ΖΑΧΑΡΕΑ: Καλησπέρα σας. Ακούσαμε πριν από λίγη ώρα τον Πρωθυπουργό να λέει πως η συμφωνία αυτή είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για έξοδο στις αγορές. Τελειώνουν τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Είναι όμως το too good to be true που περιμέναμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι too good to be true. Εγώ, αυτό που ξέρω είναι ότι είναι και καλή και πραγματική η συμφωνία την οποία πήραμε χθες. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία δίνει ένα καθαρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να σταθεροποιηθεί πλέον οριστικά.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Σίγουρα δίνει καθαρό σήμα; Γιατί στα spreads δεν το είδαμε αυτό. Ελάχιστα πέσανε σήμερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δε νομίζω κυρία Ζαχαρέα. Τα spreads της διετίας είναι κοντά στο 4,7%. Τα spreads ενδοσυνεδριακά της δεκαετίας έφτασαν στο 5,6% -αν δεν κάνω λάθος- και θα συνεχίσουν τις επόμενες μέρες να μειώνονται και μην περιμένετε να δείτε εντυπωσιακές αλλαγές μέσα σε δύο ώρες. Όλη αυτή η διαδικασία θα παράξει τα αποτελέσματά της εντός εύλογου χρόνου. Επομένως έχω την εντύπωση ότι θα δείτε και το επόμενο διάστημα ότι όλη αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που κατέληξε στη συμφωνία εχθές αργά το βράδυ θα έχει θετική κατάληξη για τη χώρα.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Μπορείτε να μας το προσδιορίσετε αυτό χρονικά; Τι εννοείτε όταν λέτε θετική κατάληξη; Για παράδειγμα, είπε ο κ. Σόιμπλε το απόγευμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές την άνοιξη του 2018. Είπε ο κ. Ρέγκλινγκ ότι θα μπορούσε να βγει και στις αρχές του 2018. Το συμμερίζεστε εσείς αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Ζαχαρέα, ακούστε. Το Eurogroup αυτό που αποφάσισε χθες και δεσμεύτηκε είναι ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς καμία στήριξη από τον επίσημο τομέα. Χωρίς δηλαδή, νέα δάνεια. Για να γίνει αυτό προϋποτίθεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν σταδιακές έξοδοι στις αγορές χρήματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που θα καταλήγει ακριβώς σε αυτό το στόχο. Ο στόχος είναι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα αυτοδύναμα να μπορέσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της, έτσι ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία, αλλά και βαθμούς ελευθερίας στην αύξηση της οικονομικής πολιτικής.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Αυτό που λέτε προϋποθέτει ανάπτυξη και θέλω να μείνουμε σε αυτό το θέμα, γιατί ενδιαφέρει και τους πολίτες που μας ακούν. Θα πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά, που τα χρειάζεται η αγορά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο τα χρήματα …
ΖΑΧΑΡΕΑ: … 1, 6, όμως τα ληξιπρόθεσμα είναι 5 δις, ακούσαμε και για μια Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος, δηλαδή περί τίνος πρόκειται;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η ανάπτυξη βασίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος και κυριότερος είναι η εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή, με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, νομίζω ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αίρεται η κατάσταση της αβεβαιότητας. Και αυτό συνοδεύεται στη χθεσινή απόφαση από μια σειρά από δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες δεσμεύεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι υπόλοιποι δανειστές μας, έτσι ώστε να τονώσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είδατε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2017, παρά την κατάσταση αβεβαιότητας, καταφέραμε να σημειώσουμε ρυθμούς ανάπτυξης 0,4% και αυτό μάλιστα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενικευμένη καταστροφολογία που αποτελούσε την καθημερινή καραμέλα –να σας το πω- της αντιπολίτευσης.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Να μείνουμε σε αυτό που λέτε, γιατί η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω …
ΖΑΧΑΡΕΑ: …ότι το 2% πλεόνασμα μέχρι το 2060, είναι μια δέσμευση της χώρας σε λιτότητα διαρκείας. Οπότε θα ήθελα και το σχόλιό σας πάνω σε αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με πάτε σε ένα διαφορετικό ζήτημα. Να τελειώσω στην προηγούμενη ενότητα και να σας πω λοιπόν ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup προβλέπει αυτές τις αναπτυξιακές δράσεις, προβλέπει την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και δίνει και τη δυνατότητα για περίπου 1,6 δις ευρώ να πέσουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες – οφείλω να σας πω- δεν είναι στα 5 δις…
ΖΑΧΑΡΕΑ:.. Πόσο είναι:
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… αλλά αντιθέτως είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο κάτω από αυτό που αναφέρατε, αν δεν κάνω λάθος…
ΖΑΧΑΡΕΑ:… και πάλι δηλαδή δεν καλύπτονται…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… και επίσης αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι από το Σεπτέμβριο του 2016 έχουν μειωθεί τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια. Επομένως υπάρχει μια τάση, μία πορεία για την ολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Στο ζήτημα που μου είπατε για το πρωτογενή πλεονάσματα. Θυμάστε ότι η αντιπολίτευση πριν από λίγο καιρό κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία. Έτσι περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν και υποτίθεται κατά την αντιπολίτευση κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις. Τελικά διαψεύσθηκε και σε αυτόν τον τομέα η αξιωματική αντιπολίτευση. Είδαμε ότι παρά το γεγονός ότι τα πλεονάσματα του 3,5% είναι υψηλά, δεν μας δεσμεύουν για μία δεκαετία, αντιθέτως το 2022 είναι η τελευταία χρονιά στην οποία θα έχουμε ανάγκη και δέσμευση γι’ αυτό το πλεόνασμα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω Από εκεί και πέρα το 2% των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να σας πω ότι αποτελεί ένα νούμερο το οποίο δίνει την δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να εξαιρείται θετικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και πρόκειται για την μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία θα εξαιρείται θετικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μία θετική διαπραγματευτική εξέλιξη.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα σχόλιο –αν θέλετε να κάνετε σχόλιο- για την αντίδραση του κυρίου Καμμένου, όσον αφορά στην γραβάτα που ανήρτησε χθες στο Twitter;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κύριος Καμμένος έχει απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα.
ΖΑΧΑΡΕΑ:..ότι το ανέβασε ο γιος, καλύπτεστε από αυτήν την απάντηση δηλαδή, ευχαριστώ πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.