image Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Ροδόλφου Μορώνη image Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη 4ετία

Ψηφίζεται σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο η διάταξη για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

Ψηφίζεται σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο η διάταξη για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου όπως εδώ και μήνες είχε δεσμευτεί δημόσια ο Πρωθυπουργός ότι θα πράξουμε. 

Φυσικά δεν περιμέναμε τίποτα άλλο παρά μια αμήχανη αντίδραση από τη μεριά της ΝΔ και του φιλικού της τύπου οι οποίοι έσπευσαν να αποπροσανατολίσουν από την πρωτοβουλία αυτή εστιάζοντας στο γεγονός ότι δήθεν με την διάταξη αυτή  καταργούνται και τα θετικά αντίμετρα. 

Από χθες εξηγήσαμε ότι τα θετικά αντίμετρα, που είχαν ψηφιστεί το 2017 και θα είχαν εφαρμογή το 2019 και το 2020, στην συντριπτική τους πλειονότητα εφαρμόζονται ήδη. 

Ενδεικτικά, αναφέρω τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες, την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, το στεγαστικό επίδομα, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων κατά 1% ετησίως και 4% συνολικά μέχρι το 2022. 

Ταυτόχρονα, έχουν εφαρμοστεί και επιπλέον θετικά μέτρα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και 7,500 προσλήψεις έξω από τον κανόνα του 1 προς 1 για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα στο 13% αλλά και της ενέργειας στο 6%. 

Επίσης για το 2020 προβλέπεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ καθώς και η μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 20% καθώς και άλλα μέτρα ελάφρυνσης που ήδη έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται βεβαίως από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. 

Επομένως η κριτική περί δήθεν κατάργησης των αντιμέτρων είναι και άσφαιρη και παραπλανητική. 

Να επισημάνω όμως και το εξής: τα μέτρα αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν επηρεάζουν κατά κανένα τρόπο την δημοσιονομική πορεία της χώρας και δεν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες έτσι όπως  αυτοί ισχύουν. 

Η αντιφατική κριτική της ΝΔ σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαταράσσει την δημοσιονομική πορεία της χώρας – την ίδια ώρα βεβαίως που μας κάνει κριτική για την δήθεν κατάργηση των αντιμέτρων  – στην πραγματικότητα φανερώνει τις προθέσεις της να μην εφαρμόσει τίποτα από όσα υπόσχεται αλλά και να καταργήσει όσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήδη υλοποιούνται. 

Προετοιμάζει δηλαδή μεθοδικά το έδαφος για να πάρει όλες τις γενικόλογες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων πίσω αλλά και να εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση σε κάθε κατάκτηση των τελευταίων ετών εφόσον βέβαια κερδίσει τις εκλογές. 

Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προκατασκευασμένο άλλοθι. 

Άλλοθι για να υλοποιήσει μια πολιτική αποψίλωσης του δημόσιου τομέα με επιστροφή στη μνημονιακή ρύθμιση, μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, πράγμα βεβαίως που θα οδηγήσει στο πάγωμα των προσλήψεων στη δημόσια υγεία αλλά και την παιδεία, αλλά και μια πολιτική κρυφών αυξήσεων στην φορολογία με την κατάργηση του υπερεκπτωτικού συντελεστή του 6% στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο. 

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις θέλω να επισημάνω τα εξής: 

Ήδη, έχει διευκρινιστεί ότι η διαδικασία των μετατάξεων στο ελληνικό κοινοβούλιο των ήδη αποσπασμένων και ήδη μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή, κου Τραγάκη. Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην επιτροπή κανονισμού της βουλής. 

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της διαφάνειας σας αναφέρω ενδεικτικά ότι τη διαδικασία αυτή αξιοποίησαν σύμφωνα με το νόμο: 

3 αποσπασμένοι στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής 

6 αποσπασμένοι σε γραφεία Αντιπροέδρων του ΣΥΡΙΖΑ 

4 αποσπασμένοι σε γραφεία Αντιπροέδρων της ΝΔ 

4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ 

3 αποσπασμένοι στο γραφείο του Αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ

2 αποσπασμένοι στο γραφείο του Αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ 

1 αποσπασμένος στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων 

1  αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην ΠΘ κυρίου Γιώργου Παπανδρέου 

1  αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην ΠτΒ κυρίου Βύρωνα Πολύδωρα 

Ο Πρωθυπουργός, μόλις ενημερώθηκε για το θέμα, επικοινώνησε άμεσα με τον Πρόεδρο της Βουλής και αποφάσισαν από κοινού να σταματήσουν άμεσα τη διαδικασία καθώς και να ανακληθούν, επίσης άμεσα, όσες αποφάσεις ήταν από το νόμο εφικτό να ανακληθούν σε εκείνη την φάση. 

Επίσης, αργά χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία του εξέφρασε την πρόθεση της να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Πρωθυπουργός επικρότησε την απόφασή της. 

Αναρωτιόμαστε αν τη στάση αυτή του Πρωθυπουργού αλλά και της Αντιπροέδρου της Βουλής η οποία ζήτησε δημόσια συγγνώμη και παραιτήθηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τόσο ο κος Μητσοτάκης όσο και οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ για θέματα ηθικής τάξης και διαφάνειας που τους αφορούν και τα οποία ρίχνουν σκιές στη σχέση πολίτη και πολιτικής. 

Από τη δική μας πλευρά στα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται να συμψηφίσουμε. 

Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και η υποκρισία έχει τα όρια της. 

Για παράδειγμα, θέλω να αναφέρω ότι ο κος Τραγάκης, που εισηγήθηκε να γίνουν οι μετατάξεις στη σχετική διαδικασία που διενεργήθηκε στη βουλή και ο οποίος έχει διατελέσει επί δεκαετίες βουλευτής της ΝΔ, Γ.Γ της κοινοβουλευτικής της ομάδας αλλά και Αντιπρόεδρος της Βουλής, θα ζητήσει μια δημόσια συγγνώμη για το γεγονός ότι στη Βουλή βρίσκονται μόνιμα διορισμένοι και όχι μετά από διαδικασία μετάταξης, η κόρη του, ο γαμπρός του αλλά και η νύφη του; 

Επίσης δεύτερο παράδειγμα: θα ζητήσει συγγνώμη ο κος Δημοσχάκης, βουλευτής της ΝΔ, για το γεγονός ότι ο γιος του είναι επίσης μόνιμα διορισμένος και όχι μετά από διαδικασία μετάταξης, επίσης σε υπηρεσία του ελληνικού κοινοβουλίου; Τη στιγμή μάλιστα που επί των δικών μας ημερών δεν έχει γίνει καμία μονιμοποίηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Θα μπορούσαμε όπως καταλαβαίνετε να πολλαπλασιάσουμε τον κατάλογο και για άλλα στελέχη της ΝΔ που στο παρελθόν διετέλεσαν πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπουργοί ή βουλευτές. Όμως το κρίσιμο σε αυτή τη φάση δεν είναι αυτό, αλλά αν τουλάχιστον αυτοί οι δύο, πρώτον θα έχουν την ευθιξία που επέδειξε η κα Χριστοδολουπούλου να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αποσυρθούν από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. 

Και αν όχι, αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο κος Μητσοτάκης προτίθεται να πράξει όπως ο Πρωθυπουργός , αποσύροντάς τους από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θέλω να τονίσω ότι η θέση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι οι εικόνες αυτές αλλά και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί βλάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και το σύνολο των κομμάτων οφείλουμε να ανοίξουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την τήρηση όχι μόνο των νομικών αλλά και των ηθικών κανόνων στη δημόσια ζωή.