image Συνέντευξη στον ρ/σ «MAX FM 93,4» της Πάτρας και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη image Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και το ραδιόφωνο «REALFM»

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «News247» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Θα πρέπει να γίνει μια αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη Συμφωνία από την πλευρά της πΓΔΜ. Mπορεί ο κος Ζάεφ να υπερβάλλει κάποιες φορές καθώς δίνει μια πολιτική μάχη στο εσωτερικό της χώρας του. Όμως σε τελευταία ανάλυση, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας από την πλευρά των γειτόνων μας. Δεν πρέπει προοδευτικές δυνάμεις στο Κοινοβούλιό μας να αφήσουν μια τέτοια ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος αναξιοποίητη. Το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει να ζυγίσει πάρα πολύ καλά τα δεδομένα και να μη λειτουργήσει με κοντόφθαλμους όρους. Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα το αντιληφθούν. 

ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

Παρατηρούμε ότι αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών απλώς και μόνο επειδή εφαρμόζεται και υλοποιείται μια πολιτική που ο ΠΘ έχει εξαγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Πώς είναι δυνατόν να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός πριν να ψηφιστούν τα θετικά μέτρα; Το χρονοδιάγραμμα και η σειρά των ενεργειών είναι αυτονόητη. Εδώ και 4 χρόνια κάθε 2η μέρα συζητάμε για εκλογές. Οι σχεδιασμοί περί πρόωρων εκλογών μπορεί να είναι σχεδιασμοί διαφόρων εκδοτικών συγκροτημάτων ή της Αντιπολίτευσης αλλά δεν είναι της Κυβέρνησης.

ΚΙΝΑΛ

Η κα Γεννηματά εδώ και αρκετό καιρό σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχει τοποθετηθεί με τρόπο που το μόνο που δεν θυμίζει είναι προοδευτική πολιτική δύναμη. Αντιθέτως, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική ταύτισης με τη ΝΔ και διαρκώς μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Εμείς επιχειρούμε πολιτικά ανοίγματα στη βάση του ΚΙΝΑΛ και σε έναν κόσμο της κεντροαριστεράς που δεν νιώθει ιδιαίτερη άνεση με τη ρητορική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ καθώς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνάντηση της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία υπέρ του κόσμου της εργασίας.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Ο κος Βενιζέλος προσπαθεί να βρει πολιτικό άλλοθι για να μην τροποποιηθεί το κατάπτυστο δικής του έμπνευσης άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Με μεγάλη εφευρετικότητα προσπαθούν να βρουν προφάσεις εν αμαρτίες και να ξεφύγουν από την υπερψήφιση μιας τέτοιας τροποποίησης που ενδεχομένως να τους αγχώνει. Δεν συζητούμε την αλλαγή στάσης μας στο θέμα του άρθρου 16. Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή η τοποθέτηση προκειμένου να μην επιτευχθούν τροποποιητικές του Συντάγματος συναινέσεις εκεί που οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται ότι συγκλίνουν.

ΝΔ

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμφωνία Μητσοτάκη-Σαμαρά για προώθηση του τελευταίου στη θέση του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου,  εφόσον ισχύουν, επιβεβαιώνουν ότι ο κος Μητσοτάκης βρίσκεται σε συμμαχική σχέση και σε σχέση πολιτικής εξάρτησης με τον κο Σαμαρά ο οποίος είναι ο σκιώδης φαίνεται αρχηγός της ΝΔ. Το ζήτημα του Επιτρόπου θα απασχολήσει την Κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ο κος Μητσοτάκης αυτός που θα επιλέξει τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο από πλευράς της Ελλάδας.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα. 

ΣΠΑΝΟΥ: Γεια σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σκουρή, καλημέρα κυρία Σπανού.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είστε ικανοποιημένοι από τη χθεσινή στάση της Αστυνομίας στις πορείες; Γιατί είδαμε καταστροφές, είδαμε …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Όταν η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει τόσο εκτεταμένα επεισόδια, θα πρέπει να επιχειρεί κάθε φορά με σκοπό, αφενός αυτά τα επεισόδια να περιοριστούν κατά το δυνατόν και, δεύτερον, να λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε είδους απώλεια ή τραυματισμός πολιτών. Νομίζω ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει η Αστυνομία. Επιχείρησε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η γνώμη μου είναι ότι το ζήτημα δεν είναι, κατ’ αρχάς, επιχειρησιακό, το ζήτημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό. Πρέπει να δούμε τι είναι αυτό ή ποιες είναι οι αιτίες συνολικά, που δημιουργούν ή οδηγούν νέους ανθρώπους σε τέτοιου είδους εκφράσεις σκληρής βίας και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του, όταν το φαινόμενο …

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αντιπολίτευση λέει, με δική σας ανοχή. Το ακούτε συχνά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εντάξει. Πρόκειται περί εύκολων φράσεων και πολιτικών κλισέ, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Αστυνομία, σας ξαναλέω, προσπάθησε να περιορίσει τα επεισόδια. Σε κάποιο βαθμό, εν πάση περιπτώσει, το πέτυχε. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτά δεν είναι μόνο φαινόμενα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έχουμε δει εκατοντάδες φορές, σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου, μητροπόλεις του δυτικού κόσμου, να ξεσπούν τέτοια βίαια επεισόδια. Και αυτό που λέω είναι ότι δεν σχετίζεται η έκταση των καταστάσεων αυτών, κατ’ αρχάς, με τη στάση της Αστυνομίας. Η Αστυνομία αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, είναι να προσπαθεί να περιορίζει, από τη μία μεριά και από την άλλη, να μεριμνά ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί και ανθρώπινες απώλειες. 

ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συζητούσαμε πριν με τον αντιπρόεδρο του Ποταμιού, τον κύριο Μαυρωτά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι Το Ποτάμι θέτει όρους πλέον, για να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και συγκεκριμένα ζητούν πρόσθετα πρωτόκολλα ή ερμηνευτικές δηλώσεις, που θα διασφαλίζουν ότι υπάρχει κοινή ερμηνεία και από τις δύο χώρες του περιεχομένου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, το «ναι» του Ποταμιού δεν είναι πλέον δεδομένο και αυτονόητο. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να γίνει μια αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα, σε σχέση με τη Συμφωνία από τη μεριά της πΓΔΜ. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κύριος Ζάεφ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μια πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλει ως προς τις ερμηνείες. Όμως, νομίζω ότι σε τελευταία ανάλυση όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη μεριά των γειτόνων μας, θα γίνουν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι προοδευτικές δυνάμεις στο σημερινό Κοινοβούλιο, να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη, να αφήσουν αναξιοποίητη αυτή τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα, να επιλύσουμε ένα ζήτημα διπλωματικό, πολιτικό, ταυτοτικό, που, όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί μια από τις τελευταίες εστίες έντασης στα Βαλκάνια. Η γνώμη μου είναι ότι Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει πάρα πολύ καλά όλα τα δεδομένα, να μην λειτουργήσει με όρους κοντόφθαλμους, με όρους βραχυπρόθεσμων πολιτικών σχεδιασμών, αλλά, αντιθέτως, να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, την οποία χάραξε από την πρώτη στιγμή ο κύριος Θεοδωράκης και η οποία ήταν ακριβώς η γραμμή που αντιλαμβανόταν την αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, η οποία μας δίνεται για να επιλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. 

ΣΠΑΝΟΥ: Είστε, όμως, βέβαιοι ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία η οποία μας δίνεται για να επιλύσουμε επιτέλους μία από τις τελευταίες εστίες έντασης στα Βαλκάνια. 

ΣΠΑΝΟΥ: Και αν αυτό δεν συμβεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, τώρα, γιατί θέλετε να σεναριολογήσω. Σας λέω είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία. 

ΣΠΑΝΟΥ: Σας λέω γιατί. Γιατί ο κύριος Μαυρωτάς μας το άφησε, πριν από λίγο, ανοιχτό. Εσείς λέτε τους καλείτε, αλλά δεν …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εγώ σας λέω ότι θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις, έτσι ώστε να γίνει σεβαστό το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς αποκλίσεις από τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό το σενάριο της μη κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η Συνταγματική Αναθεώρηση από την πλευρά της πΓΔΜ. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Χρειάζονται 151 ψήφοι γι’ αυτή τη Συμφωνία, κύριε Υπουργέ; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Συμφωνία αυτή περνάει, όπως περνάει οποιοσδήποτε τυπικός νόμος. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και πολιτικά είναι ορθό αυτό; Κατά τη γνώμη σας;  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί συζητάμε τώρα για ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν έχει προκύψει;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ερώτημα άλλο σε αυτό. Είδαμε τον κυβερνητικό σας εταίρο, τον κύριο Σγουρίδη -και στην ΕΡΤ μάλιστα- που δήλωσε ότι «φυσικά και θα δίναμε τις 151 ψήφους, αν είναι να μην περάσει η Συμφωνία». Εκτιμάτε ότι μπορεί οι ΑΝΕΛ να …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ κρατάω, σε σχέση με το συγκεκριμένο, επειδή πάλι έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση -που έχει εξαντληθεί νομίζω τους τελευταίους 8-10 μήνες- εγώ κρατάω την πολιτική δήλωση του κυρίου Καμμένου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και του Πρωθυπουργού, πριν από μερικές εβδομάδες, όπου είπε ότι ποτέ οι ΑΝΕΛ  και ο ίδιος προσωπικά, δεν πρόκειται να συμπράξουν με τη ΝΔ ή με οποιαδήποτε άλλη δύναμη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτή η απάντηση, αυτή η δήλωση, αυτή η τοποθέτηση από τη μεριά του κυρίου Καμμένου, κλείνει μια και καλή οποιοδήποτε τέτοιο ζήτημα, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Τώρα, ο κύριος Σγουρίδης είπε την άποψή του, η οποία, όμως, δεν είναι, εξ όσων γνωρίζω, σε ευθυγράμμιση με τις δηλώσεις του κυρίου Καμμένου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής και η μη μείωση των συντάξεων, ψηφίζονται τα υπόλοιπα νομοσχέδια με τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και αυτό δημιουργεί μια ταραχή. Εκλογές τον Μάρτιο; Εκλογές τον Φεβρουάριο; Περνούν πολλά μέτρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε τώρα, κύριε Σκουρή. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να μην ρωτήσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, διότι εφαρμόζεται και υλοποιείται μια πολιτική την οποία έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός ήδη από τη ΔΕΘ, όπου λέγαμε αμέσως μετά και εξηγούσαμε τα αυτονόητα. Ότι όλες οι εξαγγελίες, οι οποίες σχετίζονται με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2019, είναι προφανές, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ψηφιστούν πριν την κατάθεσή του, πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Διότι πώς είναι δυνατόν να ψηφίζεις έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα, περιλαμβάνει προβλέψεις, περιλαμβάνει σενάρια, τα οποία δεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Εμείς λειτουργήσαμε ακριβώς έτσι όπως είχαμε δηλώσει ότι θα λειτουργήσουμε. Δηλαδή, ότι θα περάσουμε όλα τα μέτρα και τις εξαγγελίες και όχι τη μη μείωση, αλλά την κατάργηση της περικοπής, την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων πριν από την ημερομηνία ψήφισης του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Νομίζω είναι αυτονόητο το χρονοδιάγραμμα, είναι αυτονόητη η σειρά των ενεργειών που ακολουθούμε. Επομένως, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο ξανασυζητάμε για πρόωρες εκλογές. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή, δεν τίθεται τέτοιο θέμα; Γιατί είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι και τα σκάνδαλα, λέει η αντιπολίτευση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πριν από 15 ημέρες ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και πριν από 20 ημέρες ήταν …

ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, αλλά ακόμα δεν έχουν φύγει οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ορίστε; 

