image Απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ image Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

Συνέντευξη στον Ρ/Σ REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Στραβελάκη.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω πώς φτάσαμε μέσα σε 24 ώρες από τη διαρροή που είχε γίνει από κορυφαία κυβερνητική πηγή, ότι είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία, ότι είμαστε έτοιμοι να πάμε σε Σύνοδο Κορυφής  να πάρουμε την καυτή πατάτα από τον Σόιμπλε και να τη δώσουμε στη Μέρκελ. Πώς φτάσαμε τελικά χθες το πρωί στη διαρροή για λευκό καπνό και στη χθεσινοβραδινή τελική συμφωνία. Τι άλλαξε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαρροές. Αυτό το οποίο κρατάμε είναι ότι χθες είχαμε μία θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άλλαξε κάτι τις τελευταίες 24 ώρες, που βοήθησε να πάρουμε αυτά που ζητούσαμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Σε μία  διαπραγμάτευση, όπως ξέρετε, οι τελευταίες ώρες είναι και οι πιο κρίσιμες. Όταν παρουσιάστηκε το draft της απόφασης του Eurogroup, φάνηκε ότι τα βασικά σημεία, σχεδόν όλα τα σημεία, τα οποία διεκδικούσε η ελληνική πλευρά είχαν γίνει αποδεκτά εκ μέρους του Eurogroup. Είχαν γίνει αποδεκτά στο draft του κειμένου, το οποίο τελικά αποτέλεσε και την απόφαση της συνεδρίασης της χθεσινής. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός, ότι έχουμε στα χέρια μας μια θετική απόφαση, την οποία μπορούμε να κάνουμε αποδεκτή, διότι μπορούμε με αυτή να πορευτούμε πλέον με ασφάλεια, για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα. Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν φετίχ. Ήταν μία επί της ουσίας δήλωση, εκ μέρους μας, ότι αν δεν πάρουμε αυτά τα οποία θέλουμε στο Eurogroup, θα προχωρήσουμε και θα θέσουμε το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αλλά από τη στιγμή που στο Eurogroup έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις, για ποιον λόγο θα έπρεπε εμείς να συνεχίσουμε τη συζήτηση; Αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι το εξής: Ότι σε σχέση με την πρόταση που είχε γίνει στις 22 Μαΐου, η χθεσινή πρόταση έχει μία σειρά από σημεία, αλλά και ως σύνολο, που τη διαφοροποιούν πλήρως και δίνουν στην ελληνική πλευρά αυτά τα οποία αποζητούσε. Δηλαδή, καθαρές δεσμεύεις για το χρέος, καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και περιγραφή του δρόμου ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε, κύριε Υπουργέ, είναι και μια έμμεση απάντηση στον Σόιμπλε που, πριν από το Eurogroup, είπε χθες ότι υπήρχε απόφαση από τις 22 Μαΐου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τρεις εβδομάδες το καθυστερούσε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κάθε ένας που έχει παρακολουθήσει τη διαπραγμάτευση από κοντά, μπορεί να κρίνει τις δηλώσεις του κυρίου Σόιμπλε. Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να μείνουμε στις δηλώσεις, οι οποίες γίνονται πολλές φορές και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Αρκεί να δούμε ότι στο χθεσινό Eurogroup έγινε αποδεκτή η ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής διαπραγματευτικής πλευράς. Η ρήτρα αυτή ανάπτυξης φυσικά δεν υπήρχε στο  Eurogroup της 22ας Μαΐου. Υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές δράσεις, υπήρξε κλείδωμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2023, υπήρξε η έγκριση από τη μεριά του Eurogroup για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα. Είχαμε, επίσης, μία δέσμευση από τη μεριά του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς και μία δέσμευση ότι το Eurogroup θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Και τέλος, είχαμε μία εντελώς διαφορετική στάση, εκ μέρους του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ενώ στις 22 Μαΐου το ΔΝΤ μας έλεγε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χθες, με τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν και με τη συγκεκριμενοποίηση αυτών, βρέθηκε σε θέση να πει ότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά που περιγράφετε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με μισό λεπτό. Δεν το λέμε εμείς. Δείτε τους διεθνείς αναλυτές. Έχουν ήδη βγει σήμερα από πολλούς Οίκους, από τραπεζικούς Οίκους, αναλύσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν αυτά τα οποία σας λέω σήμερα. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μία θετική απόφαση η οποία δίνει την αναγκαία καθαρότητα, για να υπάρξει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά που περιγράφετε, κύριε Υπουργέ, είναι αυτό που είχε πει ο Πρωθυπουργός πριν ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή «it’s too good to be true»; Δηλαδή, είναι και λίγο παραπάνω από όσα περιμένατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θεωρώ ότι είναι παραπάνω από όσα περιμέναμε. Είναι μία …

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είχε στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός, όταν έλεγε το «it’s too good to be true»; Αυτό το πλαίσιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, αυτό το οποίο με ρωτάτε αν είναι «too good to be true», σας λέω ότι είναι πάρα πολύ θετική η απόφαση, πάνω στην οποία μπορούμε να θεμελιώσουμε και να χτίσουμε την πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και πότε βλέπετε κύριε Υπουργέ να μπαίνει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Και πότε να βγαίνει στις αγορές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι δυο ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν από εμένα με ξεκάθαρο τρόπο αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω κάτι από τα δυο. Όπως ξέρετε, η ΕΚΤ, ως ανεξάρτητος οργανισμός, θα προχωρήσει στην μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει εάν τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η γνώμη μου είναι ότι τεχνικά, αυτή τη στιγμή, έχει τη δυνατότητα να το κάνει, ωστόσο, δεν θέλω να προκαταβάλλω καμία τέτοια απόφαση γιατί είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, στο πλαίσιο που θέτετε, αισιοδοξείτε ότι μπορεί να γίνει και πριν τις γερμανικές εκλογές αυτό. Στο πλαίσιο που θέτετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι δεν θέλω να προκαταβάλλω τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αφορούν τη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και θα αποφασίσει εκείνη, με τους τεχνικούς όρους και με τις τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες θέτει, για το αν και κατά πόσο τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα. Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές καλό είναι να δούμε την πορεία των ελληνικών ομολόγων και αυτή η απόφαση, όπως ξέρετε, δεν είναι μια κατ΄ αρχήν πολιτική απόφαση. Έχει και πάρα πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελληνικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, οι οποίες καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα επιτόκια μιας νέας έκδοσης. Γίνεται, λοιπόν, μια συζήτηση η οποία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δεν μπορώ να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τον τρόπο που τελικά συμμετέχει το ΔΝΤ, με αυτό το δεκατετράμηνο παράθυρο, που όπως εξήγησε νωρίτερα ο Θάνος Αθανασίου, δεν μετράει από τώρα. Μετράει από τότε που θα ξεκινήσει η εκταμίευση των δύο δις δολαρίων. Είπε η Λαγκάρντ χτες ότι εάν θέλει η Ελλάδα θα μας τα ζητήσει αυτά και αυτό θα γίνει τη στιγμή που θα κριθεί ότι εμείς θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εσείς πώς βλέπετε αυτή τη συμμετοχή; Υπάρχει κίνδυνος επειδή το παράθυρο ανοίγει μετά, αργότερα, κι αυτό μπορεί να γίνει μετά το τέλος και του μνημονίου, να έχουμε ένα οιονεί μνημόνιο, ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιου είδους σκέψη από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Θέλω να σας πω ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απ’ ότι τουλάχιστον δήλωσαν χτες οι επιτελείς του και οι επικεφαλείς του, τη στιγμή που θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Θα δούμε τότε που θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία, θα δούμε που θα βρίσκονται οι αγορές χρήματος και, αναλόγως, θα επιλέξουμε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, μπορεί και να μη χρειαστεί να ζητήσετε τότε τα χρήματα αυτά, να μην εκταμιευτούν. Να λήξει εκεί η ιστορία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε πολύ μακριά από αυτή την στιγμή και από αυτή την απόφαση. Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τον επόμενο ένα χρόνο, γιατί αυτό που εμείς θέλουμε να επιτύχουμε είναι τον Αύγουστο του 2018, να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές και όχι με στήριξη του επίσημου τομέα. Αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής, ότι δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από τη λήξη του προγράμματος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όχι, αλλά υπήρχε συζήτηση για εξειδίκευση των μέτρων. Και αυτό το είχε τάξει ο Σόιμπλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και αυτό το πετύχαμε, κατά τη γνώμη μου, χτες, καθώς έχουμε πλέον καθορίσει όλους τους όρους της εξίσωσης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, τους όρους τους καθορίσατε, εξειδίκευση δεν υπάρχει όμως. Και γι’ αυτό, δεν μπαίνει κανονικά το ΔΝΤ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε να σας πω, όχι, όχι. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, δηλαδή προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη απ’ αυτή την οποία προβλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν προσδιοριστεί δεν είναι απολύτως αρκετά. Δεν είναι ζήτημα πλέον εξειδίκευσης.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Γι’ αυτό και δεν βγάζει έκθεση βιωσιμότητας, που θα ήταν το διαβατήριό μας για τις αγορές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δούμε, θα δούμε. Δεν είναι μόνο η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, το διαβατήριο για τις αγορές. Αφήστε να δείτε την πορεία των ελληνικών ομολόγων σήμερα, αφήστε να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι εκθέσεις βιωσιμότητας των υπόλοιπων οργανισμών, διότι δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αυτό το οποίο αποφασίζει.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα λέτε ότι μπορεί, και χωρίς αυτό το διαβατήριο, να επιχειρήσει δοκιμαστικά η Ελλάδα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα. Αυτό μου είπατε, ότι δεν είναι μόνο αυτό το διαβατήριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Του ΔΝΤ.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Τώρα, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι σε σχέση με τις εξειδικεύσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Ξέρετε ότι το ελληνικό χρέος είναι μια εξίσωση που καθορίζεται το αποτέλεσμά της από τρεις παράγοντες. Πρώτον, είναι τα όρια των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου. Αυτά έχουν καθοριστεί, είναι στο 15%. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο επίσης έχει καθοριστεί στο 2%, από το 2023 και μετά. Και ο τρίτος παράγοντας είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, η οποία είναι ανάλογη με την εκτίμηση κάθε οργανισμού. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν 1,3%. Αυτοί οι τρεις παράγοντες, για όποιον ξέρει, και οι αγορές, πιστέψτε με, ξέρουν πολύ καλά, δίνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε όποιον θέλει να υπολογίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα μου λέτε ότι υπάρχει ένα τριπλό πλαίσιο που θεωρητικά θα μπορούσε να σας επιτρέψει να δοκιμάσετε έξοδο στις αγορές πολύ πιο γρήγορα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένας κλειδωμένος, είναι ένας δεμένος αλγόριθμος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα περάσω και στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης διότι η ΝΔ είπε χτες το βράδυ ότι δεν πήρατε αυτά που θέλατε, αλλά αυτά που σας δώσανε, ότι περάσατε κάτω από τον πήχη. Ότι σας είχαν τάξει ρύθμιση του χρέους, αλλά αντ’ αυτού έμεινε το τέταρτο μνημόνιο, χωρίς να υπάρχει θετική απόφαση για το χρέος και ότι αυτό που έμεινε είναι οι λεονταρισμοί του πρωθυπουργού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κοιτάξτε, η ΝΔ είναι προφανώς σε δύσκολη κατάσταση. Είναι σε πλήρη σύγχυση, αμηχανία. Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν ξέρει. Ότι δηλαδή είναι η άγνοιά της που την καθοδηγεί να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Ίσως να συμβαίνει κι αυτό. Σας ξαναλέω, ότι η συζήτηση η οποία γινόταν αφορούσε την εξειδίκευση, τον συγκεκριμένο προσδιορισμό των μέτρων που θα υλοποιούνταν και θα υλοποιηθούν τελικά με τη λήξη του προγράμματος. Αυτό λέει και η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016. Ποτέ η διαπραγματευτική θέση δεν ήταν ότι θα πάμε πέρα από την απόφαση της 24ης Μάη του 2016.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ε, όχι. Αλλά περιμέναμε υπουργέ εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Σας το είπα και πριν. Το περιμέναμε και δεν υπήρξε αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Σας απάντησα πριν από λίγο. Υπήρξε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ένας αλγόριθμος ο οποίος είναι  κλειδωμένος και δίνει σήμα στις αγορές ότι η Ευρώπη θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει με συγκριμένους πια όρους και με ένα καθαρό τρόπο διατυπωμένους για να μπορέσει η Ελλάδα να στηριχτεί στα πόδια της.