image Ζωντανά στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος 07:00 στον Open Beyond image Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “ΣΗΜΕΡΑ”

Εχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής και εκφυλισμού

Συνέντευξη στην Real News και στον Φοίβο Κλαυδιανό

“Εχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής και εκφυλισμού”

Για «μεθοδεύσεις της Ν.Δ., με την ευγενή υποστήριξη εκείνων που λειτουργούν ως φράξια Σαμαρά μέσα στο ΚΙΝΑΛ» κάνει λόγο στη Realnews ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι έχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής», καθώς και ότι τα δύο προαναφερθέντα κόμματα «επιδιώκουν να εντάξουν και το αδίκημα της δωροδοκίας στο άρθρο 86», με στόχο «να θαφτεί η υπόθεση Νοvartis». Παράλληλα, κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «έχει να αντιμετωπίσει ένα αντιπροσφυγικό-ρατσιστικό ρεύμα που η ίδια συνέβαλε να δημιουργηθεί και το οποίο εξακολουθεί να επιδιώκει να εκφράζει».

– Πώς σχολιάζετε όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στην επιτροπή και ποια θα είναι η στάση σας στη συνέχεια;

Το ζήτημα με τις μεθοδεύσεις της Ν.Δ., με την ευγενή υποστήριξη εκείνων που λειτουργούν ως φράξια Σαμαρά μέσα στο ΚΙΝΑΛ, είναι πολύ ευρύτερο και δεν αφορά κυρίως τα όσα έγιναν την Πέμπτη στην επιτροπή. Αντίθετα, αφορά την αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική επιλογή να επιχειρηθεί η εξαίρεση από την επιτροπή μελών της αντιπολίτευσης. Διότι η Ν.Δ. επιχειρεί να δημιουργήσει εδώ ένα προηγούμενο πέραν του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής με μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και αντιπολιτικού τσαμπουκά: «Είμαστε η πλειοψηφία και επιβάλλουμε τη θέλησή μας χωρίς να μας ενδιαφέρουν συνταγματικές πρόνοιες, ρυθμίσεις και αρχές». Αυτό μας λέει η Ν.Δ. και αυτό πλέον καθίσταται επικίνδυνο όχι για τα δικαιώματα του ΣΥΡΙΖΑ ή της μειοψηφίας σε αυτή τη Βουλή, αλλά όλων των μειοψηφιών γενικά. Είμαι, λοιπόν, πεπεισμένος ότι έχουμε εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής και εκφυλισμού. Και είναι καθήκον κάθε δημοκράτη να αντιδράσει σε αυτήν την παρακμιακή κατάσταση. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα περισσότερο. Υπερασπιστήκαμε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία.

 

Βεβαίως, ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Μπούγας, επέλεξε να μην κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης, επικαλούμενος αυτή την ανυπόστατη απόφαση, μια απόφαση δηλαδή που δεν υφίσταται στο νομικό σύμπαν. Και με τον τρόπο αυτόν επέλεξε να καταπατήσει το Σύνταγμα, να παραβιάσει τον Κανονισμό της Βουλής και να αποδεχθεί την εκτροπή. Αυτό θα το φέρει και ο ίδιος, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, όπως και κάθε βουλευτής της Ν.Δ. που δεν αντιδρά, ως βαρύτατο πολιτικό στίγμα στο διηνεκές. Σε κάθε περίπτωση, εμείς από τη μεριά μας θα λειτουργήσουμε, όπως και μέχρι σήμερα, με βάση δύο βασικές αρχές: πρώτον, δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να εκπροσωπούμε το ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της σχετικής απόφασης του προέδρου μας, αλλά, από την άλλη, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να επικαλεστεί οποιοδήποτε πρόσχημα για να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής, τον οποίο φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να προστατεύσουν με τον άθλιο αυτόν αντιπερισπασμό.

– Πιστεύετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Νοvartis; Πώς σχολιάζετε τα περί σκευωρίας;

Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα μας το πει η Δικαιοσύνη. Δεν είναι ζήτημα εκτίμησης, αλλά δικαστικών αποφάσεων. Ως προς την υπόθεση Νοvartis, πρέπει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πρακτική υπερτιμολόγησης φαρμάκων που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο και τούτο με ευθύνη υπουργών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, το ζήτημα της απιστίας κατά του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί πλέον να διερευνηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, λόγω ακριβώς του απαράδεκτου άρθρου 86 του Συντάγματος και της παρέλευσης της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπεται εκεί. Αυτό που διερευνάται σήμερα είναι μόνο αν υπήρξε δωροδοκία ή ξέπλυμα χρήματος.

“Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν να εντάξουν και το αδίκημα της δωροδοκίας στο άρθρο 86, ώστε να σταματήσει η διερεύνηση και ως προς αυτό”

Ομως, τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν να εντάξουν και το αδίκημα της δωροδοκίας στο άρθρο 86, ώστε να σταματήσει η διερεύνηση και ως προς αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπερψηφίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που θα διευκρινίζει αυτό που ήδη προβλέπει το Σύνταγμα, ότι δηλαδή η σύντομη αποσβεστική προθεσμία δεν καταλαμβάνει τα αδικήματα που έγιναν επ’ ευκαιρία μόνο των καθηκόντων υπουργών. Θέλουν, με λίγα λόγια, να ψηφίσουν με στόχο να θαφτεί η υπόθεση. Τώρα, τα υπόλοιπα για τη σκευωρία νομίζω ότι έχουν απαντηθεί. Αντίθετα, έχει υπάρξει μια τεράστια επιχείρηση κατατρομοκράτησης δικαστών, εισαγγελέων και μαρτύρων από τη μεριά της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, η οποία είναι θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτα και πολλαπλά ενδεικτική.

– Ποια είναι η κριτική σας για το προσφυγικό;

Και στο προσφυγικό η Ν.Δ., όπως και αλλού, έσπειρε ως αντιπολίτευση ανέμους και θερίζει θύελλες. Αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ένα αντιπροσφυγικό-ρατσιστικό ρεύμα που η ίδια συνέβαλε να δημιουργηθεί και το οποίο εξακολουθεί να επιδιώκει να εκφράζει. Εχουμε εδώ την ακροδεξιά σε δύο εκδοχές που συνυπάρχουν στη Ν.Δ.: την τεχνοκρατική ακροδεξιά, που με τον νέο νόμο για το άσυλο επί της ουσίας οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στο περιθώριο, στερώντας τους τη δυνατότητα να υπαχθούν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, και τη λαϊκιστική ακροδεξιά, που με τις καθημερινές άθλιες ρατσιστικές δηλώσεις επιδιώκει να απευθυνθεί στα πιο σκοτεινά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές εμμονές και ιδεοληψίες που οδηγούν και στη διαχειριστική ανεπάρκεια. Η κυβέρνηση τελικά δημιούργησε η ίδια το πρόβλημα που σήμερα δεν μπορεί να λύσει, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν αρνούνταν να προχωρήσει σε μεταφορές ευάλωτων στην ενδοχώρα και τελικά οδήγησε τα νησιά στην απόλυτη ασφυξία. Να σας θυμίσω μόνο ότι η Μόρια τον Ιούλιο είχε 5.500 ανθρώπους και σήμερα έχει ξεπεράσει τους 15.000. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ακροδεξιάς εμμονής στο προσφυγικό.

– Γιατί λέτε ότι η Ν.Δ. πολιτεύεται σε βάρος των συμφερόντων των μεσαίων στρωμάτων;

Η Ν.Δ. πολιτεύεται σε βάρος των εργαζόμενων με τις επιλογές απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που οδηγεί σε αρνητικά ιστορικά ρεκόρ στην απασχόληση, όπως φάνηκε από τα σχετικά αποτελέσματα του Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά, δε, τη φορολογική πολιτική, αποδείχθηκε από το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ότι η επιλογή είναι η ελάφρυνση των πολύ υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για τη μεσαία τάξη. Οι ρυθμίσεις που μειώνουν έμμεσα το αφορολόγητο όριο είναι χαρακτηριστικές. Επί της ουσίας, η Ν.Δ. ακολουθεί την κλασική συνταγή του νεοφιλελευθερισμού: φοροελαφρύνσεις για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, με την ελπίδα ότι αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ και ούτε πρόκειται. Αντίθετα εμείς προτείνουμε μια στοχευμένη φορολογική πολιτική, ώστε να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα ειδικά μέτρα, αλλά και μια πολιτική επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας και ενίσχυσης των μισθών, που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με επίκεντρο τους εργαζομένους.