ΣΠΑΝΟΥ: Ακόμη δεν έχουν φύγει οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Με την κύρωση, λένε ότι θα φύγουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Σπανού και κύριε Σκουρή. Εδώ και 3,5 χρόνια, θα μπορούσε να πει κανείς εδώ και 4 χρόνια, από τον Γενάρη του 2015, κάθε δεύτερη μέρα συζητάμε για εκλογές. Δεν υπάρχει αυτό το σενάριο, δεν υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Αυτοί οι σχεδιασμοί μπορεί να είναι, αν θέλετε μπορεί να γίνονται σε εκδοτικά και αντιπολιτευτικά επιτελεία. Δεν είναι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Εμείς έχουμε πει ότι για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς, για λόγους που έχουν να κάνουν με την επαναφορά της χώρας σε μία πολιτική κανονικότητα και για λόγους που έχουν να κάνουν με την εμπέδωση της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, θα λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να εξαντλήσουμε τη συνταγματική μας θητεία, διότι αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Τελεία, παύλα. Δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση η οποία να μας απασχολεί. Βεβαίως, τα εκδοτικά συγκροτήματα, η αντιπολίτευση, μπορεί κάθε δεύτερη μέρα να αναζωπυρώνει σενάρια εκλογών, ωστόσο αυτά δεν νομίζω ότι ανταποκρίνονται κατά κανέναν τρόπο στην κυβερνητική πραγματικότητα. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η κυρία Φώφη Γεννηματά, που σήμερα είναι στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζήτησε χθες κάλπες για προοδευτική ανατροπή. Στο πρώτο μέρος, ουσιαστικά απαντήσατε. Στο «προοδευτική ανατροπή», ήθελα το σχόλιό σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά, εδώ και αρκετό καιρό, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και τη διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων, είτε αυτά αφορούν το κορυφαίο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ή το κορυφαίο ζήτημα της επίλυσης των ιστορικών εκκρεμοτήτων που έχουμε μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο όπου το μόνο πράγμα το οποίο δεν θυμίζει η ρητορική της, η πολιτική της στάση και οι τοποθετήσεις της είναι μια προοδευτική πολιτική δύναμη. Αντιθέτως, είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική ταύτισης, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, με τη ΝΔ, η οποία πρέπει να σημειώσετε ότι διαρκώς, εν τω μεταξύ, μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Άρα, λοιπόν, δεν κατανοώ ακριβώς τι είναι αυτό που η κυρία Γεννηματά, επί της πολιτικής ουσίας και όχι επί των φράσεων, χαρακτηρίζει ως προοδευτική ανατροπή. Να ανατρέψει σε προοδευτική κατεύθυνση την κυβέρνηση, η οποία κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, κατάφερε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια να περνάει έναν επεκτατικό, δημοσιονομικά επεκτατικό προϋπολογισμό; Η κυβέρνηση η οποία επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που κατήργησε η δική της κυβέρνηση, η κυβέρνηση του κόμματός της; Που σχεδιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού; Που προσπαθεί να επιλύσει την ιστορική εκκρεμότητα με την Εκκλησία; Που επιχειρεί να λύσει ένα συνθετότατο ταυτοτικό ζήτημα με τη γειτονική χώρα, με όρους που από όλα τα προοδευτικά, αριστερά και ριζοσπαστικά κόμματα της Ευρώπης αναγνωρίζεται ως Συμφωνία πρότυπο; Τι ακριβώς επιχειρεί η κυρία Γεννηματά να ανατρέψει προς την προοδευτική κατεύθυνση; 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα να ρωτήσω κάτι. Εσείς λέτε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θυμίζει προοδευτική δύναμη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ηγεσία, η ηγεσία. Η κυρία Γεννηματά, οι πολιτικές της ταυτίσεις με τη ΝΔ και τη στρατηγική του κυρίου Μητσοτάκη, νομίζω ότι είναι εγκλωβισμένη σε μια πολιτική στρατηγική, η οποία έχει επιβληθεί στο ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2011-2012, αλλά και πιο πριν. Πιο πριν το ΠΑΣΟΚ μόνο του οδήγησε τη χώρα τα μνημόνια…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ηγεσία, λοιπόν. Η ηγεσία δεν θυμίζει προοδευτική δύναμη. Η Χαριλάου Τρικούπη λέει ότι θέλει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι προοδευτική συνεργασία μιλάτε, μετά; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Εγώ σας λέω ότι εδώ μιλάμε για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως, έχω την εκτίμηση ότι πολύς κόσμος της κεντροαριστεράς, πολύς προοδευτικός κόσμος, ακόμα και μέλη του ΚΙΝΑΛ, η βάση του ΚΙΝΑΛ, δεν νιώθει και εξαιρετικά άνετα με αυτή τη ρητορική και αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή, την οποία αναπτύσσει η κυρία Γεννηματά και η  πολιτική ηγεσία γενικώς του ΚΙΝΑΛ. Με αυτή την έννοια εμείς προσπαθούμε διαρκώς και επιχειρούμε πολιτικά ανοίγματα στη βάση του κόσμου, ο οποίος εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός, διότι θεωρούμε ότι πράγματι είναι αναγκαία η συνάντηση της αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία όπως αυτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, εν πάση περιπτώσει, για να δημιουργηθούν όροι περαιτέρω μετατόπισης των συσχετισμών, προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Αυτή είναι η λογική με την οποία κινούμαστε. Τώρα αν η κυρία Γεννηματά θέλει να θεωρεί ότι προϋπόθεση για μια προοδευτική ανατροπή, είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι παραδοξολογεί, τουλάχιστον. 

ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει περίπτωση στις ευρωεκλογές να σπάσει η μία περιφέρεια, η Επικράτεια δηλαδή, σε περισσότερες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται εγώ να κάνω αυτή τη στιγμή κανένα σχόλιο. Υπάρχει εκλογικός νόμος για τις ευρωεκλογές. Και δεν υπάρχει επίσης καμία συζήτηση, εντός της κυβέρνησης, για αλλαγή του εκλογικού συστήματος. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο κύριος Βενιζέλος, κατ’ αρχήν στη Βουλή προχθές, προειδοποιεί με ναυάγιο, την ίδια τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εάν δεν αναθεωρηθεί, δεν αλλάξετε στάση και δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Θα το αλλάξετε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο ένα σχόλιο θέλω να κάνω …

ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί δεν δείχνετε συναίνεση σε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο ένα σχόλιο έχω να κάνω. Ο κύριος Βενιζέλος προφανώς προσπαθεί να βρει πολιτικό άλλοθι για να μην αλλάξει, για να μην τροποποιηθεί το κατάπτυστο άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, που με δική του έμπνευση λειτουργεί ως διάταξη συγκάλυψης, ως διάταξη κουκουλώματος, ως διάταξη ξεπλύματος –αν θέλετε- των ευθυνών του πολιτικού συστήματος από το 2001 και μετά. Πρόκειται φυσικά για τη ρύθμιση εκείνη που προβλέπει μειωμένη  παραγραφή, συντομότερη παραγραφή για ποινικά αδικήματα υπουργών. Νομίζω ότι με πολύ μεγάλη εφευρετικότητα προσπαθούν και από τη ΝΔ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ και ειδικά ο κύριος Βενιζέλος να βρουν προφάσεις εν αμαρτίαις. Προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ξεφύγουν από την υπερψήφιση μιας τέτοιας τροποποίησης, η οποία ενδεχομένως να τους αγχώνει. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Εσείς, το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης στο θέμα του άρθρου 16 τη συζητάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όχι.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κατηγορηματικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε και τρίτο όχι; Όχι. Κατηγορηματικά. Δεν πρόκειται εμείς με την ψήφο μας να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα να γίνει από δημόσιο αγαθό, εμπορεύσιμο προϊόν. Αυτό είναι κάθετο, είναι κατηγορηματικό, αλλά η τοποθέτηση αυτή θεωρώ ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για να μην επιτευχθούν συναινέσεις τροποποιητικές του Συντάγματος, εκεί που οι πολιτικές δυνάμεις, τουλάχιστον στο επίπεδο των επίσημων δηλώσεών τους, φαίνεται να συγκλίνουν. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μια τελευταία ερώτηση. Είναι ίσως ήσσονος σημασίας, αλλά μου τη δημιουργεί το πρωτοσέλιδο της ΕΣΤΙΑΣ, που λέει ότι ο κύριος Σαμαράς  θα έχει συμφωνία με τον κύριο Μητσοτάκη, να προωθηθεί για επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Πότε θα προταθεί επίτροπος; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τι, σε εμένα; Γιατί; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κύριο Σαμαρά. Ξέρω εγώ; Τι να σας πω, τώρα; 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, λέω πότε θα προταθεί. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε …

ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, δεν ρωτάω αυτό. Ρωτώ πότε προτείνεται επίτροπος από την Αθήνα. Ο χρόνος εννοώ. Για να καταλάβω ποια κυβέρνηση θα τον προτείνει. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Κατ’ αρχήν, το δημοσίευμα αυτό εφόσον ισχύει, θα επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά αυτό το οποίο λέμε, δηλαδή ότι ο κύριος Μητσοτάκης βρίσκεται σε όχι απλώς στενή επαφή, αλλά σε συμμαχική σχέση και σε σχέση πολιτικής εξάρτησης από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος εξακολουθεί, απ’ ό,τι φαίνεται, να είναι ο σκιώδης αρχηγός της ΝΔ. Αυτός επιβάλλει πολιτικές, αυτός επιβάλλει τοποθετήσεις, αυτός επιβάλλει κατευθύνσεις, αυτός επιβάλλει επιλογές προσώπων. Νομίζω ότι είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ και αυτό φαίνεται σε κάθε πτυχή, αν θέλετε, της αντιπολιτευτικής ρητορικής του κυρίου Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα του επιτρόπου, αυτά είναι πράγματα τα οποία θα αποφασιστούν από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις ευρωεκλογές. Επομένως, σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ο κύριος Μητσοτάκης αυτός που θα επιλέξει τον επόμενο ευρωπαίο Επίτροπο από μεριά της Ελλάδας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μιας και επιτεθήκατε στον κύριο Μητσοτάκη, ήθελα να σας ρωτήσω: Εσείς γιατί βάλατε …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … έκανα ένα πολιτικό σχόλιο. 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Το πολιτικό σχόλιο, εν πάση περιπτώσει επιθετικό πολιτικό σχόλιο. Ήθελα να σας ρωτήσω, εσείς γιατί βάλατε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ; Δεν είναι λίγο unfair αυτό, κύριε Εκπρόσωπε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν νομίζω. Δεν νομίζω ότι είναι unfair. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο είναι unfair. Φαντάζεστε ότι κάποιος ο οποίος θα παρευρισκόταν στην πολιτική εκδήλωση, την οποία θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε ή θα ήθελε να βρίσκεται στο συνέδριο της ΝΔ; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Σκουρή.