image Χαιρετισμός στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης image Συνέντευξη στο SBC και την κ. Ηρώ Ράντου

Συνέντευξη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τ/σ ΕΨΙΛΟΝ και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου

ΚΑΤΖΟΥ: Για μια ακόμη φορά στο στούντιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τζανακόπουλε. Καυτή πολιτική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση δέχεται πανταχόθεν βέλη, ότι έχετε καταστρέψει την οικονομία, ότι φέρατε μια αξιολόγηση, την κλείσατε αλλά με πολλά μέτρα, ότι πάμε για ένα τέταρτο μνημόνιο -πέμπτο θα πω, γιατί έχουν βάλει τέταρτο-πέμπτο, μόνο έκτο δεν έχω ακούσει ακόμα. Με βαριά μέτρα βεβαίως έκλεισε η αξιολόγηση, αυτό πρέπει να το πούμε και ότι δεν πήρατε τίποτα από αυτά που θέλατε. Θέλω μία απάντηση επ’ αυτού: Αν πια έχουμε κλείσει αυτόν τον κύκλο και πάμε μπροστά και τι θα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής και τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι δεν πήρατε τίποτα απ’ ό,τι διεκδικούσατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κάτζου, νομίζω ότι αυτά στα οποία αναφέρεστε, αυτού του τύπου η κριτική, είναι μια φάση πίσω. Νομίζω ότι μετά τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμφωνία, όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση. Διότι, ξέρετε, το αίτημα είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά. Δηλαδή, έχει μεσολαβήσει η πολύ θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία με την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, που αποτελεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό, σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα εγώ, και τον δείκτη της επιτυχίας ή της αποτυχίας της συμφωνίας…

ΚΑΤΖΟΥ: Δεν μπορώ να μην … και να σας προκαλέσω σχόλια, γιατί κάνω οικονομικό ρεπορτάζ. Όταν πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σημαίνει ότι κάποιοι επενδυτές εμπιστεύονται τις προοπτικές της χώρας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Έχουμε τη Moody’s, η οποία αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου, την ίδια στιγμή αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών. Δηλαδή, είπε στους επενδυτές στην πραγματικότητα ότι η ελληνική οικονομία, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες είναι αξιόχρεες. Δηλαδή, έχουν καλύτερη δυνατότητα από πριν, έτσι ώστε να δανείζονται, πράγμα το οποίο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη. Έχουμε παραδείγματα ελληνικών εταιρειών, οι οποίες δανείζονται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup αποτέλεσε ένα ορόσημο. Δεν λέμε ότι έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας ακόμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όταν στοχεύουμε η χώρα να βγει στις αγορές, έτσι ώστε να μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα. Ωστόσο, θεωρώ ότι από κάποια στιγμή και μετά, μία βδομάδα με δύο βδομάδες μετά το Eurogroup, η πολιτική αντιπαράθεση λοξοδρόμησε. Άρχισε να παίρνει κατευθύνσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς επειδή είναι τα ίδια τα γεγονότα που διέψευσαν τους καταστροφολόγους, απέδειξαν ότι έχουμε στα χέρια μας μια θετική εξέλιξη, συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Για πρώτη φορά η αξιολόγηση, παρά την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, για πρώτη φορά, όμως, μέσα στα χρόνια των προγραμμάτων, τα επτά χρόνια των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα.

ΚΑΤΖΟΥ: Κόβετε συντάξεις, όμως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει, όμως, χωρίς επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα; Σημαίνει ότι βεβαίως γίνεται μια αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα, γίνονται περικοπές για τις οποίες εξηγήσαμε ότι βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο.

ΚΑΤΖΟΥ: Ναι, γιατί σας κατηγορούν ότι καθυστερήσατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Άμα θέλετε να μιλήσουμε για την καθυστέρηση, μπορούμε να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Να σας ξαναπώ, όμως, σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση, γιατί έχει μεγάλη σημασία. Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι τα μέτρα αυτά που ζητούσε το ΔΝΤ προέκυψαν επειδή καθυστέρησε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρόκειται περί ανακρίβειας και ψεύδους. Και θα σας πω ακριβώς τον λόγο. Δεν ήταν η καθυστέρηση που προκάλεσε τα μέτρα, αλλά η απαίτηση του ΔΝΤ για τα μέτρα, που προκάλεσε την καθυστέρηση στην αξιολόγηση.

ΚΑΤΖΟΥ: Ναι, αλλά λένε ότι μέτρα πήραμε και το χρέος δεν το πήρατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Άρα, λοιπόν, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν είχαν να κάνουν με τις υποτιθέμενες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα. Ήταν απαιτήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τις διαφορετικές προβλέψεις που έχουν για την ελληνική οικονομία. Επομένως, όλο το επιχείρημα της ΝΔ και ως προς αυτό το σημείο είναι απολύτως έωλο. Πάμε τώρα στο επόμενο, ότι και τα μέτρα πήραμε και χρέος δεν πήραμε. Επίσης πρόκειται περί ανακρίβειας. Διότι, άκουσα χθες και τον πρώην πρωθυπουργό, τον κύριο Σημίτη, ο οποίος έκανε μια τοποθέτηση, την οποία κάλλιστα θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιος από τους πιο σκληρούς από τους δανειστές, που έλεγε ότι  το προηγούμενο Eurogroup δεν έχει δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Σας λέω, λοιπόν, ότι η απόφαση του Eurogroup περιγράφει έναν πολύ συγκεκριμένο αλγόριθμο, που οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη γνώση των όρων με τους οποίους λειτουργούν οι αγορές χρήματος, μπορεί να καταλάβει ότι: ακριβώς  επειδή υπάρχει ένα όριο στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κάθε χρόνο, το οποίο είναι 15% του ΑΕΠ ταβάνι, δεν μπορούμε δηλαδή να ξεπεράσουμε αυτό το όριο. Αυτή είναι η δέσμευση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, η οποία επαναλήφθηκε στο προηγούμενο Eurogroup. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι έχουν καθοριστεί και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων και επίσης με δεδομένο ότι ο κάθε ένας από τους επενδυτές κάνει τις δικές του προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πάνω-κάτω συμπίπτουν, αν εξαιρέσουμε τις προβλέψεις του ΔΝΤ, γνωρίζει πάρα πολύ  καλά ποια ακριβώς και πόσα θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Άρα, λοιπόν, έχουμε αυτό το οποίο μπορούμε να ονομάσουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο, που αποτελεί συγκεκριμένη δέσμευση του Eurogroup για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Σε όλα αυτά η ΝΔ, προφανώς, δεν μπορεί να απαντήσει. Και δεν μπορεί να απαντήσει, διότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Θέλει να συνεχίσει με λανθάνοντα τρόπο αυτή τη στιγμή, καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια και στην πρώτη σελίδα της πολιτικής ατζέντας και της δημόσιας συζήτησης. Με έναν λανθάνοντα τρόπο, λοιπόν, θέλει να συνεχίσει την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει.

ΚΑΤΖΟΥ: Άκουσα τον κύριο Ρέγκλινγκ, διάβασα και τον κύριο Σόιμπλε. Και ο ένας και ο άλλος ουσιαστικά είπαν ότι λόγω του 2015 χάθηκαν, το κόστος ήταν 100 δις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ. Δεν είναι ο πρώτος ο οποίος το ισχυρίζεται.

ΚΑΤΖΟΥ: Το έχει πει η Τράπεζα της Ελλάδας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, το έχει πει η Τράπεζα της Ελλάδας, το έχει πει ο κύριος Ρέγκλινγκ, το έχει πει η ΝΔ. Οι επικεφαλής των θεσμών έχουν τη δυνατότητα φυσικά να κάνουν τις δικές τους πολιτικές εκτιμήσεις. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται για τεχνοκρατική εκτίμηση, αλλά για πολιτική εκτίμηση που κάνει ο κύριος Ρέγκλινγκ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να σχολιάσω. Έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι καλό είναι οι τεχνοκράτες να μιλάνε για τα τεχνικά ζητήματα και οι πολιτικοί να μιλάνε για τα πολιτικά ζητήματα και να προσπαθούν οι τεχνοκράτες όσο το δυνατόν να μην παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική σύγκρουση και στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Ένα είναι αυτό. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον κύριο Σόιμπλε. Είπε πολλά ο κύριος Σόιμπλε. Όμως, η ουσία της συνέντευξής του δεν είναι σ’ αυτά που είπε, είναι σ’ αυτά που δεν είπε. Και, αν θέλετε, μπορούμε να κάνουμε συζήτηση πάνω σ’ αυτό. Το πρώτο του επιχείρημα ήταν ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων, ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες, εν πάση περιπτώσει, που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΤΖΟΥ: Και το χρέος θα δοθεί μετά το 2018.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αυτό δεν είναι το κεντρικό. Σε αυτά συμφωνούμε ότι η εφαρμογή των μέτρων για…

ΚΑΤΖΟΥ: Ναι, αλλά είχατε σηκώσει τον πήχη ψηλά, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να μείνουμε λίγο στον κύριο Σόιμπλε και θα σας απαντήσω και σ’ αυτό. Η εφαρμογή, λοιπόν, των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ήταν πάντοτε κεντρική δήλωση, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης,  ότι θα γίνει μετά το 2018. Προσωπικά, το έχω πει τουλάχιστον 15 φορές σε όλα τα briefing ήδη από τον Γενάρη. Όμως, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Σόιμπλε δεν αναγνωρίζει και δεν καταλαβαίνει ή μάλλον δεν μας λέει -ενώ αναφέρεται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Κύπρο, που κατάφεραν να βγουν από τα προγράμματα στήριξης- για ποιον λόγο δεν τα κατάφερε η Ελλάδα. Και ξέρετε ποιος ήταν ο λόγος; Ο λόγος ήταν ότι τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα. Αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ. Έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές  δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση στην οποία όμως τελικά οδήγησαν. Αντιθέτως, μας είχαν πει ότι μέσα σε έναν, ενάμιση χρόνο, με τα μέτρα τα οποία τότε πήρε η ελληνική κυβέρνηση, θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό στο οποίο καταλήξαμε ήταν το 2011, αν δεν κάνω λάθος, να έχουμε 9,1% ύφεση. Γι’ αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη; Θα μας απαντήσει ο κύριος Σόιμπλε εάν αυτό είναι ευθύνη των ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή εάν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012, αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να το υλοποιήσουν; Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση. Διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κύριος Σόιμπλε, και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό νότο, αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός ο οποίος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κύριος Τσίπρας, η σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και νομίζω ότι η κριτική η οποία ασκείται προς τον κύριο Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα οφείλω να σας πω, αλλά από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι και ορθή.

ΚΑΤΖΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις, ο κόσμος ήλπιζε ότι θα δει κάτι καλύτερο από εσάς. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Είναι μεγάλη η ψαλίδα, αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Πάντα για τις δημοσκοπήσεις μιλώ. Το ξέρουμε ότι έχουν πέσει βεβαίως έξω στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Έχετε χάσει την επαφή σας με την κοινωνία; Είναι ο κόσμος που σας πίστεψε και τώρα τον έχετε απογοητεύσει; Μπορείτε να κερδίσετε ξανά αυτή την κοινωνία, αυτούς τους ανθρώπους που σας  ψήφισαν να σας εμπιστευτούν ξανά;  Γιατί αυτό νομίζω είναι το στοίχημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι, παρά το γεγονός ότι είναι προφανές πως μια κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εφαρμογής, που καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που καλείται να πάρει πολλές φορές αποφάσεις οι οποίες της επιβάλλονται εξαιτίας ενός συγκεκριμένου πολιτικού συσχετισμού, αλλά και μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας που έχουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έχει φθορά. Θα προκαλέσει και δυσαρέσκειες, θα προκαλέσει και απογοητεύσεις. Ωστόσο, νομίζω ότι η πραγματική πολιτική κατάσταση και ο πραγματικός πολιτικός συσχετισμός δεν είναι αυτός ο οποίος αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εδώ και αρκετό καιρό. Θα σας θυμίσω ότι μία-δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις να είναι μία μονάδα πίσω, αν δεν κάνω λάθος, από τη ΝΔ και κέρδισε τις εκλογές με 7,5. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια πρώτη απάντηση. Με 7,5% κερδίσαμε τότε. Το δεύτερο, το οποίο οφείλω να σας πω,  είναι ότι και από τη δική μας μεριά πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για να έρθουμε πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε, αν και θεωρώ ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Είτε δούμε την κατάσταση στην Υγεία, όπου καταφέρνουμε σιγά-σιγά να στήσουμε το σύστημα υγείας στα πόδια του, διότι ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης μετά τις διαδοχικές περικοπές. Αν κοιτάξουμε την αγορά εργασίας, που επίσης γίνεται μια προσπάθεια, έτσι ώστε να επαναρυθμιστεί το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα. Αν κοιτάξουμε το κομμάτι της ανάπτυξης, όπου προτείνουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο σοκ και δέους που προετοιμάζει η ΝΔ, στην περίπτωση που κάποια στιγμή έρθει στην εξουσία, το οποίο είναι ένα σχέδιο που τι λέει; Ότι για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να κατεδαφίσουμε πλήρως κάθε εργασιακό κεκτημένο, κάθε εργασιακό δικαίωμα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε υποτιθέμενα κίνητρα στους επενδυτές. Πρόκειται για την πολιτική την οποία έχει περιγράψει ήδη από τη δεκαετία του 1970 η Θάτσερ και η οποία απέτυχε παταγωδώς, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά σε  οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν εφαρμόστηκε. Επομένως, σας λέω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά σχέδια τα οποία αντιπαρατίθενται, υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Πράγματι, πιεζόμαστε, καθώς νομίζω ότι είναι προφανής η πολιτική προσπάθεια να διαρραγούν οι κοινωνικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες ομάδες και τμήματα του πληθυσμού. Αλλά νομίζω ότι όταν έρθει η ώρα της πολιτικής επιλογής, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά απ’ όσο θέλουν να τα παρουσιάζει μια μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης.

ΚΑΤΖΟΥ: Και μια τελευταία ερώτηση. Πότε θα βγούμε στις αγορές; Γιατί άκουσα τον Πρωθυπουργό, στην ομιλία του στον Economist, που είπε ότι εμείς θα βγούμε στις αγορές, αλλά θα βγούμε όταν σταθούμε στα πόδια μας. Βλέπω ότι μπαίνει ένα νέο στοίχημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα βγούμε στις αγορές νωρίτερα; Γιατί τον κύριο Ρέγκλινγκ τον είδα λίγο διστακτικό. Από την άλλη, καλλιεργείται ένα κλίμα ότι μπορεί να βγούμε και τους επόμενους μήνες με μία συγκεκριμένη έκδοση. Πέφτουν πολύ τα επιτόκια δανεισμού και αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Κάνετε κινήσεις, ώστε να βγούμε νωρίτερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω ότι δεν μπορεί να προαναγγείλει κανείς τη διαδικασία…

ΚΑΤΖΟΥ: Είδηση θέλω να βγάλω, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προαναγγέλλεται ποτέ η πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογο. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κοιτάμε πάρα πολύ προσεκτικά, σε καθημερινή βάση, τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτού του ράλι που έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Νομίζω ότι αυτή είναι μία τάση που θα συνεχιστεί. Είναι μία τάση που θα βαθύνει και υπό αυτή την έννοια εκτιμώ ότι η έξοδος στις αγορές είναι ένας εφικτός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση.

ΚΑΤΖΟΥ: Ακόμη κι αν δεν πάρουμε το QE. Γιατί φαίνεται ότι δεν θα το πάρουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό μην το προεξοφλείτε. Ούτε φαίνεται ούτε δεν φαίνεται.

ΚΑΤΖΟΥ: Δεν το προεξοφλώ, απλώς λέω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει την ανεξάρτητη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τι θα κάνει. Παρ’ όλα αυτά, εγώ σας λέω ότι αυτή τη στιγμή ενώ το σύνολο των ευρωπαϊκών επιτοκίων φαίνεται να έχουν πάρει μια ανοδική τάση, εξαιτίας και συγκεκριμένων δηλώσεων που έχουν γίνει από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία αρχίζουν να αμβλύνονται οι αιτίες που οδήγησαν στην υλοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στην εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, βλέπουμε ότι τα ομόλογα του συνόλου της Ευρωζώνης αρχίζουν να διορθώνουν προς τα πάνω. Ενώ, αντιθέτως η Ελλάδα, επειδή δεν είναι εντός QE, αρχίζει να διορθώνει προς τα κάτω και τα ομόλογά της να έρχονται στην πραγματική τους αξία.

ΚΑΤΖΟΥ: Αυτό που είπατε έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Ενώ βλέπουμε, όπως είπατε, να ανεβαίνουν πολύ οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων, οι δικές πέφτουν και κάποιοι αγοράζουν. Αυτό κάτι δείχνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΚΑΤΖΟΥ: Πιστεύω ότι παρασκηνιακά κάτι γίνεται και θα βγούμε στις αγορές. Αυτό πιστεύω εγώ. Δεν μου είπε κάτι ο κύριος Τζανακόπουλος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι, γιατί εμείς θα τελειώσουμε σε 15 ημέρες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν θα τελειώσουμε, όμως. Να είστε καλά.