image Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά image Συνέντευξη στον ρ/σ «REAL FM» και τον δημοσιογράφο Ν. Χαντζηνικολάου

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «News247» και τους δημοσιογράφους Α. Σπανού & Β. Σκουρή

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά από τις δυσανάλογες πιέσεις που ασκήθηκαν. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η εικόνα δεν αντιστοιχούσε στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και των τραπεζών. Η ΝΔ φάνηκε ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά την αναταραχή στο Χ.Α. για να δικαιώσει το σενάριο που δεν της βγαίνει: το σενάριο καταστροφής της χώρας. Όλο αυτό θύμιζε ένα πολιτικό σορτάρισμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου θα αποκλιμακωθεί όταν φανεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια ενώ το α’ εξάμηνο οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Πέρα από την προσπάθεια επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, κομμάτι του σχεδιασμού μας είναι και η δημιουργία ενός μηχανισμού για να δοθούν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου (asset protection scheme). Δεν θα δημιουργηθεί bad bank.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικού αλλά δημοσιονομικού χαρακτήρα το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς στους αριθμούς. Έχουμε τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Αυτό λέμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μόνο για το 2019 αλλά μιλάμε για οριστική κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά το σοκ που αντιμετώπισε με το μαύρο που έπεσε αλλά ο αγώνας δεν κερδίζεται μέσα σε ένα βράδυ. Νομίζω ότι γίνεται κάτι παραπάνω από μια αξιοπρεπής προσπάθεια για μια δημόσια τηλεόραση στο ύψος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Δεν συμμερίζομαι την άποψη του κ. Φίλη. Η ΕΡΤ έχει εμπόδια να υπερβεί αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσει να σταθεί ως ένας πυλώνας ποιότητας στην ενημέρωση.

Το εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ δεν δικαιολογείται ούτε μπορεί να συμψηφιστεί με το εμπάργκο της κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ που είναι μια βιομηχανία ψευδών ειδήσεων. Δεν υπάρχει πρόθεση να άρουμε το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η ίδια η Κομισιόν έχει πει ότι κάθε δαπάνη ελέγχεται και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν κακοδιαχείριση. Το συγκεκριμένο ζήτημα συντηρείται στη δημοσιότητα για λόγους εντυπώσεων και με βάση κομματικές σκοπιμότητας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί στοιχείο κακοδιαχείρισης από αυτήν την Κυβέρνηση.

Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για ανθρωπιστική διαχείριση της κρίσης και της αναγνωρίζεται ότι έχει καταφέρει να κρατήσει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης καθαρό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας κλήθηκε να σηκώσει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό επειδή οι χώρες του διαδρόμου του Βίζεγκραντ έκλεισαν τα σύνορά τους. Η Ευρώπη δεν παίρνει τις πρωτοβουλίες που πρέπει και δεν διανέμει τα βάρη με τρόπο δίκαιο.

Από την πλευρά μας παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά όταν υπάρχουν ροές και οι προβλεπόμενες από τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου τότε δημιουργείται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι δύσκολη.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Η υπόθεση Novartis βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Κάναμε ό,τι έπρεπε και συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη με ο,τιδήποτε μας ζητηθεί. Ως προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη ασκούνται οι πρώτες διώξεις. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής ήδη γράφεται. Εκεί θα δούμε σημεία και τέρατα στην κυριολεξία. Για το Ερρίκος Ντυνάν κάνουμε προσπάθεια να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο μέσα από ένα σχήμα το οποίο προωθείται.

ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ καταγγέλλει παροχολογία και ονομάζει παροχολογία συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στις εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ ή τη βούληση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτέλους ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Είναι λογικό να λέει αυτά που λέει καθώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Όμως δεν είναι θέμα του ΣΕΒ η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και με αυτά που λέει ροσβάλλει την κοινωνική πλειοψηφία.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή. . Εχει σημασία αυτή η μάχη για τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για να περάσουν τα Βαλκάνια σε μια νέα εποχή σταθερότητας.

Είναι σωστή η πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ να περάσει την υπόθεση στο κοινοβούλιο. Στηρίζουμε την προσπάθειά του να αλλάξει το Σσύνταγμα. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μικρή αλλά μεγαλύτερη απ ό,τι εκείνη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τους απασχολήσει τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση αυτή έχει πολλά ακόμη να κάνει. Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος θα πορευτούν μαζί μέχρι τις εκλογές. Εχουμε πολύ δρόμο μέχρι τότε.

Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας θα την χάσει και αυτή. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει συνεχώς εκλογές. Δεν είναι σοβαρή αντιπολίτευση αυτή. Γιατί η κα Σπυράκη κράτησε μυστική τη συνάντησή της με τον κ. Ζάεφ; Τι μήνυμα του διαβίβασε; Είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη γι αυτή τη συνάντηση; Αν δεν τα απαντήσει αυτά θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αν η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να δείξουν ότι είμαστε πολιτικά απομονωμένοι, δεν θα τα καταφέρουν. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην είμαστε κοινωνικά απομονωμένοι.

Έλπιζε κανείς ότι μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που πήρε η σοσιαλδημοκρατία για το κόστος της σύμπλευσής της με τον νεοφιλελευθερισμό, το Κίνημα Αλλαγής κάτι θα καταλάβαινε, αλλά δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Επιμένει σε μια πολιτική ταύτισης με τη ΝΔ και στα εθνικά και στα οικονομικά θέματα, που δεν τους κάνει καθόλου καλό.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΠΑΝΟΥ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι ακριβώς δίπλα μου.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Υπουργός Επικρατείας. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε σήμερα μαζί μας, που είστε εδώ μαζί στο στούντιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ερώτημα πρώτο, δεν μπορεί να είναι άλλο, από τις τράπεζες. Τι ακριβώς προγραμματίζετε; Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, μετά από τις δυσανάλογες, κατά τη γνώμη μου, πιέσεις που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη. Που αποδείχθηκε ότι ήταν δυσανάλογες μετά τη χθεσινή πορεία επαναφοράς, αν θέλετε, του Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα και των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Νομίζω, λοιπόν, ότι είχαμε δίκιο, ως ελληνική κυβέρνηση, όταν επισημαίναμε, προχθές, πως δεν αντιστοιχούσε η εικόνα αυτή στην πραγματική πορεία και τα θεμελιώδη μεγέθη και των τραπεζών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Γιατί πρέπει να σας πω ότι σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 2018 όχι μόνο πέτυχαν, αλλά υπερέβησαν τους στόχους τους. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Έχουμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Κομμάτι αυτού του σχεδιασμού είναι, πέρα από την επιτάχυνση της προσπάθειας εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, να δημιουργήσουμε ένα asset protection scheme, στη βάση μιας πρότασης που έχει καταθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την οποία συζητά με το υπουργείο Οικονομικών και τους θεσμούς. Όμως περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με αυτό, θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Λύση το δημόσιο θα δώσει για τα «κόκκινα» δάνεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακριβώς είναι η λογική του asset protection scheme. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτό, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ομπρέλα για την περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.

ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα, το επιτόκιο δανεισμού παραμένει υψηλό και κάποιοι λένε ότι αυτό δικαιώνει τον Γιάννη Στουρνάρα, που ζητούσε προληπτική γραμμή πίστωσης. Γιατί αν δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, τότε τι θα κάνουμε;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Το είπε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, εδώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Καταρχήν, δεν ξέρω αν είδατε ότι χθες υπήρξε πίεση στα κρατικά ομόλογα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, το αμερικάνικο ομόλογο, το δεκαετές, έφτασε στο 3,2%. Το ελληνικό ομόλογο το δεκαετές, χθες, ήταν περίπου στο 4,5%. Αν δεν κάνω λάθος, έκλεισε στο 4,5%. Επομένως, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση, εξαιτίας των αναταράξεων που υπάρχουν, κυρίως, γύρω από το θέμα της Ιταλίας, πράγματι το ελληνικό ομόλογο δέχεται μία πίεση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, το ελληνικό Δημόσιο μάλλον, δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη αποδεικνύουν ότι, αν όχι αποδεικνύουν, δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου, μέσα στους επόμενους μήνες, όταν θα γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος.

Γιατί ξέρετε ότι το κεντρικό ζήτημα, για να μπορεί μια οικονομία να δανείζεται σε βιώσιμα επιτόκια, είναι να έχει τακτοποιημένα τα δημοσιονομικά της. Και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι τακτοποιημένα. Το χρέος της είναι βιώσιμο, μετά τη ρύθμιση, η οποία  έγινε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι, όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, θα το κάνει και θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης πρόσβασης στις αγορές χρήματος, διότι ακριβώς έχουμε εξασφαλίσει το μαξιλάρι, το χρηματοδοτικό μαξιλάρι, από τον ESM. Η πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης, τι θα ήταν; Θα ήταν στην πραγματικότητα ένα αντίστοιχο μαξιλάρι ρευστότητας, το οποίο όμως θα συνοδευόταν και από ένα πρόσθετο μνημόνιο, με πρόσθετες δεσμεύσεις. Άρα, λοιπόν, έχω την άποψη ότι η πρόταση του κυρίου Στουρνάρα, όχι μόνο δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτή ή δεν θα έπρεπε να αποτελέσει την κεντρική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά, αντιθέτως, έχω και μία υπόνοια ότι ενείχε και μία σκοπιμότητα δικαίωσης του κυρίου Στουρνάρα. Διότι ξέρετε ο κύριος Στουρνάρας ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες εκείνης της πολιτικής, την περίοδο 2013-2014, που έλεγαν ότι υποτίθεται θα ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο και στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορέσει, μέσω μιας πιστοληπτικής γραμμής, να επανέλθει σιγά – σιγά στις αγορές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μιας και μιλάμε για τον κύριο Στουρνάρα, τη στάση του στην πρόσφατη κρίση, πώς την κρίνετε; Γιατί είδαμε ένα tweet πολύ επικριτικό από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών σας, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κύριε Σκουρή. Ο κύριος Στουρνάρας έδειξε περισσότερο, μεγαλύτερο ζήλο, θα έλεγε κανείς, να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Απλά νομίζω ότι σε θέματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο παρεμβατικός, είναι περισσότερο παρεμβατικός, από όσο πρέπει και σε θέματα που θα έπρεπε να δείξει μια μεγαλύτερη παρεμβατικότητα, φαίνεται να σιωπά.

