image Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Μ. Μιχελιδάκη & Ν. Μερτζάνη image Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

Συνέντευξη στον REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η εκκίνηση των διαδικασιών της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ αποτελεί ένα ιστορικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην τελική θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία δημιουργεί θετικές προοπτικές τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και σε ολόκληρο το πεδίο της Βαλκανικής. Μπαίνουμε πια σε μια νέα ιστορική φάση αφήνοντας πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη χερσόνησο.
 
Αφού ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, που δεν προβλέπεται να γίνει πριν τα τέλη του Ιανουαρίου, η ελληνική πλευρά οφείλει να καταθέσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση και τελικά να την κυρώσει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προβλέπεται. Νομίζω ότι υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για να συμβούν όλα αυτά χωρίς να προκληθούν οποιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με αυτή καθεαυτή τη Συμφωνία.
 
Ο ΠΘ και ο κος Καμμένος είπαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τους απασχολήσει στις αρχές του Μαρτίου επομένως νομίζω ότι αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πάμε σε εκλογές το Μάιο. Μπορεί ο κος Καμμένος να είπε ότι εφόσον η Συμφωνία έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο θα αποχωρήσει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ. Εξάλλου στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας ο κος Καμμένος δήλωσε με καθαρότητα ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ή οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να ρίξει την Κυβέρνηση.
 
Ο κ. Κοτζιάς είναι ένας πρακτικός πολιτικός αλλά και διανοούμενος τον οποίον ο ΠΘ σέβεται και ακούει και με τον οποίο είχε και θα έχει πολύ στενή συνεργασία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης και πως οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Νίκου Κοτζιά όπως η Συμφωνία των Πρεσπών προχωρούν. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την πολιτική συμβολή του κου Κοτζιά στην ελληνική κυβέρνηση.
 
 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
 
Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΠΘ επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάθαρση και τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Ο κος Πολάκης έχει δώσει μια τεράστια μάχη για να δημιουργήσει καλύτερους όρους ελέγχου και διαφάνειας στον χώρο της Υγείας τον οποίον λυμαίνονταν παραθεσμικά και εξωθεσμικά δίκτυα εξουσίας και διαφθοράς.
 
Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε όσοι έχουν παρανομήσει να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι εκείνη που βάζει στη φυλακή και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχουν διοικητικές ενέργειες, έλεγχοι και εξεταστικές επιτροπές τις οποίες η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία για να εκκινήσει και να ολοκληρώσει που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το οποίο είναι στόχος όλων μας σε αυτήν κυβέρνηση δηλαδή στη θεσμική θωράκιση και την απόδοση δικαιοσύνης. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευθούν και οι δηλώσεις του κου Πολάκη. Έχουμε κάνει πάρα πολλά στα δύο αυτά πεδία και θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο:
 
1. Απόδοση Δικαιοσύνης

Έχουμε ανοίξει μια σειρά από υποθέσεις που αποτέλεσαν τις κύριες περιοχές διασπάθισης δημοσίου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας όπως η υπόθεση ΚΕΛΠΝΟ, η υπόθεση NOVARTIS, μια σειρά από υποθέσεις σε υπουργεία, η υπόθεση Παπαντωνίου. Υποθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης ακριβώς επειδή η ελληνική κυβέρνηση πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και έκανε τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για να προχωρήσουν. Από εκεί και πέρα βεβαίως είναι η ελληνική δικαιοσύνη αυτή που θα αποφασίσει για την πορεία των υποθέσεων αυτών.

 
2. Πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση
Διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε τους όρους λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου: με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, με ένα νέο ηλεκτρονικό ψηφιακό πλαίσιο για το ΕΣΠΑ, με μια σειρά από πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου που στην πραγματικότητα παρέχουν όλες τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις για να περιορίζονται οι εστίες διαφθοράς στο εσωτερικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
 
 
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 
Έχει γίνει ένα καθοριστικό βήμα για τις συντάξεις. Γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέστειλε επιστολή ζητώντας διευκρινίσεις σε σχέση με τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Τα πράγματα είναι σαφή. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εν ευθέτω χρόνω θα έχουμε και την τυπική πια έγκριση από τη μεριά της Κομισιόν. Πράγμα το οποίο βυθίζει σε θλίψη τη ΝΔ που βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς έχει καταρρεύσει το σύνολο του πολιτικού της αφηγήματος περί 4ου άτυπου μνημονίου. Για αυτό και θα προσπαθήσει να εκτρέψει την πολιτική συζήτηση σε άλλους τομείς. Αυτό δείχνει και την πολιτική της ένδεια αλλά και αποδεικνύει ότι η ΝΔ δεν έχει καταλάβει σε ποια φάση βρίσκεται πλέον η χώρα. Βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση, κάνουμε τα πρώτα βήματα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας και η ΝΔ επιμένει στα καταστροφολογικά της σενάρια που για μια ακόμη φορά θα την οδηγήσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Η στρατηγική της αμηχανία είναι πλέον πρόδηλη και πασιφανής.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, κύριε Χατζηνικολάου. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με το θέμα, που είναι το θέμα των ημερών, αναμφισβήτητα. Το θέμα της έγκρισης της διαδικασίας, της έγκρισης του ανοίγματος – να το πω έτσι – της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα γειτονικά Σκόπια. Φαίνεται ότι εκεί έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή τους, που απαιτείται για την τελική έγκριση των συνταγματικών αλλαγών και την κύρωση της Συμφωνίας. Θέλω να σας ρωτήσω, τι χρονοδιάγραμμα εξελίξεων παράγει αυτή η απόφαση στα καθ’ ημάς, στην Ελλάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι είναι ένα ιστορικό βήμα αυτό που έγινε στη γειτονική χώρα, στην πΓΔΜ, για την εκκίνηση των διαδικασιών της Συνταγματικής Αναθεώρησης και μας φέρνει ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην τελική θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, πράγμα το οποίο δημιουργεί εντελώς διαφορετικές θετικές προοπτικές και στις διμερείς μας σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα, αλλά και στο πεδίο της Βαλκανικής, σε ολόκληρο το πεδίο της Βαλκανικής. Μπαίνουμε σε μια άλλη ιστορική φάση πλέον. Αφήνουμε πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη Χερσόνησο. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και το χρονοδιάγραμμα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, γιατί, κύριε Υπουργέ, μπορεί να έχετε δίκιο ότι όντως παράγει αποτελέσματα θετικά και εκτονώνει τις αντιπαλότητες στα Βαλκάνια, αλλά φαίνεται ότι παράγει και πολιτική ένταση στο εσωτερικό της χώρας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Ωστόσο, πρέπει να σας πω, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού, ποτέ ένα κακώς εννοούμενο μικροπολιτικό συμφέρον ή οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δε θα μπουν πάνω από αυτό το οποίο θεωρεί και είναι συμφέρον της χώρας. Επομένως, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Αφ’ ης στιγμής, ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γειτονική μας χώρα, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται να γίνει πριν από τα τέλη του Ιανουαρίου, η ελληνική πλευρά οφείλει να καταθέσει τη Συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να συζητήσει επ’ αυτής. Και τελικά, να την κυρώσει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προβλέπεται. Η γνώμη μου είναι ότι όλα αυτά θα συμβούν. Θα συμβούν, καθώς υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, χωρίς να προκληθούν οιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις, που δε θα σχετίζονται με αυτή καθεαυτή τη Συμφωνία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το περί Μαρτίου που λέγεται, είναι λογικό; Ότι γύρω στον Μάρτιο θα έχουμε την ψηφοφορία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Καμμένος είπαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τους απασχολήσει στις αρχές του Μαρτίου. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ να αποφύγω το να ρωτήσω, αν αυτό σημαίνει ότι πάμε και σε εκλογές τον Μάιο. Διότι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε, όχι βέβαια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά ο κύριος Καμμένος, ο κυβερνητικός εταίρος – και το επανέλαβε και την Κυριακή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι εφόσον έρθει…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπε ότι θα φύγει από την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον έρθει η Συμφωνία…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα αποχωρήσει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αυτό δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, λέτε ότι η κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και θα έχει. Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή είναι μια συζήτηση, την οποία δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τώρα. Είναι μια συζήτηση, την οποία ο Πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος – με τον οποίο έχουν μια έντιμη, ειλικρινή σχέση, συνεργασία και τακτικότατη επαφή – θα το συζητήσουν στις αρχές του Μάρτη, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που έκαναν προ μερικών εβδομάδων. Εξάλλου, πρέπει να σας πω ότι ο κύριος Καμμένος, στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη ή με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ρίξει την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …θα επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Ακριβώς. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Είστε σαφής στις απαντήσεις σας στο θέμα αυτό. Έρχομαι στη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες για την παραίτηση Κοτζιά. Θέλω να σας ρωτήσω, αν η παραίτηση Κοτζιά επιδιώχθηκε – και σας το ρωτώ γιατί αυτό υπαινίσσονται και από την αντιπολίτευση και από μερίδα του Τύπου – επιδιώχθηκε και από τον Πρωθυπουργό; Γιατί ακούγεται, ας πούμε, ότι δεν τον κάλυψε, ενώ θα μπορούσε να τον καλύψει ή ότι δεν έκανε προσπάθεια να τον μεταπείσει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ο κύριος Κοτζιάς, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός κατά τη διαδικασία της τελετής παράδοσης – παραλαβής, είναι ένα πολιτικό στέλεχος, ένας πρακτικός πολιτικός, αλλά ταυτόχρονα και ένας διανοούμενος, τον οποίο ο Πρωθυπουργός σέβεται, ακούει. Με τον οποίο συζητάει και με τον οποίο είχε και έχει και θα έχει μια εξαιρετικά στενή συνεργασία. Από εκεί και πέρα, ως προς την παραίτησή του, νομίζω ότι έχουν ειπωθεί πάρα πολλές ανακρίβειες, έχουν γραφτεί, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν περιγράφουν την κατάσταση ως έχει. Νομίζω ότι, αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η ενότητά της. Είναι το γεγονός ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Νίκου Κοτζιά, όπως είναι, για παράδειγμα, η μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία που έγινε σε συνεννόηση και σε απόλυτη ταύτιση με τον Πρωθυπουργό, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχωρά. Νομίζω αυτό είναι το κύριο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την πολιτική συμβολή και προσφορά του Νίκου Κοτζιά στην ελληνική Κυβέρνηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι, κύριε Υπουργέ, στο άλλο θέμα, που, επίσης, έπαιξε πολύ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις τελευταίες ημέρες. Μιλώ για τις δηλώσεις Πολάκη, για την ακρίβεια, δεν ήταν δηλώσεις, ήταν η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είπε ότι πρέπει κάποιοι να πάνε στη φυλακή, για να ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Θέλω να σας ρωτήσω, πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις δηλώσεις; Και κάτι ακόμη. Θέλω να ρωτήσω και για το ευρύτερο θέμα της κάθαρσης, το ευρύτερο θέμα της διαφθοράς στην πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η ομιλία του κυρίου Πολάκη διαστρεβλώθηκε και μάλιστα σκοπίμως. Αυτό στο οποίο επιμένει ο Παύλος Πολάκης και αυτό στο οποίο επιμένει και η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάθαρση και τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής Πολιτείας από φαινόμενα διαφθοράς. Ξέρετε, ότι ο κύριος Πολάκης έχει δώσει μια τεράστια μάχη στον χώρο της Υγείας για να δημιουργήσει καλύτερους όρους ελέγχου και διαφάνειας σε έναν χώρο, τον οποίο λυμαίνονταν παραθεσμικά και εξωθεσμικά δίκτυα εξουσίας και διαφθοράς. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτό ήταν που τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Δηλαδή, ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ο,τι περνάει από το χέρι της, ώστε όσοι έχουν παρανομήσει να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά – και ο κύριος Πολάκης το γνωρίζει – ότι δε βάζει στη φυλακή η Κυβέρνηση, η ελληνική Δικαιοσύνη βάζει στη φυλακή. Ωστόσο, υπάρχουν διοικητικές ενέργειες, διοικητικοί έλεγχοι, εξεταστικές επιτροπές, τις οποίες η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία για να εκκινήσει και να ολοκληρώσει, που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το οποίο είναι στόχος όλων μας σε αυτή την κυβέρνηση. Δηλαδή, τη θεσμική θωράκιση, αλλά και την απόδοση Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις Πολάκη. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω, όμως, και την άποψή σας για το πώς μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια για διαφάνεια στον δημόσιο βίο και πώς μπορεί η διαφθορά να χτυπηθεί στην πολιτική ζωή. Και το ρωτώ, γιατί έχουμε σήμερα και τον κ. Παπαντωνίου στον εισαγγελέα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάνει πάρα πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ, προφανώς, δεν πρόκειται να σχολιάσω τη δικονομική φάση στην οποία βρίσκεται η υπόθεση Παπαντωνίου. Πρέπει, όμως, να σας θυμίσω ότι με πρωτοβουλία της συμπολίτευσης έγινε η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία παρέπεμψε και τον φάκελο του κ. Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, σας λέω ότι έχει κάνει πάρα πολλά ως προς αυτό τον τομέα. Βεβαίως, μένουν ακόμα πολύ σημαντικά βήματα να γίνουν. Και έχει κάνει σε δύο πεδία. Το πρώτο είναι η απόδοση Δικαιοσύνης. Δηλαδή, έχουμε ανοίξει μια σειρά από υποθέσεις που στο παρελθόν αποτέλεσαν τις βασικές, τις κύριες περιοχές διασπάθισης δημόσιου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας. Είναι η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η υπόθεση της Novartis, είναι άλλες υποθέσεις, μια σειρά από Υπουργεία, είναι η υπόθεση Παπαντωνίου, οι οποίες υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ακριβώς επειδή η ελληνική Κυβέρνηση πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και έκανε τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για να προχωρήσουν. Και από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι είναι η ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα αποφασίσει για την πορεία των υποθέσεων αυτών. Και το δεύτερο έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση. Ξέρετε ότι διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε τους όρους λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου, με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, με ένα νέο ηλεκτρονικό ψηφιακό πλαίσιο για το ΕΣΠΑ, με μια σειρά από πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες στην πραγματικότητα παρέχουν όλες τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις για να περιορίζονται οι εστίες διαφθοράς στο εσωτερικό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Έχουν γίνει, λοιπόν, πάρα πολλά και θα συνεχίσουν να γίνονται πάρα πολλά και στα δύο αυτά πεδία. Δηλαδή και στο πεδίο της απόδοσης Δικαιοσύνης , αλλά και στο πεδίο της θεσμικής θωράκισης του ελληνικού κράτους. Διότι, ξέρετε, δεν μπορεί η χρηστή διοίκηση να επαφίεται απλώς και μόνο στην αρετή των πολιτικών. Πρέπει να δημιουργούνται και οι θεσμικές εγγυήσεις, οι θεσμικοί όροι και, αν θέλετε, οι διοικητικές διαδικασίες τέτοιες, που να μην επιτρέπουν τη δημιουργία εστιών διαφθοράς. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συντάξεις. Πού βρισκόμαστε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει γίνει ένα καθοριστικό βήμα, κύριε Χατζηνικολάου. Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή, η Κομισιόν δεν απέστειλε επιστολή ζητώντας διευκρινίσεις από την ελληνική Κυβέρνηση για τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Τα πράγματα είναι σαφή. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχουμε, εν ευθέτω χρόνω, και την τυπική πια έγκριση από τη μεριά της Κομισιόν. Νομίζω ότι αυτό είναι που βυθίζει σε θλίψη τη ΝΔ, η οποία στήριξε το σύνολο της αντιπολιτευτικής της ρητορικής στο υποτιθέμενο 4ο μνημόνιο, στα υποτιθέμενα προψηφισμένα μέτρα για την 1/1/2019. Και τελικά, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται ολοκληρωτικά εκτεθειμένη, έχει καταρρεύσει το σύνολο του πολιτικού της αφηγήματος για το υποτιθέμενο άτυπο 4ο μνημόνιο. Και νομίζω ότι ακριβώς για αυτό τον λόγο θα προσπαθήσει να εκτρέψει την πολιτική ατζέντα και την πολιτική συζήτηση σε άλλους τομείς και σε άλλα πεδία. Αυτό δείχνει και την πολιτική της ένδεια, αποδεικνύει και το ότι η ΝΔ  δεν έχει καταλάβει, δεν έχει κατανοήσει σε ποια φάση βρίσκεται πλέον η χώρα. Βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση, κάνουμε τα πρώτα βήματα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας και η ΝΔ επιμένει στα καταστροφολογικά της σενάρια, τα οποία, για άλλη μια φορά, θα την οδηγήσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Η στρατηγική της αμηχανία είναι πλέον πρόδηλη και πασιφανής. 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Χατζηνικολάου.