image Συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο image Συνέντευξη στην ε/φ REAL NEWS και τον δημοσιογράφο Φ. Κλαυδιανό

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Άλλη Διάσταση» με τους δημοσιογράφους Κ. Ακριβοπούλου, Σ. Καψώχα & Κ. Παπαχλιμίντζο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Όμως το δίλημμα των ευρωεκλογών που είναι πιο κοντά και αφορά την Ευρώπη εκφράζεται με καθαρό τρόπο και στη χώρα μας.

Στις ευρωεκλογές συγκρούονται στην πραγματικότητα δυο πολιτικά στρατόπεδα. Το στρατόπεδο των δημοκρατικών δυνάμεων της προόδου οι οποίες θέλουν την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με ταυτόχρονο ξεπέρασμα των πολιτικών λιτότητας που ακριβώς καλλιέργησαν το έδαφος για να αναπτυχθεί το άλλο στρατόπεδο: Το μαύρο στρατόπεδο της ακροδεξιάς και του ακραίου λαϊκισμού.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική μάχη που το αποτέλεσμά της θα σημαδέψει το μέλλον της ηπείρου και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στην πραγματικότητα στις ευρωεκλογές θα κριθούν οι πολιτικές που θα αποτελέσουν το έδαφος πάνω στο οποίο η Ευρώπη θα κληθεί να κάνει τα επόμενά της βήματα πέρα και έξω πια από τη συνθήκη της ακραίας οικονομικής κρίσης της προηγούμενης 10ετίας.

ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ευρώπη κρίνονται πολλά αλλά το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα καθώς στη χώρα μας υπάρχει μια νέα πολιτική συνθήκη. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι η ΝΔ οξύνει το λόγο της σε δυο παράλληλες κατευθύνσεις:

Από τη μια μεριά γίνεται μια σκληρή, λαϊκιστική και πατριδοκάπηλη δύναμη -όπως την είδαμε να τοποθετείται σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και από την άλλη μεριά προτείνει πολιτικές ακραίας λιτότητας και επιστροφής στις πιο μαύρες μέρες των μνημονικών προγραμμάτων -πίσω δηλαδή στο 2012-2013. Φαίνεται πως δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική.

Επομένως έχουμε και εδώ 2 στρατόπεδα τα οποία συγκρούονται: Το στρατόπεδο που θέλει την ήττα του νεοφιλευθερισμού, της λιτότητας και των ακροδεξιών πολιτικών. Kαι το άλλο στρατόπεδο στο οποίο ηγεμονικό ρόλο παίζει η ΝΔ και που ακριβώς εκπροσωπεί πολιτικά τις δυνάμεις της λιτότητας και της ακροδεξιάς στη χώρα.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το ξεκαθάρισμα οπαδικών λογαριασμών φέρνει στην επιφάνεια το ευρύτερο φαινόμενο της αθλητικής βίας. Δική μας βούληση είναι να μην αφήσουμε κανένα ερωτηματικό σε σχέση με τις ευθύνες και τους αυτουργούς των τελευταίων επιθέσεων. Η αστυνομία είναι ήδη κινητοποιημένη και κάνει αυτό που οφείλει σε συνεννόηση με την υπουργό προστασίας του πολίτη και τον υφυπουργό αθλητισμού.

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να έχουμε μια προσπάθεια πρόκλησης χαοτικών καταστάσεων από οργανωμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το χώρο των οργανωμένων οπαδών καθώς σπανίως αυτές δρουν χωρίς την κάλυψη και την προστασία που τους παρέχουν οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ & ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Υπάρχει μια προσπάθεια από τους διανοούμενους της ελίτ να τσουβαλιάσουν αριστερά κινήματα και κόμματα που αντιπαρατίθενται με τη λιτότητα στο στρατόπεδο του λεγόμενου λαϊκισμού. Όμως ο λαϊκισμός δεν είναι μια αφηρημένη κατηγορία που μπορεί να απευθύνει ο καθείς στον καθένα κατά το δοκούν. Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ή όχι στην ίδια την πολιτική πράξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει όλα αυτά τα 4 χρόνια (που περιλαμβάνουν και τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ) ότι έκανε προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές στην κατεύθυνση της διεύρυνσης δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η ταυτότητα φύλου, ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια στη 2η γενιά μεταναστών, το μάθημα των θρησκευτικών που άλλαξε σε μια προοδευτική κατεύθυνση και που τώρα αυτή η κυβέρνηση κάνει για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία τη συζήτηση με την Εκκλησία ώστε αυτό να μην έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι καμιά από αυτές τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες δεν μπορεί να πάρει το πρόσημο του λαϊκισμού.