ΣΠΑΝΟΥ: Τώρα, στο θέμα των συντάξεων…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν πάμε στις συντάξεις, Αγγελική, έχω δύο – τρία ερωτήματα πάνω στο θέμα των τραπεζών. Το πρώτο είναι, bad bank εξετάζετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν υπάρχει δημιουργία κακής τράπεζας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών. Από τη μεριά του ΤΧΣ, δεν έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεύτερη ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να πληρώσει ξανά ο λαός τις τράπεζες; Να πέσουν, δηλαδή, στα βάρη του λαού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σας ξαναλέω, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν  κεφαλαιακή επάρκεια. Εκκαθαρίζουν με βάση τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM και την ECB, τα «κόκκινα» δάνεια τους. Βρίσκονται σε μία φάση εξυγίανσης και σε μία φάση, αν θέλετε, θετικής πορείας. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και άλλο ένα ερώτημα σε αυτό. Οι τράπεζες θα δώσουν δάνεια στον ελληνικό λαό και τις ελληνικές επιχειρήσεις; Γιατί ένας από τους ρόλους τους είναι και αυτός. Δεν είναι μόνο να…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ, κύριε Σκουρή. Οι τράπεζες θα πρέπει σιγά –σιγά να ανοίξουν την κάνουλα προς την πραγματική οικονομία, διότι αυτό είναι και μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, ξέρετε πολύ καλά ότι όταν έχεις μια οικονομική κρίση, αυτό που κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σχεδόν αυθόρμητα αν θέλετε, είναι να αρχίσουν να περιορίζουν όσο γίνεται τους κινδύνους. Επομένως, είναι μια αυθόρμητη τάση αυτή του τραπεζικού συστήματος. Από εκεί και πέρα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση πάντοτε και με την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών, λειτουργεί στην κατεύθυνση της διεύρυνσης, αν θέλετε, των πιστώσεων από τη μεριά του τραπεζικού συστήματος. Γιατί, ξαναλέω, αυτό είναι –πράγματι έχετε δίκιο- μια βασική προϋπόθεση για να τονωθεί ακόμη περισσότερο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στο ίδιο θέμα. Γιατί κατηγορείτε τη ΝΔ για πολιτικό σορτάρισμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η ΝΔ, αμέσως μόλις δημιουργήθηκε η ανατάραξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φάνηκε σαν να επιχαίρει με την ανακοίνωσή της. Αντί, δηλαδή, να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης εμπιστοσύνης, η οποία θα αντιστοιχούσε και στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, φάνηκε να προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά αυτή την αναταραχή, για να δικαιώσει ένα σενάριο, το οποίο εδώ και τρία χρόνια δεν της βγαίνει. Ποιο είναι αυτό; Είναι το σενάριο της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας. Ο κύριος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος της ΝΔ, διαρκώς επιχειρηματολογεί και διαρκώς προβλέπει μια καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, μία πορεία της προς τα βράχια και διαρκώς διαψεύδεται. Με αυτή την έννοια, λέω ότι η ανακοίνωση την οποία έβγαλε η ΝΔ, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την ανατάραξη, θύμιζε ένα πολιτικό σορτάρισμα. Επί της ουσίας, φάνηκε σαν να ποντάρει στην υπονόμευση μιας πορείας ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, φάνηκε σαν να ποντάρει, αν θέλετε, στην αποτυχία της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για να περάσουμε με εμπιστοσύνη και με σταθερά βήματα στη μεταμνημονιακή εποχή. Νομίζω ότι αυτό πάλι δεν θα του βγει του κυρίου Μητσοτάκη. Φάνηκε κιόλας ότι αμέσως η κατάσταση αποκαταστάθηκε και χθες –όπως λέγαμε και προηγουμένως- το Χρηματιστήριο φάνηκε να έρχεται σε μία κανονική πορεία, που αντιστοιχεί πολύ περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών. Επομένως, ούτε αυτή η προσπάθεια υπονόμευσης του βγήκε του κυρίου Μητσοτάκη. Και νομίζω ότι, εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το παραμύθι της διαρκούς καταστροφολογίας. Βεβαίως αντιπολίτευση, βεβαίως ακόμα και επιθετική αντιπολίτευση, βεβαίως κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά είναι άλλο πράγμα να κάνεις επιθετική κριτική προς την κυβέρνηση, είναι άλλο πράγμα να κάνεις αντιπολίτευση και είναι διαφορετικό πράγμα να προσπαθείς διαρκώς να υπονομεύσεις την πορεία της χώρας. Δεν θα του βγει του κυρίου Μητσοτάκη αυτή η αντιπολίτευση και αυτό είναι και μία –αν θέλετε- προτροπή προς τον ίδιο. Ότι αν θέλει πραγματικά να είναι πολιτικά αποτελεσματικός, πρέπει να αλλάξει αυτό το πολιτικό του αφήγημα.

ΣΠΑΝΟΥ: Να περάσουμε στο θέμα των συντάξεων, Βασίλη; Τα μηνύματα από την πλευρά των εταίρων μας είναι μάλλον αντιφατικά. Αφενός ανοίγεται ένα παράθυρο, για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής, από την άλλη, το Βερολίνο λέει «pacta sunt servanda». Τι θα γίνει τελικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένας δεν το αμφισβήτησε το pacta sunt servanda. Αν δείτε, όμως, την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η οποία περιγράφει και το πλαίσιο, αλλά και τις βασικές γραμμές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, περνώντας μετά την καθαρή έξοδο στη μεταμνημονιακή εποχή, πουθενά δεν αναφέρεται το μέτρο των συντάξεων…

ΣΠΑΝΟΥ: Το οποίο είναι ψηφισμένο, όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, είναι ψηφισμένο. Αντιθέτως αυτό που αναφέρεται, είναι η υποχρέωση, η δέσμευση -η υποχρέωση από τη μία μεριά και η δέσμευση της κυβέρνησης- να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Και εμείς αυτό το οποίο λέμε, και αυτό φαίνεται να γίνεται και αποδεκτό ως συζήτηση με τους θεσμούς, είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα ως ελληνική οικονομία να επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, δηλαδή μέχρι το 2022 και χωρίς την υλοποίηση του μέτρου των συντάξεων. Μάλιστα αυτό ήταν και ένα προκαταρκτικό θέμα συζήτησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο Eurogroup, είναι εάν και κατά πόσο το μέτρο αυτό, δηλαδή η περικοπή των συντάξεων είναι διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό. Από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό, και αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του κυρίου Σεντένο και στις δηλώσεις του κυρίου Ρέγκλινγκ και στις δηλώσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι το μέτρο αυτό δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Και νομίζω ότι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα, καθώς είναι πάρα πολύ σαφείς οι προβολές, που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των συντάξεων. Όταν, λοιπόν, οι Γερμανοί λένε pacta sunt servanda, όταν οι θεσμοί λένε: pacta sunt servanda, όταν το Eurogroup λέει: pacta sunt servanda, σε τι αναφέρονται; Ακριβώς στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτυγχάνει πλεόνασμα 3,5%.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχουμε και στα «ΝΕΑ», σήμερα, μια δήλωση της καγκελαρίας για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις. Έχετε δεσμευθεί. Εκτιμάτε ότι αυτό απευθύνεται στο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για διαβάστε όλη τη δήλωση, για διαβάστε όλη τη δήλωση…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Επειδή τη διάβασα, ήθελα την εκτίμησή σας. Γιατί αφήνει ανοιχτά πολλά θέματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση αυτό που λέει είναι ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφώνησε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Και αυτό είναι αυτονόητο. Είναι απολύτως σαφές, δεν το αρνείται κανείς. Επομένως, θα έλεγε κανείς ότι δεν θα έπρεπε ούτε ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ούτε η αντιπολίτευση να ποντάρει στην πιθανότητα της περικοπής των συντάξεων, γιατί κάνω την εκτίμηση ότι θα διαψευστεί και θα διαψευστεί παταγωδώς.

ΣΠΑΝΟΥ: Επομένως, θα νομοθετήσετε;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να περιμένουμε νομοθέτηση πριν τον προϋπολογισμό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω το εξής: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση όπου το σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί, όπως όλα τα σχέδια προϋπολογισμών όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε., στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα γίνει επεξεργασία του προϋπολογισμού, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εκεί θα έχετε σενάριο περικοπής των συντάξεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί σας ξαναλέω ότι θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις και θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, μετά και το report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον ελληνικό προϋπολογισμό.

