image Συνέντευξη στην ΕΡΤnews για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ image Στο OPEN με τους Ευλαμπία Ρέβη και Άκη Παυλόπουλο

Στο Κόκκινο 105.5

🔴 Στην Ευρώπη επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο μία τάση για ενίσχυση του δημόσιου τομέα, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μία τάση ακόμα και για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας ιδίως στην Ισπανία, με την υπουργό Εργασίας που προέρχεται από την Αριστερά από τους Ποδέμος, αλλά και στην Πορτογαλία. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις οι οποίες προφανώς είναι σε μια ανοιχτή σύγκρουση με αυτές τις τάσεις . Αυτή είναι μια αντιπαράθεση στην Ευρώπη και δυστυχώς η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται στη λάθος πλευρά της, που επιμένει σε μια σκληρά ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική με μπόλικη δόση αυταρχισμού και εθνικισμού με σκοπό να διατηρήσει κάποιες προσβάσεις σε τμήματα του κόσμου της παραδοσιακής δεξιάς.
🔴 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να προσπαθεί να παρουσιάζεται ως κεντρώα όμως οι πολιτικές της δεν έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κεντρώο». Στην εκπαίδευση έφερε την πανεπιστημιακή αστυνομία και ένα νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κ. Κεραμέως το οποίο οδηγεί στην πλήρη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν διαρκώς καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών οι οποίες διασύρουν τη χώρα αλλά αποτελούν και ένα πραγματικό πολιτικό έγκλημα από τη μεριά της καθώς πυροδοτούν εθνικιστικά αντανακλαστικά. Στην οικονομία έχουμε μια λογική πλήρους ισοπέδωσης της αγοράς εργασίας πλήρους ασυδοσίας στην λειτουργία των αγορών χωρίς έλεγχο από τον κρατικό μηχανισμό και μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα σαφέστατα στα συμφέροντα του 10% των πλουσιότερων
🔴 Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον υψηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη αλλά και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σε σχέση με όλη την Ευρώπη. Η ακρίβεια ασκεί τρομακτική πίεση στα λαϊκά νοικοκυριά , στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στους μισθωτούς εργαζόμενους και σαρώνει την κοινωνική συνοχή. Όλα αυτά δημιουργούν μια φθορά στην κυβέρνηση που δεν μπορεί να αντιστραφεί, το θέμα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να «αποδράσει» με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή αν θα επιλέξει να κλείσει την τετραετία καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από οργανωμένα ολιγαρχικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι σε εγρήγορση τόσο οργανωτικά όσο και προγραμματικά
🔴 Ήδη έχουμε διατυπώσει από το συνέδριό μας τα 5+1 σημεία που απαιτούνται για ένα κυβερνητικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής που θα ανατάξει την ελληνική οικονομία, θα αντιστρέψει τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται αυτή τη στιγμή στα λαϊκά νοικοκυριά θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Θα καταργήσουμε μια σειρά από νόμους της Νέας Δημοκρατίας που μας πήγαν πολλά χρόνια πίσω, όπως ο νόμος του κ. Χατζηδάκη που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, οι νόμοι της κ. Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι αντι-περιβαλλοντικοί νόμοι πάλι του κ. Χατζηδάκη, οι νόμοι του κ. Χρυσοχοΐδη που στην πραγματικότητα διαμόρφωσαν ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και επηρεάζουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και την άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.
🔴 Πρώτη προτεραιότητα η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας , η αύξηση του κατώτατου μισθού, η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους εργαζόμενους και η αναστολή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας.
🔴 Η αθώωση της Ρένας Δούρου είναι μια προσωπική της δικαίωση αλλά και μια συνολική πολιτική δικαίωση για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι μια ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία επέλεξε τον δικαστικό δρόμο προς τον νεοφιλελευθερισμό και ποινικοποίησε την πολιτική όπως δεν έχει κάνει καμία άλλη κυβέρνηση.
Στο Κόκκινο 105,5 με τους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο