image Συνέντευξη στον REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου image Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Π. Χαρίτο, Μ. Κοττάκη, Γ. Χουδαλάκη

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Κρίνεται πια και με τη βούλα των δικαστηρίων ότι διατελέσαντες Υπουργοί που ανήκουν στο βαθύ πολιτικό προσωπικό του παλιού πολιτικού συστήματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, περισσότερο ενδιαφέρονταν για το προσωπικό τους συμφέρον παρά υπηρετούσαν την ελληνική πολιτεία.
 
• Νομίζω αυτό είναι μια κοινή ομολογία μεταξύ των πολιτών αλλά κάθε φορά που η Δικαιοσύνη προχωρά και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αποδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος.
 
• Το ελληνικό κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να βοηθά στη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, να δημιουργεί όρους θεσμικής θωράκισης της πολιτείας για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον καθώς αυτά ακριβώς τα φαινόμενα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο και στη χρεοκοπία της χώρας το 2010.


ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΝΙΟ
 
• Η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με κανέναν για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία. Από εκεί και πέρα σε ζητήματα που υπάρχουν διαφορές βεβαίως και θα συζητήσουμε και θα διαπραγματευθούμε για να μπορέσουμε να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συνεννόηση τις όποιες διαφορές υπάρχουν.
 
• Η απόφαση για την σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια να γίνει με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα είναι κάτι που αποφασίσθηκε στη χθεσινή 4ωρη σύσκεψη του ΥΠΕΞ καθώς θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κάτι που να κρύβεται από πίσω.
 
• Οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης θα συζητηθούν και στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να προχωρήσουμε άμεσα στην σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Θα γίνει συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
 
• Τόσο δικαιϊκά όσο και τεχνικά και πρακτικά, η τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου. Σε καμία περίπτωση η άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος στη μία πλευρά δεν επηρεάζει το κυριαρχικό δικαίωμα στην άλλη. Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική διότι με τον τρόπο που τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα σε όποιον επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση.
 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 
• Ο κος Καμμένος έχει κάνει εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση: Ότι εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή θα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όμως έχει πει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη σε πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Άρα λοιπόν υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί όροι για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.
 
• Ο ΠΘ και ο κος Καμμένος έχουν μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και συμφωνία. Είπαν ότι το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τους απασχολήσει ξανά τον Μάρτη.
 
• Σε αυτή τη φάση όλοι προσανατολιζόμαστε και είμαστε προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της υλοποίησης των εξαγγελιών του ΠΘ στη ΔΕΘ, στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού Προϋπολογισμού που όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει περικοπές αλλά θα περιλαμβάνει και δημοσιονομική επέκταση.
 
• Ο ΠΘ είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει στη διεθνή σφαίρα να παρουσιάζεται με μια ενιαία πολιτική γραμμή και δε θα ανεχθεί διγλωσσία αλλά από εκεί και πέρα δεν θα εξαναγκάσει κανέναν να αλλάξει την άποψή του.
 
• Στόχος και σκοπός της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συνταγματική της θητεία.


ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ
 
• Ο κος Ρέγκλινγκ στη δήλωσή του αποτύπωσε την πραγματικότητα των συζητήσεων που γίνονται και αφορούν στον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δημοσιονομικός χώρος αυτός αρκεί και περισσεύει για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Από εκεί και πέρα οι αριθμοί εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου όπου τον κύριο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
• Έχει γίνει δε ένα μεγάλο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της έγκρισης του Προϋπολογισμού μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επομένως δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε απαισιόδοξοι. Ο κος Ρέγκλινγκ άφησε το ζήτημα ανοιχτό καθώς ακόμη δεν υπάρχει η τυπική έγκριση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
• Η διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μήνου ολοκληρώνεται πάρα πολύ σύντομα. Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες το ζήτημα θα έχει λήξει και τυπικά.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Καλημερίζουμε και καλωσορίζουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κυρία Μπαλτατζή.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είστε καλά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθούμε.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Προσπαθείτε. Έχετε πολλά μπροστά σας. Πάμε λίγο να ξεκινήσουμε, χωρίς να χάνουμε χρόνο, γιατί είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να συζητήσουμε. Ξεκινώ από αυτό που χθες το βράδυ προέκυψε ως εξέλιξη και είναι η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου. Αλλά αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι η δήλωση του κ. Παπαντωνίου, που μιλά για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης και επί της ουσίας αποδίδει αυτές τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεσή του, ταυτίζοντάς τες με το δόγμα Πολάκη, όπως ο ίδιος είπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, ούτε, βεβαίως, να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση της Δικαιοσύνης. Από τη στιγμή που ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι ο κ. Παπαντωνίου πρέπει να προφυλακιστεί, αυτό έδωσαν εντολή να γίνει. Σημασία έχει η ουσία της υπόθεσης. Σημασία έχει το γεγονός ότι αναδεικνύεται σιγά-σιγά πως διατελέσαντες υπουργοί, που ανήκουν στο βαθύ πολιτικό προσωπικό, αν θέλετε, του παλιού πολιτικού συστήματος, κρίνεται πια και με τη βούλα των δικαστηρίων ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους περισσότερο ενδιαφέρονταν, αν θέλετε, για το προσωπικό τους συμφέρον, παρά υπηρετούσαν τον ελληνικό λαό και την ελληνική Πολιτεία. Νομίζω ότι αυτό είναι μια κοινή ομολογία μεταξύ των πολιτών. Αλλά κάθε φορά που η Δικαιοσύνη προχωρά και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων, αποδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία τα έχουμε επισημάνει και εμείς, ως κυβέρνηση. Και ως διοικητική δομή, το ελληνικό κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να βοηθά στη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, να δημιουργεί όρους θεσμικής θωράκισης της Πολιτείας για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, γιατί αυτά ακριβώς τα φαινόμενα έπαιξαν σπουδαίο σημαντικό ρόλο και στη χρεοκοπία της χώρας το 2010.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, προφανώς και αυτά έχουν παίξει. Για να έρθουμε στα υπόλοιπα: Είχαμε χθες, με αφορμή αυτό το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, που αιφνιδιαστικά προανήγγειλα ο απερχόμενος υπουργός των Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς, την αντίδραση σε υψηλούς τόνους, σε υψηλή ρητορική των Τούρκων. Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που πια προΐσταται ο Πρωθυπουργός, ήταν σκληρή σε αυτή την ανακοίνωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία. Από εκεί και πέρα, σε ζητήματα που υπάρχουν διαφορές, βεβαίως και θα συζητήσουμε, βεβαίως και θα διαπραγματευτούμε για να μπορέσουμε να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συνεννόηση τις όποιες διαφορές υπάρχουν.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Χθες, όμως, έγινε αυτή η σύσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΞ και εκεί αποφασίστηκε πως τελικά αυτή η επέκταση, η σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, θα γίνει με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα. Γιατί αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, χθες, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στη σύσκεψη του ΥΠΕΞ. Διερευνήθηκαν οι διάφορες δυνατότητες για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πράξη από τη μεριά της ελληνικής Πολιτείας και θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Δεν υπάρχει κάτι, το οποίο να κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή. Σίγουρα θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Στο Επιστημονικό Συμβούλιο, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης και στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για να μην χρειάζεται κάθε φορά και νέος νόμος, φυσικά.