image Η χώρα χρειάζεται σήμερα ένα παραγωγικό μοντέλο που να είναι βιώσιμο αλλά και εν τέλει δίκαιο image Στις εθνικές εκλογές είναι που κρίνεται το ποιος και το πώς θα κυβερνήσει

Σοβαρή και σε βάθος προγραμματική & πολιτική συζήτηση & αντιπαράθεση με τη ΝΔ

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι ευρωεκλογές είναι βεβαίως μια σημαντική πολιτική μάχη όμως κακά τα ψέμματα δεν κρίνεται ποιος και πώς θα κυβερνήσει. Σε αυτές πάντως εκφράστηκε μια δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και είναι εύλογο γιατί παρόλο που η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πιο ήπια σε σχέση με τα δυο προηγούμενα προγράμματα ήρθε ωστόσο να σωρεύσει βάρη σε μια κουρασμένη κοινωνία. Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια με συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και νομίζω ιστορικά θα καταγραφεί ως μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση το γεγονός ότι κατάφερε να δώσει ένα τέλος στα μνημονιακά προγράμματα της τελευταίας 8ετίας.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μας δίνει το μήνυμα ώστε να μελετήσουμε τα στοιχεία, να αναστοχαστούμε και να διαπιστώσουμε πού σφάλαμε. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί άλλωστε στη ζωή είναι να μην αλλάζεις.

Στην προεκλογική περίοδο επομένως θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή και σε βάθος προγραμματική και πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση με τη ΝΔ, προκειμένου να αναδειχθούν οι διαφορές των δύο κομμάτων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 4ΕΤΙΑ

Tο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απόψε το βράδυ, απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

– Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εργασία και προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς.

– Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Θα πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

– Ο τρίτος πυλώνας αφορά το αποτελεσματικότερο κράτος.

– Ο τέταρτος πυλώνας αφορά το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Στο σύνολο αυτών των πυλώνων μπορεί κανείς να δει τις διαφορές με τη ΝΔ η οποία βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα. Εμείς πιστεύουμε ότι για την ανάπτυξη χρειάζεται καλύτερους μισθούς, κοινωνική συνοχή και ότι αυτά συνιστούν προϋποθέσεις για να έρθει. Ενώ για τη ΝΔ χρειάζεται ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, συγκράτηση του μισθολογικού κόστους, μεγάλες φοροελαφρύνσεις κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις και πως έτσι θα μεγαλώσει η πίτα και αυτό θα ευνοήσει στο σύνολό της την κοινωνία. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά προγράμματα.

Οι φοροελαφρύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι στοχευμένες και αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών. Η ΝΔ στο πρόγραμμά της αναφέρει μείωση 8% του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων. Αυτό μεταφράζεται σε ένα κόστος 2 – 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα σημάνει τίναγμα στον αέρα του προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα, η πρόθεση αυτή της ΝΔ κρύβει μία πολιτική που θα καλύψει το κενό. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την περικοπή των δαπανών που είναι όμως ανελαστικές, καθώς οριακή δυνατότητα για μείωση υπάρχει.

Mία αντίστοιχη κίνηση έκανε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, θεωρώντας ότι θα εκτινάξει την οικονομία και τελικά αυτό που κατάφερε ήταν να τινάξει τα οικονομικά της Αργεντινής στον αέρα και να την οδηγήσει πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ στην οικονομία είναι απολύτως επικίνδυνη και απειλεί να επαναφέρει τη χώρα στη μνημονιακή συνθήκη.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Το 2010-2014 το συνολικό φορολογικό βάρος ήταν 30-31 δισ. και τα 8-9 δισ. ήταν το φορολογικό βάρος το 2012-2014 επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ η συνολική επιβάρυνση ήταν 7,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 ήταν τα φορολογικά βάρη και τα υπόλοιπα ήταν περικοπές δαπανών. Συγκρίνουμε λοιπόν τη μέρα με τη νύχτα. Είναι άδικο από την πλευρά της ΝΔ να επικαλείται φορολόγηση της μεσαίας τάξης όταν επί των ημερών της είχαμε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 5.500 ευρώ, ενώ με εμάς επανήλθε η κανονικότητα και σταμάτησε η βουτιά στο κενό. Και μιλώ για σταθεροποίηση ακριβώς επειδή δεν θεωρώ σημαντική την αύξηση του εισοδήματος κατά 150 ευρώ που εμείς επιτύχαμε.

