image Συνέντευξη στον Real FM 97.8 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή image Επίσκεψη στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ»

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή για την εφημερίδα «REAL news»

Επιμένετε ότι υπήρξε σωστή η απόφαση να μην συμμετάσχετε στη Σύνοδο στο Ταλίν; Δεν θα προκύψει πρόβλημα στις σχέσεις με την ΕΕ; Και έχει κάνει ο σταλινισμός εγκλήματα;

Η κυβέρνηση έπραξε ορθότατα, με ιστορική συνείδηση και αντανακλαστικά και τελικά δικαιώθηκε από την κατάληξη της ίδιας της Συνόδου στο Ταλίν που οδηγήθηκε στην απαξίωση από τη μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ.
Εξάλλου γνωρίζετε καλά ότι η πολιτική και θεωρητική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε ποτέ αλλά αντίθετα ανέδειξε την σταλινική παρέκκλιση σαν μια από τις κύριες αιτίες για την υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί το κομμουνιστικό κίνημα, ιδεολογικά, πολιτικά, πρακτικά, με την εγκληματική ναζιστική τερατωδία. Όσο και αν προσπαθούν οι αναθεωρητές να εξισώσουν ή έστω και να συγκρίνουν τον Λένιν, τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Γκράμσι ή τον Λούκατς με τον Γκέμπελς τον Γκέρινγκ ή τον Χίμλερ, αυτό θα παραμένει πάντοτε μια γκροτέσκα, παράλογη και παράδοξη χειρονομία. Το κομμουνιστικό κίνημα με τους αγώνες, τις θυσίες, την θεωρητική του προσφορά, διεύρυνε ασύγκριτα τον ορίζοντα της πολιτικής δράσης. Αποτέλεσε και αποτελεί παρακαταθήκη ελευθερίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατηγορείτε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι και με την αντίδρασή της για τη στάση σας στο θέμα του Ταλίν, διολισθαίνει σε ακροδεξιές θέσεις. Κατηγορείτε μάλιστα και προσωπικά τον Πρόεδρο της ΝΔ. Πραγματικά το πιστεύετε; Και πού το στηρίζετε;

Η ΝΔ έχει υποστεί μια ριζική μετάλλαξη. Τα δύο πρόσωπα των αντιπροέδρων είναι σαν τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός συνταιριάζεται αρμονικά με την εθνικιστική και ακροδεξιά εξαλλοσύνη. Και ο κος Μητσοτάκης συμπυκνώνει με την πολιτική του στάση ακριβώς αυτή τη συνάντηση των δύο ρευμάτων στο εσωτερικό της ΝΔ. Επομένως οι ακροδεξιές θέσεις που πολλές φορές εκφράζονται από την ηγεσία της ΝΔ, είτε αυτές αφορούν το Ταλίν, είτε το δόγμα τάξης και ασφάλειας, είτε την διαχείριση του προσφυγικού, δεν αποτελούν διολίσθηση αλλά στρατηγική επιλογή.

Με τα έσοδα φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Σας απασχολεί το ενδεχόμενο να αναγκαστείτε να λάβετε νέα μέτρα ή να επισπεύσετε όσα έχουν συμφωνηθεί για το ’19 και το ’20; Και το ρωτώ γιατί κάποιοι επιμένουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προσφύγετε νωρίτερα σε κάλπες…

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι το 2017 όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος αλλά ότι θα επιτύχουμε και υπεραπόδοση. Ως προς το 2018 η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνει πολύ λίγα περιθώρια αμφισβητήσεων. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η στάση των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό σκέλος καθώς σπανίως αυτή καθορίζεται από τον οικονομικό ορθολογισμό  όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν. Σας θυμίζω ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 0,1% και το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με την Eurostat ήταν 4,2%. Οπότε τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Όσο για την δημοσιογραφική επιμονή να ανακαλύπτουμε εκλογές κάθε δύο μήνες, θα επαναλάβω ότι αυτή κυβέρνηση θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της τετραετίας 2015- 2019 με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των ετών 2010-2014. Και η σύγκριση θα είναι συντριπτική για τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη.

Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν. Με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τι θα πρέπει να γίνει; Και μέχρι πότε κ. εκπρόσωπε;

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε εικασίες. Από τη δική μας πλευρά σχεδιαζουμε το κυβερνητικό έργο και την διαπραγματευτική μας τακτική με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Το Ταμείο έχει εγκρίνει επί της αρχής ένα πρόγραμμα, η ελληνική οικονομία έχει θετικό μομέντουμ, βρισκόμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων, κάναμε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, και φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα αποκαθίστανται. Επομένως όλα δειχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του και χωρίς αναταράξεις αρκεί όλοι να δουλέψουν εποικοδομητικά. Η στάση τόσο της Γερμανίας όσο και του ταμείου λοιπόν είναι κρίσιμοι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο.