ΣΠΑΝΟΥ: Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβετε για να μην κοπούν οι συντάξεις θα αναφέρεται σε αναστολή του μέτρου για έναν χρόνο ή για οριστική αναστολή του μέτρου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ένα βήμα μπροστά. Σας ξαναλέω ότι σε αυτή τη φάση συζητάμε και επιχειρηματολογούμε για το γεγονός ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις που θα ληφθούν, δεν θα ληφθούν μόνο για το 2019, θα ληφθούν για το βάθος του χρόνου. Επομένως, αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, η αναστολή του μέτρου.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα, μιλάτε για οριστική κατάργηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον θα κριθεί ότι δεν χρειάζεται για να επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι προφανές ότι θα περάσουμε σε μία οριστική κατάργηση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι ένα είδος υποθετικού λόγου. Υπάρχει και ένα δεύτερο: κι εφόσον δεν κριθεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου λόγος να συζητήσουμε ένα σενάριο τέτοιου χαρακτήρα. Σας ξαναλέω, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια όπου θα γίνει αποδεκτό ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο για να επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κύριος Βενιζέλος χαρακτήρισε τον κύριο Τσίπρα «delivery boy» των δανειστών. Και ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης επίσης είπε εδώ ότι είναι βολικός και για την κυρία Μέρκελ, όπου του κάνει τα χατίρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εντάξει τώρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και για τον Ζάεφ βεβαίως, αλλά και το θέμα των συντάξεων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν για τον κύριο Γεωργιάδη, φαίνεται ότι ακριβώς επειδή είχαν επενδύσει στο καταστροφολογικό σενάριο -και τους το λέγαμε ότι «κρατάτε και μικρό καλάθι». Διότι, κοιτάξτε να δείτε, η ΝΔ έχει το εξής επιχείρημα και το εξής αφήγημα: ότι η κυβέρνηση αυτή, έχει μπει σε ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο χωρίς χρήματα. Και πού στηρίζει αυτή την εκτίμησή της η ΝΔ; Στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποια προψηφισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν από 01/01/2019. Αν και εφόσον, αυτά τα μέτρα δεν εφαρμοστούν, τότε καταρρέει το σύνολο του αφηγήματος της ΝΔ περί τετάρτου μνημονίου. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται περί αυτού, ότι έχουμε μια άλλη κατάσταση. Δεν μας άκουγαν. Συνέχιζαν να επιχειρηματολογούν για το δήθεν τέταρτο μνημόνιο. Και είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή, νιώθουν μια ενόχληση και ψάχνουν να βρουν διάφορα προσχήματα ή διάφορες προφάσεις ή διάφορες δικαιολογίες, για το γεγονός ότι καταρρέει το αφήγημά τους. Τώρα, ας πούμε, είναι το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ κάνει τα χατίρια στον κύριο Τσίπρα. Νομίζω ότι θα ακούσουμε και πολύ χειρότερα, καθώς, σας ξαναλέω, η ΝΔ πάρα πολύ σύντομα θα μείνει οριστικά και πλήρως στον… αέρα, ως προς την πολιτική της επιχειρηματολογία. Τώρα, για τον κύριο Βενιζέλο, ότι είναι «delivery boy» της τρόικας ο Πρωθυπουργός, ε τι να πω τώρα; Το πολιτικό προσωπικό του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, της καταστροφής της χώρας, της μείωσης του ΑΕΠ κατά 25%, της εκτίναξης της ανεργίας στο 28% και δη ο κύριος Βενιζέλος του PSI, που οδήγησε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ένα ολόκληρο κρατικό μηχανισμό στο χείλος της καταστροφής, αν όχι στην ίδια την καταστροφή, να μας κάνει και κριτική ότι είμαστε «delivery boy» της τρόικας, νομίζω ότι είναι ολίγον τραγελαφικό. Λοιπόν, ο κύριος Βενιζέλος την αδύνατη ιστορική δικαίωση που αναζητά, δεν θα τη βρει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, και ένα δικό σας θέμα -πολλοί εμπλέκουν και εσάς. Έχουμε μία σύγκρουση για το θέμα της ΕΡΤ και στο εσωτερικό σας. Υπάρχει παραδιοίκηση; Τι ακριβώς συμβαίνει; Είστε ικανοποιημένος από την ΕΡΤ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ΕΡΤ θεωρώ ότι γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, μετά από ένα τρομερό σοκ που συγκλόνισε τη δημόσια τηλεόραση. Και ποιο ήταν αυτό; Ήταν το γεγονός του «μαύρου» μέσα σε ένα βράδυ. Και από εκεί και πέρα, ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Παππάς, έδωσε μια μεγάλη μάχη και έναν πολύ δύσκολο αγώνα, και τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά πολιτικά, για να ξαναστήσει την ΕΡΤ στα πόδια της. Βεβαίως, αυτό δεν είναι ένας αγώνας που κερδίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Πράγματι, η ΕΡΤ έχει τις αγκυλώσεις της, έχει τα προβλήματά της. Παρ’ όλα αυτά, όμως, νομίζω ότι γίνεται μία παραπάνω από αξιοπρεπής προσπάθεια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια δημόσια τηλεόραση, μια ΕΡΤ, η οποία θα είναι στο ύψος των αναγκών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της ελληνικής κοινωνίας. Εκτιμώ ότι έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα. Δεν θέλω να μπω σ’ αυτές τις συζητήσεις, που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση. Εντάξει, ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. Δεν τη συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Αντιθέτως, θεωρώ ότι γίνεται μία πολύ σοβαρή, αξιοπρεπής και δύσκολη προσπάθεια, η οποία πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Δεν μιλώ τώρα μόνο για τη συμπολίτευση, πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, διότι είναι αναγκαία μια ΕΡΤ που θα είναι στο πρώτο πλάνο και στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντικειμενική και δεοντολογική ενημέρωση.

