image LIVE | Στην τηλεόραση του BLUESKY με τους Σ. Ξενάκη – Γ. Καραμέρο – Ν. Ελευθερόγλου image Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής

Συνέντευξη στην εφημερίδα «𝜧𝜜𝜥𝜠𝜟𝜪𝜨𝜤𝜜 𝜯𝜢𝜮 𝜥𝜰𝜬𝜤𝜜𝜥𝜢𝜮» και τον Ιάσονα Μπάντιο.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ εκφράζονται φόβοι και για επέκταση της διασποράς και στη Θεσσαλονίκη. Πότε πιστεύετε ότι θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, τους νεκρούς και τα γεμάτα νοσοκομεία;
Το θέμα δεν είναι πότε πιστεύουμε εμείς ότι θα ξεμπερδέψουμε, αλλά πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για να θέσει τους όρους να ξεμπερδέψουμε. Εδώ και έναν χρόνο κινείται χωρίς πυξίδα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο φοβάμαι, πως κινείται και χωρίς λογική. Δεν γίνεται υπουργοί να παίζουν με τα νεύρα των πολιτών ανοίγοντας συζήτηση για άρση των περιορισμών, την ώρα που τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια από όταν μπήκαμε στο λοκντάουν. Δεν γίνεται το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί να βρίσκονται υπό κατάρρευση και να δρουν σε συνθήκες πολέμου και την ίδια ώρα ο κ. Γεραπετρίτης για να δικαιολογήσει την εγκληματική άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, να δηλώνει πως δεν χρειάζονται περαιτέρω κλίνες και ΜΕΘ. Και ο κ. Κικίλιας να τρέχει άρον άρον να επιστρατεύσει 200 ιδιώτες γιατρούς γιατί σε έναν χρόνο πανδημίας δεν προσέλαβε ούτε έναν.
Ξέρετε, δεν είναι δείγμα εξέχουσας ευφυίας να περιμένει η κυβέρνηση διαφορετικά αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη επί ένα χρόνο. Πώς μπορούν να περιμένουν ύφεση της πανδημίας όσο αρνούνται πεισματικά να πάρουν μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού ενώ εξαντλούν την ευρηματικότητά τους σε ανόητα μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα; Τόσο οι επιστήμονες όσο και η αντιπολίτευση καταθέτουν προτάσεις, φωνάζουν για συνταγογράφηση και αποζημίωση μοριακών τεστ και στοχευμένους ελέγχους σε σχολεία, εργασιακούς χώρους και ΜΜΜ. Εκεί θερίζει η πανδημία. Αντί αυτών, προωθούν ένα ακόμα πάρτι διαφθοράς με τα self tests, πετώντας την ευθύνη ακόμα και για τη διάγνωση, ατομικά στους πολίτες.
Τo μοντέλο Μητσοτάκη με τα λάθη και τις παραλείψεις του, βυθίζει τη χώρα σε μία αυτοτροφοδοτούμενη πολυεπίπεδη κρίση. Στην υγεία, στην οικονομία, στους θεσμούς. Τα συντρίμμια της επόμενης μέρας θα είναι το επίτευγμα του κ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εμβολιαστική διαδικασία πηγαίνει με ικανοποιητικούς ρυθμούς στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς αντιπαραθέσεις σε σχέση με τα εμβόλια. Εσείς ωστόσο της ασκείτε κριτική για το θέμα. Τι απαντάτε στους επικριτές σας που λένε ότι ποντάρετε στην αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμών;
Δυστυχώς ακόμα και στο κρίσιμο εγχείρημα του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με λαθροχειρίες. Ανακοινώνει και πανηγυρίζει για τους εμβολιασμούς, όχι για τους εμβολιασθέντες. Αποσιωπά ότι από τα 2 εκατ. εμβολιασμούς που περιφέρει ως επιτυχία, από τις τις 26 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε ο εμβολιασμός και μέχρι σήμερα, μόλις 530.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Βούληση όλων είναι προφανώς η διαδικασία να επιταχυνθεί, αν και είναι πανθομολογούμενο πλέον πως ο διακηρυγμένος στόχος του κ. Μητσοτάκη για ανοσία του 70% των πολιτών ως τον Ιούνιο, αποτελεί δυστυχώς όνειρο θερινής νυκτός. Μέχρι στιγμής, η μόνη επιτάχυνση που έχουμε δει είναι σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς των συνεργατών και όσων διαθέτουν κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι το ζήτημα του εμβολιασμού έχει αναδείξει το πρωτοφανές μπάχαλο συνολικά στην Ευρώπη, που έχει καταστεί όμηρος τριών πολυεθνικών εταιριών.
