image Συνέντευξη στο Real.gr και στον δημοσιογράφο Β.Σκουρή image Συνέντευξη στο Ρ/Σ ALPHA και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πιάσω τα θέματα, κύριε Τζανακόπουλε, χρονικά. Κατ αρχήν, σήμερα, βλέπω ας πούμε, να παίζει πολύ στον αντιπολιτευόμενο Τύπο το θέμα της «εισβολής» του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή. Μάλιστα, η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» φτάνει στο σημείο να λέει ότι «κατελύθη  το κράτος».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι! Έχουν καταρρεύσει τα πάντα, πράγματι. Κοιτάξτε να δείτε, έγινε μια ακτιβιστική ενέργεια. Από εκεί και πέρα η αστυνομία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο ζήτημα. Το έχουμε ξαναπεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την 15η Ιουλίου – και θα δείτε ότι τώρα αυτό θα ενταθεί έτι περαιτέρω – η Νέα Δημοκρατία αλλά και μεγάλη μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου προσπαθούν διαρκώς να βρουν διάφορα ζητήματα πάνω στα οποία θα στήσουν μια αντιπολιτευτική ατζέντα, που θα στοχεύει στο να δημιουργεί την εντύπωση ότι γενικώς τα πράγματα είναι αποσταθεροποιημένα, υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες. Γενικώς, ξέρετε, γυρνάει γύρω-γύρω από την ίδια λογική αποσταθεροποίησης και υποτιθέμενης έντασης η αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι μπορεί, όμως, να τα καταφέρει. Η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία σχέση με αυτό και έχω τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες το καταλαβαίνουν ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών το καταλαβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στα οικονομικά. Ιδίως, μάλιστα, μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού και μετά την έξοδο στις αγορές, που είναι το κορυφαίο αυτής της εβδομάδας. Δεν θα πιαστώ από τα όσα λέει η αντιπολίτευση – θα τα πούμε μετά. Θέλω να ξεκινήσω λίγο από το σχόλιο που κάνει η επιτροπή της Βουλής για τα οικονομικά ζητήματα. Η έκθεση που συντάσσεται με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, που λέει ότι είναι θετική κατ αρχήν η έξοδος στις αγορές. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί  η δημοσιονομική σταθερότητα, να διασφαλιστεί η οικονομική μεγέθυνση, να επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα, να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι. Χρειάζεται να είναι κανείς καθηγητής για να τα πει όλα αυτά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Απλά, όταν ένα όργανο κάνει μερικές διαπιστώσεις… λέει όμως και το εξής: Πρέπει να γίνει και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. Και όλα αυτά, λένε, ότι ουσιαστικά θα συνεχιστεί και η λιτότητα για αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι να ξαναβγούμε, δηλαδή, στις αγορές, όπως είναι σχεδιασμένο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Λοιπόν, όλα αυτά είναι μια σειρά – κατά τη γνώμη μου- από κοινοτοπίες οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε. Έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, το πρώτο βήμα, για την υλοποίηση μιας στρατηγικής, η οποία τον Αύγουστο του 2018, θα μας οδηγήσει στην οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος. Αυτό, χωρίς να υπάρχει κανένας, ο οποίος να μπορεί να το αμφισβητήσει, καθώς ο παγκόσμιος Τύπος και σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτικοί ηγέτες, αξιωματούχοι, θεσμικοί αναλυτές κλπ έχουν χαιρετήσει αυτήν την έξοδο, ως ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση ενός προγράμματος προσαρμογής. Το πρόγραμμα προσαρμογής, εξ ορισμού, ενέχει λιτότητα. Δεν το αρνείται κανένας αυτό. Δεν είπε κανένας ότι επειδή βγήκαμε στις αγορές τελείωσε η λιτότητα, αν είναι δυνατόν. Όμως, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, αποφασιστικό, έτσι ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να έχουμε τη δυνατότητα – στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2018 και μετά –  να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης όπως κάνουμε και μέχρι σήμερα. Επομένως, το ζήτημα είναι αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να θεωρήσουμε -εκτός οποιασδήποτε προσπάθειες να πανηγυρίσουμε ή να θριαμβολογήσουμε – μια θετική