Αυτές όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκιστικών πολιτικών που προτείνονται από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη μια εκ των οποίων είναι και η ομάδα του ΕΛΚ η οποία έχει μια συγκροτημένη δεξιά πτέρυγα που αντιπαρατίθεται σε τέτοιες πρωτοβουλίες όπου και αν αυτές αναδεικνύονται ως κεντρικά αιτούμενα μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Όποιος ως λαϊκισμό εννοεί την αντιπαράθεση με τις κατεστημένες πολιτικές του νεοφιλευθερισμού οι οποίες οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία μπορεί να το κάνει. Εγώ ως λαϊκισμό θα χαρακτήριζα την αντιπαράθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών στη βάση μιας ακροδεξιάς, διαστρεβλωμένης και πατριδοκάπηλης επιχειρηματολογίας την οποία ακολούθησε τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ .

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στην πολιτική πράξη κινείται απολύτως στον αντίποδα των λαϊκιστικών πολιτικών όπως αυτές πραγματικά αναδεικνύονται σε χώρες με κυβερνήσεις σύμμαχες του κου Μητσοτάκη π.χ. η Ουγγαρία, η Αυστρία και άλλες όπου δεξιές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις βρίσκονται σε ευθεία συνεννόηση με τις δυνάμεις που αποτελούν αδελφά πολιτικά κόμματα της ΝΔ.

 

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Πάρα πολλοί μιλούσαν το 2018 για την περικοπή των συντάξεων που θα ερχόταν την 01/01/2019. Ο προϋπολογισμός και η δημοσιονομική εικόνα της χώρας δείχνει ότι και το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν αχρείαστο για την επίτευξη του +3,5% αλλά και ότι, αντιθέτως, είχαμε περιθώριο επέκτασης στον προϋπολογισμό. Το  ίδιο ακριβώς ισχύει για το 2020 όπου από την πορεία της οικονομίας όχι μόνο φαίνεται ότι δεν είναι αναγκαία η μείωση του αφορολόγητου αλλά ότι δημιουργούμε επίσης και μεγαλύτερο χώρο για να προχωρήσουμε σε δημοσιονομική επέκταση.

Όπως είχα πει λοιπόν και για τις συντάξεις, θα έλεγα κανείς να μην παίξει τα λεφτά του στη μείωση του αφορολόγητου το 2020 εφόσον η χώρα έχει κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου θα ήταν αν ο μη γένοιτο Πρωθυπουργός εκλεγόταν ο κος Μητσοτάκης καθώς έχει ομολογήσει στη ΔΕΘ ότι σκοπεύει να υλοποιήσει αυτό το μέτρο και το έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του. Θα πρέπει λοιπόν τώρα να μας εξηγήσει και μάλιστα σαφώς το τι σκοπεύει να κάνει εκείνος με το αφορολόγητο το 2020.

Με λίγα λόγια άρα αυτό που λέω είναι ότι το μέτρο του αφορολόγητου οδηγεί σε μια αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1% η οποία είναι αχρείαστη για να επιτευχθεί ο στόχος του +3,5%. Αυτό λέω όπως αυτό επέμενα να λέω και στο θέμα της περικοπής των συντάξεων που υποτίθεται θα ερχόταν και θα σάρωνε τους συνταξιούχους την 01/01/2019 παρόλο που πια κανείς δεν μιλάει για το ότι καταφέραμε να αποτρέψουμε ένα από τα μέτρα που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της 2ης αξιολόγησης.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Αν ο κος Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά θεωρούσαν ότι η οικονομία έχει φτάσει τώρα σε επίπεδα καταστροφής και η οικονομία είναι το δικό τους ισχυρό χαρτί τότε θα πολιτεύονταν με ατζέντα την οικονομία. Το μόνο που δεν κάνουν είναι αυτό. Αντιθέτως προσπαθούν να αντιπολιτευθούν με fake news, με τα αεροπλάνα από τη Βενεζουέλα, με διάφορες κραυγές «είστε Μαδούροι» και διάφορα τέτοια γραφικά. Το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί είναι να γίνει μια προγραμματική συζήτηση για το τι έχει αλλάξει αυτά τα 4 χρόνια στην οικονομία και για τις προοπτικές της.

Η οικονομία του 2019 δεν μοιάζει σε τίποτα με το χάος του 2014 και με την καταστροφή που είχαν προκαλέσει όχι μόνο στην οικονομία αλλά στην κοινωνία συνολικά οι κυβερνήσεις των δύο πρώτων μνημονίων.

Εμείς αυτό στο οποίο σκοπεύουμε είναι να δημιουργούμε διαρκώς όρους ελάφρυνσης για την κοινωνική πλειοψηφία. Σε αυτό το πλαίσιο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουμε όρους ελάφρυνσης σε σχέση με φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που πιθανών να έχουν συσσωρευτεί θα βοηθήσουν πάρα πολύ κόσμο να ανακουφιστεί αλλά και την οικονομία να κινηθεί με όρους ακόμα δυναμικότερης ανάκαμψης.

Όσο απομακρυνόμαστε από τα μνημόνια, όσο δημιουργούνται όροι αύξησης του εισοδήματος, όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυτό θα δημιουργεί όρους προσδοκιών για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και όρους θετικούς για την κυβέρνηση η οποία μπορεί να πιστωθεί ότι πήρε μια οικονομία από τα συντρίμμια το 2014 και την έχει φέρει σε μια κατάσταση που ουδείς εκτιμώ ότι φανταζόταν πριν από 3 χρόνια.

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ & ΕΚΛΟΓΕΣ

Είναι δεδομένο ότι τα τελευταία 7 χρόνια στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δεν λειτουργούν ως εργαλείο αποτύπωσης των πολιτικών συσχετισμών αλλά ως επικοινωνιακό εργαλείο κομματικών επιτελείων, εκδοτικών συγκροτημάτων και συμφέροντων ώστε να δημιουργούν εντυπώσεις παράστασης νίκης υπέρ των κομμάτων του παλιού πολιτικού καθεστώτος. Και έχουν πέσει έξω κατ΄εξακολούθηση. Και στις διπλές εκλογές του 2012 και στις εκλογές του Γενάρη και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Αυτό συμβαίνει κατά τη γνώμη μου γιατί είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να καταγράψουν συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού. Υπάρχουν τυφλά δηλαδή σημεία στην ελληνική κοινωνία που με τις παραδοσιακές μεθοδολογίες οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να διαβάσουν. Έντιμοι δημοσκόποι το παραδέχονται αυτό και έτσι εξήγησαν την αδυναμία τους να προβλέψουν όλα τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα.

Βεβαίως λαμβάνουμε υπόψιν μας τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων κλπ αλλά εμείς δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις ούτε και κατεβαίνουμε σε καμία εκλογική μάχη για να τη χάσουμε. Διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το λαϊκό ένστικτο και ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση ενός πολιτικού συστήματος και μιας ακραίας και άγριας δεξιάς που ευθύνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό για την κατάντια της χώρας έως το 2015. Ούτε θα επιτρέψει στον κο Μητσοτάκη, στους αυλικούς και τους συμμάχους του τον κο Σαμαρά και τον κο Γεωργιάδη να ξανακυβερνήσουν τη χώρα για να ξανακάνουν τα ίδια που έκαναν το 2012-2015.

Αν κάποιος σπεύδει να χαμηλώσει τον πήχυ επειδή οι εκλογές πλησιάζουν αυτή είναι η ΝΔ. Εμείς κατεβαίνουμε στις ευρωεκλογές για να κερδίσουμε. Σε κάθε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει για να κερδίσει γιατί αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όσο πιο πολλοί πάνε στην κάλπη τόσο πιο καθαρά θα εκφραστεί το λαϊκό αίσθημα και αυτό νομίζουμε ότι ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η διεύρυνση είναι μια πολιτική που έχουμε επιλέξει ιδιαίτερα μετά και την αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών. Είδαμε το παλιό πολιτικό σύστημα να κινείται σε δρόμους ακραίου λαϊκισμού και να υιοθετεί επιχειρήματα της ακροδεξιάς και αυτό πράγματι οδήγησε δυνάμεις που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλοδεχόμαστε αυτό το ρεύμα και επιδιώκουμε αυτή τη συγκρότηση ενός τέτοιου πλατιού προοδευτικού μετώπου. Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί και νομίζουμε ότι το άνοιγμα αυτό θα αποτυπωθεί. Η προσπάθεια διεύρυνσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είναι πάντοτε αμφίπλευρη. Θέλουμε να εκφράζουμε τις δυνάμεις από την αριστερά της αριστεράς μέχρι τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς του προοδευτικού χώρου.