image Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής image Στη Ναυτεμπορική TV | “Εκλογές 23”

Στον ΑΝΤ1 | “Καλημέρα Ελλάδα”

H κυβέρνηση προσπαθεί να εκτρέψει τη συζήτηση από την πολιτική ουσία, δηλαδή από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΟΣΕ σε ένα παραδοσιακό αφήγημα για τους: “τεμπέληδες και αχαΐρευτους δημοσίους υπαλλήλους”, οι οποίοι φταίνε για όλα τα κακά της μοίρας μας.
Όμως αυτοί οι άνθρωποι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους είχαν στείλει τρία εξώδικα, το τελευταίο 31/10/2022 στον ΟΣΕ και είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τελευταία ανακοίνωση στις 23/2/2023, ούτε καν δέκα μέρες πριν το ατύχημα προς την κυβέρνηση, όπου ανέφεραν ότι ένα ατύχημα που θα οδηγήσει σε θανάτους είναι προδιαγεγραμμένο. Και ποιος ο λόγος; Ο λόγος είναι η κατάρρευση του ΟΣΕ. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΟΣΕ το 2019 είχε 1300 εργαζόμενους και το 2023 είχε 750. Το δευτεροβάθμιο σύστημα ελέγχου, το οποίο λειτουργούσε στην Καρόλου, καταργήθηκε από τον κ. Καραμανλή το 2020. Η κυβέρνηση λέει ότι μέσω αυτού του συστήματος δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί το ατύχημα. Ακριβώς το αντίθετο ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι. Από το 2019 καταρρέει πλήρως η διοίκηση της Λάρισας μετά την πυρκαγιά και κανένας δεν ασχολήθηκε να αλλάξει τα καλώδια και τα μηχανήματα τα οποία εκεί καταστράφηκαν, η οποία είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τη γραμμή στο σημείο που έγινε το ατύχημα. Υπήρχε ένας σταθμάρχης στο σταθμό της Λάρισας και όχι δύο. Μια σειρά δηλαδή από ζητήματα τα οποία δεν σχετίζονται με τους τεμπέληδες και αχαΐρευτους δημοσίους υπαλλήλους. Σχετίζονται με μια επιλογή της κυβέρνησης να απαξιωθεί έτσι ώστε να δοθεί το έργο των υποδομών και τη συντήρηση του δικτύου σε ΣΔΙΤ.
Είναι ένα πράγμα να συζητήσουμε για τη γενική κατάσταση των σιδηροδρόμων, τα επενδυτικά σχέδια, τις συμβάσεις, την τελευταία πεντηκονταετία στη χώρα. Και είναι ένα άλλο πράγμα να συζητήσουμε για τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας που θα πρέπει να τηρούνται στις σιδηροδρομικές μεταφορές.
«Γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να χρεώσει την καθυστέρηση του συστήματος ETCS στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα ξεκαθαρίσω τα εξής: Πήραμε μια σύμβαση το 2014, η οποία ήταν εξαιρετικά προβληματική. Ολοκληρώσαμε τις βαριές εργασίες, δηλαδή διπλή σιδηροδρομική γραμμή, σήραγγες, 68% της φωτοσήμανσης. Υπήρχαν θέματα με το ελεγκτικό συνέδριο. Το τελευταίο δυστύχημα μετωπικής σύγκρουσης τρένων στην Ελλάδα έγινε το 1972. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε η ETCS. Άρα δεν είναι προϋπόθεση η ETCS για να μην συγκρούονται τοπικά τα τρένα και για να μην πηγαίνουν στα τυφλά. Υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας οι οποίες κατέρρευσαν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σαν να μην έχουν ευθύνη, δηλαδή να λένε “Αναλαμβάνουμε την ευθύνη” και την ίδια ώρα να προσπαθούν να διαχύσουν τις ευθύνες, εννοώντας όχι τις ποινικές ευθύνες, αλλά τη συνολική πολιτική και πραγματική ευθύνη. Άλλο πράγμα είναι το αν κάποιος πρέπει να πάει στην φυλακή και άλλο τι έφταιξε σε πολιτικό διοικητικό επίπεδο. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για διάχυση της ευθύνης το μόνο που αποδεικνύει είναι την υποκρισία, τα αδιέξοδα και τη δυσκολία του κυρίου Μητσοτάκη να εξακολουθήσει να επαναλαμβάνει το αφήγημα περί του αποτελεσματικού και τεχνοκράτη πρωθυπουργού.