εξέλιξη την έξοδο στις αγορές. Εμείς, από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε τη στρατηγική μας,  έτσι, ώστε τον Αύγουστο του 2018, να είμαστε έτοιμοι. Και από την άλλη μεριά, προφανώς, έχουμε μπροστά μας άλλον ένα χρόνο. Έχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση, την τρίτη αξιολόγηση, την οποία πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί έτσι ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μην έχουμε περαιτέρω αναταράξεις στην ελληνική οικονομία. Αυτά νομίζω ότι είναι στοιχειώδη και απολύτως αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά, δηλαδή, για να συμμαζέψω έτσι αρκετά πράγματα στην κριτική, που γίνεται τουλάχιστον από την αντιπολίτευση, λέτε, ότι έχετε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσετε στον σχεδιασμό και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Απλώς, έχει μπει μια τάξη στα πράγματα και αυτό που έχετε να αντιμετωπίσετε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ένας επικοινωνιακός πόλεμος για το εάν και πότε θα βγει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η κριτική της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι βγήκαμε στις αγορές – να σας πω το βασικό – την ώρα που άλλες χώρες, όπως, η Πορτογαλία δανείζεται με 1,25%.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι το 2015 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατάφεραν να εκτινάξουν το χρέος στο 180%, βεβαίως, η ΝΔ δεν το σχολιάζει.  Δηλαδή, είναι ίδια η κατάσταση του ελληνικού χρέους με το πορτογαλικό χρέος; Και ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος είναι στο 180%; Δηλαδή, εδώ, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα. Ακούω, να λένε, ότι αυτό το οποίο καταφέραμε ήταν να επιστρέψουμε πίσω στο 2014, δηλαδή από εκεί που ξεκινήσαμε. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό. Έχουμε πρώτο, ένα πρόγραμμα ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής – αυτά τα έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν – και δεύτερο, εάν συγκρίνει κανείς τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομία του 2017 με το 2014 δεν έχουν απολύτως καμία σχέση. Δηλαδή, το 2014 ήμασταν εκτός των στόχων του προγράμματος. Δεν υπήρχε δυναμική στις επενδύσεις, δεν υπήρχε δυναμική στην βιομηχανική παραγωγή, δεν υπήρχε δυναμική στην ιδιωτική κατανάλωση. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης και βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου μπορεί κανείς βάσιμα να ισχυριστεί ότι είναι το σημείο τομής προς ένα νέο δυναμικό αναπτυξιακό κύκλο. Λοιπόν, θέλω να πω, ότι μερικές συγκρίσεις δεν έχουν κανένα νόημα. Επίσης, μας κάνουν κριτική για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία, που εδώ και 2-3 ίσως και παραπάνω χρόνια, που δεν είναι σε πρόγραμμα δανείζεται χαμηλότερα από εμάς. Είναι προφανές ότι θα δανείζεται χαμηλότερα από εμάς. Δεν περίμενε κανείς να δανειστούμε χαμηλότερα από την Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να σας το πει οποιοσδήποτε και την προηγούμενη Παρασκευή και πριν από δεκαπέντε ημέρες και πριν από είκοσι ημέρες. Επομένως, δεν κατανοώ, ας πούμε,  τι είδους κριτική είναι αυτή την οποία κάνει η ΝΔ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άλλο κομμάτι της κριτικής – για να πάω από τα αριστερά – συμπυκνώνεται σε μια πολύ απλή ερώτηση. Αν όλο αυτό το πρόγραμμα είναι δυνατόν, όντως, να βγει; Να βγει οικονομικά και να έχουμε όντως τα καλά αποτελέσματα που προσδοκάτε; Και εάν σε αυτό το μεσοδιάστημα θα υπάρχει και αριστερό πρόσημο στα όσα θα γίνονται στη χώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αυτή είναι μια κριτική η οποία μπορεί να διατυπωθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει έξοδος στις αγορές για να διατυπωθεί αυτή η κριτική. Είναι μια γενική πολιτική τοποθέτηση. Εγώ, θα σας πω το εξής: πρόκειται για ένα πρόγραμμα, πράγματι δύσκολο, με στόχους από το 2018, 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, βεβαίως, αυτό δεν είναι το βέλτιστο. Όμως, ήταν το καλύτερο δυνατό με δεδομένα τα γεγονότα που μεσολάβησαν το καλοκαίρι του 2015. Γνωρίζετε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015. Εμείς, πήραμε τότε και ως κόμμα και ως κυβέρνηση συγκεκριμένες