image Ο κος Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από αριθμούς & αντιφάσεις image Να προχωρήσουμε για την ισότητα & για τη δίκαιη ανάπτυξη

Ταυτόσημες οι ιδέες του κ. Μητσοτάκη με αυτές του ΔΝΤ για τις συντάξεις

Συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο:

Υπάρχουν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί με συγκεκριμένο προσανατολισμό, που επί της ουσίας στοχεύουν στην επαναφορά βασικών προγραμματικών προτεραιοτήτων της μνημονιακής περιόδου:
• στο ασφαλιστικό
• στα εργασιακά με την κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και οχταώρου στον ιδιωτικό τομέα,
• στο Δημόσιο με το ένα προς πέντε

ΝΔ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Κατά καιρούς η ΝΔ έχει τοποθετηθεί υπέρ όλων των σφοδρών αλλαγών που επί της ουσίας πλήττουν και τον πυρήνα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης αλλά και το εισόδημα των σημερινών συνταξιούχων και θέτουν σε κίνδυνο τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων.

Επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά επαναλήψεις όσων πρότεινε το ΔΝΤ ως ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016, με κατάργηση των βαρέων-ανθυγιεινών, να μην υπάρχει προσωπική διαφορά για τους παλιούς συνταξιούχους, να ανοίξει το ασφαλιστικό και ειδικά η επικούρηση στις ιδιωτικές εταιρείες και να μην υπάρχει στην πράξη δυνατότητα χρηματοδότησης του επικουρικού ταμείου των σημερινών συντάξεων.

Αυτό έρχεται και δένει με την πρόταση Μητσοτάκη για επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντιδράσεις και έντονες αντιστάσεις των θεσμών. Ήδη το 2016 ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ανοιχτά στην πρώτη του συνέντευξη για ανάγκη μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Άρα μιλάμε για μία άποψη, πρόγραμμα και σχέδιο που στην πραγματικότητα έχει στόχο την διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Με “καρότο” την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την ίδια στιγμή, δημιουργείται μία τεράστια τρύπα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που ακόμα ο κ. Μητσοτάκης δεν μας έχει πει πώς ακριβώς σκοπεύει να την καλύψει. Είναι αδύνατον να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα από την ανάπτυξη, θα πρέπει να είναι στο 8%! Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς μία εντελώς αντιφατική ρητορεία, που λέει «θα μειώσουμε φόρους και ασφάλιστρα για να έρθει η ανάπτυξη» και στη συνέχεια «μόνο εφόσον έρθει η ανάπτυξη θα καταφέρουμε να μειώσουμε φόρους και ασφάλιστρα».

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πρόγραμμα βαθιά αντικοινωνικό, βαθιά νεοφιλελεύθερο, βαθιά προσανατολισμένο στην στήριξη ιδιωτικών συμφερόντων τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια εποφθαλμιούν τον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, ως νέο πεδίο κερδοφορίας. Είναι από τα βασικά σημεία όπου φαίνονται οι καθαρές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την πολιτική συζήτηση.

ΝΔ: ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Τώρα, ο κος Μητσοτάκης ανοίγει και το θέμα της ίδιας της εξόδου από το μνημόνιο. Καθώς εκτός των επιμέρους σχεδιάζεται, παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να θολώσει τα νερά, το αποθεματικό προστασίας της ελληνικής οικονομίας από αναταράξεις στις διεθνείς αγορές χρήματος να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Άρα για την ΝΔ τίθεται θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Είναι πολύ επικίνδυνο ζήτημα να το ανοίγει αυτό η ΝΔ. Και ακριβώς επειδή το «μαξιλάρι» θα έχει χρησιμοποιηθεί, η ΝΔ προωθεί την πιστοληπτική γραμμή στήριξης δηλαδή υπογραφή με τον ESM μίας νέας δανειακής σύμβασης που όπως γνωρίζουμε συνεπάγεται και μνημόνιο, προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις, όπως τις γνωρίσαμε την περίοδο της 8ετίας.

ΣΥΡΙΖΑ & ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αποφασιστικότητα, πείσμα και επιμονή από όλα τα στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να εγγυηθούμε το μέλλον της χώρας με επίκεντρο τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, την κοινωνική πλειοψηφία, ένα μέλλον ισότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που πρωταγωνίστησε στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 3%-4% σε μία δύναμη της Αριστεράς που μπορεί να πρωταγωνιστεί, που κατάφερε να ολοκληρώσει την τεράστια πολιτική ανατροπή του 2015 και συμβολίζει όλο τον αγώνα που δόθηκε, είναι ο αναμφισβήτητος πρόεδρος και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα γράφει ο αντιπολιτευόμενος Τύπος για θέματα αρχηγίας, εμφυλίου ή διάλυσης του κόμματος, κτλ.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις μαζικές εκδηλώσεις, όπως σήμερα στο Σύνταγμα, η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης το αποφεύγουν. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δαπάνησαν πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ για μία πανάκριβη επικοινωνιακή εκστρατεία την στιγμή που το χρέος τους στις ελληνικές τράπεζες υπερβαίνει τα 280 εκατ. ευρώ. Το θέμα είναι να μας πει κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης από πού βρέθηκαν όλα αυτά τα εκατομμύρια και για ποιο λόγο δεν χρησιμοποίησε τμήμα τους για να αποπληρώσει κομμάτι του τεράστιου χρέους της ΝΔ. Προφανώς προτίμησε να τα δώσει σε διαφημιστικές.

Τα δημοσιεύματα των συστημικών ΜΜΕ που προεξοφλούν ευρεία επικράτηση της ΝΔ είναι κάτι που δείχνει την μανία, την δίψα για επιστροφή ενός παλιού πολιτικού καθεστώτος στις συνθήκες που το συγκρότησαν και το γιγάντωσαν, το θέριεψαν, το οδήγησαν να μπορεί να ελέγχει την δημοκρατική ατζέντα. Και ο ελληνικός λαός έχει πάρα πολλούς λόγους να μην το επιτρέψει αυτό.