image Συνέντευξη στο «Ραδιόφωνο 24/7» και τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή & Α. Σπανού image Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Συνέντευξη στο dikaiologitika.gr και τον δημοσιογράφο Μ. Σιάρκο

Βλέπουμε ότι οι ΑΝΕΛ μετά και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου δεν αφήνουν περιθώριο συγκυβέρνησης εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Μπορεί η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέους συσχετισμούς για κυβερνητική πλειοψηφία;

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για να έρθει στη Βουλή προϋποθέτει την θετική ψήφο στο δημοψήφισμα στη γείτονα αλλά και την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να τροποποιηθεί η συνταγματική ονομασία αλλά και διατάξεις που θα μπορούσαν να υπονοούν αλυτρωτικές βλέψεις. Η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές του 2019. Πέραν αυτού όμως ο κ. Καμμένος σας θυμίζω ότι έχει δημόσια δηλώσει ότι σκοπεύει να πορευτεί με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η διασφάλιση λοιπόν της κυβερνητικής συνοχής δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να συζητούν όπως κάνουν πάντοτε τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινής κυβερνητικής τους πορείας και είμαι βέβαιος ότι όπως πάντα θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να ωθήσουν το πολιτικό σύστημα σε βεβιασμένες και ασύντακτες πολιτικές επιλογές δεν πρόκειται να το καταφέρουν.

Στην ομιλία του στο Ζάππειο μετά την συμφωνία γιά την μείωση του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στήριξη του κράτους πρόνοιας και επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα γιά την επόμενη μέρα και πότε να περιμένουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος είναι αμέσως μετά την 21η Αυγούστου, την ημερομηνία της τυπικής λήξης του προγράμματος, να έχουν διευθετηθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες για μια σειρά από παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, στους τομείς που αναφερθήκατε. Διότι το ουσιαστικό ζήτημα για μας είναι το τέλος των μνημονίων να μεταφραστεί με τρόπο έμπρακτο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τώρα όσον αφορά την επεκτασιμότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή τις βασικές αρχές του συλλογικού εργατικού δικαίου, η επαναφορά τους ήδη έχει δρομολογηθεί καθώς έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, για την άμεση ισχύ τους από την 21η Αυγούστου. Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η επεξεργασία των βημάτων που θα οδηγήσουν εκεί, προχωρά τάχιστα και εντός του 2018 θα παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Η συμφωνία για το χρέος και η νέα σελίδα που ανοίγεται για την οικονομία θα φέρει και νέες θέσεις εργασίας; Ξέρετε είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα γιά την χώρα με την ανεργία στο 20%. Ποιές είναι οι προβλέψεις και ποιοι οι στόχοι;

Το πρώτο στοιχείο που καθορίζει αυτή τη συζήτηση, είναι το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο κινείται η ελληνική οικονομία. Η ανεργία έφτασε στο 28%, σε μια περίοδο που η αθροιστική απώλεια ΑΕΠ – από το 2010 ως το 2014 – άγγιξε το 25%. Επομένως, η μείωση της κατά 7 μονάδες, από το 2015 σε συνθήκες κατά κύριο λόγο, σταθεροποίησης του ΑΕΠ, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέσα στην τριετία της διακυβέρνησης μας έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες θέσεις και μάλιστα με βελτίωση του λόγου θέσεων μερικής και πλήρους απασχόλησης υπέρ των δεύτερων.

Καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος, ότι εφόσον η οικονομία τρέξει με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης όπως προβλέπεται αυτό θα έχει συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τη χώρα, να κλείνει το πρώτο τρίμηνο του 2018 με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Όμως, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, οι θέσεις εργασίας πρέπει να συνοδεύονται από αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας και φυσικά, απόλυτο σεβασμό στα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Και αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται απλώς από το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και από τις σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τον συναφή πολιτικό προσανατολισμό. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι τα παραπάνω αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα της καθώς η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Ωστόσο, είναι μία νέα εποχή την οποία όμως η ΝΔ χαρακτηρίζει προβληματική λόγω της πολιτικής σας και βρίσκει οικονομική ασφυξία, υπερβολική φορολογία και περικοπές χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Λέει ακόμα οτι δεσμεύσατε την χώρα με μνημόνιο μέχρι το 2060..

Σε όλη την Ευρώπη, το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, γίνεται δεκτό με θετικά σχόλια και ανακούφιση. Το χαιρέτησαν, ο επικεφαλής του Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ενώ πριν λίγες μέρες από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί, το επανέλαβε, προκαλώντας μάλιστα το θυμό των στελεχών της ΝΔ.