επιλογές. Δηλαδή, να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε μετά από έναν πάρα πολύ σκληρό αγώνα και δεν κρύψαμε σε κανέναν – σε καμία φάση αυτής της ιστορίας – τις δυσκολίες αυτής της συμφωνίας αλλά και τις δυσκολίες του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, αν με ρωτάτε αν είναι δυνατόν να βγει και ταυτόχρονα να κρατηθεί η κοινωνία όρθια, να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αυτός είναι ο στόχος μας. Και νομίζω ότι, μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Από τη μια μεριά, τεχνοκρατικά αν μιλήσουμε, οι στόχοι του προγράμματος βγαίνουν. Από την άλλη μεριά, σε ό,τι αφορά την κοινωνία, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να αμβλύνουμε συνέπειες και σε πολλές περιπτώσεις να βελτιώσουμε και τη θέση ανθρώπων, οι οποίοι επί μία πενταετία βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο. Το γεγονός ότι έχουμε 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας νομίζω ότι είναι ένα πράγμα. Επίσης, το γεγονός ότι, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώνουμε τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πιστωθεί η κυβέρνηση, διότι υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές στοχεύσεις. Από τη μια μεριά, η ΝΔ το λέει ευθέως ότι θέλει μία πλήρως απορυθμισμένη αγορά εργασίας. Θέλει αγορά εργασίας, στην οποία να είναι πλήρως ανεξέλεγκτη η εργοδοσία, να κάνει ό,τι θέλει, διότι αυτό κατά τη ΝΔ δημιουργεί κίνητρα για επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχει συγκεκριμένο ερώτημα. Να το κάνουμε πολύ συγκεκριμένο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Η σημερινή κυβέρνηση, επί της αρχής, έχει μια εντελώς διαφορετική τοποθέτηση περί αυτού. Δηλαδή, λέει ότι μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας είναι και οικονομικά αποτελεσματικότερη, άρα και κοινωνικά αναγκαία. Άρα, λοιπόν, ως προς την πολιτική διαχωριστική γραμμή, αυτή την έχετε μπροστά σας. Από εκεί και πέρα τα καταφέρνουμε; Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι η τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας είναι να έχουμε 50% θέσεις πλήρους εργασίας και 50% θέσεις μερικής απασχόλησης, όταν τα ποσοστά πριν από λίγο καιρό ήταν στο 65-35, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πιστωθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις τι θα γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ξέρετε πολύ καλά ότι δώσαμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα και μετατρέψαμε το ζήτημα, για πρώτη φορά, σε κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι, όταν όλη η Ευρώπη συζητούσε επί σειρά ετών την ανάγκη για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, φτάσαμε σε ένα σημείο η μισή Ευρώπη τουλάχιστον να μιλά πριν από λίγους μήνες για την ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το είπε δειλά; Δεν το είπε όσο έντονα θα θέλαμε; Παρ’ όλα αυτά, το είπε. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μια  μεγάλη μετατόπιση και πρέπει να το θεωρήσουμε μια επιτυχία αυτής της κυβέρνησης. Δηλαδή, ότι κατάφερε να βάλει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ευρώπη -αν θυμάστε στη Σύνοδο της Ρώμης- το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό ως προς το πολιτικό σκέλος. Ως προς το πρακτικό σκέλος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις -όπως θα ξέρετε- είχαν ανασταλεί με προηγούμενο νόμο, της ΝΔ αν δεν κάνω λάθος, επ’ αόριστον. Αυτό το οποίο καταφέραμε είναι, να νομοθετηθούν τώρα οι αρχές που κάνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελεσματικές και μετατρέπουν τη συλλογική διαπραγμάτευση σε έναν θεσμό, που μπορεί να παράξει και συγκεκριμένα αποτελέσματα, διότι και τώρα υπάρχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μιλάμε για την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας. Αλλά ας μην το συνεχίσουμε αυτό τώρα, να επανέλθουν, λοιπόν, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Και νομίζω ότι αυτό επίσης αποτελεί μια θετική εξέλιξη και θα δείτε ότι δεν είναι μόνο αυτό. Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας,  πριν από λίγες ημέρες, θα υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων. Ειδικά των απλήρωτων εργαζομένων και εκείνων που βρίσκονται σε μια κατάσταση ομηρίας από τις επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν, αλλά και δέσμες άλλων πρακτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν διαρκώς την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επομένως, για μας αυτό είναι μια προτεραιότητα μαζί με την καταπολέμηση της ανεργίας, διότι θεωρούμε ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπόθεση με τον κύριο Βαρουφάκη και τη Δικαιοσύνη, από την πλευρά της κυβέρνησης, θα συνεχιστεί; Θέλω να πω ότι δεν άφησε η κυβέρνηση το γάντι που της πέταξαν η αντιπολίτευση, ο κύριος Βαρουφάκης ή και τα μέσα ενημέρωσης που έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος. Εσείς τι επιλογή κάνατε στα δύο αυτά θέματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του έκλεισε και τα δύο ζητήματα. Είπε, σε σχέση με το πρώτο, ότι η διαπραγμάτευση του 2015 αποτέλεσε μια μάχη του ελληνικού λαού και δεν είναι ορθό να την ευτελίζουμε σε μια αφήγηση που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για να το περιορίζουμε στις προσωπικές απόψεις ή αφηγήσεις ή -αν θέλετε- αντιλήψεις του καθενός. Είναι ευτελισμός αυτού του πολύ μεγάλου πολιτικού γεγονότος και εκτιμώ ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή τοποθέτηση. Η αποτίμηση του 2015 πρέπει να γίνει πολιτικά, πρέπει να γίνει κοινωνικά. Πρέπει να γίνει με όρους συσχετισμών και όχι με όρους, ας πούμε, προσωπικών επιδιώξεων ή προσωπικών στρατηγικών που εκτυλίχτηκαν, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Στο θέμα της Δικαιοσύνης, νομίζω ότι επίσης απάντησε ο Πρωθυπουργός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, θέλετε να το κλείσετε ουσιαστικά. Δεν έχετε διάθεση να συνεχίσετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, κριτική σε αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αυτό αποτελεί όχι απλό δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση όχι μόνο του πολιτικού κόσμου, αλλά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό οι αποφάσεις είναι δημόσιες. Για να μπορούν να υπόκεινται και σε κριτική. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας είναι δεδομένες και καθορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα πραγματικό θέμα εκεί. Υπάρχει μια προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει, για άλλη μια φορά, την αίσθηση ότι η Αριστερά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ταυτίζεται με ολοκληρωτικές βλέψεις. Αλλά είναι δεδομένο ότι, τουλάχιστον στη δυτική Ευρώπη, η μοναδική πολιτική δύναμη η οποία έθεσε τη Δημοκρατία σε κίνδυνο δεν ήταν η Αριστερά, ξέρετε. Ήταν οι δυνάμεις της Δεξιάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο, αν θέλετε να το σχολιάσετε. Αυτό που έγινε κατανοητό ήταν ότι η ΝΔ -σιωπηλά ή όχι- έδωσε γραμμή να μην συμμετέχουν αυτοδιοικητικοί στα συνέδρια που οργανώνει η κυβέρνηση. Το πρώτο μάλιστα έγινε στη Δυτική Μακεδονία. Τώρα έχουμε στη Στερεά Ελλάδα και φαίνεται ότι ο κύριος Μπακογιάννης έχει τελείως διαφορετική άποψη. Θα προσέλθει κανονικά και νομίζω πως σήμερα θα είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα σχολιάσω τα εσωκομματικά της ΝΔ. Κατά τη γνώμη μου, ο κύριος Μπακογιάννης ορθώς και σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, διότι δεν είναι απλώς και μόνο στέλεχος της ΝΔ, είναι και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, θα παραστεί στο συνέδριο αυτό. Και νομίζω ότι πολύ καλά κάνει, διότι η προσπάθεια εδώ δεν έχει να κάνει με κυβερνητικές επιδιώξεις. Έχει να κάνει με έναν στόχο να συζητηθεί εξαντλητικά και να σχεδιαστεί το αναπτυξιακό μέλλον κάθε περιφέρειας. Και είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Αυτοδιοίκηση σε αυτή τη συζήτηση, σε αυτό τον διάλογο, αλλά  και σε αυτό τον σχεδιασμό πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο. Επομένως, νομίζω ότι ήταν το αυτονόητο αυτό το οποίο έπραξε ο κύριος Μπακογιάννης. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, η αντιπολίτευση είναι. Κρίνεται για τις πράξεις της, όχι μόνο από τους έλληνες πολίτες, αλλά και από τα ίδια τα στελέχη του κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, κύριε Τζανακόπουλε. Σας καλημερίζουμε, θα τα ξαναπούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.