ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή σας μέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, καλημέρα.
ΠΑΪΚΟΣ: Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός λοιπόν, και παραλλήλως μια σειρά από νομοθετήματα της κυβέρνησης, νομοθετήματα ελαφρύνσεων, ανακούφισης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Θα έλεγε κανείς ότι είσαστε σε μια καλή φάση δηλαδή – ίσως δεν έχετε περάσει καλύτερη, έτσι; – ως κυβέρνηση εννοώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, πραγματικά σηματοδοτούν αυτά τα νομοσχέδια, οι παρεμβάσεις των ελαφρύνσεων και της κοινωνικής στήριξης, αλλά και ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε, μια φάση μετάβασης, μια νέα όμως εποχή, για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία. Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη φάση, όχι εμείς ως κυβέρνηση, η χώρα, μετά από μια δεκαετία βαθύτατης ύφεσης και μετά από τρία προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία ήταν το αποτέλεσμα ακριβώς της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας το 2009-2010.
ΠΑΪΚΟΣ: Και εσείς ως κυβέρνηση, η καλύτερη φάση των τελευταίων τριάμισι χρόνων, δηλαδή του βίου σας, του κυβερνητικού σας βίου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι είμαστε εκτός της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουμε πλέον τη δυνατότητα, κ. Πάικο, να αρχίσουμε να υλοποιούμε τη δική μας πολιτική, το δικό μας στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα και την οικονομία, με όρους μιας λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης, αν θέλετε. Είναι τεράστιο το γεγονός ότι δεν περικόπηκαν οι συντάξεις, όπως απαιτούσε το ΔΝΤ. Όμως, ο προϋπολογισμός του 2019 είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ο οποίος δεν περιλαμβάνει καμία προσαρμογή, καμία προσαρμογή, κανένα μέτρο περικοπής ή κανένα μέτρο επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων…
ΠΑΪΚΟΣ: Και περιλαμβάνει ελαφρύνσεις, μάλιστα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχίζει να περιλαμβάνει. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, ότι από δω και πέρα μπορούμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε πολιτικές που θα σκοπεύουν και θα λειτουργούν στην κατεύθυνσης της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολλών.
ΠΑΪΚΟΣ: Κοιτάξτε όμως να δείτε κ. Υπουργέ. Έχουμε αυτή την εικόνα που εκεί είναι πράγματι η καλύτερή σας φάση. Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι όλη αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, χωρίς αμφιβολία ισχύει αυτό. Σας ερωτώ, μήπως επειδή εδώ και δυο χρόνια, έχει σταθεροποιηθεί μια δυσμενής για σας εικόνα; Μήπως έχει σταθεροποιηθεί και δεν είναι αναστρέψιμη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, επιτρέψτε μου να έχω εγώ αμφιβολία, για το αν και κατά πόσο, η εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις ή εν πάση περιπτώσει κάποιες από τις δημοσκοπήσεις, είναι η πραγματική εικόνα των πολιτικών συσχετισμών αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η εντύπωσή μου είναι ότι πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται σαν όπλο πλέον, όχι μελέτης των πολιτικών συσχετισμών, των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, όχι σαν φωτογραφία της στιγμής, αλλά χρησιμοποιούνται σαν επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια κομματικών επιτελείων. Δηλαδή, το λέω ευθέως, οι δημοσκοπήσεις πλέον είναι κομμάτι της πολιτικής σύγκρουσης, δεν αποτελούν κατά τη γνώμη μου επιστημονικό τρόπο αποτύπωσης της πολιτικής σύγκρουσης. Και νομίζω, ότι αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο εμφανές μετά και το χθεσινό περιστατικό που στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ του κ. Μαρινάκη…
ΠΑΪΚΟΣ: Το αποδοκίμασε ο δημιουργός της δημοσκόπησης
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… είχαμε διαστρέβλωση και λανθασμένη αποτύπωση της ίδιας της δημοσκόπησης που η εφημερίδα πήγε να δημοσιεύσει. Και είχαμε τον ίδιο τον κ. Φαναρά, ο οποίος …
ΠΑΪΚΟΣ:… αποδοκίμασε τον τρόπο ερμηνείας
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και αποδοκίμασε αυτή την πρακτική, από τη μεριά της εφημερίδας. Επομένως, θέλω να σας πω ότι δεν μπορώ εγώ αυτή τη στιγμή να μπω σε μια λογική συζήτησης επί των πολιτικών συσχετισμών ή των κοινωνικών συσχετισμών ή των κοινωνικών εξελίξεων ή των πολιτικών εξελίξεων στη βάση δημοσκοπήσεων που χρησιμοποιούνται κατεξοχήν ως πολιτικά εργαλεία.
