image Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Skai και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη image Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

→ Η χθεσινή αναθεώρηση των αποτελεσμάτων 2016 από την Κομισιόν μάς επιβεβαιώνει. Αποδεικνύει ότι η οικονομία επέστρεψε οριστικά στην ανάπτυξη.

→ Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 2% του ΑΕΠ όταν ο στόχος ήταν 0,5%.

→ Συνεπώς δεν έχει πλέον καμία βάση η συζήτηση για πιθανά μέτρα κάλυψης δημοσιονομικού κενού στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

→ Επίσης, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα 2 επόμενα χρόνια, τουλάχιστον.

→ Επομένως ούτε οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος (ήτοι για την περίοδο από το 2019 και μετά) έχουν βάση.

→ Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση αναμένεται να επανάλαβει και ο κ. Μοσκοβισί στην αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα.

→ Η σταθερή θέση της κυβέρνησης & του ΠΘ ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται & δεν θα λάβει ούτε €1 επιπλέον μέτρα λιτότητας επιβεβαιώνεται πλήρως.

→ Αναμένουμε από το ΔΝΤ να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα & να προχωρήσει σε πιο εποικοδομητικές προσεγγίσεις.

→ Το ίδιο αναμένουμε και από το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας. Οι απόψεις για πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία είναι απλώς μη ρεαλιστικές.

→ Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά επιχειρήματα αλλά και με ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.

→ Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο & η ένταξη στο QE που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα.

→ Ταυτόχρονα όμως ενδιαφερόμαστε και διαπραγματευόμαστε για μια συμφωνία που θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία.

→ Το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει.

→ Όσοι το τελευταίο διάστημα απαιτoύν το άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών.

→ Η κυβέρνηση, ο ΠΘ & η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ε. Τσακαλώτο έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

→ Αλλά και πλήρη εικόνα όσων απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελλ. πλευρά και την κοινωνική πλειοψηφία.

→ Ο κύριος Μητσοτάκης αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στο Βερολίνο, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

→ Χθες έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα: Υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων δανειστών μας.

→ Ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

→ Πολιτευόμενος με γνώμονα την ιδιοτελή του φιλοδοξία για εξουσία επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

→ Θα του θυμίζουμε διαρκώς ότι τις κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες δεν τις διορίζουν οι δανειστές αλλά ο ελληνικός λαός.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με αποφασιστικότητα αλλά και αυτοπεποίθηση, έχοντας την εύλογη προσδοκία ότι η 2η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το συντομότερο δυνατόν.

Κύριος σύμμαχος σε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια αποτελεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων για το 2016, που μόλις χθες ανακοίνωσε η Κομισιόν και σήμερα επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ, δικαιώνουν τις προβλέψεις μας και αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε οριστικά στην Ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 αναμένεται να φτάσει ακόμα και στο 2% του ΑΕΠ όταν ο στόχος ήταν 0,5% του ΑΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω, οι νέες προβλέψεις μηδενίζουν το μικρό δημοσιονομικό κενό για το 2018 και συνεπώς δεν έχει πλέον καμία βάση η συζήτηση που αφορούσε πιθανά μέτρα για την κάλυψη του στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Εξάλλου, με δεδομένες αυτές τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, δεν έχουν καμία βάση και οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος ήτοι για την περίοδο από το 2019 και μετά.

Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση και τα οποία επιβεβαίωσε χθες η Κομισιόν, αναμένεται να επαναλάβει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κύριος Μοσκοβισί, στην αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα.

Με βάση τα παραπάνω, η σταθερή θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, επιβεβαιώνεται πλήρως.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, βεβαίως συνεχίζουν να είναι παράλογες και εμμονικές, όμως και από τη δική του πλευρά το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα.

Και πράγματι τη λαμβάνει υπόψη του καθώς από τις δηλώσεις αξιωματούχων του προκύπτει ότι πλέον, έστω και δειλά, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα. Επιμένει ωστόσο με εμμονή στη θέση του για συγκεκριμένο μίγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναμένουμε όμως, ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζοντας τη νέα πραγματικότητα, θα προχωρήσει σε ρεαλιστικότερες και περισσότερο εποικοδομητικές προσεγγίσεις στο εγγύς μέλλον.

Το ίδιο όμως αναμένουμε και από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οι απόψεις του για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία, είναι απλώς μη ρεαλιστικές. Και ως εκ τούτου καθόλα μη εποικοδομητικές. Και αυτό δεν είναι μόνο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και κάθε σοβαρού οικονομολόγου, ανεξαρτήτως πολιτικής ή θεωρητικής τοποθέτησης.

Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση είναι αναγκαίο και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συμβιβαστική στάση, υιοθετώντας ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες θέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά επιχειρήματα αλλά και με ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.

Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν αλλά και καταφανώς η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα.

Ταυτόχρονα όμως, ενδιαφερόμαστε και διαπραγματευόμαστε και για μια συμφωνία που θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία.

Το πώς θα κλείσει επομένως η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει.

Όσοι λοιπόν το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις τους δημιουργούν μια εικόνα θρίλερ και τροφοδοτούν την κινδυνολογία, απαιτώντας το άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ελληνική πλευρά. Αντίθετα, εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών.

Η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά ταυτόχρονα και πλήρη εικόνα των ισορροπιών και των κινήσεων που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά και την κοινωνική πλειοψηφία.

Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά, αρνητικός παράγοντας στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει μια θετική για την κοινωνία και την οικονομία συμφωνία, είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κύριος Μητσοτάκης, την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στο Βερολίνο και αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις, όπως θα όφειλε, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Χθες, έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα και για άλλη μια φορά υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων από τους δανειστές.

Τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης αναγνωρίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την θετικότερη των προσδοκιών δημοσιονομική πραγματικότητα, ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση και προσπάθησε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση.

Η στάση του αυτή αποδεικνύει ότι πολιτευόμενος με αποκλειστικό γνώμονα την ιδιοτελή του φιλοδοξία να έρθει στην εξουσία, επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για την αποδοκιμαστέα επί της αρχής στάση του, είναι να του θυμίζουμε διαρκώς ότι οι κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δεν διορίζονται από τους δανειστές, αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό λαό.

Αυτό εξάλλου το γνωρίζουν και ίδιοι οι δανειστές, τους οποίους με ακατανόητη επιμονή προσπαθεί να εξευμενίσει ο κύριος Μητσοτάκης και στους οποίους προσπαθεί να φανεί χρήσιμος.