image Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Απευθείας» με τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη & Νίκο Μερτζάνη image Συνέντευξη στον ρ/σ REALFM 97.8 και στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου & Α. Δελλατόλα

Συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 & τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης μιλούσαμε για μια Συμφωνία που θα καταλήγει σε μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων δηλαδή erga omnes κάτι που επιτυγχάνεται απολύτως.
 
• Ο αλυτρωτισμός δεν μπορεί να παίξει οποιοδήποτε ρόλο μέσω της γλώσσας ή της ιθαγένειας. Το ζήτημα αναγνώρισης της μακεδονικής γλώσσας έχει λήξει εδώ και 40 χρόνια στη Διάσκεψη του ΟΗΕ του 1977. Αυτή τη στιγμή τα διαβατήρια των γειτόνων μας όταν αυτοί μας επισκέπτονται ξέρετε τι γράφουν; Ιθαγένεια “Μακεδονική”. Ξέρετε τι θα γράφουν όταν θα κυρωθεί η Συμφωνία; Θα γράφουν “Μακεδονική / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”.
 
• Αποκαθίσταται μια ολόκληρη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αναγνωρίζεται πλέον ότι ο όρος “Μακεδόνας” όπως τον χρησιμοποιούν οι γείτονες δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία μακεδονική πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά και αυτό πια δεν μπορούν να το ισχυρίζονται γιατί θα είναι κατοχυρωμένο νομικά.
 
• Τη στιγμή που έχουμε μια επιθετική Τουρκία είναι σωστό να λειτουργούμε με φοβικότητα απέναντι σε έναν γείτονά μας που έχει το 1% του ΑΕΠ μας; Επιτεύχθηκε μια Συμφωνία που ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον για ένα θέμα που μας ταλαιπώρησε για τόσα χρόνια αποστερώντας πολύτιμο κεφάλαιο από τη χώρα.
 
• Κανένας ποτέ δεν έκρυψε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι 2 διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές καταγωγές και ότι δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση. Αυτό που υπάρχει είναι μια συμφωνία πολιτική που αφορά στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και στη θεσμική της θωράκιση απέναντι στη διαφθορά και στη βάση αυτής πορευόμαστε. Ο κ. Καμμένος δεν αίρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση. Αν η ΝΔ θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής τότε ας καταθέσει πρόταση μομφής για να πάρει την απάντησή της από αυτήν.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Διαμαντόπουλε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι το τελευταίο που ακούσατε (σημ. σχόλιο ακροατή) είχε ενδιαφέρον. Σας βολεύει έτσι λίγο – πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, αν μας βολεύει ή δεν μας βολεύει. Είναι η ιστορική πραγματικότητα. Δεν ξέρω ποιος ήταν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας ακροατής. Έχουμε μία δημόσια συζήτηση. Ακούσαμε πρωί – πρωί μερικές από τις ωραίες ατάκες του κυρίου Πρωθυπουργού στην προσπάθεια, έτσι, να αιτιολογήσετε τις αποφάσεις σας. Και θέλω να τα πιάσουμε λίγο από την αρχή τα πράγματα. Προσπαθούμε ιδιαίτερα εδώ στη βόρειο Ελλάδα, κύριε Τζανακόπουλε, να καταλάβουμε, το τι έκανε την κυβέρνηση να δώσει δύο πολύ κρίσιμα θέματα του erga omnes: μία ονομασία για όλα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλα.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ένα είναι η γλώσσα… Όλα να τα δώσει. Να το βάλω εγώ σε μία παρένθεση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με το erga omnes. Το erga omnes…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν μας το είπατε πιο νωρίς αυτό; Ότι δεν συμπεριλαμβάνει το erga omnes, όπως το εννοείτε, τη γλώσσα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, μισό λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση από το πρώτο λεπτό αυτής της διαπραγμάτευσης είχε πει ότι θέλει μία συμφωνία που θα καταλήγει σε μία σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Η ονομασία του κράτους στα βόρεια της χώρας μας θα είναι σύνθετη και θα ισχύει έναντι όλων. Δηλαδή, θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό θα αφορά όχι μόνον τις διεθνείς σχέσεις των γειτόνων μας, αλλά θα χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό σε όλα τα επίσημα έγγραφα, σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις, σε κάθε επίσημη πτυχή της ζωής της πολιτείας. Με αυτή την έννοια, το erga omnes είναι πλήρως κατοχυρωμένο. Από κει και πέρα, εσείς μιλάτε για δύο διαφορετικά ζητήματα που σχετίζονται, αφενός με τη γλώσσα. Η γλώσσα δεν αφορά στην ονομασία του κράτους. Και θα πρέπει να σας πω, θα το έχετε ακούσει τις τελευταίες ημέρες αρκετές φορές, ότι έχει αναγνωρισθεί από το ελληνικό κράτος, ήδη από το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ που αφορούσε μεταγραμματισμούς συγκεκριμένων γλωσσών, τοπωνυμίων μάλλον συγκεκριμένων γλωσσών στο λατινικό αλφάβητο, και στο ψήφισμα της διάσκεψης αυτής αναφερόταν δεκάδες φορές η «μακεδονική» γλώσσα, ενώ η ελληνική πλευρά στην διάσκεψη δεν είχε προβάλλει καμία αντίρρηση σε σχέση με το ψήφισμα αυτό, ούτε είχε εκφράσει καμία επιφύλαξη όπως θα είχε τη δυνατότητα. Επομένως συζητάμε για ένα θέμα το οποίο έχει λήξει εδώ και 41 χρόνια, τουλάχιστον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν συμφωνώ μαζί σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας μιλώ για ένα ψήφισμα. Το ότι δεν συμφωνείτε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αυτή η ιστορική πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, και το ότι τα περιγράφετε στην κυβέρνηση όπως τα περιγράφετε, υπάρχουν και αντιρρήσεις από την άλλη μεριά και σοβαρές και εγώ διαφωνώ κάθετα μαζί σας, διότι, να σας πω κύριε Τζανακόπουλε; Αν στον ελληνικό λαό… μισό λεπτάκι σας παρακαλώ, για να κάνουμε συζήτηση. Αλλιώς τα έχουμε πει 100 φορές και εσείς και η αντίπαλη πλευρά και εμείς εδώ στη βόρειο Ελλάδα, οι οποίοι φωνάζουμε λίγο παραπάνω καμιά φορά, γιατί θα μας δικαιολογήσετε. Έτσι, ήμαστε λίγο πιο ευαίσθητοι επί του θέματος. 

Το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας εθεωρείτο στην όλη συζήτηση από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, σαν όχημα αλυτρωτισμού. Και δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε όλες τις διαπραγματεύσεις από τότε, το θέμα αυτής της επιτροπής στην οποία αναφέρεστε, για το θέμα της γλώσσας των τοπωνυμίων. Εσείς, αν το είχατε υπόψη σας, εντάξει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Δεν θεωρώ, ότι ο αλυτρωτισμός μπορεί αυτή τη στιγμή να παίξει οποιοδήποτε ρόλο μέσω της γλώσσας ή της ιθαγένειας, η οποία πρέπει να σας πω ότι πλέον αναγνωρίζεται μετά την υπογραφή και τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας ως «μακεδονική/ Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Και θέλω να σας κάνω μία ερώτηση. Στα διαβατήρια τα οποία χρησιμοποιούν οι γειτονές μας για να ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τι υπηκοότητα αναγράφεται; Ξέρετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, θα μου πείτε εσείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μακεδονική. Και αυτά τα διαβατήρια χρησιμοποιούνται κατά κόρον. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω δει διαβατήρια, απλά ήθελα να μου πείτε εσείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη θέση της συμφωνίας σε ισχύ, ξέρετε τι θα αναγράφουν τα διαβατήρια αυτά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ, τι θα αναγράφουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπηκοότητα «Μακεδονική / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Πράγμα το οποίο όπως καταλαβαίνετε, είναι μία θετική αλλαγή. Δηλαδή, δεν δώσαμε σε αυτή την διαπραγμάτευση, κύριε Διαμαντόπουλε. Το αντίθετο έγινε. Πήραμε. Όμως, δεν έχει αυτό την ίδια σημασία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι «Μακεδόνες» και έχει μία παύλα μετά. Δεν είναι «βόρειο-μακεδόνας».