Επομένως, μου ζητάτε να σχολιάσω επί μη πραγματικών δεδομένων, αλλά επί των αιτιάσεων της ΝΔ. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η ΝΔ, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ο κ. Μητσοτάκης, δεν ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φέρεται σαν μία ομάδα ανθρώπων με μοναδική επιδίωξη το διαρκές σαμποτάζ της χώρας και των προοπτικών της. Δεν αντέχει την πραγματικότητα, οπότε προσπαθεί δια της ισχυρής πρόσδεσης που έχει με τους μηχανισμούς προπαγάνδας μιας σειράς από ΜΜΕ, να διαμορφώσει – με τρόπο άγαρμπο και πολλές φορές υστερικό – μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας, της οικονομίας, των θεσμών. Δεν υπάρχει έδαφος για αντιπαράθεση με αυτού του είδους τη στρατηγική. Όμως, επειδή ο κριτής μας δεν είναι οι οικονομικές ελίτ και οι ολιγάρχες, αλλά ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, αυτός θα αποφασίσει με βάση την πραγματικότητα που θα έχει διαμορφωθεί. Και θα συγκρίνει. Την Ελλάδα των μνημονίων, της λιτότητας και του κράτους εκτάκτου ανάγκης, της περιόδου 2010-2014. Και την Ελλάδα που τελείωσε με τα μνημόνια, αποκαθιστά τις πληγές της κρίσης, αναβαθμίζει το κοινωνικό κράτος και τις δομές του και γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Πάντως το καλό κλίμα στο μέτωπο της οικονομίας δεν επεκτείνεται και στο πολιτικό πεδίο, που γίνεται όλο και πιο τοξικό. Δεν σας φοβίζει αυτή η τοξικότητα της πολιτικής ζωής με καταγγελίες γιά σχέδιο αποστασίας βουλευτών απο επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να ρίξει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς;

Η Ελλάδα έκανε ένα τεράστιο βήμα το 2015, με μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Από τότε και έπειτα, ένα καθεστώς που γιγαντώθηκε για 40 χρόνια, προσπαθεί να πάρει την εκδίκηση του. Με μια μάχη άνευ όρων και αρχών, αδιαφορώντας παντελώς για τη χώρα και την κοινωνία και έχοντας μοναδικό στόχο να μην τεθούν σε κίνδυνο τα προνόμια του. Με δεδομένο λοιπόν ότι η παρούσα κυβέρνηση, μαζί με τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ξεκίνησε ένα μεγάλο αγώνα ενάντια στο καθεστώς της σήψης και της διαφθοράς, είναι λογικό να βρει απέναντι της, τους πρωταγωνιστές αυτού του καθεστώτος. Είναι λοιπόν, δεδομένο ότι η στιγμή της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, συνιστά γι’ αυτούς, ένα σημείο μη επιστροφής. Γνωρίζουν ότι μια κυβέρνηση η οποία ανακτά μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής μπορεί με ακόμα καλύτερους όρους να προχωρήσει το έργο της κάθαρσης. Επομένως, τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο αφετηριακό σημείο της νέας της εποχής, για την ολιγαρχία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, αυτό το σημείο είναι το ακριβώς αντίθετο. Συνιστά το τέλος της κυριαρχίας του. Και άρα κάνουν τα πάντα ώστε να κολλήσει ο τροχός της ιστορίας εκεί. Όμως, όπως ξεπεράσαμε τα δύσκολα στην πορεία αυτού του ταξιδιού, τώρα στη σημαντικότερη στροφή του έχουμε ακόμα περισσότερες δυνάμεις για να συνεχίσουμε.

Πρόσφατα είχατε πει οτι εφόσον οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν την συμφωνία γιά το μακεδονικό, θα ζητήσετε και θα λάβετε ψήφο εμπιστοσύνης. Σκέφτεστε να ζητήσετε από την Βουλή αυξημένη πλειοψηφία γιά την συμφωνία και πού τοποθετείτε τις εξελίξεις χρονικά;

Η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγες εβδομάδες επανεπιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Από κει και πέρα, όσον αφορά τη συμφωνία για το Μακεδονικό, πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι όταν οι γείτονες μας ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες υποχρεώσεις τους – το νωρίτερο εκτιμώ στις αρχές του 2019 – η συμφωνία να εγκριθεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία, με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία.

Η επόμενη χρονιά είναι εκλογική. Ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές και αυτοδιοκητικές. Το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη και μάλλον θα ανέβει περισσότερο. Τελικά, ποιό είναι το διακύβευμα που θα καθορίσει και τις εκλογικές μάχες για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το διακύβευμα θα είναι ανάμεσα στην Ελλάδα της περιόδου 2010-2014 και την Ελλάδα της νέας εποχής. Ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στην επιστροφή σε ένα παρελθόν οικονομικής καχεξίας, ακραίας λιτότητας και πολιτικού αμοραλισμού και σε ένα άλμα προς το μέλλον. Θα έχει να επιλέξει μάλιστα ανάμεσα σε αυτούς που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και σε αυτούς που με σκληρή μάχη έκαναν τα πάντα ώστε να τη βγάλουν από τα μνημόνια οριστικά και αμετάκλητα. Η χώρα καταφέρνει σήμερα να βγει από μια ιστορική κρίση με σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική πλειοψηφία και στην οικονομία της. Ξεκινάμε μια πορεία σταδιακής αποκατάστασης των συνεπειών αυτών και γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί καιρός. Αυτό το οποίο θα εξασφαλίσει την ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας θα είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης στη μοναδική κυβέρνηση των τελευταίων ετών που σε κάθε στροφή της ιστορίας, δεν φέρθηκε με πολιτική ιδιοτέλεια, ούτε υπηρέτησε αλλότρια συμφέροντα. Αλλά μπήκε στη μάχη, διεκδίκησε, συγκρούστηκε και εν τέλει υπηρέτησε στο ακέραιο την εντολή του ελληνικού λαού.

 

ΠΗΓΗ: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/215770/tzanakopoulos-sta-dikaiologitika-news-to-dilimma-ton-eklogon-einai-i-entoli-gia-to-oristiko-telos-tis-oikonomikis-elit-kai-tis-oligarxias-entos-tou-2018-i-ayksisi-tou-katotatou-misthoy