ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΑΚΡΟΝ
Τρία θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα του:
1. Tο μέλλον της Ευρώπης, καθώς έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα προχωρήσει στο σχέδιο της ενοποίησης της, με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη ισότητα, με λιγότερη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και να κινητοποιήσει δυνάμεις προς αυτό το πολύ μεγάλο, πρωτοφανές ιστορικά σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Yπήρξαν αρκετές συγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, ενώ θα υπάρξει εμβάθυνση αυτής της συζήτησης, καθώς απ’ ότι φαίνεται και η γερμανική πλευρά έχει αρχίσει ήδη να σκέφτεται τα επόμενα βήματα για την οχύρωση της Ευρώπης. Mένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές, διότι η Ευρώπη πλέον μετά τις πολιτικές λιτότητες, που βάθυναν σε πολλές περιοχές την κρίση, οφείλει να στοχαστεί πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να μπορέσει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και μια διαφορετική πολιτική και στον τομέα της οικονομίας.
2. H οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης και η ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, καθώς το σχέδιο ενοποίησης της Ευρώπης και της εμβάθυνσης των κοινών μας θεσμών δεν μπορεί να προχωρήσει με την ελληνική κρίση και το ελληνικό ζήτημα ακόμα ανοιχτό. Για αυτό έχει ήδη διαμορφωθεί μια τάση και πολιτική βούληση για να κλείσει επιτέλους το κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης. Ειδικά μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όλοι βλέπουν και νιώθουν ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά πια στην έξοδο. Και ακριβώς αυτό ήταν και το μήνυμα του προέδρου Μακρόν όταν είπε ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς νέα μέτρα. Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, να εμβαθύνουμε περισσότερο και να συγκεκριμενοποιήσουμε περισσότερο τα μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 πια η Ελλάδα να βγει οριστικά από την μέγγενη των μνημονίων.
3. Οι επενδύσεις, καθώς μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει ένα πολύ θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Όλα τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε πολύ θετική κατεύθυνση. Υπάρχει μια τάση για ενίσχυση αυτού του δυναμικού κλίματος με νέες επενδύσεις και για αυτό το ενδιαφέρον των γάλλων ήταν τεράστιο και φάνηκε πως πολλοί από τους γάλλους επενδυτές θέλουν να αξιοποιήσουν το κλίμα αυτό. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε πάνω στα ζητήματα που έχουν τεθεί και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις.
Υπήρξαν συμφωνίες για συνεργασίες του ελληνικού δημοσίου με αντίστοιχους δημόσιους φορείς της Γαλλίας αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών. Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα ενισχύσει, υποβοηθήσει και υποστηρίξει τα επιχειρηματικά προτζεκτ που θα δημιουργηθούν. Είναι πολύ σημαντική στο κομμάτι της αναπτυξιακής τράπεζας αλλά και της δημόσιας διοίκησης στον τομέα της συνεργασίας των δύο χωρών» σημείωσε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ 82η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το επόμενο διάστημα βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι να διαμορφώσει τους όρους για το πέρασμα στην μετά το μνημόνιο εποχή. Επομένως πρώτο και κύριο ζήτημα είναι το επιτυχές κλείσιμο του προγράμματος, με δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να σκεφτούμε, να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες θα αναδιαμορφώνουν ολόκληρο το πλαίσιο στο οποίο έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς και πολιτικές έτσι ώστε η έξοδος από την επιτροπεία να μην σημάνει την επιστροφή στην προ του 2010 περίοδο. Εμείς θέλουμε μια νέα οικονομία, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με στήριξη της εργασίας, με δίκαιη ανάπτυξη, με θεσμούς οι οποίοι θα διαχέουν τα οφέλη αυτού του θετικού μομέντουμ στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μια ανάπτυξη άνευ σχεδίου και δαπανών. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι μέσα από ποιες πολιτικές θα αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Είμαι αισιόδοξος για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση καθώς υπάρχουν όλες οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις: Τα δημοσιονομικά μεγέθη πάνε πολύ καλά, πολιτικά η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δείξει την βούληση τους να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη και των επενδυτών και των αγορών χρήματος αποκαθίσταται μέρα με τη μέρα.
Έχω την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αρκεί όλοι οι εταίροι μας και οι δανειστές μας να είναι εποικοδομητικοί σε αυτή την προσπάθεια. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι όλοι έχουν τη βούληση να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα. Τα 95 προαπαιτούμενα είναι κατά κύριο λόγο δευτερογενούς νομοθεσίας δηλαδή υλοποίησης πολιτικών οι οποίες έχουν ψηφιστεί και αποφασιστεί. Επομένως η δουλειά μας είναι η υλοποίηση αυτών των πολιτικών, και έχω την αίσθηση ότι αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπάρχουν και καλώς υπάρχουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος πιέζεται. Δεν λέμε ότι ξαφνικά μεταφερθήκαμε στη χώρα των θαυμάτων. Υπάρχουν ανοιχτά κοινωνικά προβλήματα και ανοιχτές πληγές από τα προηγούμενα οκτώ χρόνια της ύφεσης και της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων. Για εμάς έχει σημασία να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση αμβλύνοντας τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Να πείσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η Ελλάδα και να δημιουργήσουμε τους θεσμούς για δίκαιη ανάπτυξη. Και νομίζω ότι έχουμε δώσει και δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι οι παρεμβάσεις μας στα εργασιακά δείχνουν την πολιτική μας κατεύθυνση η οποία είναι η προστασία των εργαζομένων και η προσπάθεια να στηρίξουμε τους πολλούς, μέσα βεβαίως σε γνωστά όρια και περιορισμούς.