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, σήμερα σας λέω, ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Διότι αυτή τη στιγμή, 140 χώρες, κύριε Διαμαντόπουλε, σε ολόκληρο τον κόσμο αναγνωρίζουν τους βόρειους γείτονές μας με την χρήση του όρου «Μακεδονία» και «Μακεδόνας». Εκ των οποίων 140 πρέπει να σας πω ότι είναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η Ινδία, είναι η Κίνα, είναι η Ρωσία, δηλαδή ο μισός πληθυσμός αυτού του πλανήτη. Εν πάση περιπτώσει το ζήτημα είναι, ότι η ελληνική κυβέρνηση, για να επαναλάβω, καταφέρνει να επιτύχει μία συμφωνία στην οποία αυτό το οποίο συμβαίνει τελικώς, είναι ότι αποκαθίσταται μία ολόκληρη ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά και επίσης, γι’ αυτό το οποίο μου λέγατε προηγουμένως, αναγνωρίζεται πλέον ότι ο όρος «Μακεδόνας» όπως χρησιμοποιείται από τους γείτονές μας δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, μακεδονική, πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά, πράγμα το οποίο επί 10 έτη αποτελούσε και ένα από τα κύρια οχήματα, πράγματι, αλυτρωτισμού των βόρειων γειτόνων μας. Θυμάστε ο κύριος Γκρούεφσκι, ο οποίος επί 10 χρόνια στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διαφήμιζε το γεγονός, ότι πρόκειται για το κράτος που διαδέχεται τη μεγάλη αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Δηλαδή, αυτά τα πράγματα, μετά τη συμφωνία που επιτυγχάνουμε με τους βόρειους γείτονές μας πλέον, δεν έχουν ούτε καν δυνατότητα οι γείτονές μας να τα ισχυριστούν και πολύ περισσότερο είναι νομικά δεσμευμένοι να μην τα ισχυρίζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Τζανακόπουλε, δεν θέλω να επιμείνω, διαφωνώ σε πολλά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μπορούμε να επιμείνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, τα έχουμε συζητήσει αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θεωρούν αρκετοί, ότι η γλώσσα και η ταυτότητα ήταν βασικό χαρακτηριστικό τού μία ονομασία. Μάλιστα, θυμάμαι στο παρελθόν, λέγαμε: μία ονομασία, μία λέξη αμετάφραστη. Ακούω ότι ο πρωθυπουργός προτιμά τη μετάφραση στο Severna, γιατί δεν θα μείνει το Severna, θα μείνει το σκέτο «Μακεδονία» και άλλα. Είναι σημαντικές αλλαγές για τις οποίες αρκετοί διαφωνούν. Έχουμε δικαίωμα στη διαφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, δεν είπε κανένας ότι δεν έχετε δικαίωμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλωστε, στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε όλοι μας. Δεν είμαστε όλοι φανατικοί ακραίοι. Υπάρχουν λίγοι που κάνουν πολύ φασαρία. Οι υπόλοιποι είμαστε πολίτες, οι οποίοι δεν έχουμε μόνο συναισθηματικό και ψυχολογικό θέμα με το «Μακεδονικό». Έχουμε και θέματα στρατηγικής και θέματα πολιτικής και μπορούμε να διαφωνούμε, όχι συναισθηματικά ή σε θέματα στρατηγικής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέμε, ότι τη στιγμή που έχουμε μία επιθετική Τουρκία, θα πρέπει να λειτουργούμε με φοβικότητα και με εκβιαστικό τρόπο απέναντι σε έναν γείτονά μας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να τα κάνουμε παράλληλα, κύριε Τζανακόπουλε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … απέναντι σε έναν γείτονά μας ο οποίος έχει το 1% του ΑΕΠ απ’ ότι έχουμε εμείς; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω τι λέτε. Πρέπει να τον αφήσουμε να ζήσει τον γείτονα στην αγκαλιά μας, γιατί αλλιώς έχουμε θέμα στη γειτονιά. Το καταλαβαίνω, είναι μία επιλογή. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, αυτό που θέλω να σας πω είναι, ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης επιτεύχθηκε μία συμφωνία, η οποία ανοίγει στην κυριολεξία παράθυρο στο μέλλον για ένα ζήτημα το οποίο κακώς ταλαιπώρησε επί 30 χρόνια την χώρα μας και στέρησε διπλωματικές δυνάμεις από άλλα ζητήματα τα οποία πραγματικά είναι εξαιρετικά κρίσιμα, ειδικά σε αυτή τη φάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να γυρίσουμε λίγο στο πολιτικό, γιατί μάλλον αναμένεται πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας και πολλοί σας κρίνουν αυστηρά στην κυβέρνηση και εννοώ την συγκυβέρνηση. Για τον ανήσυχο συνεταίρο σας, ο οποίος σε κυρίαρχο θέμα πολιτικής, ενώ διαφωνεί, παραμένει στηρίζοντας μία κυβέρνηση, αιτιολογώντας την αντιμνημονιακή ή το κλείσιμο του μνημονίου περίοδο. Αυτό φαίνεται ολίγον οξύμωρο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι ανοικτό εδώ και έξι μήνες, κύριε Διαμαντόπουλε και πραγματικά μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που η Νέα Δημοκρατία επιμένει να το οξύνει, ειδικά σε αυτή τη φάση. Εν πάσει περιπτώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας το οξύνουμε και εμείς. Να προσθέσω και μία λέξη ακόμα. Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, λέει, ότι «θα παρακαλούσα να μην περάσει και από τα Σκόπια» και καλεί τους υπολοίπους εδώ στο εσωτερικό, δηλαδή γίνεται αντίπαλός σας, να μην περάσει η συμφωνία, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι, «αν δεν περάσει, εγώ θα πέσω». Έτσι κατάλαβα, χθες, στην ερώτηση του κ. Παπαχελά. Αυτό, φαίνεται λίγο κάπως, ξέρετε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω κύριε Διαμαντόπουλε, το εξής. Κανένας ποτέ από αυτή την κυβέρνηση δεν έκρυψε, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και οι ΑΝ.ΕΛ είναι δύο διαφορετικά πολιτικά κόμματα, με διαφορετικές καταγωγές και επίσης ποτέ δεν διεκδικήσαμε να θεωρηθεί από τον οποιοδήποτε, ότι έχουμε ιδεολογική ταύτιση. Ο κ. Καμμένος έχει μία συγκεκριμένη θέση την οποία την έχει εκφράσει εδώ και περίπου ένα εξάμηνο. Την ίδια στιγμή όμως, έχει δηλώσει με όλους τους δυνατούς τρόπους, ότι δεν αίρει την εμπιστοσύνη του απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επομένως, επειδή θέτετε ένα πολιτικό ζήτημα αυτή τη στιγμή, σας λέω, ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί το αν και κατά πόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε καλώς να καταθέσει πρόταση μομφής και τότε το ελληνικό Κοινοβούλιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά αυτά αφορούν τη Νέα Δημοκρατία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με ρωτήσατε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς προσπαθούμε, να καταλάβουμε μία λυκοφιλία, ας πούμε έτσι, γιατί απέναντί μας έχουμε μία αρκούδα. Κάπως έτσι το αισθάνομαι εγώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία λυκοφιλία, κύριε Διαμαντόπουλε. Έχουμε καταθέσει μία πολιτική συμφωνία, η οποία αφορά, πρώτον: την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στη διαφθορά. Αυτή είναι η πολιτική συμφωνία με τον κ. Καμμένο και στη βάση αυτής της πολιτικής συμφωνίας πορευόμαστε. Όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει σαφής συνταγματικός και κοινοβουλευτικός δρόμος για να διαπιστωθούν. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να καταθέσει την πρόταση μομφής, να υποστεί μία μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα και από κει και πέρα, η συνταγματική τάξη είναι εκείνη που ορίζει το τι θα ακολουθήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ για τη συνομιλία και το χρόνο σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Διαμαντόπουλε.