ΣΠΑΝΟΥ: Πέρα, όμως, από την άποψη που διατύπωσε ο κύριος Φίλης, η οποία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αίσθηση και η τηλεθέαση της ΕΡΤ δεν είναι τέτοια που να επιβεβαιώνει αυτά που λέτε. Ότι γίνεται μια πολύ καλή και αποτελεσματική προσπάθεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα ότι γίνεται μια αξιοπρεπής προσπάθεια, μετά από ένα σοκ που πέρασε η ΕΡΤ. Έχει πολύ συγκεκριμένα εμπόδια τα οποία πρέπει να υπερβεί. Όμως, νομίζω ότι, σιγά – σιγά, θα μπορέσει να σταθεί ως ένας πυλώνας –αν θέλετε- και ανταγωνιστικός, αλλά και ποιοτικός, ένας πυλώνας που θα παίζει κεντρικό ρόλο στην ενημέρωση, αλλά και στην ψυχαγωγία.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σκέφτεστε κάποια πρωτοβουλία, που θα επιτρέψει στη ΝΔ να άρει το εμπάργκο προς την ΕΡΤ και το εμπάργκο το δικό σας προς τον ΣΚΑΙ; Υπάρχουν κάποιες σκέψεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, εγώ δεν τα συμψηφίζω. Δεν τα συμψηφίζω. Νομίζω ότι το εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ δεν δικαιολογείται. Ούτε μπορεί να συμψηφιστεί, κατά κανέναν τρόπο, με την κίνηση που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στη βιομηχανία ψεμάτων του ΣΚΑΙ. Διότι ο ΣΚΑΙ, μάλλον η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αυτή η παρέμβαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο εμπάργκο στον ΣΚΑΙ, δεν είχε να κάνει με την πολιτική άποψη που μπορεί να εξέφρασε ένας δημοσιογράφος κλπ. Ο ΣΚΑΙ, ούτως ή άλλως, πολεμάει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια. Το θέμα δεν ήταν αυτό. Το θέμα είναι ότι διαρκώς από τη συχνότητα αυτή, αναπαράγονται, διαδίδονται και κατασκευάζονται fake news, πλαστές ειδήσεις. Άρα, λοιπόν, το βασικό θέμα με τον ΣΚΑΙ είναι, όχι η πολιτική του τοποθέτηση ή τα πολιτικά του σχόλια ή τα σχόλια των δημοσιογράφων του. Το πρόβλημα με τον ΣΚΑΙ είναι ότι είναι μια βιομηχανία διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και κανείς να το ισχυριστεί για την ΕΡΤ.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα, δεν σκέφτεστε να άρετε το εμπάργκο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι εδώ συνάδελφοι μας από τον ΣΚΑΙ να μιλήσουν, βεβαίως.

Πριν πάμε στην κεντρική πολιτική επικαιρότητα, δύο ερωτήσεις από σχόλια ακροατών μας. Ρωτήστε, λέει η Μαρία, τι γίνεται με τη διαχείριση των οικονομικών, των χρημάτων για το Προσφυγικό, γιατί ακούγονται τέρατα και είναι πρόβλημα αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, έχουμε απαντήσει δεκάδες φορές για τη συγκεκριμένη ψευδή καταγγελία. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται για το Προσφυγικό, ελέγχεται και από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ελέγχεται κι από τις εσωτερικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και από τους αρμόδιους φορείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ίδια, είπε ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο για κακοδιαχείριση κονδυλίων, τα οποία έχουν κατευθυνθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αλλά επειδή υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα…

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι καταγγελίες του Ανδρέα Ηλιόπουλου, που ήταν επικεφαλής του θέματος αυτού

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, μισό λεπτό.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Του στρατηγού…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Του στρατηγού, ο οποίος σε τι πράγμα ήταν επικεφαλής; Στην πρώτη υποδοχή;

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Βεβαίως, γιατί, δεν έχει σημασία; Ήταν στέλεχος. Εσείς τον ορίσατε, ο κ. Βίτσας μάλιστα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κατόπιν εορτής, ένας δημόσιος υπάλληλος έρχεται και εξαιτίας του γεγονότος ότι υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας, επιλέγει να αναφερθεί γενικώς και αορίστως και να κάνει καταγγελίες αόριστες για μια υποτιθέμενη κακοδιαχείριση. Σας ξαναλέω, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε: «δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο κακοδιαχείρισης σε σχέση με τα κονδύλια». Ο αρμόδιος υπουργός έχει απαντήσει δεκάδες φορές. Κάθε μέρα βλέπω και από μια δήλωσή του. Όμως, νομίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συντηρείται στη δημοσιότητα με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Όσο κι αν ψάξετε, αυτή η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί ποτέ απολογούμενη για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος. Άλλοι είναι αυτοί, οι οποίοι θα πρέπει να απολογούνται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν και διασπάθισαν, επί πάρα πολλά χρόνια, το δημόσιο χρήμα στη χώρα.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση από τον κ. Πλούταρχο από την Αγία Παρασκευή. Υπάρχουν τρία σκάνδαλα, λέει, Ερρίκος Ντυνάν, Novartis και…

 