ΕΝΦΙΑ

Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30%, άρα ίδια στην Εκάλη και στην Καβάλα. Εμείς λέμε μεσοσταθμικά μείωση κατά 30%, το 10% ήδη εφαρμόζεται, αλλά με έμφαση στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες.

ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ

Χθες η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Ξενογιαννακοπούλου διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι δήθεν οι μετακλητοί επί κυβέρνησής μας έχουν πολλαπλασιαστεί από 1600 σε 3000 όπως λέγεται. Αντιθέτως, μειώθηκαν.Στα στοιχεία μέχρι τη δική μας διακυβέρνηση δεν μετρούσαν οι επιστημονικοί ή οι ειδικοί συνεργάτες βουλευτών ή υπουργείων. Με δική μας επιλογή αυτό άλλαξε και ακριβώς επειδή ήρθαμε να υπηρετήσουμε ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας τώρα αυτό αποτελεί τη βάση του επιχειρήματος της ΝΔ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Για τον δημόσιο τομέα η συνολική εικόνα του την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε. Οι συμβασιούχοι δεν αυξήθηκαν δραματικά, υπάρχει εποχική διακύμανση που προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο και ήταν συμφωνημένη με τους θεσμούς.

 

ΔΕΗ

Σε σχέση με τη ΔΕΗ υπάρχει προσπάθεια από την πλευρά της ΝΔ να δημιουργήσει εικόνα χρεοκοπίας ενώ η εικόνα αυτή δεν είναι ακριβής. Οι λιγνιτικές μονάδες αποτελούν τομέα, που με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες θα πρέπει να μειώνονται, ώστε μέχρι το 2030 να μην υπάρχει λιγνιτική παραγωγή.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Για τα κόκκινα δάνεια η μεγάλη εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους δεν έγινε το 2015-2018. Αντίθετα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από εκείνο που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε με βάση τις συμφωνίες με τον SSM και την Κομισιόν.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ (ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ)

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα διακυβέρνησης για την ερχόμενη τετραετία και τους 4 πυλώνες του, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

Έχουμε ένα πολιτικό σχέδιο και ένα πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο προσπαθεί να μιλήσει σε όλους τους πολίτες ή στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό το πρόγραμμα έχει τέσσερις πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στην εργασία. Νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο φορολογικό μας σχέδιο. Ξέρετε ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2018 υλοποιούμε ένα πρόγραμμα στοχευμένων ελαφρύνσεων. Αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, με δεδομένη τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στο αποτελεσματικότερο κράτος και ο τέταρτος πυλώνας αφορά στις κοινωνικές υπηρεσίες, το κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, όπου κι εκεί νομίζω ότι έχουμε σημειώσει αρκετά μεγάλη πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια.

Και νομίζω ότι στο σύνολο αυτών των τεσσάρων πυλώνων μπορεί κανείς να δει τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο, αν θέλετε, βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα.

Για την προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τα προγράμματα πάνω στα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολίτες στις εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε:

Εμείς θεωρούμε ότι για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται καλύτερους μισθούς, χρειάζεται κοινωνική συνοχή. Και αυτά είναι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η ΝΔ έχει ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε φιλελεύθερες ιδέες, σύμφωνα με τις οποίες για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, χρειάζεται η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους, χρειάζεται να υπάρχουν μεγάλες φοροελαφρύνσεις, κατά κύριο λόγο, στις επιχειρήσεις. Και η λογική πάνω στην οποία βασίζεται αυτό το πρόγραμμα λέει ότι αν γίνουν όλα αυτά θα μεγαλώσει η πίτα και αυτό θα ευνοήσει, αν θέλετε, στο σύνολό της την κοινωνία. Εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά προγράμματα.

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις επικείμενες εθνικές εκλογές τόνισε:

Νομίζω ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, κ. Παπαδάκη, με δεδομένο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη νέα πολιτική συνθήκη, να γίνει μία πολύ σοβαρή και σε βάθος προγραμματική συζήτηση και προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Εγώ, αυτό στο οποίο θέλω να επιμείνω είναι το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές βεβαίως είναι μία πολύ σημαντική πολιτική μάχη, στην οποία όμως, κακά τα ψέματα, δεν κρίνεται το ποιος και πώς θα κυβερνήσει. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την ψήφο στις ευρωεκλογές. Μην κρυβόμαστε, επίσης, πρόκειται για μία ψήφο, μέσα από την οποία εκφράστηκε μια δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση. Και νομίζω ότι είναι εύλογο, με δεδομένο ότι εμείς κληθήκαμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πράγμα το οποίο ήρθε να σωρεύσει επιπλέον, αν θέλετε, βάρη, ακόμη κι αν ήταν πολύ πιο ήπιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα προγράμματα. Ήρθε να σωρεύσει βάρη σε μία κουρασμένη κοινωνία. Παρόλα αυτά, εμείς αυτό το οποίο προσπαθήσαμε ήταν αυτή ακριβώς την κοινωνία, την κουρασμένη, την επιβαρυμένη, να την κρατήσουμε όρθια με συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και νομίζω ότι ιστορικά θα καταγραφεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία γι’ αυτήν την κυβέρνηση, η οποία κατάφερε  να δώσει ένα τέλος στα μνημονιακά προγράμματα της τελευταίας οκταετίας.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της ΝΔ για δήθεν διόγκωση του Δημοσίου, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε:

Το 2014, στους μετακλητούς υπαλλήλους, έτσι όπως εμφανίζονταν στις λίστες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν μετρούσαν οι επιστημονικοί συνεργάτες, δεν μετρούσαν οι ειδικοί συνεργάτες βουλευτών, δεν μετρούσαν οι ειδικοί συνεργάτες των υπουργείων. Αντιθέτως, υπήρχε ένα καθεστώς αδιαφάνειας, το οποίο με δική μας επιλογή άλλαξε. Και ακριβώς αυτό, δηλαδή το γεγονός ότι εμείς ήρθαμε να υπηρετήσουμε ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, έρχεται τώρα να αποτελεί τη βάση του επιχειρήματος της ΝΔ, το οποίο δεν στέκει, ακόμα κι αν δει κανείς τη συνολική εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων αυτή τη στιγμή στη χώρα, η οποία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μειώθηκε κατά τι.

Αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών μέσα στα μνημόνια ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

Την περίοδο 2010-2014 το συνολικό φορολογικό βάρος, το οποίο ψηφίστηκε με συγκεκριμένους νόμους στη Βουλή, ήταν περίπου 30 με 31 δισ. ευρώ. Τη δική μας περίοδο, το σύνολο των μέτρων είναι περίπου 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 4,5 είναι φορολογικά βάρη και τα υπόλοιπα είναι περικοπές δαπανών. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχετε να συγκρίνετε δύο προγράμματα και δύο, αν θέλετε, εικόνες δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου μοιάζουν τόσο όσο η μέρα με τη νύχτα.

Ερωτηθείς για την πολιτική της ΝΔ για τα κοινωνικά επιδόματα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

Η ΝΔ έχει μια πολιτική στόχευση, η οποία λέει ότι θα πρέπει το σύνολο των επιδομάτων να ενταχθούν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Αυτό είναι μια διατυπωμένη θέση της ΝΔ. Και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι η λογική, η οποία λέει το εξής: Ότι τα επιδόματα -για παράδειγμα το επίδομα το οικογενειακό, το στεγαστικό επίδομα, όπου για πρώτη φορά, με αυτή τη ρύθμιση, η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος αποκτά στεγαστική πολιτική- θα πρέπει να αφορούν μόνο τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι βρίσκονται ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ακραίας φτώχειας. Εμείς λέμε κάτι άλλο. Ότι χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος για όλους.

