image Εκδήλωση υποδοχής νέων μελών της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πλατείας Βικτωρίας – Αχαρνών image Στον Open Beyond

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

Αυτό που λέμε στον ελληνικό λαό είναι ότι μόνο μια προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή κυβέρνηση μπορεί να δώσει σαφείς εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα: στην κρίση ακρίβειας, στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, στην κρίση δημοκρατίας και τη διολίσθηση σε αυταρχικές και καθεστωτικές μορφές διακυβέρνησης.
Τι περιμένετε από την εξεταστική για τις παρακολουθήσεις; Θα μάθει τελικά ο κόσμος την αλήθεια;
Υπάρχει μια διαδεδομένη άποψη στην κοινωνία, μάλλον όχι αδίκως, ότι οι εξεταστικές επιτροπές σπανίως καταλήγουν σε απτά αποτελέσματα. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν είναι λίγες οι φορές που εξεταστικές επιτροπές στο παρελθόν έχουν φέρει στο φως στοιχεία μέσα από μαρτυρίες ή καταθέσεις εγγράφων που έχουν αναδείξει και επιμερίσει πολιτικές ευθύνες και έχουν κινητοποιήσει δικαστικές εξελίξεις. Βεβαίως, η τελευταία εμπειρία από την εξεταστική για τη λίστα Πέτσα ήταν μάλλον απογοητευτική, καθώς η ΝΔ εκμεταλλευόμενη την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και αρνούμενη να κληθούν μάρτυρες, με κορυφαίο παράδειγμα την άρνηση κλήσης του ίδιου του κου Πέτσα, οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Νομίζω ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για τη ΝΔ, καθώς υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο της αντιπολίτευσης, ενώ η πίεση που ασκείται στη ΝΔ από πολλές και διαφορετικές μεριές, τόσο από τον διεθνή τύπο, όσο και από το εσωτερικό της, ειδικά μετά την τοποθέτηση του κου Καραμανλή, δεν θα διευκολύνει αποφάσεις συγκάλυψης. Θεωρώ λοιπόν ότι στην εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να επιμείνουμε στους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Κουκάκη, καθώς και στις σχέσεις της κυβέρνησης και του κου Μητσοτάκη με την εταιρία που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης, το Predator. Και αν η επιτροπή δεν εμποδιστεί στο έργο της από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα υπάρξουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ωστόσο, η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης δεν θα σταματήσει εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ως επόμενη κυβέρνηση για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, καθώς εδώ πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά την ίδια τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, την ίδια τη δημοκρατία.
Πολλοί (ανάμεσα τους και στελέχη της ΝΔ, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης μέσω του Kontra) έχουν δηλώσει πως θα πρέπει να καταργηθεί η τροπολογία που δεν επιτρέπει σε αυτόν που παρακολουθείται να ενημερώνεται… Πώς το σχολιάζετε; Θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση;
Η τροπολογία αυτή αναδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας του καθεστώτος Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα επιτρέπει στην ΕΥΠ να παρακολουθεί οποιονδήποτε πολίτη, προφασιζόμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας» χωρίς να δίνει λογαριασμό ποτέ και σε κανέναν. Και ο λόγος της ψήφισης της ήταν προφανώς για να συγκαλύψει τις υποθέσεις Κουκάκη – Ανδρουλάκη, αλλά και την ενδεχόμενη παρακολούθηση άλλων πολιτικών προσώπων. Είναι λοιπόν απολύτως αντισυνταγματική και πρέπει να καταργηθεί. Αν όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται, ο δικαστικός δρόμος ακύρωσης της είναι νομίζω ένα ενδεχόμενο.
Η αντιπολιτευτική σύμπλευση που υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα μπορούσε να οδηγήσει σε συζητήσεις για μετεκλογική συνεργασία;
Νομίζω ότι πλέον όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ο κος Μητσοτάκης και το καθεστώς που έχει οικοδομήσει δεν λεηλατούν απλώς την κοινωνία, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το ίδιο το πολίτευμα. Πρόκειται σίγουρα για θετική εξέλιξη που διαμορφώνει όρους προοδευτικής διακυβέρνησης. Η κρίσιμη όμως μεταβλητή που θα καθορίσει αποφασιστικά τις εξελίξεις είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.
Με το να ζητάτε τη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, είναι σαν να ζητάτε τη διάσπασή του, αφού αρκετά στελέχη της Χ. Τρικούπη θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό τους αντίπαλο… Αυτό δεν βάζει και άλλα εμπόδια στο αφήγημά σας;
Όπως σας έλεγα και προηγουμένως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι. Πλέον τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για την κοινωνία και τη δημοκρατία που συνιστά αυτή η κυβέρνηση. Βεβαίως υπάρχουν ακόμη στελέχη, όπως ο κος Λοβέρδος, που επιλέγουν, όχι απλώς τη συμπόρευση, αλλά την ταύτιση με το καθεστώς Μητσοτάκη. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που αφορά το ΚΙΝΑΛ και τους ψηφοφόρους του. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε τη διάσπαση κανενός κόμματος. Αυτό που λέμε στον ελληνικό λαό είναι να απαιτήσει καθαρές απαντήσεις και σαφείς εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα: στην κρίση ακρίβειας, στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, στην κρίση δημοκρατίας και τη διολίσθηση σε αυταρχικές και καθεστωτικές μορφές διακυβέρνησης. Και αυτή η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από μια προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή κυβέρνηση. Είναι επομένως ένα υπαρξιακό ζήτημα για το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ αν θα επιλέξει να πατάει σε δύο βάρκες ή θα συνταχθεί με τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν και προσδοκούν την πολιτική αλλαγή στη χώρα.
Οι δημοσκοπήσεις ακόμα και μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ… Σας ανησυχεί αυτό ή θεωρείτε πως δεν είναι αξιόπιστες;
Ακόμα και δημοσκοπήσεις των οποίων η αξιοπιστία είναι -το λιγότερο- αμφισβητούμενη, δείχνουν μια προϊούσα φθορά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ίδιου του κου Μητσοτάκη. Είναι πλέον σχεδόν αδύνατον μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας – η Ελλάδα έχει το θλιβερό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων στην ΕΕ – αλλά και την επιλογή στήριξης των καρτέλ που επιδεινώνει το πρόβλημα της ακρίβειας οδηγώντας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια και τις υλικές στερήσεις, ο κος Μητσοτάκης να διατηρήσει το προφίλ του μετριοπαθή και αποτελεσματικού τεχνοκράτη. Ένα προφίλ που φιλοτεχνήθηκε με το αζημίωτο από μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκδοτικά συγκροτήματα της ελληνικής ολιγαρχίας. Το πραγματικό του πρόσωπο είναι σήμερα σε κοινή θέα: αυταρχικός, καθεστωτικός, αλαζόνας και ταυτόχρονα αμήχανος μπροστά στην πολιτική του κατάρρευση. Καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα του γυμνού βασιλιά. Είναι εκεί για να τον δουν όλοι να καταρρέει. Και αυτό θα είναι μια ανακούφιση για την ελληνική κοινωνία αλλά και μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία.