→ Οι δυσμενείς εξελίξεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτελούν το σύμπτωμα μιας χρονίζουσας κρίσης στον ελληνικό Τύπο. Η θεωρία πως η κρίση στον Τύπο εκκίνησε από το 2015 είναι άδικη. Στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο δανειοδότησης των ΜΜΕ είναι καταγεγραμμένη η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της επί μια 15ετία λογικής της δανειοδότησης των ΜΜΕ χωρίς εξασφαλίσεις.
→ Σε αυτό το φόντο σήμερα διεξάγεται ένας ανηλεής επιχειρηματικός πόλεμος για αλλαγές των συσχετισμών στο εσωτερικό του ελληνικού Τύπου, ο οποίος τις περισσότερες φορές διεξάγεται στις πλάτες των εργαζόμενων. Ο πόλεμος αυτός -στον οποίο συμμετέχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, τράπεζες και πολιτικές δυνάμεις- έχει ισοπεδώσει παραδόσεις, πολιτικές καταγωγές, ιδεολογικές ταυτίσεις και όλα αυτά στον βωμό μιας σκληρής πολεμικής η οποία έχει ως κύριο στόχο να πλήξει την κυβέρνηση.
→ Πριν από λίγους μήνες, ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει σε όλα τα κόμματα να συνεργήσουν ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει τον τρόπο διαχείρισης της σοβούσας κρίσης στον ελληνικό Τύπο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια της κας Γεννηματά, έστω και καθυστερημένα, είχε συμφωνήσει σε αυτή την πρωτοβουλία και είχε πει ότι είναι διατεθειμένη να δουλέψει μαζί με την κυβέρνηση ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Όμως από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης του ΔΟΛ ενώ έχουμε οδηγηθεί σε εξελίξεις τόσο για τον ΠΗΓΑΣΟ όσο και για το ΕΘΝΟΣ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες των Τραπεζών.
→ Για ένα θέμα τόσο λεπτό όπως η διαχείριση μιας ή πολλών εταιρειών με προβλήματα βιωσιμότητας απαιτείται απόλυτη καθαρότητα, διαφάνεια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεγέθους συναίνεση. Για τους δικούς της λόγους, που οφείλει κάποτε να εξηγήσει, η ΝΔ τορπίλισε εκείνη τη διαδικασία. Δεν αποδέχθηκε μια διακομματική συναίνεση για να μπορέσουμε να καταθέσουμε μια συγκεκριμένη τροπολογία-πρόταση που θα αντιμετώπιζε οριζόντια και σφαιρικά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Με αποτέλεσμα διάφορες επιχειρήσεις να έχουν άναρχη εξέλιξη των οικονομικών τους και τον πρώτο λόγο να έχουν οι τράπεζες. Εκτιμώ το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επανέφερε την πρόταση, νομίζω όμως ότι είναι πλέον σειρά της ΝΔ να πάρει συγκεκριμένη θέση και εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, τότε βεβαίως να προχωρήσουμε.
→ Οι θεσμικές δυνατότητες της κυβέρνησης είναι πλέον περιορισμένες, καθώς οι τράπεζες λειτουργούν με τους δικούς τους όρους στο νομικό πλαίσιο που έχει τεθεί. Αυτό έγινε στην περίπτωση του ΔΟΛ και για έναν επιπλέον λόγο, διότι η ιδιοκτησία αρνούνταν για πάρα πολύ καιρό να βάλει το χέρι στη τσέπη, να εξυπηρετήσει τα δάνεια, να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου και να δημιουργήσει όρους βιωσιμότητας για την επιχείρηση. Για την περίπτωση του ΠΗΓΑΣΟΥ και του ΕΘΝΟΥΣ αναμένουμε από τις τράπεζες, που έχουν και τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαδικασία, να διαχειριστούν και αυτή την περίπτωση με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση του ΔΟΛ. Θεωρώ ότι οι τράπεζες θα έχουν τη σύνεση και τη σωφροσύνη να μη διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο όμοιες καταστάσεις και να πράξουν το δέον ώστε να μην θεωρηθεί από κανέναν ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση της μίας επιχείρησης έναντι της άλλης.
→ Ειδικότερα για τους εργαζόμενους: Για το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, οι επιχειρήσεις του Τύπου και ειδικά αυτές με προβλήματα βιωσιμότητας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Από το 2015 έως και σήμερα μόνο στον ΔΟΛ, τον ΠΗΓΑΣΟ και την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ έχουν γίνει 8 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί 8 πρόστιμα και 5 μηνύσεις για δεδουλευμένα, διεξάγονται 7 εργατικές διαφορές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 1 εργατική διαφορά και 1 έλεγχος. Επομένως, με δεδομένη την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών φορέων λόγω διαφόρων εξελίξεων στην αγορά εργασίας, η μοναδική προστασία γίνεται από τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου. Εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε αντίθεση με όσα γίνονταν στο παρελθόν και εξαντλούμε όποιο θεσμικό και νομικό εργαλείο για τις αποπληρωμές οφειλομένων.
Για το ζήτημα των συμβασιούχων:
«Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε τους εργαζόμενους όμηρους, ούτε όμως και να επιτρέψει τη συνέχιση ενός καθεστώτος που έδινε υπηρεσίες σε εργολάβους με μεγάλο κόστος για το ελληνικό δημόσιο».
→ Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα θεωρώντας ότι το κάνει στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. Αναμένουμε τώρα το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να δούμε τόσο την ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης όσο και τη συνταγματική ερμηνεία για το σύνολο της υπόθεσης και επομένως να δούμε τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούμε.
→ Εξαιτίας πολιτικών πρακτικών του παρελθόντος υπάρχει στο ζήτημα των συμβασιούχων μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο που έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να ομαλοποιήσει αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσει εργασιακές σχέσεις που θα σέβονται την εργασιακή αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων. Το ελληνικό κράτος πολλές φορές τους εκμεταλλεύτηκε και τους χρησιμοποίησε ως εκλογική πελατεία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σε πολλές περιπτώσεις και με δεδομένους τους νομικούς και συνταγματικούς περιορισμούς, εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα.
→ Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι, όχι να αναπαράγει μια σειρά από νομικές πρακτικές του παρελθόντος που στόχευαν να δημιουργήσουν εκλογικές πελατείες χρησιμοποιώντας εργαζόμενους ως ομήρους ή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να δοθούν μια σειρά από υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με μεγάλο κόστος σε εργολάβους, αλλά να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα.
→ Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό που προσπαθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, δεδομένων των συνταγματικών περιορισμών και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που δημιουργείται από την ανελαστική νομοθεσία που δεν λαμβάνει υπόψη της κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά περισσότερο των διαφόρων εργολάβων που πουλάνε υπηρεσίες με πολλές φορές δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για το ελληνικό δημόσιο. Καλωσορίζουμε την προαίρεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να βοηθήσει σε αυτή προσπάθεια. Οι αρμόδιοι υπουργοί είναι στη διάθεσή σας για να κάνετε αναλυτικά αυτή τη συζήτηση.