πανεπιστήμια έχετε αυτό το θέμα; Δεν θέλετε να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όπως είπατε και προηγουμένως, υπό την εποπτεία του κράτους, με τους όρους που πρέπει να τηρούν…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδηλωμένη η άποψη της κυβέρνησης. Η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα είναι δημόσια και δωρεάν και αυτό πρέπει να συνεχίσει να συμβαίνει. Η εκπαίδευση δεν είναι για να αγοράζεται και να πωλείται κατά το δοκούν ή κατά τις αντιλήψεις της ιδιωτικής οικονομίας. Πρόκειται για άλλο μοντέλο και διαφορετική αντίληψη.
ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, πάρα πολλοί έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφοφόροι, δεν εννοώ μόνο τους υπουργούς…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ιδιωτικά πανεπιστήμια;
ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, βέβαια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
ΧΑΤΖΗΣ: Δεν ξέρω, στο εξωτερικό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, στο εξωτερικό τα πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά; Αν μου μιλάτε για τις ΗΠΑ, πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν με βάση δική τους νομοθεσία.
ΧΑΤΖΗΣ: Αυτά που δεν είναι ιδιωτικά του εξωτερικού, μπορούν να έρθουν εδώ να κάνουν παραρτήματα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνεται, γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν στη βάση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου. Αν έρθει κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο από το εξωτερικό στην Ελλάδα, θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Αυτό δεν γίνεται να γίνει αποδεκτό.
ΧΑΤΖΗΣ: Να σας ευχαριστήσω θερμά που ήσασταν μαζί μας σήμερα. Καλή επιτυχία για τη χρονιά που έρχεται.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλή επιτυχία και σε σας.