image Συνάντηση με τους συνυποψηφίους της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι image Δίνουμε τη συλλογική μάχη με μια και μόνη μέριμνα: Το κοινό καλό

Ανάπτυξη με αυξημένους μισθούς & πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ο καθένας να συνεισφέρει στη βάση των δυνατοτήτων του

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια χώρα που βρισκόταν στην κυριολεξία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και κατάφερε να την οδηγήσει έξω από τη μνημονιακή επιτροπεία, να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, να δημιουργήσει πολύ καλύτερους όρους στην αγορά εργασίας.

Κάναμε όσα θα θέλαμε; Όχι δεν κάναμε όσα θα θέλαμε.

Επί 3 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκασμένος να κυβερνά εντός ενός ασφυκτικού πλαισίου. Όμως από τον Οκτώβριο του 2018, όταν πια δεν είχαμε τα χέρια μας δεμένα πίσω από την πλάτη, αρχίσαμε να υλοποιούμε μια νέα οικονομική πολιτική για την ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προχωρά σε επεκτάσεις του προϋπολογισμού δηλαδή σε μέτρα ελάφρυνσης και σε μέτρα αύξησης των δαπανών που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Διότι είναι κοστολογημένες και ακριβώς διότι έγιναν στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού.

Το δίλημμα λοιπόν είναι σαφές.

Να συνεχιστεί μια προσπάθεια με σαφές στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, στην ανασυγκρότηση των θεσμών αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία, στη βελτίωση των συνθηκών στην αγοράς εργασίας;

Ή θα πάμε σε μια πολιτική λογική η οποία θέτει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα συντριβής της εργασίας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους έτσι ώστε να δοθεί πεδίο ελευθερίας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα;

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι μισθοί, τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Είναι αναγκαίο να έχουμε ανάπτυξη και είναι αναγκαίο να έχουμε μια ανάπτυξη συμπεριληπτική που να έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και τη δυνατότητά τους να βελτιώνουν διαρκώς το επίπεδο διαβίωσης και την αγοραστική τους δύναμη ώστε αυτό να αποτελεί και έναν μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μιλούμε λοιπόν για ανάπτυξη με αυξημένους μισθούς και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό δεν βρίσκεται στη φαντασία μας. Εδώ και 4 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας τη στιγμή που μέχρι να παραλάβουμε τη διακυβέρνηση είχαμε φτάσει στους 1,5 εκατ. ανέργους.

ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Χρειαζόμαστε επίσης στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, κοινωνικό κράτος και κοινωνική ασφάλεια. Οι φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να αφορούν εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας -ιδίως τη μεσαία τάξη- που έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη κατά την περίοδο της κρίσης.

Όταν μιλάμε για μεσαία τάξη μιλάμε για τους ανθρώπους των μεσαίων εισοδημάτων δηλαδή για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δεν βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας αλλά αποτελούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Οι ελαφρύνσεις σε φόρους και σε ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να στοχεύουν εκεί και όχι στους λίγους που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας.

Αντίθετα, η ΝΔ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει φοροασυλία για την κορυφή της πυραμίδας και λιτότητα για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό άλλωστε αντανακλάται για παράδειγμα και στην πρότασή της για μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 20%.

Εμείς μιλάμε για λελογισμένη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, διαδικασία άλλωστε που έχουμε ήδη εκκινήσει, καθώς από το 29% βρίσκεται τώρα στο 28% ώστε σταδιακά να φτάσει στο 25%.

Μιλάμε επίσης για μείωση του φόρου εισοδήματος, μιλάμε για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και από εκεί και πέρα για μείωση του συντελεστή για εισοδήματα πάνω από αυτό το ποσό.

Μιλάμε ακόμη για μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30%. Η ΝΔ μιλά για «30% μείωση για όλους». Εμείς λέμε όχι. Η μείωση για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες να φτάσει ακόμη και στο 50% και από εκεί και πέρα, όσο η περιουσία μεγαλώνει, τόσο μικρότερη να είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Γιατί σε αυτήν την κοινωνία ο καθένας θα πρέπει να συνεισφέρει στη βάση των δυνατοτήτων του.