Από την επίσκεψη Μακρόν τι περιμένετε;

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει εκφραστεί υπέρ της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ενώ την ίδια στιγμή έχει θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, την οικονομική σύγκλιση αλλά και τον εκδημοκρατισμό του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εκφράζει λοιπόν μια διαφορετική πολιτική αντίληψη από την μυωπική εμμονή στην λιτότητα, τους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την α λα καρτ δημοκρατία. Και ως προς αυτά  τα σημεία βρίσκει φυσικά σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση. Είναι λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο που πραγματοποιεί την επίσκεψη του στη χώρα μας. Πέρα όμως από τα πολιτικά μηνύματα και τους συμβολισμούς η επίσκεψη αυτή φιλοδοξούμε να έχει και πρακτικά αποτελέσματα με την εκκίνηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των γαλλων επιχειρηματιών που θα συνοδεύουν των  Πρόεδρο Μακρόν.

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ποιες είναι κ. υπουργέ;

Οι πολιτικές μας προτεραιότητες για τον επόμενο χρόνο κινούνται σε τρεις άξονες: Πρώτον να προετοιμάσουμε το έδαφος για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος, δεύτερον να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τρίτον να συνεχίσουμε εντός των δεδομένων περιορισμών τις κοινωνικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Στην ΔΕΘ να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό παροχές;

Στην ΔΕθ από τον Πρωθυπουργό να περιμένετε να περιγράψει με σαφήνεια το σχέδιο για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Να δώσει τις συντεταγμένες ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου που θα έχει στο κέντρο του την ιδέα της δίκαιης ανάπτυξης. Να περιγράψει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο αλλά και να θυμίσει ότι στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής βρίσκεται η νέα γενιά πράγμα το οποίο αποδεικνύουμε εμπράκτως. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό πριν την τρίτη αξιολόγηση, να αναμένουμε κ. εκπρόσωπε;

Εξ όσων μπορώ να γνωρίζω ή να εκτιμήσω δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Ο ανασχηματισμός όμως είναι πάντοτε απόφαση την οποία λαμβάνει ο Πρωθυπουργός.

Στην πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για τον Π. Καμμένο επιμένετε ότι θα ψηφίσετε αρνητικά;

Φυσικά θα ψηφίσουμε αρνητικά. Πρόκειται για μια σκηνοθετημένη παράσταση που συμπυκνώνεται στην κουραστικά εμμονική επανάληψη της ίδιας φράσης. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι για να εξετάσουμε εκτός από την ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας  με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ειλικρινά δεν μπορώ να εκτιμήσω αν η ΝΔ θεωρεί αυτού του είδους την αντιπολίτευση αποτελεσματική ή αν απλά αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε κανένα άλλο πεδίο και επομένως ομολογεί με τη στάση της την πολιτική της ήττα. Ό,τι από τα δύο και να ισχύει όμως το θέμα είναι ότι προκαλεί μεγάλη ζημιά στο πολιτικό σύστημα και εκφυλίζει το δημόσιο διάλογο.

Τη στάση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πώς την κρίνετε; Και όταν μιλάτε για «βαρίδια» της Φώφης Γεννηματά, ποιους εννοείτε κ. υπουργέ;

Αυτή τη στιγμή η ΔΗΣΥ έχει τις εσωκομματικές της διαδικασίες. Όταν θα εκλεγεί η νέα ηγεσία θα κάνουμε όλοι τις πολιτικές μας εκτιμήσεις. Επιτρέψτε μου όμως ένα και μόνο σχόλιο: Ο πολιτικός διάλογος που γίνεται εν όψει των διαδικασιών της δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τους αντίστοιχους προβληματισμούς που απασχολούν άλλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Και εννοώ φυσικά την αμφισβήτηση, ριζική ή ηπιότερη της πολιτικής γραμμής της στρατηγικής σύμπλευσης της σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό τα τελευταία 25 χρόνια.

Η πρόταση του πρωθυπουργού για προγραμματικό διάλογο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις εκλογές εξακολουθεί να είναι σε ισχύ;

Σας είπα και προηγουμένως ότι η ΔΗΣΥ βρίσκεται ενώπιον ενός υπαρξιακού πολιτικού διλήμματος. Θα είναι μέρος της συζήτησης που γίνεται από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη και έχει έντονα τα στοιχεία της αυτοκριτικής για την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας ή θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα την πολεμική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ταυτιζόμενη  διαρκώς με τη ΝΔ. Έχουν μπροστά τους απλά και καθαρά ερωτήματα και όλα εξαρτώνται από τις απαντήσεις που θα δοθούν. Από τη μέχρι τώρα συζήτηση πάντως δεν προκύπτει η βούληση για πολιτική στροφή αλλά μάλλον η επ’ αόριστον συνέχιση της υπαρξιακής κρίσης του χώρου αυτού.