Για αυτό το λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε – και πήρε σχετικές πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκά – να αρθεί το καθεστώς της πατέντας ώστε να παράγονται εμβόλια από όσο το δυνατόν περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες πανευρωπαϊκά. Πρωτοβουλία που υιοθέτησε τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως επίσης και να αναζητηθούν διμερείς συμφωνίες και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, κάτι το οποίο ήδη εδώ και μήνες κάνουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς δεν πήρε ποτέ σοβαρά τις δύο αυτές προτάσεις, αρκούμενος στην ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι τα πράττει όλα τέλεια.
 Ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η πανδημία ο ίδιος δεν θα ζητήσει εκλογές. Προβλέπετε πρόωρες εκλογές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, και αν ναι πότε; Είστε έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη;
Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπει εδώ και καιρό σε έναν κύκλο αναντίστρεπτης φθοράς. Γνωρίζει πολύ καλά πως τόσο ο ίδιος όσο και η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τραγικά λάθη, τις παραλείψεις, τις παλινωδίες αλλά και την αυτοκρατορική αμετροέπειά του. Τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε αυτό της οικονομίας, που αποτελεί και το μεγάλο ζήτημα της επόμενης μέρας, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει. Δεν θα προξενήσει λοιπόν σε κανέναν εντύπωση να επιχειρήσει να διαφύγει των ευθυνών του με πρόωρες εκλογές, μήπως και προλάβει να περιορίσει τη φθορά, να κάνει δηλαδή damage control πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση. Οι πολίτες όμως αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα που τους έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης. Αποδεικνύει πλέον κάθε μέρα ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει να τα αντιμετωπίσει. Τα βλέπουν στην κατάσταση των νοσοκομείων, τα βλέπουν στα λουκέτα των επιχειρήσεών τους και τις απολύσεις που σε λίγο, όταν παύσουν ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης, θα λάβουν δυστυχώς διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε κάθε περίπτωση είναι και θα είναι έτοιμος για τέτοιους τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη.
 Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι Συνδιασκέψεις των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος σας σε όλη την επικράτεια. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε ως γραμματέας; Βγαίνετε πιο ενωμένοι από τη διαδικασία αυτή ή μήπως δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες εσωστρέφειας και αντιπαραθέσεων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βγαίνει από τη μεγάλη διαδικασία των Συνδιασκέψεων των Νομαρχιακών Επιτροπών διπλά κερδισμένος και ουσιαστικά – κοινωνικά – ενισχυμένος. Όταν πριν από μερικούς μήνες αποφασίσαμε συλλογικά, παρά τους περιορισμούς του λοκντάουν, να προχωρήσουμε στην από κάτω αναδιοργάνωση του κόμματος, το εγχείρημα φάνταζε για πολλούς, ακόμα και καλοπροαίρετους, ακατόρθωτο.
Σήμερα έχουμε καταφέρει να συνεδριάσουν διαδικτυακά σχεδόν 800 οργανώσεις μελών, να ολοκληρώσουμε, επίσης διαδικτυακά, 60 συνδιασκέψεις Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχή 16.000 αντιπροσώπων και να εκλέξουμε τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να διαβουλευτούμε, να κάνουμε τον πολιτικό μας απολογισμό και να θέσουμε το κόμμα σε θέση μάχης για τις μάχες που έρχονται. Αντιμετωπίσαμε βεβαίως προβλήματα, όμως το πρόσημο είναι θετικό.
Άρα το πρώτο μεγάλο κέρδος είναι η ευρεία οργανωτική ανασυγκρότηση και το δεύτερο είναι το ψηφιακό άλμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πλέον το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που μπορεί να κινητοποιήσει και να συνεδριάσει το σύνολο των οργανώσεών του διαδικτυακά, να οργανώσει μεγάλα γεγονότα με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Πρόκειται για μια σημαντική παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του κόμματος, μπροστά και στη μεγάλη μάχη που έρχεται απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη.