image Συνέντευξη στον ρ/σ «Αθήνα 984» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο image Συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Kontra news» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

 
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
 
Δεν θέλω να μιλήσω για υποκίνηση των μαθητών λες και οι πολιτικές συγκρούσεις και οι ιδεολογικές διαμάχες είναι έξω από τη μαθητική ζωή ή λες και κάποιοι άλλοι έρχονται και επιβάλλουν στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο θα διαμαρτυρηθούν ή θα λειτουργήσουν. Αυτό που λέω είναι ότι υπάρχει στο εσωτερικό της μαθητικής κοινότητας ένα μειοψηφικό μεν υπαρκτό δε αντιδραστικό πολιτικό ρεύμα το οποίο φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά. Ποιες όμως είναι οι πολιτικές αιτίες που ο φασισμός απέκτησε ερείσματα σε τμήματα της μαθητικής κοινότητας; Εδώ είναι που υπάρχουν οι συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο τρόπος με τον οποίον έχει γίνει η συζήτηση από τη ΝΔ και ιδίως από το ηγεμονικό ρεύμα Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη, έχει νομιμοποιήσει τέτοιου τύπου ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές τις οποίες όμως ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως αυτές που είναι. Το ότι ο κος Κασιδιάρης είναι φασίστας και εθνικιστής ή το ότι η Χρυσή Αυγή είναι φασιστική πολιτική δύναμη δεν είναι κρυφό. Το θέμα είναι τι κάνουν οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Η ΝΔ είναι αυτή που νομιμοποίησε την ακροδεξιά στη χώρα όταν μέσα στην Ελληνική Βουλή, από χείλη στελεχών της, γινόταν το προηγούμενο διάστημα λόγος για προδοτικές συμφωνίες και ξεπούλημα. Οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης χαιρετίζουν τις κινητοποιήσεις και η ΔΑΚΕ αντέγραψε δήλωση του βουλευτή της ΧΑ κου Παππά. Το γεγονός ότι τα συνθήματα που κυριαρχούν στα υπό κατάληψη σχολεία και τις σχετικές κινητοποιήσεις είναι φασιστικού τύπου και κάνουν λόγο για το ότι δήθεν η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία συνιστά επικίνδυνη τροπή. Για αυτό ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να αντιδράσει με όλες του τις δυνάμεις και να δημιουργήσει ερείσματα ώστε ο φασισμός μέσα στα σχολεία να μπορέσει να ηττηθεί. Ο τρόπος με τον οποίον διεξήχθη η πολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών νομιμοποίησε αυτού του τύπου τις πρακτικές και κινητοποιήσεις. Ο κος Καμμένος ποτέ δε μίλησε για τέτοια πράγματα. Ο τόνος της διαφωνίας του είναι διαφορετικός.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
 
Η Ιεραρχία πήρε μια απόφαση που έπαιρνε αποστάσεις από το τμήμα εκείνο της συμφωνίας που κάνει λόγο για την αλλαγή του τρόπου της μισθοδοσίας των κληρικών και ο διάλογος συνεχίζεται με τον Υπουργό Παιδείας ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε ότι είναι μια συμφωνία που είναι επωφελής τόσο για την Πολιτεία όσο και για την Εκκλησία. Προσωπικά ποτέ δεν έκανα λόγο για απολύσεις 10.000 κληρικών. Οι δηλώσεις μου παραποιήθηκαν και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τις παρανόησε. Οι θέσεις τους είναι εγγυημένες. Αυτό που είπα είναι ότι σε περίπτωση συμφωνίας και επειδή το καθεστώς της μισθοδοσίας τους θα αλλάξει νομικά και τεχνικά, θα δημιουργηθεί περιθώριο 10.000 θέσεων οι οποίες αν τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν καθώς στο ελληνικό δημόσιο ισχύει ο κανόνας 1:1.
 
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Η Κυβέρνηση μέχρι την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο δεν μπορούσε να εφαρμόζει το δικό της πολιτικό πρόγραμμα καθώς έπρεπε να διαπραγματεύεται με τους δανειστές για το καθετί, από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο. Τώρα που έχουμε ανακτήσει την οικονομική μας ελευθερία ξεκινάει και η πραγματική διακυβέρνηση από την συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για αυτό ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις «πρώτες πραγματικά δικές μας 100 ημέρες»
 
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
 
Ο πολιτικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σενάριο στο τραπέζι. Είναι θέμα του κ. Καμμένου πως θα διαχειριστεί την διαφωνία του για την συμφωνία των Πρεσπών. Όμως ο κος Καμμένος έχει με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει με τον κο Μητσοτάκη.
 
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
 
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει και θα πάρει αποφάσεις ως προς τα πρόσωπα για τις μεγάλες περιφέρειες. Η Ανοιχτή Πόλη στη Θεσσαλονίκη πράγματι συζητά την υποψηφιότητα της κας Νοτοπούλου για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες για την υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας προχωρούν.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΤΑΗ: Η «Πηνελόπη» σάς επηρέασε εσάς; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ιδιαίτερα.

ΣΤΑΗ: Το κρύο όχι. Για να δούμε, γιατί υπάρχει… πράγματι δεν υπάρχει κρύο, υπάρχει μεγάλη θερμότητα, για να ξεκινήσουμε από το θέμα της ημέρας, σε ό,τι αφορά τις μαθητικές καταλήψεις και τις πολιτικές αντεγκλήσεις που έφερε αυτή η κατάσταση. Πέστε μου, λοιπόν, κύριε Τζανακόπουλε, θεωρείτε ότι είναι υποκινούμενες αυτές οι καταλήψεις από ακροδεξιά στοιχεία, τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας μας δείχνουν ότι είναι πάρα πολλά τα σχολεία, 527, στο σύνολο 3.500 σε όλη τη χώρα, αλλά είναι πάρα πολλά στη Μακεδονία, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. Τα είδαμε τα στοιχεία, τα ξέρετε κι εσείς. Είναι πολλά τα σχολεία τα οποία τελούν υπό καταλήψεις, με κεντρικό άξονα των διαμαρτυριών αυτών των καταλήψεων το θέμα των Σκοπίων, το Μακεδονικό. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, δεν ξέρω πόσα από τα σχολεία αυτά έχουν καταληφθεί με βάση το συγκεκριμένο ζήτημα και με βάση αυτά τα φασιστικού τύπου συνθήματα ότι, δήθεν η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία. Αυτό που εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω, είναι να μιλήσω για υποκίνηση των μαθητών, λες και οι πολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαμάχες, οι ιδεολογικές διαμάχες είναι έξω από τη μαθητική ζωή. Λες και κάποιοι άλλοι έρχονται και επιβάλλουν στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίον θα διαμαρτυρηθούν ή τον τρόπο με τον οποίον θα λειτουργήσουν.

ΣΤΑΗ: Λέτε ότι ήταν υποκινούμενα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ’ όλα αυτά όμως, εγώ λέω κάτι διαφορετικό: Ότι υπάρχει στο εσωτερικό της μαθητικής κοινότητας ένα αντιδραστικό πολιτικό ρεύμα το οποίο φλερτάρει ανοικτά με την ακροδεξιά και εδώ υπάρχουν και οι συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΤΑΗ: Θα τα δούμε αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα σας πω γιατί. Εγώ δεν λέω ότι κάποιος υποκινεί…

ΣΤΑΗ: Θέλω να κάνουμε μία διευκρίνιση. Λέτε ότι, δεν θέλετε να θεωρήσετε ότι είναι υποκινούμενα όλα αυτά, όμως από τα πλέον επίσημα χείλη, κυβερνητικά, δηλαδή τα χείλη του υπουργού Παιδείας, είχαμε τη χθεσινή δήλωση του κυρίου Γαβρόγλου ο οποίος μιλάει καθαρά για απροκάλυπτες προτροπές σε κινητοποιήσεις, αποφασιστικές δυνάμεις, με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ., απεσταλμένους έξω από τα σχολεία. Τι από τα δύο ισχύει, ποια είναι η κυβερνητική άποψη; Αυτό που λέτε εσείς ή αυτό που λέει ο κύριος Γαβρόγλου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Μα αυτό που λέει ο κύριος Γαβρόγλου… ο κύριος Γαβρόγλου δεν μιλάει για υποκίνηση. Ο κύριος Γαβρόγλου μιλάει για υπαρκτά πολιτικά…

ΣΤΑΗ: Καθαρά το λέει. Λέει καθαρά: «Φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν σε μαθητές το εθνικιστικό τους δηλητήριο, με μηνύματα στα κινητά, πάνε στα σχολεία τους». Εάν αυτό δεν είναι υποκίνηση, τι είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Αυτό είναι υποκίνηση; Εσείς χρησιμοποιήσατε μία λέξη, αλλά ας μην μείνουμε στη λέξη ότι είναι υποκινούμενο ή δεν είναι υποκινούμενο.

ΣΤΑΗ: Εγώ την χρησιμοποίησα, γιατί έχω αυτή την ενημέρωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μιλάμε για μία υπαρκτή πολιτική σύγκρουση. Για μία υπαρκτή ιδεολογική σύγκρουση, πράγμα το οποίο αφορά τους ίδιους τους μαθητές. Και εγώ λέω ότι αυτή η μάχη θα πρέπει να δοθεί και να δοθεί με όλες τις δυνάμεις που έχει η δημοκρατία για να αντιπαρατεθεί σε αυτό το ακροδεξιό πολιτικό ρεύμα, που φαίνεται ότι έχει αρχίσει και βρίσκει πατήματα και μέσα στον μαθητικό κόσμο. Και εκεί, είναι η πολιτική συζήτηση που πρέπει να γίνει. Το αν είναι ή δεν είναι υποκινούμενες… Δηλαδή, τι θα πει υποκινούμενος; Ότι κάποιος αναγκάζει έναν μαθητή ή τον υποκινεί στο να κάνει καταλήψεις; Αυτό είναι στο επίπεδο της πολιτικής σύγκρουσης, στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης που όλοι καταλαβαίνουμε.

ΣΤΑΗ: Αυτό ακριβώς είπε ο υπουργός Παιδείας, χθες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν λέω αυτό. Δεν χρησιμοποιεί τη λέξη υποκίνηση ο υπουργός Παιδείας.

ΣΤΑΗ: Εντάξει, λέει πολύ χειρότερα πράγματα. Λέει, πως γίνονται αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δρουν μέσα στο μαθητικό κίνημα…

ΣΤΑΗ: Μιλάει για τη Χρυσή Αυγή καθαρά και χαρακτηρίζει «φασιστικές» όλες αυτές τις δυνάμεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … Και η Χρυσή Αυγή ως φασιστική πολιτική δύναμη, φασιστική δύναμη η οποία δρα στο εσωτερικό του μαθητικού κινήματος. Αλλά εδώ δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε, εάν υποκινείται ή δεν υποκινείται. Είναι να συζητήσουμε τον τρόπο, με τον οποίον θα μπορέσουν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αντιπαρατεθούν με υπαρκτά ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα που υπάρχουν μεταξύ των μαθητών. Και λέω ότι εδώ, ανοίγει το πραγματικά μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Ποιο είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα; Πως απέκτησαν αυτές οι ιδεολογίες, αυτές οι πρακτικές, ο φασισμός, πως απέκτησε ερείσματα μέσα σε τμήματα του μαθητικού κόσμου; Θα σας πω. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχει νομιμοποιηθεί…

ΣΤΑΗ: Πιστεύετε ότι είναι σοβαρά αυτά τα ερείσματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σοβαρά, ξεσοβαρά, είναι…

ΣΤΑΗ: Όχι, έχει σημασία. Άλλο να υπάρχουν πλειοψηφικές καταστάσεις και άλλο να… Θέλω να μου πείτε, γιατί…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι… Προφανώς οι καταστάσεις αυτές…

ΣΤΑΗ: … Τον αριθμό αυτό των καταλήψεων τον αναφέρουμε, γιατί είναι μεγάλος αριθμός, δεν ξέρουμε, εάν αύριο θα μεγαλώσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρουμε καταρχάς πόσες απ’ αυτές τις καταλήψεις έχουν αυτόν τον αντιδημοκρατικό, αντιδραστικό, ακροδεξιό, ακόμα και φασιστικό χαρακτήρα. Είναι το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω. Ανεξαρτήτως του αν είναι…. 

ΣΤΑΗ: Ε, δεν μπορείτε οπότε να έχετε καθαρή εικόνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φυσικό και δεδομένο ότι το ρεύμα αυτό το πολιτικό για το οποίο συζητάμε, δεν είναι πλειοψηφικό. Είναι ένα μειοψηφικό. Παρ’ όλα αυτά είναι υπαρκτό και ως υπαρκτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε και επιμένω ότι, πρέπει να δούμε τις πολιτικές αιτίες που αυτό το πολιτικό ρεύμα κατάφερε να αποκτήσει έστω και αυτά τα μειοψηφικά ερείσματα. 

ΣΤΑΗ: Ωραία, εννοείται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι τα φασιστικά κινήματα ως μειοψηφικά κινήματα ξεκινούν. Και νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίον έχει γίνει η συζήτηση και από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως από το πολιτικό ρεύμα εκείνο ή από την πολιτική τάση εκείνη που αυτή τη στιγμή έχει την ηγεμονία μέσα στη Νέα Δημοκρατία και μιλώ για το ρεύμα Σαμαρά – Βορίδη – Γεωργιάδη, έχει νομιμοποιήσει τέτοιου είδους ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές, τις οποίες ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει ως αυτές που είναι.

ΣΤΑΗ: Θέλω εδώ να σας ρωτήσω τα εξής, γιατί θέλω να μιλάω λίγο πιο συγκεκριμένα εγώ ως δημοσιογράφος. Βεβαίως και έχουμε αυτά τα ακραία στοιχεία που λέτε. Σήμερα μάλιστα στη Βουλή ακούσαμε τον κ. Κασιδιάρη να στηρίζει και να λέει «ψηλά οι ελληνικές σημαίες σε όλα τα σχολεία» κ.τ.λ., με συνθήματα και αυτά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κασιδιάρης είναι φασίστας και εθνικιστής δεν είναι κρυφό, το θέμα είναι τι κάνουν οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στη βάση του δημοκρατικού τόξου που λέμε.

ΣΤΑΗ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, επειδή δεν είναι καθόλου σαφές να ξέρει κανείς ποιοι μπορεί να έχουν αυτές τις ιδεολογικές ακραίες φασιστικές αντιλήψεις, όπως λέτε εσείς και ποιοι όχι σε ό,τι αφορά τις μαθητικές  εκπαιδευτικές κοινότητες μιλάω. Γιατί εδώ ο κεντρικός άξονας που γίνονται οι καταλήψεις αυτές είναι το Μακεδονικό, είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ πως μπορεί να διαχωρίσετε αυτόν ο οποίος έχει τελείως διαφορετική άποψη με αυτή την οποία έχετε εσείς ως κυβέρνηση και φέρατε αυτή τη συμφωνία; Αυτό είναι συγκεκριμένο το ερώτημα κύριε Τζανακόπουλε, γιατί αυτός είναι ο άξονας των καταλήψεων. Εσείς πως διαχωρίζετε τον πατριώτη που δεν συμφωνεί με τη δικιά σας συμφωνία κι αυτό φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε,  ότι δεν είναι φασιστικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, όταν τα συνθήματα είναι «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

ΣΤΑΗ: Μα δεν είναι όλα τα συνθήματα έτσι στις μαθητικές κοινότητες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω τα συνθήματα τα οποία ακούστηκαν στο σχετικό συλλαλητήριο, σας λέω τα συνθήματα τα οποία έχουν γραφτεί στα πανό συγκεκριμένων καταλήψεων για τις οποίες γίνεται λόγος. Λέω, λοιπόν, ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και γι’ αυτό το λόγο ο δημοκρατικός κόσμος, ο προοδευτικός κόσμος, πρέπει να αντιδράσει και να δημιουργήσει ερείσματα για να μπορέσει να ηττηθεί ο φασισμός και η ακροδεξιά μέσα στα σχολεία. Έχουμε δει ότι οι καθηγητές έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται.

ΣΤΑΗ: Αυτό θέλει μια συνολική συναινετική εθνική αντίληψη, μου λέτε τώρα, έτσι; Αλλά εγώ θέλω να σας θυμίσω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν όμως από τα χείλη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έγινε λόγος το προηγούμενο διάστημα για προδοτικές συμφωνίες, για ξεπούλημα…

ΣΤΑΗ: Καλά, αυτό δεν είναι επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε όμως από επίσημα χείλη, αν ακούσετε τις σχετικές συζητήσεις που έγιναν στο Κοινοβούλιο, πραγματικά θα μπερδευόσασταν και θα αναρωτιόσασταν, αν οι ομιλητές ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία ή αν οι ομιλητές ανήκουν στη Χρυσή Αυγή.

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, ξέρω ότι στα κόμματα υπάρχουν πάντα διαφοροποιήσεις και αυτές τις διαφοροποιήσεις εσείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μιλάω, όμως, για μια ηγεμονική γραμμή η οποία προέκυψε.

ΣΤΑΗ: Η επίσημη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αυτά που μου λέτε, ούτε ηγεμονική.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι δώσαμε την έννοια του έθνους, πράγμα το οποίο είναι ανακριβές, ότι αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Όλα αυτά όμως κυρία Στάη στην πραγματικότητα…

ΣΤΑΗ: Εγώ ξέρετε τι θέλω να σας θυμίσω; Γιατί ζαλίζονται οι πολίτες. Θέλω να σας θυμίσω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ζαλίζονται οι πολίτες, λέω λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία νομιμοποίησε την ακροδεξιά στη χώρα. 

ΣΤΑΗ: Θα σας πω γιατί. Γιατί την περίοδο των αγανακτισμένων πάλι υπήρχαν οι θύλακες εκείνοι των ακραίων στοιχείων της Χρυσής Αυγής συγκεκριμένα και είχαμε υποστεί πολλοί από εμάς επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή εκείνη την περίοδο και δημοσιογράφοι κι εγώ προσωπικά, γιατί το τονίζαμε αυτό. Αλλά εκεί σε αυτές τις πλατείες των αγανακτισμένων δεν είχατε διαφοροποιηθεί εσείς τότε ως αντιπολίτευση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.

ΣΤΑΗ: Δεν κάνω καθόλου λάθος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι απλώς είχαμε διαφοροποιηθεί, είχε διαφοροποιηθεί και ο χώρος των συγκεντρώσεων. Δηλαδή, κάναμε λόγο μετά το 2011 για την πάνω πλατεία, όπου εκεί πράγματι κυριαρχούσαν αντιδραστικά στοιχεία και για την κάτω πλατεία όπου λειτουργούσε, όπου υπήρχε ένα εντελώς διαφορετικό αμεσοδημοκρατικό, ριζοσπαστικοποιημένο, προοδευτικό κλίμα και η λογική και οι αποστάσεις τις οποίες είχαμε πάρει, όχι απλά αποστάσεις, ανοιχτή σύγκρουση είχαμε με τις αντιδραστικές και τις ακροδεξιές τοποθετήσεις ενός τμήματος εκείνων των κινητοποιήσεων.

ΣΤΑΗ: Εντάξει κύριε Τζανακόπουλε, υπήρχαν πλατείες με διαφοροποίηση και πλατείες με καμία διαφοροποίηση. Τα θυμόμαστε όλοι αυτά, γιατί είναι δύσκολο να γίνουν αυτές οι διαφοροποιήσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα με συγχωρείτε, δεν είναι καθόλου δύσκολο, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

ΣΤΑΗ: Παντού παρεισφρέουν αυτά τα ακραία στοιχεία, κύριε Τζανακόπουλε.   

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Το ζήτημα είναι τι κάθε φορά δίνει τον τόνο σε μια κινητοποίηση.

ΣΤΑΗ: Μάλιστα

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα τον τόνο αυτών των κινητοποιήσεων ή σε μερικές περιπτώσεις τον τόνο δίνει το φασιστικό το ακροδεξιό το εθνικιστικό σύνθημα «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

ΣΤΑΗ: Λοιπόν πάμε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σ’ αυτό, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου, το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου πρέπει να σταθεί ενάντια.

ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Πάμε να δούμε και κάτι άλλο τώρα. Πάμε να δούμε και κάτι άλλο γιατί σ’ αυτό είστε σαφής. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας οδηγεί κ. Στάη σε επικίνδυνες ατραπούς αυτή η κατάσταση.

ΣΤΑΗ: Αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό είπα ότι χρειάζεται μια εθνική συναινετική γραμμή  σε μια ποικιλία θεμάτων την οποία δεν την βλέπουμε για πολλά χρόνια γι’ αυτό θυμήθηκα  και τις πλατείες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιό τρόπο ακριβώς  θα έχει κανείς συναινετική γραμμή όταν ο κ. Βορίδης  και ο κ. Γεωργιάδης  χαιρετίζουν τις κινητοποιήσεις. Με ποιο τρόπο θα έχει κανείς  μια συναινετική γραμμή όταν η ΔΑΚΕ της Θεσσαλονίκης …

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Αυτή είναι η επίσημη παράταξη της ΝΔ

ΣΤΑΗ: Με τον ίδιο τρόπο που η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας …τα σχολεία που δεν είναι Χρυσαυγίτες  τα παιδιά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αντέγραψε η ΔΑΚΕ, δηλαδή η παράταξη  της ΝΔ στους καθηγητές, δήλωση του κ. Χρήστου Παππά ο οποίος είναι βουλευτής της Χ.Α, δηλωμένος υπερεθνικιστής και φασίστας. Και εσείς μου λέτε τώρα  ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν διαφοροποιηθήκαμε; Τι να διαφοροποιηθείς όταν το σύνολο δίνει τον τόνο;

ΣΤΑΗ: Ναι βεβαίως γιατί δεν μπορεί να ισοπεδώνεις  όλους τους μαθητές ή όλους τους πολίτες μέσα από μια ανακοίνωση που μιλάει  για φασιστικά στοιχεία, γιατί δεν είναι όλοι οι μαθητές  φασίστες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγόρησε κανείς τους μαθητές;

ΣΤΑΗ: Την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σας τη διάβασα λέξη-λέξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γράφονται πανό με το σύνθημα «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» αυτό δεν είναι ένα ανοιχτά φασιστικό σύνθημα; Λοιπόν με αυτό εσείς νιώθετε οικεία; Κ. Στάη νιώθετε οικεία με αυτό το σύνθημα;

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε λάθος ερώτηση κάνετε σε λάθος άνθρωπο. Δεν νιώθω καμία οικειότητα. Εγώ έχω υπάρξει θύμα της Χ.Α οπότε μη το λέτε σε μένα. Αλλά ξέρω να διαχωρίζω όμως αυτό που σας είπα πριν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήταν ένα ρητορικό ερώτημα και λέω λοιπόν ότι η πολιτική αντιπαράθεση στο ζήτημα της συμφωνίας  των Πρεσπών με τον τρόπο που έγινε και η μετατόπιση της ΝΔ  στην ακροδεξιά ρητορική  επί της ουσίας νομιμοποίησε πολιτικά και ιδεολογικά αυτού του τύπου τις πρακτικές και αυτού του τύπου τις κινητοποιήσεις. 

ΣΤΑΗ: Εγώ δεν θέλω τώρα να τη συνεχίσουμε αυτή τη κουβέντα γιατί έχουμε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα αλλά θα σας πω ότι ο κυβερνητικός σας εταίρος η ΑΝΕΛ  έχουν την ίδια θέση για το θέμα των Σκοπίων, για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος ποτέ δεν μίλησε για προδοτική συμφωνία. Ο κ. Καμμένος ποτέ δεν μίλησε για ξεπούλημα της Μακεδονίας μας. Ο κ. Καμμένος  ποτέ δεν έχει κάνει λόγο για όλα αυτά για τα οποία κάνουν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ. Είναι άλλο πράγμα να έχει τις επιφυλάξεις  του.

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε μένετε σε κάποιες δηλώσεις και φεύγετε από την ουσία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν μένω σε κάποιες δηλώσεις . Έδωσαν τον τόνο οι δηλώσεις αυτές.

ΣΤΑΗ: Δηλαδή ο κ. Καμμένος που δεν συμφωνεί τι την θεωρεί αυτή τη συμφωνία; Τη θεωρεί εθνική συμφωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος είπε : « με δεδομένο το πλαίσιο της είναι η καλύτερη συμφωνία την οποία θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει ποτέ». Εκείνος διαφωνεί ως προς το πλαίσιο.

ΣΤΑΗ: Τότε θα την ψηφίσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι διαφωνεί ως προς το πλαίσιο.

ΣΤΑΗ: Ποιο είναι το πλαίσιο; Παίζουμε με τις λέξεις φοβάμαι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι εγώ δεν φοβάμαι καθόλου. Σας λέω λοιπόν. Ο κ. Καμμένος  ποτέ δεν μίλησε για προδοτική συμφωνία, ποτέ δεν μίλησε για επιζήμια συμφωνία, ποτέ δεν μίλησε για ξεπούλημα της Μακεδονίας  μας. Είχε από την αρχή τις πολιτικές του διαφωνίες …

ΣΤΑΗ: Είναι όμως μια συμφωνία που δεν πρόκειται να ψηφίσει γιατί διαφωνεί απολύτως  στη λεκτική της βάση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι διαφορετικό. Είναι διαφορετικός ο τόνος  όμως της διαφωνίας .

ΣΤΑΗ: Οπότε μιλάμε για τις λέξεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μιλάμε για την πολιτική νομιμοποίηση ακροδεξιών πρακτικών και ακροδεξιάς ρητορικής κυρία Στάη. Γι’ αυτό μιλάμε.

ΣΤΑΗ: Ναι το ίδιο είπα και εγώ για ρητορική μιλάμε. Πάμε παρακάτω  τώρα να δούμε τι γίνεται με το εκκλησιαστικό κ. Τζανακόπουλε γιατί θέλουμε όλοι να μάθουμε που βρίσκεται ο διάλογος  ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Εάν ισχύει το προσύμφωνο αυτό που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Ήδη είδαμε πριν από λίγες μέρες ότι διέρρευσε μια τοποθέτηση  του Αρχιεπισκόπου ότι έκανε λάθος στον χειρισμό του θέματος αυτού και πέστε μου αν εξακολουθεί να συζητείται  το προσύμφωνο αυτό οδεύοντας προς μια συμφωνία. Πάγωσε στην Ιερά Σύνοδο. Υπάρχει ως θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ιεραρχία πράγματι πήρε μια απόφαση στην οποία έπαιρνε αποστάσεις  εν πάση περιπτώσει από το τμήμα εκείνο της συμφωνίας  στο οποίο κάνει λόγο για την αλλαγή του μισθολογίου. Την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας  των κληρικών. Ως ελληνική κυβέρνηση από την επόμενη κιόλας μέρα είπαμε ότι δεν παραιτούμαστε από τη μεγάλη προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος  ο οποίος αφορά το σύνολο της συμφωνίας. Μάλλον της προσυμφωνίας ή της πρότασης συμφωνίας  την οποία ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός  και ο Αρχιεπίσκοπος  και σε αυτό το πλαίσιο έχουν υπάρξει  οι πρώτες επαφές. Έχει κινήσει ο διάλογος του υπουργού Παιδείας  και με την Αρχιεπισκοπή της Κρήτης, αν δεν κάνω λάθος και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα συνεχιστούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφή ακόμη πιο καθαρά τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας. Τις διαφορετικές πτυχές της  έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε  ότι είναι μια συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία.

ΣΤΑΗ: Στο θέμα το άναψε φωτιές και φέρεστε ως αυτουργός για τις φωτιές αυτές. Το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος της μισθοδοσίας των ιερέων, εξακολουθεί να συζητείτε, θα είναι μία απόφαση που θα την πάρει μονομερώς η κυβέρνηση, όπως ήταν η πρώτη ανακοίνωση μετά τα αποτελέσματα της Ιεράς Συνόδου από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν δικιά σας η πρωτοβουλία να πείτε ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης αυτής της συμφωνίας ή ήταν με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, φαντάζομαι ναι; Σας το ρωτάω για να το ακούσω από το στόμα σας

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα κυρία Στάη όταν γίνεται επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είναι προφανές ότι δεν βγάζω πράγματα από το μυαλό μου. Κοιτάξτε να δείτε καταρχήν σε πολύ μεγάλο βαθμό και από ιεράρχες-δεν θυμάμαι τώρα συγκεκριμένα- από τον Σεβασμιότατο Χρυσόστομο, αν δεν κάνω λάθος παραποιήθηκαν αυτές οι δηλώσεις. Εγώ ποτέ δεν έκανα λόγο για 10.000 απολύσεις κληρικών, αντιθέτως, με πάρα πολύ σαφή τρόπο, είπα ότι κανένας από τους κληρικούς και από τους λαϊκούς υπαλλήλους της Εκκλησίας  της Ελλάδος δεν πρόκειται να διακινδυνέψει η θέση του. 

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, με συγχωρείτε, δεν είπατε την επομένη ότι στις  10.000 θέσεις, που θα ανακύψει το κενό, ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέψετε, θα σας πω. Εφόσον οι 10.000 …

ΣΤΑΗ: Δεν παρανόησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν μίλησα για απολύσεις. Όχι, παρανόησε απολύτως. Έκανε λόγο για απολύσεις. Για απολύσεις έκανε λόγο εκείνος. 

ΣΤΑΗ: Πάλι με τις λέξεις θα παίζουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, μα με συγχωρείτε τώρα. Είπα ότι …

ΣΤΑΗ: Είστε πολύ ικανός με τις λέξεις, αλλά είμαι κι εγώ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Στάη, είπα ότι είναι εγγυημένες οι θέσεις και των κληρικών και των λαϊκών της Εκκλησίας της Ελλάδας, αλλά επειδή νομικά θα αλλάξει το καθεστώς της μισθοδοσίας και δεν θα υπάγονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά, αντιθέτως, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με την εγγύηση της Αρχιεπισκοπής…

ΣΤΑΗ: Θα δημιουργηθεί, είπατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Με την εγγύηση της Αρχιεπισκοπής θα δημιουργηθεί …

ΣΤΑΗ: Θα δημιουργηθεί περιθώριο για 10.000 προσλήψεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … περιθώριο 10.000 θέσεων. Διότι, όπως ξέρετε, στο ελληνικό δημόσιο ισχύει ο λεγόμενος κανόνας ένα προς ένα. Εφόσον, λοιπόν, θα έχουμε 10.000 θέσεις, οι οποίες θα μπορούν να καλυφθούν πλέον με βάση τον συγκεκριμένο κανόνα και εφόσον στο μέλλον υπάρξει και το δημοσιονομικό περιθώριο, βεβαίως αυτό μας δίνει τη δυνατότητα για 10.000 …

ΣΤΑΗ: Ισχύει, λοιπόν, αυτό που είπατε, την επομένη της συμφωνίας, για τις 10.000 προσλήψεις; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι αυτό …

ΣΤΑΗ: Γιατί εγώ το θέλω συγκεκριμένο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και ισχύει. 

ΣΤΑΗ: Ισχύει. Μάλιστα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα τεχνικό θέμα, το οποίο νομίζω ότι το κατέστησα σαφές, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο briefing, στο οποίο έγιναν δεκάδες ερωτήσεις σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. 

ΣΤΑΗ: Οπότε, θα υπάρχουν οι 10.000 κληρικοί, γιατί δεν βγαίνουν από το δημόσιο. Γιατί δεν μου είπατε ότι θα τους βγάλει μονομερώς η κυβέρνηση. Θα παραμένουν, θα μισθοδοτούνται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Δεν ξέρω, νομίζω ότι συνήθως γίνομαι κατανοητός. Εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία …

ΣΤΑΗ: Κι εγώ καταλαβαίνω …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον, λοιπόν, καταλήξουμε σε συμφωνία, βεβαίως θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όμως, το κρίσιμο δεν είναι αυτό. Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να κλείσουμε …

ΣΤΑΗ: Προς το παρόν, αναιρείτε λοιπόν. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … να κλείσουμε μια ιστορική εκκρεμότητα, που αφορά και την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και τις αμφισβητούμενες περιουσίες μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδας και να εγγυηθούμε εις το διηνεκές το καθεστώς εργασίας των κληρικών -τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδας- επιλύοντας μία εκκρεμότητα, η οποία υπάρχει εδώ και περισσότερα από 80-90 χρόνια. 

ΣΤΑΗ: Έτσι είναι. Οπότε, επειδή εγώ δεν καταλαβαίνω καλά όπως υπαινιχθήκατε, προς το παρόν αυτές οι 10.000 προσλήψεις, μέχρι να προχωρήσει ο διάλογος , δεν υπάρχουν στο τραπέζι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επιπλέον 10.000 προσλήψεις εφόσον δεν καταλήξει η συμφωνία με την εκκλησία δεν υπάρχουν…

ΣΤΑΗ: Ναι μέχρι να προχωρήσει ο διάλογος με την εκκλησία. Πάμε παρακάτω τώρα γιατί είπε ο  πρωθυπουργός στην Βουλή προχθές ότι διανύετε τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης και τις μετράει από τον Αύγουστο, όπου είχαμε το τέλος του Μνημονίου. Πράγματι μετράτε μόνο 100 μέρες διακυβέρνησης, τα προηγούμενα που πήγαν; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός πολύ σωστά είπε, ότι από την στιγμή της εξόδου της χώρας από το καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας, έχουμε ανακτήσει ένα πεδίο πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας που μας επιτρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πράξη το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα. Διότι δεν είναι μυστικό, σε περίοδο προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με δεδομένη την τεχνολογία την μνημονιακή, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εφαρμόζει δικό της πολιτικό πρόγραμμα. Έπρεπε να διαπραγματεύεται διαρκώς από τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά, έπρεπε αν κάνει συμβιβασμούς, έπρεπε να κάνει υποχωρήσεις,…

ΣΤΑΗ: …δηλαδή με αυτή την έννοια είπε ο πρωθυπουργός για τις 100 μέρες, τώρα ξεκινάει μία πιο ελεύθερη διακυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, τώρα ξεκινάει η πραγματική διακυβέρνηση, αυτής της πολιτικής συμμαχίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Δηλαδή εκκινεί μία πορεία όπου πλέον έχουμε την δυνατότητα να εφαρμόσουμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας τις δικές μας πολιτικές επιλογές.  

ΣΤΑΗ: Τώρα εκλογές, θα μου πείτε τον Οκτώβριο. Εγώ εδώ δεν θα σας ρωτήσω αν θα γίνουν πριν οι εκλογές, το μόνο που θα μπορούσα να σας ρωτήσω είναι να βάλουμε ένα στοίχημα για το πότε θα γίνουν οι εκλογές και να ξανάρθετε όταν γίνουν για να δούμε ποιος θα κερδίσει από τους δύο μας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πότε λέτε;

ΣΤΑΗ: Εγώ λέω ενωρίτερα από τον Οκτώβριο ότι είναι πιθανό. Εσείς αποκλείεται το νωρίτερα από τον Οκτώβριο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω ότι ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας όπως  έχει πει δεκάδες φορές ο Πρωθυπουργός.  Επομένως δεν υπάρχει κανένα άλλο σενάριο στη βάση του οποίου σχεδιάζουμε εμείς.

ΣΤΑΗ: Δεν υπάρχει περιθώριο δηλαδή, πάμε τον Οκτώβριο χωρίς καμία άλλη πιθανότητα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα άλλο σενάριο στο τραπέζι. Το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και έχει πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους αυτή η επιλογή.

ΣΤΑΗ: Η συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής κ.Βούτσης θα έρθει προς κύρωση στην Βουλή στα μέσα Φεβρουαρίου. Ισχύει αυτό φαντάζομαι; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξετε εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρξει η τροποποίηση  των απαραίτητων συνταγματικών διατάξεων, από την ίδια την συμφωνία προκύπτει ότι αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση κατάθεσης στην Ελληνική Βουλή της συμφωνίας και η ημερομηνία της συζήτησης στην Ολομέλεια και της ψήφισης της κύρωσης συμφωνίας είναι ζήτημα το οποίο θα επιλύσει το προεδρείο της Βουλής, με βάση και τις διαδικασίες..   

ΣΤΑΗ: Εγώ σας ρώτησα για την πιθανότητα εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, δεν μίλησα για πρόθεση της κυβέρνησης για πριν από τον Οκτώβριο γιατί αν έρθει και αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος, γιατί ο κυβερνητικός σας εταίρος έχει πει ότι θα αποχωρήσει. Αποκλείεται λόγω αυτού του γεγονότος να έχουμε πρόωρες εκλογές; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Καμμένος έχει με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσει με τον κύριο Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης. Τώρα ο τρόπος με τον οποίο εκείνος θα επιλέξει να διαχειριστεί την πολιτική του διαφωνία είναι δικό του θέμα και νομίζω ότι είναι απολύτως και θεμιτό και εύλογο, να επιλέξει εκείνος την δική του στρατηγική. Όμως εγώ αυτό το ποίο χαιρετίζω και για το ποίο θεωρώ ότι ο κύριος Καμμένος έχει λειτουργήσει με εντιμότητα, με ειλικρίνεια και με παρρησία είναι το γεγονός, ότι δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ποτέ δεν πρόκειται να συμπλεύσει με την ΝΔ σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης.

ΣΤΑΗ: …αλλά και δεν θα ψηφίσει και την συμφωνία που θα φέρετε εσείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: αυτό το έχει πει εδώ και ένα χρόνο..

ΣΤΑΗ: … το έχει πει γι αυτό λέω και εγώ μήπως αυτό είναι ένα ορόσημο. Λοιπόν τελευταίο ερώτημα. Αφορά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ανακοινώσετε στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου την υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου στην Θεσσαλονίκη; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κεντρική Επιτροπή στις περιπτώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, αλλά και των μεγάλων Περιφερειών, πράγματι από το ίδιο το Καταστατικό του Κόμματος, δεν ανακοινώνει υποψηφιότητες. Συζητά και παίρνει αποφάσεις. Μέχρι εκείνη την στιγμή, όπου θα γίνει και η σχετική εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή, αναμένουμε τις διαδικασίες, αναμένουμε τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών κινήσεων και νομίζω ότι ξέρετε και εσείς ότι η αυτοδιοικητική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» στη Θεσσαλονίκη πράγματι συζητά την υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου, την οποία χθες η Πολιτική Γραμματεία θεώρησε ως μία υποψηφιότητα που μπορεί να οδηγήσει στην συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου και στην νίκη στο Δήμο της Θεσσαλονίκης. 

ΣΤΑΗ: Και μένει ανοικτό και το θέμα της Αθήνας. Θα έχουμε υποψηφιότητα για το θέμα της Αθήνας, θα ανακύψει από την Κεντρική Επιτροπή; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προχωρούν οι διεργασίες, δεν ξέρω αν μέχρι την Κυριακή θα έχει προκύψει κάτι…

ΣΤΑΗ:  Ξέρετε γιατί σας ρωτάω και σας κοιτάω έτσι πονηρά; Γιατί μήπως θα μπορούσε να είσαστε εσείς υποψήφιος στο Δήμο της Αθήνας; Πληροίτε τις προδιαγραφές πάντως. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε αυτό αφορά τον…

ΣΤΑΗ: Επειδή μας λέτε ότι θα είναι ένα πρόσωπο έκπληξη, κλπ, εσείς θα μπορούσατε να είσαστε ένα πρόσωπο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: εγώ δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο, αυτό αφορά τον Πρωθυπουργό και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

ΣΤΑΗ: Θα μπορούσατε να είσαστε. Σας έχει ζητήσει κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός, σας το έχει συζητήσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ποτέ.

ΣΤΑΗ: Σας το λέω αυτό γιατί και η υποψηφιότητα του κυρίου Τσίπρα για την δημαρχία της Αθήνας και η υποψηφιότητα του κυρίου Σακελλαρίδη  είχε συγκεκριμένες προδιαγραφές, θετικές προδιαγραφές τις οποίες λένε οι πληροφορίες ότι τις πληροίτε εσείς, γι αυτό σας έκανα αυτή την ερώτηση. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. 

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε σας ευχαριστώ για την αποψινή συζήτηση και σας ευχαριστώ που ήταν μία ζωηρή συζήτηση, αυτό περιμένει κανείς από έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο.