image Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Οικονόμου – Αναστασοπούλου για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ image Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 με τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Σ. Σχινά

Κύρια σημεία

Η ΝΔ από τη μια μιλά για σκευωρία, προβαίνει σε εκφοβισμό δικαιοσύνης και μαρτύρων και από την άλλη τώρα θέτει ζητήματα επί της διαδικασίας τα οποία είναι προδήλως αβάσιμα. Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε με καθαρότητα σε σχέση με την προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από τη διαδικασία. Μίλησε για «ατομικές ευθύνες». Kαι για αυτό το λόγο, τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τον κανονισμό της Βουλής, απαιτούνται 10 κάλπες καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η μυστικότητα της ψήφου. Είναι προφανής η προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από τη διαδικασία καθώς επί της ουσίας είναι ελάχιστα αυτά τα οποία μπορεί να πει

Αντί η ΝΔ να επιμένει να θέτει διαδικαστικά θέματα καλύτερα να πει τί πρέπει να πράξει το πολιτικό σύστημα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης -εφόσον και η ίδια έχει παραδεχτεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Η βούληση της κυβέρνησης για διαλεύκανση της υπόθεσης είναι δεδομένη στη βάση όσων προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Η προανακριτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της μετά τη σύστασή της, θα βγάλει το πόρισμά της και από εκεί και πέρα το λόγο θα έχουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Είναι προσχηματική η συμφωνία της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής καθώς δε θα συμμετέχει στην κοινοβουλευτική διαδικασία με το επιχείρημα του ότι δεν πρέπει να έχουμε εξατομικευμένη ψηφοφορία παρόλο που πάντοτε αυτή ακριβώς η διαδικασία ακολουθούνταν.

Δική μας επιδίωξη είναι να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας όσο αυτό είναι δυνατόν και να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για να πράξει τα δέοντα. Η διαδικασία και οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να εγγυηθούμε την ορθότητα της διαδικασίας και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Απομαγνητοφώνηση

ΣΧΙΝΑΣ: Καλή σας ημέρα, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Σχινά.

ΣΧΙΝΑΣ: Λοιπόν, η συζήτηση ξεκίνησε στη Βουλή, όπως αναμενόταν, με αρκετό θόρυβο γύρω από τα διαδικαστικά θέματα. Θα ήθελα μια κουβέντα σχετικά με αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να πάει τη συζήτηση επί της διαδικασίας, διότι νομίζω ότι επί της ουσίας είναι ελάχιστα αυτά, τα οποία μπορεί να πει. Το έχουμε δει όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι η βασική της πολιτική γραμμή είναι μια κατηγορία περί σκευωρίας, η οποία δεν πατά πουθενά στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αντεπιχείρημα. Από την άλλη μεριά, είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκφοβισμού Δικαιοσύνης και μαρτύρων. Και ο τέταρτος πυλώνας της πολιτικής, της ρητορικής προφανώς, σχετίζεται με ζητήματα διαδικασίας, που είναι προδήλως αβάσιμα. Από εκεί και πέρα, η δική μας επιδίωξη είναι να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας σήμερα, όσο αυτό είναι δυνατό. Και από εκεί και πέρα, να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή για να πράξει τα δέοντα.

ΣΧΙΝΑΣ: Τώρα, έχει αναγγείλει καθαρά η Ν.Δ. ότι με την ολοκλήρωση των δικών της παρεμβάσεων και των μελών της που συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, θα αποχωρήσει από τη διαδικασία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Είναι προφανής η προσπάθεια της Ν.Δ. –ξαναλέω- να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από τη διαδικασία, αλλά νομίζω ότι και ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε με πολύ μεγάλη καθαρότητα και οξυδέρκεια στις ενστάσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε πάρα πολύ συγκεκριμένα ότι «εδώ μιλάμε για ατομικές ευθύνες». Δεν πηγαίνουμε να συγκροτήσουμε Εξεταστική Επιτροπή. Συγκροτούμε Προανακριτική Επιτροπή…

ΣΧΙΝΑΣ: Άρα, η Βουλή αποφαίνεται επί των προσωπικών…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΛΟΣ: Επί των προσώπων.

ΣΧΙΝΑΣ: …και των πιθανών ευθυνών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευθύνες, οι οποίες αναζητούνται, είναι ατομικές και γι΄ αυτό το λόγο και από την κοινοβουλευτική πρακτική και από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και από το Σύνταγμα, απαιτούνται δέκα κάλπες, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και η μυστικότητα της ψήφου. Καταλαβαίνετε ότι εάν είχαμε μια κάλπη, οι εμπλεκόμενοι θα ψήφιζαν σε μια κάλπη, δεν θα ψήφιζαν για τον εαυτό τους, επομένως θα μπορούσε ο καθένας να καταλάβει σε ποιον ανήκει το κάθε ψηφοδέλτιο. Απλά πράγματα είναι αυτά. Νομίζω, όμως, ότι το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να βγει είναι ότι η Ν.Δ. επιμένει να θέτει διαδικαστικές ενστάσεις και να καταθέτει διαδικαστικά αντεπιχειρήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της υπόθεσης. Σε αυτό το οποίο πρέπει να πάρει θέση η Ν.Δ. είναι τι πρέπει να πράξει το πολιτικό σύστημα, έτσι ώστε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, από τη στιγμή που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Επομένως, πρέπει να μας εξηγήσουν και σε τι ακριβώς συνίσταται το σκάνδαλο. Αν αυτό το σκάνδαλο αφορά μόνο ιατρικό προσωπικό ή αν αφορά και πολιτικά πρόσωπα.

ΣΧΙΝΑΣ: Ξέρετε, υπάρχει έτσι ο κόσμος, λέει ότι πολλά έχουν λεχθεί, πολλά έχουν ειπωθεί, πολλές καταγγελίες έρχονται στο φως, αλλά τελικά καμία δεν φτάνει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το πιστεύω αυτό. Έχουν υπάρξει πολιτικοί τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί και για απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Είναι γνωστά τα ονόματα. Δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε. Νομίζω ότι αυτή η Προανακριτική Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της μετά τη σύστασή της, θα αποφανθεί, θα βγάλει το πόρισμά της και από εκεί και πέρα, τον λόγο θα έχουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα, όποια και αν η Προανακριτική Επιτροπή αποφασίσει ότι θα είναι αυτά.

ΣΧΙΝΑΣ: Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση καταλαβαίνω ότι είναι διατεθειμένη να το πάει μέχρι τέλος το θέμα, έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό, το οποίο προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, με δεδομένη τη βούλησή της να διαλευκανθεί η υπόθεση.

ΣΧΙΝΑΣ: Μάλιστα. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των διαφόρων προσώπων: Στέκομαι ειδικά στην περίπτωση του κ. Στουρνάρα. Πριν από λίγο κάναμε μια σύγκλιση κάποιων πραγμάτων που συμβαίνουν στη Λετονία, που είναι και αυτή χώρα, βέβαια, της Ε.Ε., όπου εκεί ο κεντρικός τραπεζίτης, επειδή ακριβώς οι αμερικανικές υπηρεσίες είπαν ότι εμπλέκεται σε μια διαδικασία κάλυψης κάποιας τράπεζας εκεί, η οποία έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά τις αμερικανικές Αρχές. Λοιπόν, του συγκεκριμένου ανθρώπου ουσιαστικά ανεστάλη η ιδιότητά του, είναι σε καθεστώς, εν πάση περιπτώσει, μη άσκησης καθηκόντων, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Εδώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Σχινά. Εγώ δεν πρόκειται να προεξοφλήσω σε καμία περίπτωση ατομικές ευθύνες κανενός. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φέρει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συγκρίσεις με το τι γίνεται σε διαφορετικές χώρες, για διαφορετικές υποθέσεις, για διαφορετικά εγκλήματα. Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, εφόσον η προανακριτική επιτροπή κάνει τη δουλειά της και υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, θα δούμε και ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε περαιτέρω για το ζήτημα. Και ξαναλέω: καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται για διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετικές υποθέσεις.

ΣΧΙΝΑΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε, κύριε Τζανακόπουλε, την προσπάθεια ορισμένων δικαστικών κύκλων, να περάσει το θέμα στην ευθύνη εφέτη ανακριτή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε δικαστής επιλέγει να κινηθεί στο εσωτερικό του Δικαστικού Σώματος, είναι δικό του θέμα. Εγώ αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι, εξ όσων γνωρίζω και βλέπω, η διαδικασία τηρείται απαρέγκλιτα, οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα και αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να εγγυηθούμε την ορθότητα της διαδικασίας, αλλά και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΣΧΙΝΑΣ: Αν έχετε την καλοσύνη, για θυμίστε μας. Με την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, συγκροτείται προανακριτική επιτροπή όπου δηλώνεται από κάθε κόμμα ποιος θα το εκπροσωπήσει. Έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θα υπάρξει εκπροσώπηση στην προανακριτική επιτροπή στη βάση των πολιτικών συσχετισμών του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει τις μυστικές της διαδικασίες. Εκείνη θα επιλέξει πώς θα κινηθεί, αν θα απαντήσει μόνο σε νομικά ή και σε πραγματικά ερωτήματα. Και εντός εύλογου χρόνου -θα οριστεί και ο χρόνος, νομίζω, στη σημερινή απόφαση- θα καταλήξει στο πόρισμά της, το οποίο θα συζητηθεί ξανά στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΧΙΝΑΣ: Εκτιμάτε, βέβαια, ότι παρά την αποχώρηση, επειδή ήταν υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής, θα πάρει μέρος η αντιπολίτευση σε αυτή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προανακριτική επιτροπή;

ΣΧΙΝΑΣ: Ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω πως ναι. Από εκεί και πέρα, να σας πω ότι είναι προσχηματική η συμφωνία της ΝΔ στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, από τη στιγμή που δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου, με ένα επιχείρημα, το οποίο -σας είπα και προηγουμένως- ότι δεν στέκει πουθενά και είναι καθ’ όλα αβάσιμο. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει να έχουμε εξατομικευμένη ψηφοφορία, τη στιγμή που κάθε φορά, όπου το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ψηφοφορία διεξάγεται κατά τον τρόπο που θα διεξαχθεί και σήμερα.

ΣΧΙΝΑΣ: Προβλέπεται μακρά η σημερινή ημέρα και η νύχτα. Νομίζω ότι θα τελειώσει σήμερα, όσο αργά και να πάει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω πως ναι.

ΣΧΙΝΑΣ: Να σας καλημερίσω και να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρέμβαση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ. Να είστε καλά.