image Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου image Εισήγηση του σ/ν «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Kεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις»

Ομιλία στην εκδήλωση «Παραπληροφόρηση & Συμφωνία των Πρεσπών»

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

➜ Βαδίζουμε ήδη τους πρώτους μήνες μετά την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, μιας συμφωνίας που χαρακτηρίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας διπλωματικό παράδειγμα και μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διακρατικών διαφορών για ολόκληρο τον κόσμο.

➜ Μιας Συμφωνίας που χειροκροτήθηκε από ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός, από τις δυνάμεις του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της οπισθοδρόμησης που και στις δύο πλευρές έμειναν μόνες τους στον απομονωτισμό τους.

➜ Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναδιάταξε μονάχα το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Αναδιάταξε και τον πολιτικό και διπλωματικό χάρτη της Ευρώπης βάζοντας τα θεμέλια για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την συνεργασία και την συνανάπτυξη.

➜ Η δική μας θέση είναι ότι πρόκειται για μια Συμφωνία που επιλύει μια σύνθετη ταυτοτική διαφορά με παραδειγματικό τρόπο και με απόλυτο σεβασμό των ιδιαίτερων εθνικών, πολιτιστικών, ιστορικών χαρακτηριστικών και διαδρομών των δύο λαών των Βαλκανίων και ολόκληρου του κόσμου.

ΔΙΑΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

➜ Είναι πλέον χρέος μας να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές όπου ο εθνικισμός, ο σωβινισμός, η πατριδοκαπηλία θα καθοδηγούν τις επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική.

➜ Και αυτό θα γίνει μόνο εάν διαχυθούν στην κοινωνία της Μακεδονίας και της Βόρειας Μακεδονίας τα αποτελέσματα της Συμφωνίας δηλαδή όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που συντείνουν στην ομαλοποίηση των εμπορικών σχέσεων, στην ανάδυση νέων ευκαιριών για επενδύσεις καθώς και στις δυνατότητες ανάπτυξης έργων υποδομών που θα είναι επωφελή και για τις δύο χώρες.

➜ Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, ο Πρωθυπουργός και η Ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζονται σε λίγες μέρες να πραγματοποιήσουν το πρώτο επίσημο ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία μαζί με πολυμελή επιχειρηματική αποστολή για την υπογραφή διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών. Ήδη λοιπόν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών παίρνουν σάρκα και οστά.

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ & ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΙΑ

➜ Η πραγματικότητα αυτή μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός και στις 2 χώρες και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κανείς δεν ήθελε στην πραγματικότητα να λύσει το θέμα.

➜ Άλλοι το άφηναν να χρονίζει, να ταλαιπωρεί τις δύο χώρες αλλά και τα Βαλκάνια για περίπου 30 χρόνια ώστε να μην πάρουν το πολιτικό κόστος μίας ενδεχόμενης λύσης. Γιατί φοβούνταν να συγκρουστούν με τα στερεότυπα.

➜ Άλλοι πάλι, το εργαλειοποίησαν για να χτίσουν πολιτικές καριέρες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Και οι δύο ενδύθηκαν το μανδύα του πατριωτισμού για να κρύψουν αυτό που πραγματικά ήταν: Πατριδοκάπηλοι.

➜ Για να το κάνουν αυτό έριχναν για 30 χρόνια διαρκώς νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και στις δύο χώρες σε μία διαρκή έξαρση παραδοξολογίας. Επένδυσαν στην καλλιέργεια κίβδηλων εθνικών μύθων και πρόταξαν συνθήματα που ενεργοποίησαν εθνικιστικά αντανακλαστικά για να κρύψουν τη διάτρητη και σαθρή επιχειρηματολογία τους.

➜ Φθάνουν στο πρωτοφανές οξύμωρο, η αντιπολίτευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία, να χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα για να αντιστρατευθούν τη συμφωνία: Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια ακόμη και προδοτική. Το VMRO από την άλλη μεριά ισχυρίζεται επίσης ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια ακόμη και προδοτική.

➜ Πώς γίνεται αυτό; Αυτό ακριβώς είναι το παράδοξο του εθνικισμού. Γιατί ποια αλήθεια από τις δύο αφηγήσεις είναι η αληθινή; Ποιος εθνικισμός έχει δίκιο; Η απάντηση είναι κανένας εθνικισμός δεν έχει δίκιο. Γιατί ο εθνικισμός δεν έχει ποτέ δίκιο.

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 90

➜ Η εναντίωση στη Συμφωνία έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Μία από αυτές είναι τα fake news τα οποία φύονται στο έδαφος της καχυποψίας που έχει καλλιεργήσει η υπεραπλουστευτική ρητορική, τα ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα και η πολιτική δημαγωγία.

➜ Αυτές οι πρακτικές έχουν μακρά ιστορία που πηγαίνει πίσω στην έξαρση των εθνικισμών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έθρεψαν το τέρας του εθνικισμού στην Ελλάδα και τελικά οδήγησαν στα αδιέξοδα από τα οποία βγήκαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

➜ Τη σκυτάλλη από το ελληνικό εθνικισμό των αρχών της δεκαετίας του 90 πήραν VMRO όπου τα παράδοξα τροφοδότησαν το ένα το άλλο και δημιούργησαν ένα παραδοξολογικό σύμπαν ακροτήτων και κιτς και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

➜ Αφού λοιπόν περάσαμε και οι δύο χώρες στιγμές και περιόδους τραγέλαφου και εθνικιστικής έξαρσης φτάσαμε στις Πρέσπες όπου φαίνεται ότι οι εθνικισμοί επέστρεψαν. Και τι δεν έχουμε δει και τι δεν έχουμε ακούσει για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

➜ Σε ένα πρώτο επίπεδο υφιστάμεθα μια βάναυση υπεραπλούστευση που συχνά ήταν και είναι και παραληρηματική και ανερμάτιστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ισχυρισμός «παραδώσατε το όνομα Μακεδονία», ισχυρισμός που ακούστηκε και από τις δύο πλευρές. Χαρίσατε το όνομα μας λένε οι μεν. Παραδώσατε το όνομά σας λένε οι δε. Τι από τα δύο ισχύει; Τίποτα από τα δύο. Για άλλη μια φορά το παράδοξο του εθνικισμού μας χτυπάει την πόρτα.

FAKE NEWS

➜ Το δεύτερο επίπεδο είναι η η επιλεκτική παρουσίαση «ειδήσεων» όπου παρουσιάζεται η μισή -αν όχι λιγότερη απο τη μισή αλήθεια. Για παράδειγμα η είδηση ότι η Κίνα δεν έδωσε άδεια χρήσης εμπορικού σήματος με την επωνυμία «μακεδονικός» εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η είδηση δεν περιλαμβάνει το γεγονός ότι η Κίνα αρνείται τη χορήγηση σήματος με την επωνυμία «μακεδονικός» ήδη από το 2010 και μάλιστα όχι μόνο για τα προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα αλλά και για εκείνα που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία.

➜ Αυτά τα δύο επίπεδα παραπληροφόρησης ακολουθούνται από τα λεγόμενα σκληρά fake news με κορυφαίο παράδειγμα αυτό περί της δήθεν ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων.

➜ Ή η «είδηση» που κυκλοφόρησε εν ριπή οφθαλμού την ώρα που υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών περί ύπαρξης δήθεν νεκρής διαδηλώτριας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πισοδέρι. Στην πραγματικότητα η φωτογραφία που είχε διακινηθεί δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα και φυσικά δεν υπήρχε νεκρή γυναίκα στο Πισοδέρι.

➜ Επομένως εδώ μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είχε τεθεί πλήρως εκτός ελέγχου ενώ αντίστοιχες ψευδείς ειδήσεις είμαι βέβαιος ότι κυκλοφόρησαν και στη Βόρεια Μακεδονία.

ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

➜ Όμως οι ψευδείς ειδήσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου όπως υπαινίχθηκα. Το κύριο ερώτημα είναι για ποιο λόγο έχουν τα fake news τέτοια διεισδυτικότητα; Γιατί γίνοται πιστευτά; Γιατί παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα;

➜ Η απάντηση είναι απλή: Διότι αναπαράγονται στο φόντο των εθνικιστικών αφηγημάτων , των στερεοτύπων, των παραληρημάτων μεγαλείου και των μεγαλοιδεατισμών.

➜ Όλα αυτά αποτελούν σήμερα τον μεγάλο εχθρό. Τον εχθρό της φιλίας των λαών, της αλληλεγγύης. Τον εθνικισμό έχουμε όλοι μας ευθύνη να τον νικήσουμε: κυβερνήσεις, δημοσιογράφοι, μέσα ενημέρωσης.

➜ Διαφορετικά το μέλλον μας επιφυλλάσσει μόνο σκοτάδι. Και εμείς θέλουμε το φως.