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μπορεί, όμως, κάποιος, κ. Τζανακόπουλε, να ερμηνεύσει αυτό και ως προσεκτικές αποστάσεις του Πρωθυπουργού και υπουργού των Εξωτερικών πλέον, από τους χειρισμούς του κ. Κοτζιά στο θέμα αυτό, πολύ περισσότερο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κυρία Μπαλταζή, είναι κρίσιμο αυτό. Δεν αλλάζει η ουσία της πολιτικής που είχε το ΥΠΕΞ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ουσία είναι ότι επιλέγουμε τη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, πράγμα το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα της πολιτικής του ΥΠΕΞ. Τώρα, οι τεχνικές λεπτομέρειες, το αν αυτό θα γίνει με  Προεδρικό Διάταγμα ή με νόμο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση ακριβώς αυτή την ουσία, αυτό τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, αυτό είναι το ένα σκέλος, λέω τώρα εγώ και εξακολουθώ να επιμένω, κ. Τζανακόπουλε, γιατί αυτή η ανακοίνωση είχε κάποια χαρακτηριστικά. Δηλαδή, κατ΄ αρχήν, ήταν αιφνιδιαστική, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στον πολιτικό κόσμο και στον διπλωματικό, με την έννοια και του αιφνιδιασμού και της μη συμφωνίας για τη σταδιακή επέκταση, είναι πολλά δηλαδή θέλω να πω τα θέματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «μη συμφωνίας», δεν καταλαβαίνω; Η ανακοίνωση προέκυψε μετά από μια τρίωρη-τετράωρη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΞ. Τι είδους αιφνιδιασμό προκάλεσε η ανακοίνωση; Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, έκαναν σύσκεψη, συζήτησαν για τέσσερις περίπου ώρες μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και στη συνέχεια, έγινε μια άτυπη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συζήτησης. Για ποιο λόγο προκαλεί αιφνιδιασμό στον οποιονδήποτε; Δεν το κατανοώ. Νομίζω ότι ψάχνουμε να βρούμε υπόγεια μηνύματα ή κρυμμένα μηνύματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μισό λεπτό, αιφνιδιασμό υπό την έννοια ότι είναι εθνικές αποφάσεις για μείζονα εθνικά θέματα που θα έπρεπε, αυτό που λέγεται, είναι να διασφαλιστεί μια συναίνεση. Και ότι, εν πάση περιπτώσει, τώρα πια, εάν δρομολογηθεί, που θα δρομολογηθεί, η διαδικασία της αντιμετώπισης αυτού του χειρισμού δια νόμου, η συναίνεση αυτή έχει χρόνο για να διασφαλιστεί, η πολιτική συναίνεση εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα γίνει συζήτηση, εξετάζεται και η δυνατότητα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η ουσία, όμως, της πολιτικής παραμένει η ίδια. Άρα, πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω ποια είναι η ένσταση σε αυτό.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό δεν το κατανοείτε. Κατανοείτε την κριτική που γίνεται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως αυτή η σταδιακή, πρώτον, επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και αυτή που δεν συμπεριλαμβάνει το Αιγαίο, είναι μια στάση που δείχνει υποχώρηση έναντι της Τουρκίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά και δικαιϊκά και τεχνικά και πρακτικά η τοποθέτηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει, κατ΄ αρχήν, άγνοια του Διεθνούς Δικαίου, διότι σε καμία περίπτωση η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος, ενός κυριαρχικού δικαιώματος, η μια πλευρά δεν επηρεάζει το κυριαρχικό δικαίωμα στην άλλη. Όποιος τα λέει αυτά, απλώς αγνοεί στοιχειωδώς το Διεθνές Δίκαιο και τα όσα αυτό ορίζει για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επομένως, ούτε αυτή την ένσταση την κατανοώ. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, διότι με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα στον οποιονδήποτε θέλει να διαπραγματευτεί ή επιδιώκει να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση. Λοιπόν, αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, αγνοεί το τι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος στην Α΄ περίπτωση, δεν σημαίνει απεμπόληση του κυριαρχικού δικαιώματος στη Β΄ περίπτωση. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται περί λανθασμένης κριτικής.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι. Το εξηγήσατε πλήρως, μόλις πριν από λίγο. Για να έρθουμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, που επίσης κυριάρχησε στην ειδησεογραφία. Εσείς ο ίδιος, προχθές, κύριε Τζανακόπουλε, για πρώτη φορά, σε μια συνέντευξή σας στον συνάδελφο, τον Νίκο Χατζηνικολάου, για πρώτη φορά, λοιπόν, είπατε τόσο καθαρά, επί της ουσίας, ότι μπορείτε και χωρίς τον κύριο Καμμένο, ως κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, διότι ως προς αυτό πρέπει να είμαστε σαφείς. Εγώ είπα με σαφήνεια τα εξής: Ότι ο κύριος Καμμένος έχει κάνει μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, την οποία δεν την έχει κάνει τώρα, την έχει κάνει εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει πει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη σε πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί όροι για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. Δεν είπα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ωραία. Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση, τι σημαίνει, κύριε Τζανακόπουλε; Δεν σημαίνει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφή τα λόγια μου. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ωραία. Εσείς το είπατε έτσι, οι δημοσιογράφοι μπορούμε να το ερμηνεύουμε κι εμείς; Θέλω να πω όταν το λέτε και το λέτε τόσο καθαρά -γιατί καθαρά το λέτε, είναι καθαρό τι λέτε εσείς- μπορεί ο άλλος να το πει με άλλο τρόπο. Ίσως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Ο καθένας μπορεί, στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης… 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δεν αντικρούει. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είπατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …μπορεί να διερμηνεύει κατά το δοκούν. Εγώ σε αυτό το οποίο θέλω να επιμείνω, είναι ότι ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Καμμένος έχουν μία έντιμη, ειλικρινή συνεργασία και συμφωνία. Είπαμε ότι θα συζητήσουν το ζήτημα, θα τους απασχολήσει ξανά το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών το Μάρτη. Από εκεί και πέρα, σε αυτήν τη φάση, στην οποία βρισκόμαστε, προσανατολιζόμαστε και είμαστε προσηλωμένοι όλοι στην κατεύθυνση της υλοποίησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, ο οποίος όχι απλά δεν θα περιλαμβάνει περικοπές, αλλά θα περιλαμβάνει και δημοσιονομική επέκταση. Και νομίζω ότι εκεί εστιάζουμε, αυτό είναι η ουσία και ο πυρήνας της πολιτικής μας αυτή τη στιγμή και δεν μας απασχολεί οτιδήποτε άλλο, όπως δεν μας απασχολούν και τα όσα λέγονται και γράφονται, σε σχέση με τα πιθανά σενάρια του επόμενου χρόνου. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάντως, επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Τζανακόπουλε, πως όλοι έχουμε πολύ καλά στα αυτιά μας τη δήλωση και το ύφος του Πρωθυπουργού, όταν ανακοίνωσε ο ίδιος πως έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κύριου Κοτζιά και έστειλε τα πολλαπλά του μηνύματα προς τους αποδέκτες που όλοι γνωρίζουμε. Έχω την αίσθηση πως ο κύριος Καμμένος, με τη δήλωση που έκανε Παρασκευή βράδυ, με αφορμή την ψηφοφορία στην Βουλή των Σκοπίων, είναι σαν να μην άκουσε και τόσο καλά αυτό που ο Πρωθυπουργός είπε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στην διεθνή σφαίρα, θα πρέπει να παρουσιάζεται με ένα ενιαίο πολιτικό πρόσωπο, με μία ενιαία πολιτική γραμμή. Και δεν πρόκειται ο Πρωθυπουργός να ανεχθεί την διγλωσσία σε ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής διεθνώς, αλλά και εσωτερικά. Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν θα εξαναγκάσει κανένα να αλλάξει στην ουσία την άποψή του. Ο κύριος Καμμένος έκανε ένα πολιτικό σχόλιο, στο πλαίσιο των απόψεων που, ούτως ή άλλως, έχει καταθέσει εδώ και περίπου δέκα – δώδεκα μήνες. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι αυτό ειδικά το σχόλιο -ασχέτως με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ, είναι προφανής η τοποθέτησή μου- δεν θεωρώ ότι κατά κανέναν τρόπο σχετίζεται με τη δήλωση του Πρωθυπουργού. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάντως, επειδή και πριν από λίγο, μόλις μας είπατε για τον Μάρτιο και κάνατε αναφορά, είναι γνωστό ότι το έχει πει και ο κύριος Καμμένος, αυτό τι σημαίνει; Ότι είναι πιθανό με τη λήξη αυτής της συνεργασίας να έρθουν οι εκλογές πιο κοντά; Δηλαδή Απρίλιο, ας πούμε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα πριν από λίγο, ότι στόχος και σκοπός της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συνταγματική θητεία της.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι. Θα έρθω και στις δηλώσεις του κύριου Κοτζιά από την Κρήτη, που είπε ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, με κέντρο την Αριστερά. Είπε ότι το ΠΡΑΤΤΩ θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ τη μία μέρα -βεβαίως, χθες είπε ότι ενδέχεται να είναι και αυτόνομο. Θέλω να ρωτήσω ευθέως: Ο κύριος Κοτζιάς θα είναι και πάλι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και το ΠΡΑΤΤΩ, συνεργαζόμενο βεβαίως με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι, στο πλαίσιο μιας πολύ μεγάλης πολιτικής μάχης, θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις. Φυσικά, θεωρώ ότι το θετικότερο και το εξαιρετικά σημαντικό, για να πάμε ενωμένοι σε μια εκλογική μάχη το φθινόπωρο του 2019, είναι η πολιτική συστράτευση όλων των δυνάμεων, που σήμερα είναι συστρατευμένες στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται φυσικά και ο κύριος Κοτζιάς. 

