image Συνέντευξη στο OPEN TV και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο & Γιάννη Σαραντάκο image Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «7Επτά» με τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Για τα αναδρομικά

Ο ασφαλιστικός νόμος του 2016 είναι απολύτως εναρμονισμένος με την απόφαση του ΣτΕ. Πρόκειται για πολύπλοκο νομικό θέμα. Η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές. Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του. Οποιαδήποτε εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους είναι έωλη.

Οι αποφάσεις για ένστολους, γιατρούς δικαστικούς που αφορούν στα αναδρομικά, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, θα καταβληθούν εντός του έτους. Όλα αυτά τα ποσά έχουν συνυπολογιστεί και δεν επηρεάζεται ο συμφωνημένος στόχος με το Eurogroup για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. 

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Το Σύνταγμα αποτελεί τον καταστατικό χάρτη της χώρας και αναμένεται να τροφοδοτήσει έντονη συζήτηση με πάρα πολλές απόψεις. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει εξαιρετικά επίπονη διαδικασία η οποία οδήγησε σε μια πρόταση που συμπεριλαμβάνει ώριμα αιτήματα και ώριμες τροποποιήσεις του συντάγματος που λαμβάνουν υπόψιν και την εμπειρία των μνημονίων και της χρεοκοπίας της χώρας.

Η ΝΔ αποφεύγει την ουσιαστική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές για μια νέα πολιτική αρχιτεκτονική. Ο πρωθυπουργός ήδη από το καλοκαίρι του 2016 άνοιξε το διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και από τη στιγμή που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια ανοίγει τη συζήτηση. Να μας πει η ΝΔ πότε δεν θα ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα. 

Σε σχέση με το άρθρο 3 πρέπει να πούμε ότι δεν αποτελεί πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση η σύγκρουση με την εκκλησία αλλά ο διάλογος με στόχο τη συναίνεση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσουν σταδιακά οι αναγκαίες αλλαγές ως προς την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και τους διακριτούς ρόλους των δύο πλευρών.

Προσδοκία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει σε πάρα πολλά άρθρα η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την Υγεία

Σε σχέση με τις αιτιάσεις για το πώς θα υπάρξει πολιτική συναίνεση εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης όταν συζητούνται προανακριτικές θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ένα πράγμα η συνταγματική αναθεώρηση για τη θωράκιση του πολιτεύματος και τα αναγκαία μέτρα για την κοινωνική προστασία και άλλο τα στοιχεία παραβατικότητας που δεν γίνεται να κουκουλώσουμε.

Δεν θα προεξοφλήσω ούτε το πόρισμα της επιτροπής ούτε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Χρειάζεται λιγότερο άγχος και περισσότερη υπομονή.

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να το ασκήσουμε.

Η απειλή για χρήση βίας είναι παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο. Μη θεωρείτε ότι η Τουρκία μπορεί να κινείται πάντα με όρους ευθείας παραβίασης. Η κλιμάκωση στην οποία κινείται η γείτονα αφορά σε ένα πλαίσιο, στο οποίο μας έχει συνηθίσει, ωστόσο δεν συμβάλλει στις καλές σχέσεις των δύο χωρών ούτε στις σχέσεις της με την ΕΕ και θα πρέπει να αλλάξει γραμμή.

Η Τουρκία στα χωρικά της ύδατα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, σε ότι αφορά χωρικά ύδατα σε κράτη μέλη της ΕΕ -ως προς τη δυνατότητα για την αξιοποίηση τους -δεν δικαιούται να παρεμβαίνει. Θα υπερασπιστούμε κα τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και όποιου κράτους μέλους της ΕΕ.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή της εξελίξεις αλλά πάντως παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου για την επίλυση των διαφωνιών.

Για την κυβερνητική συνοχή με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Καμμένος δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ ή την ακροδεξιά για την πτώση της κυβέρνησης. Ακόμη και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή αυτό δεν αλλάζει τις ισορροπίες για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.