image Ζωντανά στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα με τον Γιώργο Παπαδάκη image Συνέντευξη στο Libre.gr και την Άννα Φραγκάκη

Επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

– Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι ολοκληρωτική και λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας αλλά και αποτυχία στρατηγική, ιδεών και μοντέλου ανάπτυξης και κοινωνικής οργάνωσης.
– Ανακοινώθηκε τρίτο λοκντάουν πριν τελειώσει το δεύτερο. Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία παρά το χρόνο που της έδωσε η κοινωνία και περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό μόνο των ανόητων: να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα.
– 𝚻𝛊 𝛅𝛆𝛎 έ𝛘𝛆𝛊 𝛂𝛌𝛌ά𝛏𝛆𝛊;
Με βάση διεθνείς μελέτες, υπάρχουν τρεις χώροι υπερμετάδοσης του ιού.
𝚷𝛒ώ𝛕𝛐𝛎, τα ΜΜΜ, για τα οποία μας λέγατε ότι δε μεταδίδεται και γι’ αυτό τα έχετε αφήσει στην τύχη τους. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύετε σε δημόσιους συγκοινωνιακούς φορείς και η στρατηγική σας είναι να τους ιδιωτικοποιήσετε.
𝜟𝜺ύ𝝉𝜺𝝆𝝄𝝂, εστία υπερμετάδοσης είναι τα σχολεία, για τα οποία μας λέγατε ότι δεν μεταδίδεται μεταξύ των παιδιών, ενώ βλέπουμε ότι θερίζει. Και εσείς ανοίξατε τα σχολεία χωρίς μικρότερα τμήματα, χωρίς μαζικά τεστ, χωρίς ιχνηλατήσεις, χωρίς προστασία των παιδιών, των δασκάλων και των γονιών. Και κάνατε το ίδιο και μετά τα Χριστούγεννα, όπου οδηγηθήκαμε ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή διασπορά και έπειτα περιορισμός της λειτουργίας των σχολείων.
𝜯𝝆ί𝝉𝜼 εστία υπερμετάδοσης οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, εργοστάσια, τράπεζες κ.ο.κ. Και τι συνέβη; Εξαιτίας της κατάρρευσης του ΣΕΠΕ, δηλαδή επειδή δε θέλετε να περιορίσετε την εργοδοτική ασυδοσία, έχουμε τα περιστατικά της Δυτικής Αττικής, των Γιαννιτσών. Κ.ο.κ.
– Στρατηγική αποτυχία υπάρχει και στον οικονομικό τομέα. Ενώ είχατε όλες τις προϋποθέσεις επιλέξατε να αξιοποιήσετε την κρίση ως ευκαιρία, όχι για να ενισχύσετε την πραγματική οικονομία, το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ και ενώ είχατε ρυθμισμένο χρέος, την ομπρέλα της ΕΚΤ και τις προτροπές της ΕΕ να δαπανήσετε χρήματα, την άρση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.
– Εσείς, λοιπόν, αξιοποιήσατε την ευκαιρία για μια συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με εκκαθάριση αυτών των επιχειρήσεων που εσείς ονομάζετε δήθεν μη ανταγωνιστικές, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες στους οποίους στηρίξατε την εκλογική σας άνοδο. Θέλετε να τους εκκαθαρίσετε για να δημιουργηθούν νέοι όροι συσσώρευσης στην ελληνική οικονομία και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στα πρότυπα της πολιτικής του ΔΝΤ 2010-2014.
– Η δεύτερη ευκαιρία που θέλετε να αξιοποιήσετε με την κρίση είναι η «εκκαθάριση των δυσκαμψιών στην εργασία», όπως την ονομάζουν ο νεοφιλελευθερισμός. Δηλαδή: ελαστικοποίηση, εκκαθάριση εργασιακών δικαιωμάτων, μείωση μισθών που υποτίθεται πως θα λειτουργήσουν ως επενδυτικά κίνητρα μετά την κρίση.
– Πρόκειται για θατσερισμό από τα πανέρια. Την ώρα που όλη η Ευρώπη βλέπει ότι μπαίνουμε σε βαθιά ύφεση, επιλέγει αυτό που θα ονομάζαμε κεϋνσιανισμό της κρίσης, δηλαδή στήριξη της προσφοράς και της ζήτησης, στήριξη των κοινωνικών δομών. Ενώ εσείς είστε τόσο εμμονικοί, ιδεοληπτικοί, γενίτσαροι που δε βλέπετε πως χρειαζόμαστε αντικυκλικές πολιτικές αλλά επιμένετε να εφαρμόζετε έναν αποτυχημένο, συμπλεγματικό, επαρχιωτικού τύπου νεοφιλελευθερισμό. Αυτό είναι και το πρόβλημά σας. Ότι έχετε σύμπλεγμα κατωτερότητας και δε βλέπετε πως άλλες πολιτικές είναι αναγκαίες από αυτές που εφαρμόζετε.
– Συνεχίζετε στη διάλυση της αγοράς εργασίας, συντρίβετε τον κόσμο της εργασίας με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με απολύσεις, με κατάργηση της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, με μείωση μισθών, με απαξίωση του ΣΕΠΕ, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς να αντιμετωπίζετε τον κόβιντ ως επαγγελματική ασθένεια και φυσικά με ιδιωτικοποιήσεις.
– Ό,τι κάνατε στην εκπαίδευση για να εξυπηρετήσετε τους κολλεγιάρχες, έρχεστε να το κάνετε σήμερα στην κοινωνική ασφάλιση για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των μεγάλων, ιδιωτικών, πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο όχι πια της κοινωνικής μα της ιδιωτικής ασφάλισης.
– Αυτή είναι αποτυχία μοντέλου, ιδεών, στρατηγικού χαρακτήρα που έχει οδηγήσει σε ύφεση 11%. Τις συνέπειες της βιώνουμε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οδηγούν σε κοινωνικές μετατοπίσεις και κοινωνική δυσαρέσκεια που θα μετατραπεί σε αίτημα για την αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση.
Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον υπουργό εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη του εισοδήματός τους, την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.