ΠΑΪΚΟΣ: Θα ήθελα κ. Τζανακόπουλε να σας παρακαλέσω, να καταλάβω, τι ακριβώς αμφισβητείτε. Αμφισβητείτε την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, αμφισβητείτε τον τρόπο εμφάνισής τους, ερμηνείας τους, σχολιασμού τους από τα Μέσα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα δύο, είναι δεδομένο αυτό. Να σας πω την αλήθεια, αυτό στη χώρα μας είναι πανθομολογούμενο από το 2012 και μετά. Δηλαδή, είναι δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιήθηκαν κατ΄ εξακολούθηση ως επικοινωνιακό και πολιτικό εργαλείο στρατηγικών σχεδιασμών κομματικών επιτελείων, τα οποία βρισκόντουσαν σε σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας θυμίσω ότι τον Ιανουάριο του 2015 παρουσιάζονταν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τις διαφορές.
ΠΑΪΚΟΣ: …Ναι και τον Σεπτέμβριο, και στο δημοψήφισμα, τα ξέρουμε αυτά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τον Ιανουάριο, και στο δημοψήφισμα, και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου βλέπαμε οριακές διαφορές και τελικά καταλήξαμε σε διαφορές 7-8 μονάδων που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα σε μια νίκη του «Όχι» κατά 24 – αν δεν κάνω λάθος – ποσοστιαίες μονάδες. Επιτρέψτε μου, εδώ τώρα να σας πω, ότι αν θέλετε να κάνουμε συζήτηση επί των πολιτικών συσχετισμών, επί των πολιτικών κατευθύνσεων και των μετατοπίσεων που υπάρχουν στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων και του δημόσιου λόγου, εγώ είμαι διατεθειμένος να το κάνω. Αλλά τώρα, δεν πρόκειται να εσωτερικεύσω την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει το παλιό πολιτικό σύστημα, το παλιό μπλοκ εξουσίας, αν θέλετε, για να δημιουργήσει επικοινωνιακού χαρακτήρα εντυπώσεις.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Γραμματέας του κόμματός σας, ο κ. Σκουρλέτης, είπε ότι άλλη εικόνα δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις. Προφανώς, εννοεί ότι το κόμμα σας έχει μυστικές δημοσκοπήσεις που δίνουν άλλη εικόνα. Έχετε να μας πείτε κάτι περισσότερο επ΄ αυτού;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν σας έλεγα κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν μυστικές δημοσκοπήσεις, έτσι δεν είναι;
ΠΑΪΚΟΣ: Δε λέω να μας πείτε ποιες είναι και τι λένε ακριβώς, αλλά …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια…
ΠΑΪΚΟΣ: Έχετε δηλαδή μυστικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν άλλη εικόνα, λέτε, ευμενέστερη για σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε κάτι τέτοιο ο κ. Σκουρλέτης.
ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό είπε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπε, είναι ότι τα κόμματα έχουν δημοσκοπήσεις, αναφερόμενος πιθανότατα σε άλλα πολιτικά κόμματα, τα οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά …
ΠΑΪΚΟΣ: Και στο δικό σας προφανώς…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ότι η κατάσταση πραγμάτων δεν είναι αυτή, την οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν επί της ουσίας κάποιες από τις δημοσκοπήσεις που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας.
ΠΑΪΚΟΣ: Λέτε ότι πράγματι λοιπόν, υπάρχει άλλη εικόνα. Για πείτε μου, την προηγούμενη Κυριακή στην εκπομπή μας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης, είπε ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε πολύ κοντά στη θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης. Επ΄ αυτού έχετε να μας πείτε εσείς κάτι παραπάνω;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης είναι βεβαίως, η ενίσχυση των εισοδημάτων των πολλών. Και όταν μιλάμε για τους πολλούς , μιλάμε για τους εργαζόμενους, μιλάμε για τους ανέργους, μιλάμε για τους συνταξιούχους, μιλάμε για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες. Εντός του 2019 η δημοσιονομική δυνατότητα που μας δίνεται αφορά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις κατηγορίες των μεσαίων επαγγελματιών, κυρίως, τη θεσμοθέτηση του στεγαστικού επιδόματος , την κατάργηση του επιτηδεύματος για τους αγρότες, ένα πακέτο δηλαδή που ξεπερνά τα 900 εκ. ευρώ, περίπου 0,5% του ΑΕΠ.
ΠΑΪΚΟΣ: Και θα έχουμε την έκτακτη ενίσχυση που έχουμε τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και επίσης, με βάση τη νέα κατάσταση η οποία έχει προκύψει σε σχέση με τις συντάξεις, 620.000 συνταξιούχοι για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία , όχι μόνο δε θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, αλλά 620.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται. Από εκεί και πέρα με βάση τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα δημιουργείται, με δεδομένη την καλύτερη εικόνα και την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα επεξεργαστούμε και θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες για μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης που θα αφορούν το 2020 και μετά.
ΠΑΪΚΟΣ: Και για τη 13η σύνταξη; Επανέρχομαι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, ότι εφόσον υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, θα διερευνήσουμε τα συγκεκριμένα πεδία που θα απορροφήσουν ακριβώς τις δημοσιονομικές αυτές δυνατότητες, εφόσον αυτές προκύπτουν.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε μία ευτυχή έκβαση της υπόθεσης της καθαρίστριας. Τα ρίξαμε, όμως, όλα, και καλά κάναμε, στην κακή δικαστική απόφαση, στην απίστευτα κακή δικαστική απόφαση. Όμως, υπάρχει και θέμα νομοθεσίας, έτσι; Και εδώ ευθύνεται η Πολιτεία που δεν την εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία αυτή, δεν την πάει…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, επιτρέψτε μου, επειδή τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Το δικαστήριο προχώρησε σε μία νομική ερμηνεία, η οποία το οδήγησε να χρησιμοποιήσει το νομικό πλαίσιο του Νόμου 1608 του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Αυτός ο νόμος, βεβαίως, έχει επικριθεί από την κοινότητα των ποινικολόγων, από την κοινότητα των νομικών, από την επιστημονική κοινότητα, ως υπερβολικά αυστηρός. Τι λέει ο συγκεκριμένος νόμος; Ότι ο οποιοσδήποτε ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο είτε με απιστία, είτε με απάτη…
ΠΑΪΚΟΣ: Καταχραστής, εν πάση περιπτώσει
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …είτε με υπεξαίρεση άνω των 150.000 ευρώ, υπάγεται στον Νόμο 1608 του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, ο οποίος για τέτοιες εγκληματικές ενέργειες προβλέπει ότι απειλείται ακόμα και ισόβια κάθειρξη. Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, να συζητήσουμε για τον νόμο 1608 του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, και αν και κατά πόσο, αυτός χρειάζεται τον εκσυγχρονισμό…
ΠΑΪΚΟΣ: Μα είπατε εσείς ο ίδιος ότι έχει επικριθεί από την επιστημονική κοινότητα, κλπ, δε χρειάζεται.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτό είναι η άποψη της επιστημονικής κοινότητας. Εδώ υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα, με την έννοια ότι – προσέξτε – είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το νομοθέτημα αυτό ο ποινικολόγος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, ο νομικός, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας και πολιτική όψη των πραγμάτων…
ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δηλαδή, ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη της χρεοκοπίας και μία από τις αιτίες αυτής της χρεοκοπίας ήταν η εκτεταμένη διαφθορά, η εκτεταμένη, αν θέλετε, διάβρωση της διοικητικής μηχανής, αλλά και του πολιτικού συστήματος και ο πολιτικός και ηθικός εκφυλισμός των επικεφαλής της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μία πολιτική συνθήκη αυτήν τη στιγμή, η οποία κάνει τα πράγματα λίγο πιο πολύπλοκα. Δηλαδή, πρέπει να δούμε και αυτή τη σκοπιά σε οποιαδήποτε συζήτηση γίνει για τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.
ΠΑΪΚΟΣ: Να τη δούμε, αλλά όσο δεν αλλάζει, δε θα έχουμε φαινόμενα τύπου καθαρίστριας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, όμως, συζητάμε για κάτι άλλο. Συζητάμε για μια επιλογή του Δικαστηρίου, επί της ουσίας, να χρησιμοποιήσει…
ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό τον νόμο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, διότι έκανε τη νομική ερμηνεία ότι η μισθοδοσία της καθαρίστριας ήταν μία κατ’ εξακολούθηση απάτη κατά του ελληνικού Δημοσίου και τελικά, η τελική ζημία ήταν άνω των 150.000 ευρώ. Η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι μία ορθή νομική κρίση αυτή. Και γιατί; Διότι, εκεί το δικαστήριο είχε και άλλες νομικές δυνατότητες. Ωστόσο, εγώ δε θέλω να μπω σε μία κριτική νομική, το τί έκανε το δικαστήριο…
ΠΑΪΚΟΣ: Κατάλαβα, ναι, αλλά πρέπει να το δείτε και εσείς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … Σας ξαναλέω ότι είχε δυνατότητες, ερμηνευτικές δυνατότητες, οι οποίες δε θα οδηγούσαν σε ένα τέτοιο ποινικό αποτέλεσμα.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αύριο, απ’ ότι ακούσαμε, έρχεται στη Βουλή ο φάκελος του C4I. Εν τω μεταξύ, έχουμε το πόρισμα της Εξεταστικής για την Υγεία, τα πορίσματα μάλλον. Μήπως πάμε προς καινούριες προανακριτικές; Πώς το βλέπετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Ας αναμένουμε, καταρχάς, και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Να το μελετήσουμε, να δούμε τί ακριβώς καταλογίζει και σε ποιον, ποιες είναι οι προτάσεις τις οποίες κάνει σε ο,τι αφορά τα διαφορετικά ζητήματα και τα πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία μελέτησε και τα οποία επεξεργάστηκε και για τα οποία θα πάρει θέση. Και επίσης, ας αναμένουμε να δούμε και αυτή την περιβόητη δικογραφία για το C4I. Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον προκύπτουν ενδείξεις ότι πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες, κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους ως Υπουργοί, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε. Αλλά, αυτό που σας λέω τώρα είναι κάτι που…
ΠΑΪΚΟΣ: Θα το δούμε, τι προκύπτει
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …πρέπει να δούμε ποια είναι τα στοιχεία, ποιες είναι οι κατηγορίες, ποια είναι η νομική κατάσταση και να πάρουμε και τις συγκεκριμένες αποφάσεις, τις πολιτικές αποφάσεις και να προχωρήσουμε ή όχι στις συστάσεις Επιτροπών.
ΠΑΪΚΟΣ: Μήπως, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή, την περίπτωση του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη, κλπ, μήπως κόβονται και οι τελευταίες γέφυρες με το ΚΙΝΑΛ, με την Κεντροαριστερά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, εδώ και αρκετό καιρό, εδώ και αρκετά χρόνια, επί της ουσίας, και με την πολιτική ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και με την πολιτική ηγεσία του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, βρισκόμασταν σε ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΪΚΟΣ: Γι’ αυτό σας λέω, αν κόβονται και οι τελευταίες γέφυρες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, όμως, για εμάς το ζήτημα δεν είναι η προσέγγιση με μια πολιτική ηγεσία, η οποία έχει κάνει τις πολιτικές της επιλογές. Ήδη, από το 2011 και προϊόντος του χρόνου το επιβεβαιώνει αυτό και συνεχίζει με ακόμα πιο σαφή πολιτική πρόθεση να ταυτίζεται με τη ΝΔ, είτε του κ. Σαμαρά, είτε του κ. Μητσοτάκη. Πλέον, δυσκολεύεται κανείς να παρακολουθήσει ή μάλλον δυσκολεύεται κανείς να εντοπίσει και την παραμικρή πολιτική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.
ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι το έχετε πάρει απόφαση και δεν το επιχειρείτε καν, πλέον;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω.
ΠΑΪΚΟΣ: Παρακαλώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δείτε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η οποία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, είτε αυτό αφορούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε αυτό αφορά τη συμφωνία με την Εκκλησία, είτε αυτό αφορά στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, είτε αυτό αφορά σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί κανένας να φανταστεί και το οποίο έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια, το ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε σαφέστατα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τοποθετούνταν η ΝΔ. Είναι διαφορετική, όμως, η υπόθεση σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και διαφορετικό ζήτημα το άνοιγμα που επιχειρεί πολιτικά, αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε δυνάμεις, οι οποίες προέρχονται ή αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές.
ΠΑΪΚΟΣ: Στην κοινωνία, εννοείτε. Στην κοινωνία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, στην κοινωνία. Δηλαδή, δείτε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις αυτοδιοικητικές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές μας προτάσεις. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε πλατιά ψηφοδέλτια, τα οποία ακριβώς βρίσκονται σε επικοινωνία και σε οργανική σύνδεση με αυτόν τον κόσμο. Εκεί, νομίζω, ότι θα κριθεί αυτή η πολιτική ανάγκη για μια συμπόρευση των προοδευτικών και των δημοκρατικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Εκεί, νομίζω, ότι το παιχνίδι μπορεί να επιτευχθεί, διότι είναι πάρα πολύς ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος, ο οποίος βλέπει με πολύ μεγάλη καχυποψία και θα έλεγε κανείς και με μία πολιτική απογοήτευση και με ένα…
ΠΑΪΚΟΣ: Τη στάση της ηγεσίας…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.
ΠΑΪΚΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία, πριν σας ευχαριστήσω, να σας ρωτήσω τί θα κάνετε στην Αθήνα, τί θα κάνετε στη Θεσσαλονίκη, τί θα κάνετε στον Πειραιά; Περιμένουμε, περιμένει δηλαδή, όλος ο κόσμος να δει τις προτάσεις σας για τους Δήμους. Τί γίνεται;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προς το παρόν, θα σας ζητήσω να κάνετε υπομονή. Εμείς έχουμε δηλώσει τα κριτήρια και τις γενικές αρχές, βάσει των οποίων θα ληφθούν οι συλλογικές πολιτικές αποφάσεις…
ΠΑΪΚΟΣ: Να γενικεύσω, λοιπόν, την ερώτηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν μπορώ αυτή τη στιγμή
ΠΑΪΚΟΣ: Να γενικεύσω, λοιπόν, την ερώτηση. Στους τρεις μεγάλους Δήμους που σας ανάφερα, θα μπορούσε να έχουμε ή θα έχουμε συνεργασίες σαν αυτές που περιγράψατε πριν; Ή θα έχουμε κομματικές υποψηφιότητες;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, ο στόχος ο δικός μας είναι σε κάθε μία από αυτές τις πόλεις να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτια, τα οποία θα συσπειρώνουν αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες σας ανέφερα. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα του επικεφαλής είναι εντελώς διαφορετικό. Θα το κουβεντιάσουμε στο επίπεδο των αρμόδιων οργάνων του κόμματος και θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις πάρα πολύ σύντομα.
ΠΑΪΚΟΣ: Να υποθέσουμε σύντομα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτως ή άλλως, ούτως ή άλλως. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε καταλήξει τουλάχιστον στις βασικές μας προτάσεις.
ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος, Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Πάικο.