image Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την χώρα στην κανονικότητα και τώρα μπορεί να κάνει πολιτική δίχως τους περιορισμούς της περασμένης 4ετίας image Στον Κολωνό υπό βροχή – Δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε

Η ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες και όχι μόνο όσους είναι στη κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας

ΕΚΛΟΓΕΣ
Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για να ανατραπεί η διαφορά των ευρωεκλογών. Το δίλημμα στις εθνικές εκλογές είναι αμείλικτο: ποιος θα κυβερνήσει και με τι πρόγραμμα θα κυβερνήσει την χώρα. Η κάλπη το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι άδεια και θα γεμίσει με τις ψήφους των πολιτών. Έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές κάλπες. Οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από τη χαλαρότητα της ψήφου, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχει ένα 21% που ψήφισε μικρά και πολύ μικρά κόμματα. Η μάχη των εθνικών εκλογών είναι εντελώς διαφορετική μάχη και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων είναι διαφορετική… Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες με τις ιδεολογικές τους τοποθέτησεις, υπογραμμίζουμε, αντίθετως, το διακύβευμα. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι είναι γεγονός ότι βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια ότι πηγαίνουμε σε εκλογές για πρώτη φορά δίχως εποπτεία, μπορούμε πλέον να αποφασίζουμε μόνοι μας δίχως τους δανειστές, για να κατοχυρωθούν όμως όλα αυτά πρέπει να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πάντα οι θεσμοί υποεκτιμούσαν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούν με την αργή αλλά σταθερή δημοσιονομική επέκταση που υλοποιεί η κυβέρνηση και επιμένουν σε μέτρα που θα μας οδηγήσουν σε υφεσιακή δίνη. Για να μπορέσει η χώρα να βρεθεί σε μία μακροχρόνια βιώσιμη τροχιά πρέπει να μπουν στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και να μην επικρατήσουν οι πολιτικές του παρελθόντος. Η ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες και όχι μόνο όσους είναι στη κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στην Αριστερά δεν ταιριάζει να περιορίζει τον εαυτό της στην αντιπολίτευση, η στρατηγική της για την κοινωνία πρέπει και μπορεί να είναι πλειοψηφική. Αν ευρύτερες προοδευτικές δυναμείς μπορούν να συστρατευθούν αυτό δεν μπορεί παρά να είναι στρατηγική επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές στην μεταπολιτευτική ιστορία μετά το 2012… Αυτή την στιγμή υπάρχει μία ανοικτή διεργασία με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να διαμορφώσει έναν πλειοψηφικό πόλο. Αυτή είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.

ΝΔ
Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι μια απότομη μείωση της φορολογίας στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας -από 29% στο 20% στις επιχειρήσεις όπως και στα μερίσματα από 10% σε 5%-, θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και μέσω της ανάπτυξης θα καλύψει το δημοσιονομικό χώρο από τη μείωση της φορολογίας. Αυτό έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Είναι χαρακτηριστικό και διδακτικό το παράδειγμα της Αργεντινής του Προέδρου Μάκρι. Εφαρμόζοντας αυτήν την πολιτική οδήγησε σε εκτροχιασμό την οικονομία, σε αύξηση της ανεργίας και ξανά πίσω την χώρα στην “αγκαλιά” του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει μία πολιτική ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ. Οι θέσεις που διατυπώνει η ΝΔ είναι: ένα προς πέντε στην σχέση απομακρύνσεων/προσλήψεων στο Δημόσιο, τρίτο πυλώνα στην κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, πολύ αργή αύξηση του κατώτατου μισθού και αφού οι εργοδότες μεγαλώσουν την πίτα και έχουν την καλή πρόθεση, ενώ κλείνει το μάτι στην παραβατικότητα των επιχειρηματιών. Το πρόγραμμά της έχει την λογική της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων γιατί θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα θα ευνοηθούν και οι πολίτες. Μακροπρόθεσμα όμως θα είμαστε όλοι “νεκροί”.

ΚΙΝΑΛ
Ο καθένας στην πολιτική αντιπαράθεση επιδιώκει να αποκτήσουν οι θέσεις του λαϊκή νομιμοποίση. Δεν θα ασχοληθώ με τα μετεκλογικά σενάρια. Εμένα με ενδιαφέρει να πετύχουμε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Τα πολιτικά αδιέξοδα του ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένα, αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ακολουθήσει ήδη από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά, στην κυβέρνηση Σαμαρά. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει κάνει αυτοκριτική για όλα αυτά. Δεν ξέρω ποιες απόψεις θα επικρατήσουν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ όπου επίσης υπάρχει ένας διάλογος αλλά ακόμη επικρατούν απόψεις που θέλουν στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΚΕ
Η στάση του ΚΚΕ οφείλεται στις ιδεολογικές κατευθύνσεις που έχει πάρει ο Περισσός ειδικά μετά τη διάσπαση του 1991.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η Ελλάδα οφείλει να επιδιώκει τους ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία αλλά πρέπει να δείχνει αποφασιστικότητα όταν η Άγκυρα ξεπερνά τα όρια και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το μείζον πλέον είναι να κατανοήσει η Τουρκία ότι η συμπεριφορά της την απομονώνει στο διεθνές πεδίο. Πρόκειται για μια σύνθετη κατάσταση καθώς η Άγκυρα εξαρτάται οικονομικά και από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ
Για το θέμα με την Τουρκία έχει παρέμβει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ζητά μέτρα. Δηλαδή ένας ολόκληρος κόσμος είναι ανάστατος και σε διαρκή εγρήγορση για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έπρεπε να γίνει ώστε να προετοιμαστούμε ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και της Συνόδου Κορυφής.

ΚΥΠΡΟΣ
Η Κύπρος είναι πλήρως προστατευμένη ως κράτος μέλος της ΕΕ η οποία και ανταποκρίθηκε με μια φωνή στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων γεγονός που συσχετίζεται με την αναβάθμιση της Ελλάδας λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αθήνα και Λευκωσία είναι πάντοτε σε στενό συντονισμό. Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός “Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα ακολουθεί”.