Από τις 15 Ιουνίου και την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης είναι περισσότερο από εμφανές ότι έχουμε περάσει σε μια νέα μέρα: Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται οριστικά, η δυναμική της οικονομίας είναι από ότι φαίνεται ανοδική, έχουμε μια σειρά από πολύ θετικές εξελίξεις όπως η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Όλα αυτά αντανακλούν μια άνοδο των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας. Και είναι ακριβώς αυτή η αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει να τονωθεί ακόμη περισσότερο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες – πάντοτε με μια πρόνοια ώστε η ανάπτυξη αυτή να στηρίζεται σε αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς.
Έχουμε λοιπόν μπει σε ένα εξαιρετικά γρήγορο πολιτικό τέμπο ώστε να αξιοποιήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά αυτό το μομέντουμ: Μιλάμε για τις θεσμικές παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, αυτές στην εκπαίδευση για τη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του Λυκείου, τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που δημιουργεί ένα τοπίο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ σε λίγες ημέρες έχουμε και την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν αλλά και τη ΔΕΘ.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
1. Να συνεχίσουμε την προετοιμασία τους εδάφους για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018
2. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και σε πολιτικές υποστήριξης της ανάπτυξης ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ: Χθες ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι έχουμε 1 δις από άμεσες ξένες επενδύσεις μέσα στο α’ 7μηνο του 2017
3. Eργασιακή προστασία: Ξεκίνησε χθες η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που βελτιώνει αισθητά την προστασία των εργαζομένων με ρυθμίσεις για ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους και νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, με κίνητρα σε επιχειρήσεις που τηρούν την εργατική νομοθεσία, με προστασία των εργαζομένων στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα κ.α.
4. Oικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους: Ήδη γίνονται πολλά στον τομέα της υγείας – ανοίγουμε νοσοκομεία, νομοθετήσαμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Σήμερα επίσης πραγματοποιείται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Impact Hub Athens, μια θερμοκοιτίδα καινοτομίας που υποστηρίζει τόσο επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας όσο και start-ups. Νομίζω ότι αυτό δίνει ένα στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον μεγάλο στόχο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη.
Γιατί πέρα από τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, πρέπει να υποστηριχθούν και οι χώροι καινοτομίας μικρότερων επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την κοινωνική οικονομία που αποτελεί ένα τρίτο πεδίο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας δίπλα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για έναν τομέα που στη χώρα μας είναι εξαιρετικά περιορισμένος ακόμη ωστόσο έχουν γίνει από τη μεριά μας οι θεσμικές παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα και στις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας να αρχίσουν να παράγουν οικονομικά αποτελέσματα αλλά και θέσεις εργασίας.
Γιατί ξέρετε είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ αλλά θέλουμε να ακούσουμε από πρώτο χέρι και τους ανθρώπους και τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίzουν ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτά και να τα υπερκεράσουμε.
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εξ όσων γνωρίζω δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Ωστόσο αυτό παραμένει πάντοτε αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Κυβερνήσεως.
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μετά τις εξαλοσύνες που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης όπου είχαμε ένα πραγματικό κρεσέντο ακροδεξιάς παρέκκλισης και παραπολιτικής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι έστω και στοιχειώδεις αναφορές εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη σε ζητήματα οικονομίας μοιάζουν σαν να αποτελούν σημάδι μιας στροφής.
Ωστόσο, όσο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραμένει ο κ. Γεωργιάδης, όσο η ηγεσία της ΝΔ παραμένει ένα συνταίριασμα ακροδεξιάς εξαλοσύνης απο τη μια μεριά και σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας από την άλλη, δε νομίζω ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια πολιτική στροφή. Και αυτή ακριβώς η σύνθεση αποτελεί επιλογή του κ. Μητσοτάκη.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικά, οικονομικά και δημοσιογραφικά κέντρα που δε νοιώθουν άνετα με αυτού του τύπου την αντιπολίτευση ωστόσο δε νομίζω ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για μια πολιτική στροφή της ΝΔ.
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο πολιτικός φορέας παραμένει άγνωστος. Εμείς δε θα σχολιάσουμε τις εσωκομματικές διαδικασίες. Πάντως η ΔΗΣΥ και το ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να παρακολουθούν την έντονη συζήτηση που διεξάγεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που αρχίζει και αμφισβητεί τη στρατηγική σύμπλευση με το νεοφιλελευθερισμό αλλά και τις πολικές λιτότητας και ψάχνει ένα νέο βηματισμό που κινείται σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση. Αυτό το βλέπουμε και στην Ισπανία και την Πορτογαλία και στη Μεγάλη Βρετανία πολύ περισσότερο.
Ωστόσο δε βλέπουμε τη ΔΗΣΥ να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση. Αντιθέτως βλέπουμε μια πολιτική ταύτιση με τον φορέα της Δεξιάς στη χώρα. Θα ήταν καλοδεχούμενη μια πολιτική εξέλιξη που θα ανέκοπτε αυτή τη μετατόπιση αλλά δε νομίζω ότι φαίνεται στον ορίζοντα. Μένει βεβαίως να αποδειχτεί.