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μάλιστα. Τελευταία ερώτηση. Πολλές έχω, αλλά ο χρόνος δεν μας το επιτρέπει. Έρχομαι στον κύριο Ρέγκλινγκ και στα όσα δήλωσε χθες. Ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά πως το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων είναι η νούμερο ένα επιλογή της κυβέρνησης και το προσπαθεί μήνες τώρα. Ο κύριος Ρέγκλινγκ μας είπε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για τις συντάξεις. Είπε ότι ακόμα εξετάζεται η υπεραπόδοση στο πεδίο των πλεονασμάτων και, βεβαίως, απέφυγε να δεσμευθεί για τον χρόνο λήψης αποφάσεων. Υπάρχει ακόμα ερωτηματικό για αυτό; Είναι κάτι που η κυβέρνηση το παλεύει ακόμα; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Ο κύριος Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής ενός από τους θεσμούς και δη του ESM, που είναι ο κύριος δανειστής της χώρας, αυτό το οποίο αποτύπωσε στη δήλωσή του είναι την πραγματικότητα των συζητήσεων που γίνονται και αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δημοσιονομικός χώρος αυτός αρκεί και περισσεύει, μάλιστα, για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Από εκεί και πέρα, οι αριθμοί εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η Κομισιόν έχει τον κύριο λόγο στη συζήτηση αυτή -εφόσον έχει γίνει δε ένα πρώτο μεγάλο, σημαντικό, θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της έγκρισης του προϋπολογισμού μας από την Κομισιόν. Επομένως, δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε απαισιόδοξοι. Ο κύριος Ρέγκλινγκ, φυσικά, χθες άφησε το ζήτημα ανοικτό, καθώς ακόμη δεν υπάρχει η τελική, η τυπική έγκριση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ποιο είναι το deadline της αναμονής, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου ολοκληρώνεται πάρα πολύ σύντομα και να είστε βέβαιοι ότι πριν τη διαδικασία της συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα ζητήματα αυτά θα έχουν λήξει. Νομίζω, όμως, ότι δεν θα πάμε τόσο μακριά…

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Θα το έχουμε νωρίτερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, το ζήτημα θα έχει λήξει και τυπικά.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Α, τις επόμενες λίγες εβδομάδες; Μάλιστα. Θα το κρατήσουμε λοιπόν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Τζανακόπουλε, για τη συνομιλία. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κυρία Μπαλτατζή.