Ερωτηθείς για τη φορολογία και το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων που επικαλείται η ΝΔ ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε:

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένα σχόλιο. Ότι οι φοροελαφρύνσεις, τις οποίες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στοχευμένες και αφορούν στην πλειοψηφία των πολιτών. Από τη μεριά της η ΝΔ, στο πρόγραμμά της, αναφέρει μείωση 8% του συντελεστή φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτό από μόνο του είναι ένα κόστος ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο, εφόσον η ΝΔ προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, εάν γίνει κυβέρνηση, θα σημάνει ένα τίναγμα στον αέρα του προϋπολογισμού. Και στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω του μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καλύψει αυτό το κενό. Και ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος; Δεν υπάρχει άλλος παρά η απομείωση των δαπανών, η περικοπή των δαπανών, οι οποίες πρέπει να σας πω, κ. Παπαδάκη, ότι είναι πλέον ανελαστικές στον προϋπολογισμό. Βεβαίως, υπάρχουν δυνατότητες για οριακές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και οριακές εξοικονομήσεις. Αλλά για να μπορέσουν να βρεθούν αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ της τεράστιας αυτής κίνησης – αντίστοιχη έκανε ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο κ. Μάκρι, ο οποίος είπε ότι δήθεν με μια τέτοια κίνηση θα μπορέσει να εκτινάξει την οικονομία της Αργεντινής, να της δώσει μια μεγάλη ώθηση, και τελικά τι κατάφερε; Κατάφερε να τινάξει τα δημοσιονομικά της Αργεντινής στον αέρα και να την οδηγήσει πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Εγώ αυτό, λοιπόν, που σας λέω είναι ότι η πολιτική την οποία θέλει να υλοποιήσει η ΝΔ, είναι απολύτως επικίνδυνη και απειλεί να επιστρέψει τη χώρα σε μια συνθήκη μνημονιακή. Ο κ. Δένδιας το είπε. Δεν το είπε με την ένταση που το λένε κάποιοι, αλλά το είπε πίσω από τις λέξεις, ότι εμείς επειδή θα έχουμε αξιοπιστία ως κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρόκειται για τη λογική του κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει μια πολιτική σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, θα κάνει μια πολιτική σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, κατά τη γνώμη μου, αντιδραστικών στο εσωτερικό του ελληνικού δημοσίου, με απολύσεις, με περικοπές δαπανών για συμβασιούχους και μια σειρά από άλλα πράγματα. Και στη συνέχεια αυτό θα δώσει την αξιοπιστία για να μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς για να μειώσει τα πλεονάσματα. Πρόκειται για τη μεγάλη απειλή.

Ερωτηθείς για τη νέα  πολιτική που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου από τα μνημόνια και την ψήφιση θετικών μέτρων ελάφρυνσης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

Σας θυμίζω, κ. Παπαδάκη, ότι ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη του 2018, στη ΔΕΘ, παρουσίασε μία σειρά από μέτρα, όπως ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, το στεγαστικό επίδομα, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019 και προοπτικά κατά 4%, και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα οποία όλα ψηφίστηκαν από τον Σεπτέμβρη του 2018 μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Άρα, λοιπόν, δεν πρόκειται για επανάπαυση. Είχαμε δημοσιονομικό χώρο από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 και ξεκίνησαν να υλοποιούνται ήδη από τότε μέτρα ελάφρυνσης.

Σε ερώτηση για τα θετικά αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:

Τα θετικά μέτρα υλοποιούνται κανονικά. Έχουν ήδη ψηφιστεί και πρόκειται για το 85% των αντιμέτρων. Το 85% των αντιμέτρων εφαρμόζεται σήμερα που μιλάμε. Σε ό,τι αφορά ειδικά την εισφορά αλληλεγγύης το 2020, ήδη ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο, πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, ανεξαρτήτως αφορολογήτου, για να μειωθεί, ή και να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, υπάρχει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα αποφασίσει στις 7 Ιουλίου. Και εμάς το πρόγραμμά μας λέει ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από το 2020. Και αυτό μπορεί να γίνει με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει.

Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί περαιτέρω, διότι ήδη είναι 10% μειωμένος. Και εδώ, η μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ είναι η εξής και νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει και τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και τη διαφορετικότητα των πολιτικών προγραμμάτων. Η ΝΔ λέει μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια. Δηλαδή, ίδια η μείωση στην Εκάλη, ίδια η μείωση στη Καβάλα,  ίδια η μείωση στη Ν. Ερυθραία.

Από τη δική μας μεριά, τι λέμε; Ότι η μείωση θα γίνει μεσοσταθμικά 30%. Ήδη το 10% ισχύει και εφαρμόζεται. Μεσοσταθμικά, λοιπόν, 30%, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες.