Κύρια σημεία
Απομαγνητοφώνηση
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, καλημέρα σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί βιαστήκατε να δώσετε το μέρισμα και να κάνετε το διάγγελμα χτες το βράδυ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βιαστήκαμε πάρα πολύ, κύριε Βερύκιε, γιατί ανησυχήσαμε –όπως άκουσα και χτες- από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και γι’ αυτό τον λόγο, κυρίως.
ΒΡΕΥΚΙΟΣ: Διαβάζετε «ΤΑ ΝΕΑ», ε; Λέει: αλλαγή…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πει πια κανείς;
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πώς το καταφέρατε, κατ’ αρχάς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βιαστήκαμε. Κύριε Βερύκιε, είχαμε ανακοινώσει πως θα προχωρήσουμε στη διανομή του μερίσματος, εδώ και αρκετό καιρό, εάν θυμάστε. Τουλάχιστον έναν μήνα πριν το είχα πει. Ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει, με πολύ μεγάλη έμφαση, τρεις-τέσσερις φορές, ότι όταν θα έρθουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού του 2017, θα προβούμε στις ανακοινώσεις. Και το τρίτο που θέλω να σας πω είναι ότι από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προσδιοριστεί για χτες η τελική συζήτηση για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της διανομής με τους θεσμούς και μόλις τελείωσε η θετική συζήτηση, προχωρήσαμε στις ανακοινώσεις. Γιατί πρέπει –ξέρετε- και οι διοικητικές διαδικασίες να πάρουν τον δρόμο τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και έχουν γίνει όλες οι πληρωμές, εντός του 2017.Τώρα, τα υπόλοιπα πολιτικά σχόλια, τα οποία ακούγονται, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να δούμε τις αντιδράσεις, περιμέναμε να δούμε τι θα σκεφτούν για να σχετικοποιήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, η οποία έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ θετικής οικονομικής πορείας το 2017 και δημοσιονομικής πορείας. Τελικώς, βγάλαμε αυτόν το «λαγό απ’ το καπέλο». Αναμενόμενα είναι όλα αυτά, συνηθισμένοι είμαστε. Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάρουν 720 εκατομμύρια ευρώ και θα πληρωθούν επίσης τα 320 εκατομμύρια σε όσους έγιναν παρακρατήσεις παράνομες, από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, στις συντάξεις λόγω των εισφορών υγείας. Διασφαλίζουμε και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δίνοντας περίπου ακόμη 300 εκατομμύρια, που είναι οφειλόμενα εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου για τις υπηρεσίες κοινή ς ωφελείας. Αυτή είναι η σημαντική είδηση. Από εκεί και πέρα, η πολιτικολογία είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί, ωστόσο δεν μπορεί να σχετικοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία ούτε να μετριαστεί η πολύ μεγάλη σημασία της.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωστόσο, «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» λέει στην πρώτη σελίδα ότι ναι μεν ο Τσίπρας διανέμει μέρισμα – ρεκόρ, όμως αυτό λόγω μέτρων και υπερφορολόγησης. Ουσιαστικά, και η αξιωματική αντιπολίτευση…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, τι να σας πω; Τα έχω ακούσει πολλές φορές και αυτά. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, είναι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ό,τι οδηγεί σε υπεραπόδοση είναι επειδή κάποιοι από τους θεσμούς επέμεναν να κάνουν υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι προσόν της ελληνικής κυβέρνησης, αντιθέτως, προκύπτει μέσα από μια διαπραγμάτευση. Και σας θυμίζω ότι η διαπραγμάτευση αυτή μιλούσε για συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έπρεπε να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αν «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» επιμένει να βλέπει υπερφορολόγηση με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό είναι δικό της ζήτημα. Όλοι γνωρίζουμε τη μηχανική του ελληνικού προγράμματος, την τεχνολογία του, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι 1,4 δισεκατομμύρια επιστρέφει στους πλέον αδύναμους. Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση αναδιανομής και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βεβαίως, και ο Πρωθυπουργός χτες στο διάγγελμά του παραδέχτηκε ότι η μεσαία τάξη…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν το αρνείται κανένας αυτό, ότι έχουν συσσωρευτεί βάρη στις λαϊκές τάξεις και τη μεσαία τάξη, κανένας δεν το αρνείται αυτό. Το θέμα είναι, όταν υπεραποδίδει η οικονομία, πού επιλέγεις, σε ποιον επιλέγεις να δώσεις οικονομική στήριξη. Αυτό είναι το ζήτημα της πολιτικής. Το μεγάλο ζήτημα, από το οποίο προκύπτουν και οι διαιρετικές γραμμές στην πολιτική ζωή της χώρας. Δηλαδή, εφόσον έχεις έναν δημοσιονομικό πόρο, εφόσον έχεις δημοσιονομική υπεραπόδοση, σε ποιον επιλέγεις να δώσεις, ακριβώς, αυτό το υπερπλεόνασμα. Δεν θα καταργήσουμε τώρα την πολιτική, για να μη μας πει «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ότι υπερφορολογούμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είναι θέμα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», όμως, γιατί εδώ πέρα, θα βγουν πολλοί να πουν ότι δεν έχουν δοθεί συντάξεις και εφάπαξ. Υπάρχει κόσμος που περιμένει τρία χρόνια χωρίς τη σύνταξη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγώ τι λέω; Αυτό ισχύει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, ακούστε, γιατί δεν τα ξέρετε καλά.