image Στον Κολωνό υπό βροχή – Δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε image Στην αγορά της Αθηνάς και στη Βαρβάκειο

Κοινωνικά επιζήμια & οικονομικά αναποτελεσματική η πολιτική Μητσοτάκη

Συνέντευξη στο CNN Greece και τον δημοσιογράφο Κ. Πλιάκο

Η ΝΔ δεν είναι μπαμπούλας. Ούτε λέμε ότι ο κος Μητσοτάκης θέλει να κάνει κακό στη λαϊκή του βάση ούτε τους κατηγορούμε όπως εκείνοι το 2015 που μας έλεγαν ότι είμαστε διάφοροι ημίτρελοι που θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα. Λέμε ότι στο τιμόνι της η ΝΔ έχει ιδεοληπτικούς νεοφιλελεύθερους οι οποίοι μπορεί να θεωρούν ότι η πολιτική που υπόσχονται θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες όμως η εμπειρία από αντίστοιχα νεοφιλελεύθερα πειράματα που έχουν γίνει σε άλλες χώρες αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά επιζήμια αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματική.

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο κόσμος είναι εάν θέλει να συνεχιστεί η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της χώρας συνολικά ή θέλει να γυρίσουμε σε ένα καθεστώς το οποίο οδήγησε την ελληνική οικονομία σε χρεοκοπία. Είδατε για παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έδινε λανθασμένα στοιχεία την περίοδο 2004 -2009. Για όλα αυτά δεν έχει υπάρξει αυτοκριτική από την πλευρά της ΝΔ -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δικαιώνεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που ενέταξε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η κοινή δήλωση Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αρκεί για να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ζήτημα. Χρειάζεται αλλαγή γραμμής πλεύσης από τη μεριά της Τουρκίας αλλά κυρίως από την πλευρά της ΕΕ η οποία ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία επέλεξε να επιβάλει μια σιδερένια πειθαρχία σε όσες χώρες δεν τηρούσαν τους συμφωνημένους κανόνες, δεν επέβαλε την ίδια πειθαρχία για την ίση κατανομή των προσφύγων.

ΤΟΥΡΚΙKΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πάγια στρατηγική της Ελλάδας είναι να επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους πολιτικής και διπλωματικής επαφής με την Τουρκία για να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων και διαφορών που ενδεχομένως έρθουν στην επιφάνεια με τον πλέον ήπιο και ψύχραιμο τρόπο. Αυτός είναι ο πυρήνας του δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Όμως αυτή τη στιγμή η Τουρκία οξύνει την ρητορική της και έχουμε μία ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, μια ακραία πολιτική κίνηση που γίνεται στο εσωτερικό της κυπριακής ΑΟΖ και αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με μέτρα ώστε να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την τάση που έχει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση και θα μπορούσαν να βλάψουν περισσότερο την τουρκική οικονομία η οποία έχει μια αστάθεια τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Παρόλα αυτά Θα πρέπει να βρισκόμαστε σε πολύ στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες που θα γίνουν στο πλαίσιο της ΕΕ. Αυτόν ακριβώς το στόχο εξυπηρετούσε και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η οποία χαιρετίστηκε και από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης. Αν κάποιος λοιπόν παίζει με τα εθνικά θέματα αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.