ΣΠΑΝΟΥ: Πριν πάμε στα σκάνδαλα, να πούμε μια κουβέντα ακόμα για το Προσφυγικό. Είναι η καταγγελία για την κακοδιαχείριση, είναι και όλα τα διεθνή ΜΜΕ που μιλούν για την ντροπή της Μόριας. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι κακόβουλη κριτική.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, πρέπει να σας πω ότι η χώρα μας κλήθηκε να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος, με δεδομένο το γεγονός ότι έπρεπε να διαχειριστεί και μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία, δηλαδή μιλώ για την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, που θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί το Προσφυγικό. Αλλά, η συμφωνία αυτή, ήρθε και εξαιτίας ενός άλλου γεγονότος, το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, όταν κάνουμε συζήτηση για το Προσφυγικό. Ποιο ήταν αυτό το γεγονός; Ότι μια σειρά από χώρες, οι χώρες του διαδρόμου του Βίζεγκραντ, έκλεισαν τα σύνορά τους και εγκλώβισαν χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα πρώτης υποδοχής, στην Ελλάδα. Με δεδομένα, λοιπόν, όλα αυτά, πρέπει να κατανοούμε τις δυσκολίες, που έχει η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν φαίνεται να παίρνει τις πρωτοβουλίες που πρέπει, ούτε διανέμει το βάρος της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, με τρόπο αναλογικό και με τρόπο δίκαιο. Άρα, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, σε σχέση με το Προσφυγικό και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαχειριστεί μια κατάσταση, εντός των θεσμικών, πολιτικών και πραγματικών περιορισμών, που υπάρχουν από μια διαχείριση που έχει γίνει στην προσφυγική κρίση, για την οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι, ότι πρέπει, επίσης, να θυμίζουμε, όταν συζητάμε για το Προσφυγικό, ότι η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια για μια ανθρωπιστική διαχείριση της κρίσης μαζί και με άλλες χώρες της Ε.Ε. και αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο ότι έχει, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καταφέρει να κρατήσει το ανθρωπιστικό και δικαιοκρατικό πρόσωπο της Ευρώπης καθαρό. Εν πάση περιπτώσει, τώρα, σε σχέση με τις δυσκολίες, δεν αρνείται κανείς ότι πράγματι η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη. Όμως, παίρνονται –ξαναλέω- εντός των συγκεκριμένων θεσμικών, πολιτικών και πραγματικών περιορισμών που υπάρχουν και από την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, να επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Όμως, ξέρετε, ότι όταν υπάρχουν ροές, όταν πρέπει να γίνονται διαδικασίες για την παροχή ασύλου, οι οποίες προβλέπονται –και με συγχωρείτε πάρα πολύ- από τη Συνθήκη της Γενεύης, άρα λοιπόν θα πρέπει να τηρούμε και τους κανόνες που μας θέτει το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο και που μας θέτει η ίδια η αναγκαιότητα και η υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να έχουμε διαδικασίες οι οποίες δεν θα είναι προσχηματικές, Καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο, στο οποίο υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Από εκεί και πέρα, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν να γίνει και διαρκώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να δημιουργήσουμε καλύτερους όρους και για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η OLAF, λέει ένα μήνυμα, διενεργεί έρευνα για ένα κονδύλι 50 εκατομμύρια του υπουργείου Άμυνας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, η OLAF, μετά τα δημοσιεύματα που υπήρξαν και μετά από κάποιες καταγγελίες που έγιναν, είπε: «δεν έχουμε κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης, αλλά από εκεί και πέρα, επειδή έχουν υπάρξει τα δημοσιεύματα, επειδή έχει υπάρξει καταγγελία, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την έρευνα». Και σας ξαναλέω, δεν υπάρχει περίπτωση, να βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο για κακοδιαχείριση ή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, στο μήνυμα από την Αγία Παρασκευή, υπάρχουν τρία σκάνδαλα, Ερρίκος Ντυνάν, Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Πάτε για κουκούλωμα, λέει;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είναι ποτέ δυνατόν! Μια κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην άμεση συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στη Βουλή για τη Novartis, που, ξέρετε, είχε και μεγάλη πολιτική δυσκολία, αυτή η πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση –μιλάμε για δέκα πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς- εμείς τι είπαμε; Ότι δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση, αντιθέτως, έχουμε υποχρέωση να μην κουκουλώσουμε. Προχωρήσαμε στη διαδικασία της συγκρότησης της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και από εκεί και πέρα, η Novartis, αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση, αυτό το οποίο έπρεπε να πράξει σε σχέση με την προσπάθεια για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, το έχει πράξει. Όπως και το ελληνικό Κοινοβουλίου το έχει πράξει. Από τη στιγμή, λοιπόν, που μια υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, πώς είναι δυνατόν να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι θέλει να την κουκουλώσει; Το αντίθετο ισχύει. Εμείς έχουμε πει ότι ως Δημόσια Διοίκηση, ως ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, με οτιδήποτε μας ζητηθεί στο πλαίσιο της έρευνας, στο πλαίσιο τη Προκαταρκτικής Εξέτασης, που αυτή τη στιγμή διεξάγεται από τη Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, ξέρετε ότι ήδη έχουν αρχίσει να ασκούνται οι πρώτες διώξεις. Ξέρετε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και το πόρισμα ήδη γράφεται. Εκεί θα έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε, μόλις γραφτεί και μόλις γίνει και δημοσίως γνωστό. Εγώ, αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να κάνω περισσότερα σχόλια. Όμως και εκεί θα δούμε σημεία και τέρατα, στην κυριολεξία.

Και όσον αφορά το ζήτημα του Ερρίκος Ντυνάν, ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την είσοδο του Ερρίκος Ντυνάν στο ΕΣΥ, δηλαδή να επιστρέψει το Ερρίκος Ντυνάν στο ελληνικό Δημόσιο, μέσα από ένα σχήμα, που προωθείται και από το υπουργείο Υγείας και νομίζω ότι ο κ. Πολάκης, αλλά και ο Πρωθυπουργός έχουν κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε σχέση με αυτό.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν πάρει το μικρόφωνο για τα κεντρικά θέματα της πολιτικής σκηνής η Αγγελική Σπανού, ήθελα να κάνω άλλο ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Είχαμε δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ, του κ. Φέσσα, χθες, ότι η παροχολογία βλάπτει την ελληνική οικονομία και είχαμε και μια εμμονή του ΣΕΒ στην περικοπή των συντάξεων. Έχετε μια βεντέτα με τον ΣΕΒ; Συμβαίνει κάτι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΕΒ φαίνεται να έχει βεντέτα με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι ο ΣΕΒ δεν θα κάνει τίποτε άλλο, παρά θα προσπαθήσει να εξυπηρετήσει τα αντικειμενικά συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Επομένως, δεν μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση. Θεωρώ, όμως, ότι οι προτάσεις του είναι και κοινωνικά επιζήμιες και προσβλητικές, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικές. Δεν μπορεί να μιλά, να κατηγορεί την κυβέρνηση για παροχολογία ο ΣΕΒ και να ονομάζει παροχολογία τι; Συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, συγκεκριμένες ελαφρύνσεις που γίνονται και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, έτσι ώστε να πάρουν μια ανάσα κοινωνικά στρώματα, τα οποία δυσανάλογα έχουν επιβαρυνθεί από την οικονομική κρίση όλα αυτά τα χρόνια ή να χαρακτηρίζει παροχολογία τη βούληση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτέλους ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Λοιπόν, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Νομίζω ότι ο ΣΕΒ και στο πεδίο των συντάξεων δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύεται. Αυτό το οποίο θα πρέπει να τον απασχολεί είναι εάν και κατά πόσο οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να επιτευχθούν και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή τα μέσα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα επιτυγχάνει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα, εν πάση περιπτώσει, του ΣΕΒ.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλά, δικαίωμα γνώμης, μπορεί να έχει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαίωμα γνώμης, ναι. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και η διατύπωση που κάνει είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, αυτό, όμως, το οποίο θα πρέπει να επισημαίνουμε κάθε φορά είναι ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται παροχολογίες, συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση εντός του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται, χωρίς δε να τίθεται σε καμία περίπτωση σε διακινδύνευση η δημοσιονομική πορεία της χώρας. Είναι προσβλητικός για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται ο ΣΕΒ.

ΣΠΑΝΟΥ: Πάμε λίγο στο Μακεδονικό. Πρώτα-πρώτα, η συμφωνία των Πρεσπών είναι ακόμα ζωντανή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία των Πρεσπών, βεβαίως είναι ζωντανή. Είχαμε ένα δημοψήφισμα, το οποίο, όπως είπε και το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του δήλωση, ήταν βεβαίως αντιφατικό. Για ποιο λόγο ήταν αντιφατικό; Είχαμε, από τη μια πλευρά, μια συντριπτική υπερίσχυση του ΝΑΙ με περίπου 92%. Από την άλλη πλευρά, είχαμε μια συμμετοχή, η οποία ήταν μειωμένη, ήταν περίπου στο 35%. Όμως, πρέπει να σας πω, αν δεν κάνω λάθος, είχε μεγαλύτερη συμμετοχή το δημοψήφισμα από ό,τι, για παράδειγμα, είχε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας απευθείας από τον λαό. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο, από τη μια μεριά δείχνει μια συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ, από την άλλη μεριά έχει μια μειωμένη συμμετοχή, πράγμα που μας προβληματίζει. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι στην απολύτως σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ να περάσει πλέον τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και να προσπαθήσει να δημιουργήσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Από εκεί και πέρα, εμείς παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ. Στηρίζουμε την προσπάθεια για να αλλάξει το Σύνταγμα, για να μπορέσει πλέον και η ελληνική πλευρά να κυρώσει τη συνθήκη και να τεθεί αυτή σε ισχύ. Δεν θεωρώ ότι έχει τελειώσει. Το κάθε άλλο θα έλεγε κανείς. Αντιθέτως, και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι είναι αποφασισμένες, δηλαδή και η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, να δώσουν αυτή τη μάχη για τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν πάρετε τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο κ. Καμμένος, θα πρέπει να εύχεστε να μην έρθει, γιατί λέει ότι θα σας ρίξει και θα φύγει από την κυβέρνηση και θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει. Θα εφαρμόσει όλες τις συνταγματικές δυνατότητες για να μην περάσει η συμφωνία, μεταξύ αυτών, φαντάζομαι, και να στηρίξει τυχόν πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και είπαν ότι το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προς την κοινοβουλευτική του πτυχή, θα τους ξαναπασχολήσει τον Μάρτιο. Επομένως, νομίζω ότι στο πλαίσιο μιας έντιμης και ειλικρινούς συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το μέλλον της κυβέρνησης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: ναι αλλά υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού σε ξένη εφημερίδα που είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει τη θητεία της, αλλά δεν γνωρίζει αν θα το κάνει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Αυτό εξαρτάται από τον κ. Καμμένο. Δηλαδή, μετά από αυτή τη συμφωνία, έρχεται η δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση αυτή έχει πολλά ακόμα να κάνει. Έχει να υλοποιήσει μια σειρά από πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα με σταθερότητα στις πρώτες μεταμνημονιακές μέρες της. Έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνει και στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα πορευτούν μαζί μέχρι τις εκλογές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Βερναρδάκης μας είπε ότι κι αν δεν πάει ο κ. Καμμένος, θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κυβέρνηση και σε τυχόν πρόταση δυσπιστίας. Το είπε και ο κ. Γεωργιάδης, δηλαδή, χθες και έδωσε και ονόματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω τώρα να μπω σε αυτή τη συζήτηση, που στηρίζεται σε υποθέσεις επί υποθέσεων. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μέχρι τότε. Αν η Ν.Δ. επιλέξει κάποια στιγμή να ξανακαταθέσει πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, μπορώ να σας πω, με τη μέγιστη δυνατή βεβαιότητα, ότι θα τη χάσει και αυτή, όπως την έχασε δηλαδή τον Ιούλιο.

ΣΚΟΥΡΗΣ:  Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, και χθες ζήτησε εκλογές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα κάποια στιγμή μια είδηση. Δεν ξέρω αν είναι πραγματική ή αν είναι fake, ότι στο Πανεπιστήμιο του Όσλο έγινε μια έρευνα για το πόσες φορές έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης εκλογές. Πραγματικά, δεν ξέρω αν είναι πραγματική η είδηση. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση για το ότι κάποιοι φοιτητές κοινωνιολογίας ή πολιτικής επιστήμης μπορεί να ενδιαφέρθηκαν για το πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, μέτρησαν πάνω από χίλιες τα τελευταία τρία χρόνια. Ξαναλέω, δεν ξέρω αν είναι πραγματική η είδηση. Νομίζω, όμως, ότι ο αριθμός μπορεί να είναι και πραγματικός. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια το μόνο το οποίο κάνει είναι να ζητά εκλογές, χωρίς να εξηγεί το λόγο για τον οποίο ζητά εκλογές ή μάλλον έλεγε τους λόγους. Θα σας πω τί έλεγε: δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, θα εφαρμοστεί ο κόφτης, δεν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα εφαρμοστεί ξανά ο κόφτης, δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, δεν θα καταφέρουμε να πάρουμε τη ρύθμιση για το χρέος, δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, θα ξαναεφαρμοστεί ο κόφτης για το 2018. Δηλαδή, τώρα, δεν είναι σοβαρός τρόπος αυτός για να ασκείται αντιπολίτευση.

ΣΠΑΝΟΥ: Την ίδια αντιπολίτευση, πάντως, κάνει και το ΚΙΝΑΛ πλέον, που ζητά εκλογές εδώ και καιρό, εδώ και τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ζήτημα του ΚΙΝΑΛ, δεν είναι δικό μου.

ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, αλλά είναι και ένα πρόβλημα δικής σας πολιτικής απομόνωσης. Δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι είμαστε απομονωμένοι πολιτικά;

ΣΠΑΝΟΥ: Γιατί δεν έχετε δυνητικές πολιτικές συμμαχίες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς πρωτίστως, είναι να μην είμαστε κοινωνικά απομονωμένοι. Δηλαδή, ξέρετε, η πολιτική δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής είναι ότι εκπροσωπεί κοινωνικές δυνάμεις. Συμπυκνώνει κοινωνικούς συσχετισμούς. Άρα, λοιπόν, το πρώτιστο για την κυβέρνηση είναι να μην είναι κοινωνικά απομονωμένη. Αν τώρα ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με την κ. Γεννηματά, θεωρούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο πολιτικής απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, πιστέψτε με ότι δεν θα το καταφέρουν. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εκτιμάτε ότι πάνε μαζί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχει μια πορεία κοινή. Ήδη από το 2012, εξάλλου, από το 2011 δημιούργησαν τη συμπολίτευση των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά. Ήλπιζε κανείς ότι μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που πήρε η σοσιαλδημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα οποία την ταρακούνησαν και της δημιούργησαν την ανάγκη να ξανασκεφτεί το παρελθόν της κριτικά και να σκεφτεί και το μέλλον κριτικά, να κάνει μια πολιτική στροφή αλλού πιο φοβικά, αλλού πιο αποφασιστικά, όπως για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία ή στην Ισπανία, που βλέπουμε επίσης μια στροφή της ισπανικής σοσιαλδημοκρατίας του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος προς αριστερές πολιτικές τοποθετήσεις και πολύ περισσότερο προς αριστερές πολιτικές δυνάμεις ή στην Πορτογαλία που έχουμε μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι βλέπουμε μια επανατοποθέτηση της σοσιαλδημοκρατίας και σε σχέση με το παρελθόν της, αλλά και σε σχέση με τις μελλοντικές πολιτικές της. Από όλη αυτή την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Και επιμένει σε μια πολιτική ταύτισης με τη Ν.Δ., σε μια πολιτική ταύτισης με τις ακραίες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και στα εθνικά θέματα, αλλά και στα θέματα της οικονομίας, η οποία πιστεύω ότι δεν του κάνει καλό. Αντιθέτως, τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τις κοινωνικές του αναφορές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, την κυρία Σπυράκη γιατί τη στοχοποιείτε; Δηλαδή, για παράδειγμα, είναι κακό να υπάρχει μια συνάντηση με τον κ. Ζάεφ; Δεν γίνονται τέτοιες συναντήσεις; Δεν είναι μέρος της διπλωματίας; Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να κάνει διπλωματία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως μπορεί. Το κακό είναι ότι η συνάντηση κρατήθηκε μυστική. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλά, δεν ανακοινώνονται, φαντάζομαι, όλες οι συναντήσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι δυνατόν να βλέπει ένα κεντρικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας εν μέσω διαπραγματεύσεων, εν μέσω συζήτησης για το ονοματολογικό και να κρατά τη συνάντηση κρυφή; Γιατί την κράτησε κρυφή; Την ίδια ώρα, μάλιστα, που κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, όταν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών διαρκώς ενημέρωναν πολιτικούς αρχηγούς, τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τους αρμόδιους για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Για κάθε ένα βήματα που γινόταν στη διαπραγμάτευση, η κυρία Σπυράκη μας κατηγορούσε ότι κάνουμε μυστική διπλωματία, ενώ στην πραγματικότητα έκανε εκείνη μυστική διπλωματία. Την ρωτάμε, λοιπόν: τι μήνυμα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ; Είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη συνάντηση; Για ποιο λόγο την κράτησε μυστική; Απλά και σαφή είναι τα ερωτήματα και η κυρία Σπυράκη, αν δεν τα απαντήσει, θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Από στιγμή σε στιγμή ανακοινώνεται ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Έχει προταθεί ο κ. Τσίπρας. Είναι μεταξύ των υποψηφίων ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ. Το γνωρίζετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι διαβάζω, είναι μεταξύ των υποψηφίων. Σημασία, βεβαίως, τελικά δεν έχει το αν θα πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά την πραγματικά μεγάλη σημασία την έχει να δώσουμε αυτή τη μάχη για την ειρήνη στο πραγματικό πεδίο, στο πεδίο των πολιτικών επιλογών, στο πεδίο της θέσης σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκεί θα κριθεί και το μέλλον των Βαλκανίων, θα κριθεί και το μέλλον και η σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και οι σχέσεις των δύο χωρών. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα για να περάσουν επομένως τα Βαλκάνια σε μια νέα εποχή, σε μια εποχή αλληλεγγύης, φιλίας και συνανάπτυξης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα: Τον κ. Λαφαζάνη γιατί τον διώκετε; Διαβάζω ότι της ασφάλειας παρακολουθούν πολίτες, δεν έχουν καταργηθεί αυτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτον, δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση του κ. Λαφαζάνη. Δεύτερον, η όλη διαδικασία της έρευνας εκκίνησε με εντολή του εισαγγελέα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο, αλλά και καμία δυνατότητα να παρέμβει σε αυτά τα οποία κάνει ο εισαγγελέας. Έχει τη δυνατότητα να κρίνει πολιτικά και από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι θεωρώ την όλη αυτή διαδικασία και άδικη και άστοχη. Δεν κρύβομαι. Ποτέ δεν την έχω κρύψει αυτή την άποψη. Αντιθέτως, σας το λέω, με τη μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα και ευθύτατα: Θεωρώ τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η Προκαταρκτική Εξέταση και άδικο και άστοχο απέναντι στον κ. Λαφαζάνη.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και κάτι που είπαμε πριν και ήθελα να σας ρωτήσω: Πέρασαν τόσες μέρες και δεν είδαμε ακόμα το πόρισμα που έχει διαταχθεί για το τι έγινε, τη βία των αστυνομικών ή όχι, δεν γνωρίζουμε, δεν πρέπει η ΕΔΕ να δοθεί στη δημοσιότητα για να γνωρίζουμε και εμείς τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Αν υπήρχε βία αστυνομική, υπερβολική; Τι λέει το υπουργείο, τι λέει η ΕΔΕ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε για τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, για τον Ζακ Κωστόπουλο. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και πρέπει να γνωρίζετε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να το περιμένουμε το πόρισμα λοιπόν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία είναι μια υπόθεση που μας συγκλόνισε όλους. Συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και επί της ουσίας μας κρούει και ένα καμπανάκι κινδύνου για το γεγονός ότι πλέον το μίσος είναι διάχυτο στην ελληνική κοινωνία και αυτό το μίσος δεν είναι τίποτε άλλο πάρα το ψυχικό υπόβαθρο για να ανθίσουν άλλου τύπου, πολιτικού πια χαρακτήρα, πρακτικές, φασιστικού τύπου πρακτικές. Και νομίζω ότι το σύνολο και του πολιτικού συστήματος, αλλά και της κοινωνίας, των δημοκρατών πολιτών θα πρέπει να μπουν εμπόδιο σε αυτή τη διαρκή διάχυση της λογικής του μίσους, της μισαλλοδοξίας στην ελληνική κοινωνία.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ, που ήσασταν σήμερα στο στούντιο του Νews 24/7. Θύμιζε briefing του παλιού καλού καιρού η συνέντευξη που είχαμε σήμερα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.