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν έχουν δοθεί συντάξεις και εφάπαξ για χρόνια, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι καταγεγραμμένα. Ακούστε, γιατί δεν τα ξέρετε καλά.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τι δεν τα ξέρω καλά; Έχω ανθρώπους δικούς μου που δεν έχουν πάρει τη σύνταξη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρετε ότι αυτά μετρούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα; Είναι καταγεγραμμένα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τη σύνταξη και το εφάπαξ το πήραν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτό σας ρωτώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα από την καθυστέρηση πληρωμής των συντάξεων. Όλα αυτά υπολογίζονται…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Γιατί, λοιπόν, αυτό το υπερπλεόνασμα δεν πηγαίνει στις συντάξεις των ανθρώπων αυτών;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Δεν προκύπτει δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άλλο σας ρώτησα. Γιατί τα λεφτά αυτά που περισσεύουν δεν πάνε στους ανθρώπους αυτούς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψτε να μιλήσω ή θέλετε να κλείσω το τηλέφωνο για να μιλήσετε εσείς;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Να κλείσετε το τηλέφωνο! Δεν θα αντιπαρατεθούμε, για όνομα του Θεού.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω, εκτός κι αν θέλετε να μιλήσετε εσείς, οπότε δεν χρειάζεται…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ε, τώρα, κύριε Τζανακόπουλε. Σας περιμένουμε και στο «Alpha Ρεπορτάζ», στις 11:00 η ώρα, τις επόμενες ημέρες, εάν μπορέσετε, προς Θεού.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συντάξεις, λοιπόν: Έχουν δοθεί 400.000 συντάξεις και αρκετές χιλιάδες εφάπαξ από τη στιγμή που αναλάβαμε την κυβερνητική εξουσία και έχουμε περιορίσει τον όγκο των 360.000 συντάξεων, οι οποίες ανέμεναν από το 2011 και οι οποίες δεν είχαν αποδοθεί. Πρώτο ζήτημα είναι αυτό. Το δεύτερο: Οι συντάξεις για τις οποίες μιλάτε, υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017. Επομένως, δεν μπορεί να δημιουργηθεί υπερπλεόνασμα, επειδή υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή συντάξεων. Και το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τη διοικητική δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Εργασίας δουλεύει εδώ και πάρα πολύ καιρό στα κόκκινα και υπολογίζουμε ότι κάθε μήνα βγαίνουν 10.000 συντάξεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε ακριβώς αυτή τη λίστα αναμονής. Έχουν γίνει οι απαραίτητες διευκρινίσεις, έχουν γίνει οι απαραίτητες δηλώσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και έχουμε πει ότι από το 2018 θα μηδενιστούν οι λίστες αναμονής για τις συντάξεις. Αυτό, όμως, το οποίο λέτε δεν έχει καμία σχέση με τη διανομή του πλεονάσματος.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έγινε κατανοητό. Πείτε μου, όμως, η μεσαία τάξη από πότε θα αρχίσει να ελπίζει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι μετά από μια δεκαετία βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανάκαμψης. Και μάλιστα δυναμικής, με 2% ανάπτυξη, την οποία θα σημειώσουμε το 2017, με ανάκαμψη του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Δηλαδή, με διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και με εμπιστοσύνη ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο. Αυτό έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα δείτε ότι και οι δείκτες του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος, αυτή τη στιγμή, δείχνουν δειλά, αλλά σταθερά να ανεβαίνουν, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και η μεσαία τάξη θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής της. Από εκεί και πέρα, προκύπτει ότι από το 2018 και μετά, θα υπάρξει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος –τα έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών αυτά, ουκ ολίγες φορές, τα έχει πει και ο Πρωθυπουργός- έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, με κύριο μέλημά μας ακριβώς αυτή την ελάφρυνση για την οποία μιλάτε. Σας ξαναλέω ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι έχουν συσσωρευτεί δυσανάλογα βάρη στις πλάτες της μεσαίας τάξης. Ωστόσο, σας ξαναλέω ότι βρισκόμαστε σε μια ειδική συνθήκη. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αυτό ήταν δεδομένο. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην κατεύθυνση ακριβώς του ελέγχου των περιπτώσεων εκείνων της μεγάλης φοροδιαφυγής. Των περιπτώσεων εκείνων που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, των περιπτώσεων εκείνων που έχουν χρησιμοποιήσει φορολογικούς παραδείσους. Ακριβώς, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν και να επιτυγχάνουμε μια δημοσιονομική ισορροπία, αλλά την ίδια στιγμή να ελαφρύνουμε και τη μεσαία και τις λαϊκές τάξεις. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Ωστόσο, δεν έχουμε το μαγικό ραβδί. Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό προϋποθέτει σταδιακή, αλλά σκληρή προσπάθεια και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Στο θέμα της φοροδιαφυγής τώρα και όσον αφορά στον καπνό και όσον αφορά στα καύσιμα, δεν πήγαν τα πράγματα όπως τα περιμένατε. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ή τι έχετε σχεδιάσει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει να κάνει με το λαθρεμπόριο. Σε ό,τι αφορά τον καπνό, θα σας πω ότι στις μέρες διακυβέρνησής μας ήταν η πρώτη φορά, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, που είδαμε κάμψη στα στοιχεία των παγκόσμιων Οργανισμών, οι οποίοι παρακολουθούν αυτού του τύπου τη δραστηριότητα, από το 21% στο 18%. Αυτό σημαίνει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει περιοριστεί και θα συνεχίσει να περιορίζεται, ακριβώς επειδή…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Τα έσοδα δεν ήταν αυτά που περιμέναμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έσοδα δεν ήταν αυτά τα οποία περιμέναμε, διότι υπήρξε ένας φόρος στα τσιγάρα, ο οποίος αποδείχθηκε όχι τόσο αποτελεσματικός, όσο περίμεναν εκείνοι που τον εισηγήθηκαν. Από εκεί και πέρα, αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο πετρελαίου, γίνονται προσπάθειες και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα, διότι είναι πρώτη φορά που εκδόθηκαν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις. Δηλαδή, η δευτερογενής νομοθεσία, για να μπορέσουν να συγκροτηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου.
Ξέρετε, αυτές τις αποφάσεις έπρεπε να τις έχουν βγάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ήδη από το 2012-2013, αλλά για κάποιο λόγο κανείς δεν τους ρωτούσε αν και κατά πόσο προχωράμε σε αυτές τις κανονιστικές ενέργειες. Εν πάση περιπτώσει, εγώ καλοδέχομαι το γεγονός ότι ρωτάτε και σας λέω ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι και υπεύθυνο για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας μαζί με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και το υπουργείο Ενέργειας, αν δεν κάνω λάθος, έχουν προχωρήσει στην έκδοση της κανονιστικής νομοθεσίας και για πρώτη φορά έχουμε δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο ελέγχου λαθρεμπορίου πετρελαίου.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα πάτε στη Θράκη σήμερα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εκεί τι γίνεται;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο των Περιφερειακών Συνεδρίων θα συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, με την τοπική κοινωνία, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το ζήτημα που αυτή τη στιγμή αποτελεί και την ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Δηλαδή, για τη δημιουργία του νέου παραγωγικού μοντέλου, μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Το σημαντικό για μας δεν είναι απλώς και μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά και το τι παραγωγικό μοντέλο οικοδομούμε κατά τη διαδικασία εξόδου από το μνημόνιο. Και νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα Περιφερειακά Συνέδρια έχουν συμβάλει πάρα πολύ στη σχετική συζήτηση, η οποία από τη δική μας πλευρά έχει ως βασικό στόχο να εμπλέξει όλες τις τοπικές κοινωνίες σε ένα σχέδιο, που στοχεύει στο εξής πολύ συγκεκριμένο πράγμα: ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην αναβάθμιση της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας. Δηλαδή στην ενίσχυση και του αγροτικού τομέα, αλλά και της μεταποίησης και της βιομηχανίας, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε ένα παραγωγικό μοντέλο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και το οποίο οδηγήθηκε στη χρεοκοπία το 2010.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Από ό,τι βλέπω πρωί-πρωί, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν βγει στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και πυροβολούν τη δική σας πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα. Τι θα τους προτείνετε, φεύγοντας για τη Θράκη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σας πω; Τι θα τους πρότεινα; Θα τους πρότεινα ψυχραιμία. Θα τους πρότεινα να το αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να ξέρουν ότι αυτές οι προτάσεις θα πέσουν στο κενό. Είναι προφανές ότι τα στελέχη της Ν.Δ. βρίσκονται σε μια αρκετά δύσκολη θέση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν στη συγκεκριμένη πρόταση και γι’ αυτό το λόγο έχουμε να δούμε διάφορα ευτράπελα σήμερα.
ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Να είστε καλά. Καλή απογείωση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.