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και προλαβαίνω και ερωτήματα ακροατών και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης -γιατί αυτό λέει η αντιπολίτευση- αν υπήρχε αυτό που περιγράφατε τότε θα έμπαινε κανονικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και όχι με stand by arrangement και παρκαρισμένα τα χρήματα για το τέλος.  Γιατί σήμερα αυτή την ένσταση θα ακούσετε όλη την ημέρα, υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να σας εξηγήσω για να αποφύγουμε τη σύγχυση. Το πρόβλημα του ΔΝΤ δεν είναι ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το πρόβλημα του ΔΝΤ είναι ότι επειδή προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη, θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί κάτι παραπάνω. Και έχει δοθεί αυτή η εγγύηση στο ΔΝΤ μέσω της ρήτρας ανάπτυξης και του γαλλικού μηχανισμού. Τώρα, ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έχει ακόμα επιφυλάξεις για πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να προσδιοριστεί από το ΔΝΤ. Ωστόσο, δεν έχει να κάνει με τη μη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να κλείσουμε με δύο διαφορετικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι, αν θεωρείτε ότι με αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση παίρνει πολιτικό χρόνο και θα φτάσει ως το 2019.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Στραβελάκη, από τη μεριά μας δεν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος αυτός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να πατήσει η Ελλάδα στα δικά της πόδια, να έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε βαθμούς οικονομικής ελευθερίας και να απαλλαγούμε από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων. Σε αυτόν τον πολιτικό στόχο δουλεύουμε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και θα φτάσετε ως το 2019, ως το τέλος της τετραετίας, πιστεύετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι ο πολιτικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα από τα μνημόνια και από την επιτροπεία, να αποκτήσει βαθμούς οικονομικής ελευθερίας και έτσι να αποδώσουν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε για το 2019 και θα βγουν κάποιοι να πουν ότι έχουν στο μυαλό τους εκλογές στο τέλος του 2018, πριν τα μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς, εντάξει, αυτά τώρα είναι σενάρια και σχέδια επί χάρτου. Σας λέω ότι έχουμε μπροστά μας μια καθαρή διετία μέσα στην οποία έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και για να σας το πω και καθαρά, οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το είπατε καθαρά. Επειδή πολλοί έλεγαν ότι μόλις κλείσει η συμφωνία ο Πρωθυπουργός σκέφτεται ανασχηματισμό και ο Τσακαλώτος θα γίνει αντιπρόεδρος και θα πάρει τη θέση του ο Χουλιαράκης. Και παίρνω μηνύματα σήμερα το πρωί, που λένε: Να είδες; Χθες, έδινε το λόγο στον Χουλιαράκη να απαντήσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα του ανασχηματισμού. Και μπορώ να σας πω ότι σε αυτή τη φάση, το μόνο το οποίο τον απασχολεί, είναι η πορεία για την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια, και όχι ο ανασχηματισμός.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μείνει υπουργός Οικονομικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι υπουργός Οικονομικών και μάλιστα ένας πολύ καλός υπουργός Οικονομικών, στον οποίο πιστώνεται και μια πολύ θετική απόφαση, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Επομένως, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο μου κάνετε την ερώτηση.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σας είπα, γιατί υπάρχουν τα σενάρια, αλλά νομίζω ότι με αυτό που λέτε, δίνετε και την καλύτερη απάντηση στο unfair του Σόιμπλε, στην απαράδεκτη παρέμβασή του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα με την προχθεσινή αναφορά του.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, καλά. Συνηθισμένοι είμαστε από τέτοιες παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε. Δεν είναι και η πρώτη φορά που κάνει απαράδεκτη παρέμβαση.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, εδώ, σήμερα  δίνει νέα  συνέντευξη στην DW και λέει, μη νομίζουν οι Έλληνες ότι τίποτα τελείωσε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Κοιτάξτε και ο κ. Σόιμπλε με κάποιο τρόπο θα πρέπει να δικαιολογήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, έχει και εκλογές μπροστά του.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνία και τις απαντήσεις που μας δώσατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.