ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας νόμος του 1978 “Foreign anticorruption act” με τον οποίον δεν επιτρέπεται νά έχουν συμμετοχή στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείες που αναπτύσουν πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό. Επομένως η έρευνα των αμερικανικών αρχών στοχεύει σε τέτοιες ακριβώς πρακτικές διαφθοράς της εταιρείας και όχι σε ξένα πολιτικά πρόσωπα ή κυβερνήσεις.
Πάνω σε αυτήν την έρευνα όμως μπορεί οι αμερικανικές αρχές να πέσουν σε ονόματα πολιτικών προσώπων. Και όπως αποδεικνύεται, πράγματι έπεσαν. Αυτό το οποίο επιχειρεί η ΝΔ είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά δε θα το καταφέρει. Τα reports που έχουν σταλεί στις ελληνικές αρχές αναφέρουν ονόματα πολιτικών. Η ουσία είναι λοιπόν ότι πρέπει να διαλευκάνουμε το κατά πόσον αυτά τα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλημέρα, κύριε Τζανακόπουλε. Τι γίνεται; Πάμε σε ανασχηματισμό; Να ξεκινήσουμε από αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν, τώρα, να συζητήσουμε γι΄ αυτό;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δε θα μας πείτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά όχι.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα είναι ένας ευρύς ανασχηματισμός;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ανασχηματισμοί, ούτε προαναγγέλλονται, ούτε μπορούν να συζητηθούν. Είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού, το οποίο θα το αποφασίσει όταν εκείνος θα το αποφασίσει και όταν εκείνος θεωρήσει ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή, θα προχωρήσει σε αυτό.
ΤΖΙΜΑ: Να το πάμε λίγο διαφορετικά. Εκτός από την πλήρωση των θέσεων που μένουν κενές, θεωρείτε εσείς ότι αυτή είναι μια στιγμή που χρειάζεται και ένα restart, ας πούμε, η κυβέρνηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, η μοναδική διοικητική θέση που μένει κενή αυτήν τη στιγμή, είναι η θέση του κ. Παπαδημητρίου. Όπως γνωρίζετε, η θέση των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών δεν κενώνονται, διότι είναι προσωποπαγείς. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου, να πληρώσει καμία από αυτές τις θέσεις.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, αλλά αυτό που λέει η Ράνια, νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα. Δηλαδή, θεωρείτε ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι καλό η κυβέρνηση να αναδιατάξει λίγο το κυβερνητικό σχήμα, ούτως ώστε να τρέξει, για παράδειγμα, τη μεταμνημονιακή εποχή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι εγώ αυτός, ο οποίος θα το κρίνω αυτό. Αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο ο Πρωθυπουργός.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Την άποψή σας ρωτάμε. Άρα, δεν θα μας πείτε για τον ανασχηματισμό. Να μας πείτε, όμως, για τον κ. Πάιατ, που είναι πάρα πολύ φρέσκο…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει μια σημασία να το συζητήσουμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ισχύει τελικά αυτό που είπε η Ν.Δ.;
ΤΖΙΜΑ: Να μας πείτε τι είπε στον κ. Καλπαδάκη ο κ. Πάιατ. Να πάρουμε και τη δική σας πλευρά, τις δικές σας πληροφορίες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είμαι εδώ για να κάνω ρεπορτάζ. Είμαι εδώ για να τοποθετηθώ πολιτικά. Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί, αν δεν κάνω λάθος, το 1978, που είναι το Foreign Corruption Act. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, δεν επιτρέπεται να έχουν συμμετοχή στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό. Επομένως, το FBI ή η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοχεύει στο να ανακαλύψει αν συγκεκριμένες εταιρείες αναπτύσσουν στο εξωτερικό τέτοιες πρακτικές διαφθοράς. Δεν στοχεύει ούτε πολιτικά πρόσωπα, ούτε ξένες κυβερνήσεις, ούτε προφανώς οποιονδήποτε ο οποίος δεν σχετίζεται με το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ακριβώς αυτό, λοιπόν, είναι το θέμα μας. Επάνω σε αυτή την έρευνα, την οποία διεξάγουν οι αμερικανικές Αρχές, είτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, είτε το FBI, είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης, είτε δεν ξέρω ποιος άλλος, μπορεί και όπως αποδεικνύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, έπεσαν οι αμερικανικές Αρχές σε ονόματα πολιτικών. Από ό,τι προκύπτει από τα reports που έχουν σταλεί στις ελληνικές Αρχές, έχουν πέσει οι αμερικανικές αρχές πάνω σε ονόματα πολιτικών. Από εκεί και πέρα, αν αυτό οδηγήσει και στην ανακάλυψη ή εν πάση περιπτώσει κατά τη διάρκεια της διερεύνησης προκύψουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την εμπλοκή αυτών των πολιτικών προσώπων σε παράνομες πράξεις, τότε γνωρίζετε ποια διαδικασία ακολουθείται. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο επιχειρεί η Ν.Δ. είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις και νομίζω ότι δεν θα το καταφέρει. Σας ξαναλέω είναι εντελώς διαφορετικός ο λόγος για τον οποίο εκκινεί μια έρευνα από τις αμερικανικές Αρχές και είναι εντελώς διαφορετικό αυτό στο οποίο μπορεί να καταλήξει αυτή η έρευνα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, είναι πολύ βασικό αυτό. Να μας το ξεκαθαρίσετε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ξένη κυβέρνηση ούτε στοχεύει, ούτε μπορεί να στοχεύει σε πολίτες ξένων χωρών…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Έχει πολύ μεγάλη διαφορά αν οι αμερικανικές Αρχές έπεσαν πάνω σε Έλληνες πολιτικούς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, αφού προκύπτει από τα…
ΤΖΙΜΑ: …μας είπε ότι δεν ψάχνουμε πολιτικούς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν στοχεύουμε. Αυτό το οποίο προκύπτει είναι το εξής: Το FBI εκκινεί μια έρευνα, η οποία αφορά το αν και κατά πόσο μια συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία αναπτύσσει πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό. Θέλετε να πάμε λίγο πίσω; Πώς είχε ξεκινήσει η υπόθεση της Siemens; Η υπόθεση της Siemens είχε ξεκινήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, διότι οι αμερικανικές Αρχές εφάρμοσαν τον ίδιο ακριβώς νόμο. Δηλαδή, τον νόμο κατά της διαφθοράς επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Τι προέκυψε λοιπόν; Προέκυψαν και συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλοκή με το σκάνδαλο της Siemens. Προέκυψαν και στελέχη της επιχείρησης, που είχαν εμπλοκή με το σκάνδαλο της Siemens. Ωστόσο, ο στόχος της αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν ήταν από πολιτικά πρόσωπα. Ήταν αν και κατά πόσο η Siemens θα είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει ή όχι στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Αυτό είναι το θέμα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ν.Δ. λέει το εξής: Ότι δεν έστειλε το FBI τα ονόματα εδώ των Ελλήνων πολιτικών, αλλά ότι η κυρία Τουλουπάκη ζήτησε από το FBI, αν μπορεί να κάνει χρήση της έρευνας, χωρίς να…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι δυνατόν; Τι λέτε κυρία Ιωάννου; Διαβάστε τα reports.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας λέω τι λέει η Ν.Δ.. Τα είδαμε τα reports.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα reports αναφέρουν ονόματα;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Αναφέρουν ονόματα, αλλά χωρίς να λένε, όμως, από κάτω κάτι για κάθε άτομο…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Αναφέρονται ονόματα Ελλήνων πολιτικών στα reports που έχει το FBI.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Μα, η Ν.Δ. λέει ότι προηγήθηκε χαρτί της κυρίας Τουλουπάκη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τι λέει η Ν.Δ.. Δεν νομίζω ότι ισχύει. Τα reports του FBI είναι πάρα πολύ καθαρά. Δηλαδή, η κυρία Τουλουπάκη τι θα έκανε; Θα έστελνε ερωτηματολόγιο για το τάδε και το δείνα πρόσωπο; Δεν το ξέρω αυτό που μου λέτε. Αλλά μου φαίνεται και λίγο παράλογο. Εγώ αυτό το οποίο σας λέω είναι: Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ονόματα Ελλήνων πολιτικών στα reports; Υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, θα μείνουμε στην ουσία; Ποια είναι η ουσία; Η ουσία είναι ότι πρέπει να διαλευκάνουμε αν και κατά πόσο υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε ποινικά κολάσιμες πράξεις. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.
ΤΖΙΜΑ: Γιατί δεν βάλατε μέσα τον κ. Κουρουμπλή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο κ. Κουρουμπλής, σας απαντώ και εγώ πολιτικά, δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Το μοναδικό πράγμα για το οποίο καταγγέλλεται ο κ. Κουρουμπλής είναι από δύο συναδέλφους του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τον κ. Λοβέρδο και την κα Χριστοφιλοπούλου, οι οποίοι του κατέθεσαν μήνυση για πολιτικές ενέργειες που έκανε το εξάμηνο του 2015, που ήταν υπουργός Υγείας. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει μια ανώνυμη καταγγελία από την κυρία Ράικου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από καμία κυρία Ράικου. Τι λέτε τώρα; Εσείς πού το ξέρετε ότι το έστειλε η κυρία Ράικου;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Είδαμε το χαρτί που το έλεγε από κάτω: Η κυρία Ράικου και δίπλα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μια ανώνυμη καταγγελία, η οποία τι περιέγραφε; Θέλετε να μπούμε στην ουσία αυτού του ζητήματος; Τι περιέγραφε; Ξέρετε ποιος είναι ο στόχος των πολυεθνικών εταιρειών σε σχέση με τα γενόσημα; Να ρίχνουν διαρκώς τις τιμές των γενοσήμων, έτσι ώστε αυτά να αποσύρονται από την αγορά και να μένουν στην αγορά τι; Μόνο τα υποτιθέμενα πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία χαρακτηρίζονται πρωτότυπα με διάφορα τρικ των πολυεθνικών εταιρειών, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη οι πολυεθνικές. Αυτό είναι το τρικ που παίζεται στην αγορά του φαρμάκου.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, αλλά τώρα μπαίνουμε στην ουσία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να μην μπούμε στην ουσία. Δηλαδή, συζητάμε επί δημοσιευμάτων, επί φημών, επί ανώνυμων καταγγελιών, επί αντιπολιτευτικής παραφιλολογίας; Εγώ σας λέω το εξής: Αυτό είναι ζήτημα των εισαγγελικών αρχών. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να στείλω αμελητί στη Βουλή κάτι; Είναι η κυβέρνηση υποχρεωμένη να στείλει αμελητί στη Βουλή κάτι; Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τις καταστάσεις οι εισαγγελικές Αρχές είναι δικό τους ζήτημα. Από εκεί και πέρα, αυτό στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε είναι στην ουσία. Επειδή ακούω το όνομα του κ. Κουρουμπλή, να εμπλέκεται διαρκώς σε μια υπόθεση, στην οποία δεν έχει απολύτως καμία εμπλοκή. Τι έχουμε; Μια μήνυση δύο πολιτικών του αντιπάλων, του κ. Λοβέρδου και της κας Χριστοφιλοπούλου, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή ταυτόχρονα με την υπόθεση Novartis. Καμία εμπλοκή του κ. Κουρουπλή στην υπόθεση Novartis. Επομένως, αν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουν τους 30 βουλευτές, ας φέρουν λοιπόν πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, να συζητηθούν όλα τα ζητήματα στη Βουλή και από εκεί και πέρα, να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο.
ΤΖΙΜΑ: Να το πάω λίγο διαφορετικά. Οι πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδας έλεγαν ότι προκύπτει ότι η Novartis συνέχισε αυτές τις πρακτικές μέχρι και το τέλος σχεδόν του 2017. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περάσει μέσα στη δική σας κυβερνητική θητεία, από το 2015 μέχρι και το 2017. Άκουγα από την άλλη τον κ. Πολάκη να λέει, αν υποθέσουμε ότι η Novartis ψάχνει γιατρούς, ο Πολάκης τι έχει πει; «Οι γιατροί δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχει πολιτικός από πάνω, ο οποίος φτιάχνει το πλαίσιο για να λειτουργούν οι γιατροί». Ποιοι ήταν οι πολιτικοί, 2015 με 2017, που επέτρεπαν τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis προς τους γιατρούς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι, από τη μια πλευρά οι πρακτικές που έχουν να κάνουν με τον πιθανό χρηματισμό γιατρών, έτσι ώστε να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα της εταιρείας. Σε αυτό δεν υπάρχει πολιτικό θέμα. Δηλαδή, αυτό είναι κάτι, το οποίο η Novartis μπορεί να το έχει κάνει στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να το έχει κάνει και σε δεκάδες άλλες χώρες. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένα ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με το μανιπουλάρισμα, με τη χειραγώγηση των τιμών του φαρμάκου. Εκεί είναι το πολιτικό σκάνδαλο. Εκεί είναι που υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
IΩΑΝΝΟΥ: Ναι, όμως, εσείς ζητήσατε χθες να παραιτηθούν για την πολιτική ευθύνη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ζήτησα να παραιτηθούν, διότι υπάρχει ανοιχτή μια ποινική διαδικασία, η οποία δεν αφορά απλώς και μόνο το χρηματισμό γιατρών. Αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε μια διαδικασία χειραγώγησης της τιμής του φαρμάκου, η οποία προφανώς θα διερευνηθεί εξαντλητικά από τη Δικαιοσύνη, είτε από τη Βουλή, η οποία θα ασκήσει τη δικαστική της αρμοδιότητα και από εκεί και πέρα, θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάντως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι ακόμη κατηγορούμενοι κ. Τζανακόπουλε για να παραιτηθούν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Ωστόσο, είναι πάγια πρακτική σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όταν κάποιος πολιτικός κατηγορείται με τόσο μεγάλη ένταση για μια σειρά από ζητήματα, τα οποία τον θίγουν ευθέως και προσωπικά, να παραιτείται, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδείξει, εν πάση περιπτώσει ή αν θέλετε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και παραιτείται, για ποιο λόγο; Για λόγους ευθιξίας.
ΤΖΙΜΑ: Από πού να παραιτηθεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από αντιπρόεδρος του κόμματός του. Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόμματός του.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Αν είναι συκοφαντία όλο αυτό, γιατί να χάσει ο άλλος τη θέση του;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το συκοφαντικό;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Αν αποδειχθεί ότι δεν είναι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας, λοιπόν, κρίνει και κρίνεται στη βάση της ευθιξίας του.
ΤΖΙΜΑ: Σας πήραμε από τα μούτρα με τη Novartis. Εγώ δεν ήθελα. Ράνια Αντωνοπούλου ήθελα. Κοιτάξτε τώρα ποιο είναι το ζήτημα. Υπάρχει ένα ρεπορτάζ, το υπέγραψε ο Χρήστος Τσιγουρής στο iefimerida που λέει ότι τα πράγματα έγιναν αλλιώς από ό,τι τα ξέραμε. Δηλαδή, ότι η Αντωνοπούλου πήρε τηλέφωνο από το Σάββατο τον κ. Τσίπρα, προσπάθησε να δώσει τη δική της εκδοχή και ότι ξαναμίλησαν. Ο κ. Τσίπρας της είπε «να το δούμε την Δευτέρα», ότι μαζί συμφώνησαν τι θα γράψει στην ανακοίνωση και ούτε λίγο, ούτε πολύ η κυρία Αντωνοπούλου δεν παραιτήθηκε ποτέ, ενώ εσείς μιλήσατε για μια παραίτηση για λόγους ευθιξίας. Πού είναι η ευθιξία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, δεν θα μπω εγώ στη διαδικασία να σχολιάζω δημοσιεύματα περί τηλεφωνημάτων, επικοινωνιών και λοιπά. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η κυρία Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και ο κ. Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτησή της.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Είμαι στη διάθεση του Πρωθυπουργού είπε, δεν είπε ότι διευκολύνω την κυβέρνηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η παραίτηση της κυρίας Αντωνοπούλου έγινε…
ΤΖΙΜΑ: Γιατί σας πήρε τρία 24ωρα για να αποπέμψετε την κυρία Αντωνοπούλου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα πούμε όλα. Το γεγονός ότι έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις για μια, ούτως ή άλλως, το είπα και χθες, ατυχή και λανθασμένη επιλογή, είναι απολύτως δεδομένο. Ξέρετε, αυτές οι αποφάσεις δεν παίρνονται εν θερμώ. Χρειάζεται κανείς να σκεφτεί, να σταθμίσει. Και από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δράσαμε πάρα πολύ γρήγορα, ακριβώς αναδεικνύοντας μια κεφαλαιώδη διαφορά, η οποία υπάρχει, μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ υπήρξε ένα ζήτημα…
ΤΖΙΜΑ: Δεν το βλέπω έτσι. Βλέπω ότι και εσείς περιμένατε να δείτε πώς θα το απορροφήσει η κοινή γνώμη για να κινηθείτε αναλόγως και η κυρία Αντωνοπούλου προσπάθησε να το αποφύγει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έχω την ίδια άποψη. Η κυρία Αντωνοπούλου, κατά τη γνώμη μου, αναγνώρισε από την αρχή ότι υπάρχει ζήτημα. Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, έθεσε στη διάθεσή του την παραίτησή της και, από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός –όχι εν θερμώ, ξαναλέω, γιατί αυτές οι αποφάσεις δεν παίρνονται εν θερμώ- αφού στάθμισε την κατάσταση, αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο και για την κυβέρνηση και για την κυρία Αντωνοπούλου να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Σας είπα, έχω απαντήσει δύο φορές.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι, όχι. Νωρίτερα από το τριήμερο δεν γνωρίζατε ότι παίρνει το συγκεκριμένο επίδομα η υπουργός;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, δεν το γνωρίζαμε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Κάποιοι το ήξεραν και δεν το μετέφεραν προφανώς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν το ήξερα, ο Πρωθυπουργός δεν το ήξερε.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Έχετε μία λίστα μπροστά σας, την ψάξατε κιόλας και είδατε και από ό,τι είπατε δεν υπάρχει άλλος που παίρνει…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη διάταξη, την οποία, όπως δηλώσαμε, ήδη, από χτες, θα καταργήσουμε…
ΤΖΙΜΑ: Εσείς την φέρατε πάντως. Ψηφίστηκε από όλους.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου του 2015, ατυχώς. Ατυχώς ψηφίστηκε…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή κάνετε μία αυτοκριτική τώρα και λέτε λάθος ψηφίστηκε; Γιατί τώρα το βλέπετε, ενώ τότε λέγατε ότι ήταν αναγκαίο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έλεγε κανένας ότι είναι αναγκαίο. Ξέρετε ότι επρόκειτο για στιγμές πάρα πολύ δύσκολες. Εγώ, για παράδειγμα, δεν γνώριζα ότι υφίσταται η συγκεκριμένη διάταξη. Και είμαι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Όχι ότι αν γνώριζα θα άλλαζε κάτι. Ωστόσο, σας ξαναλέω ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία και ατυχώς ήρθε στη Βουλή και ατυχώς ψηφίστηκε και ατυχώς εφαρμόστηκε.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Ποιος έχει την ευθύνη που ήρθε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση προφανώς.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να πω, είναι απόφαση της κυβέρνησης. Άλλοι υπουργοί υπάρχουν, κύριε Τζανακόπουλε, που…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι στη γνώση μου κάτι τέτοιο.
ΤΖΙΜΑ: Ψάξατε και δεν είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιος.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τον κύριο Μάρδα… δεν το ξέρετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω.
ΤΖΙΜΑ: Εδώ υπήρξε κάτι άλλο, επιπλέον, επιβαρυντικό. Στην ανακοίνωση της κυρίας Αντωνοπούλου, η κυρία Αντωνοπούλου είπε ότι σταμάτησε να το παίρνει τον Αύγουστο και ότι, μάλιστα, δεν ανανέωσε και την αίτηση. Και μετά βγήκε ένα χαρτί ότι το πήρε για άλλους τρεις μήνες. Δηλαδή, θέλω να πω ότι είπε ψέματα μέχρι και την τελευταία στιγμή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω τώρα. Δεν πρόκειται να σχολιάσω εγώ κάτι περισσότερο. Νομίζω ότι έχουμε κάνει αυτό το οποίο οφείλαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μέσα σε δύσκολες στιγμές, τις οποίες περνά ο ελληνικός λαός, να αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός, ούτε κανένας άλλος στην κυβέρνηση, συμπεριφορές, οι οποίες έχουν και την υπόνοια, έστω, ότι οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης απολαμβάνουν προνόμια περισσότερα από τους υπόλοιπους.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ζητήσατε και την παραίτηση και του κ. Παπαδημητρίου ή ήρθε ο κ. Παπαδημητρίου μόνος του;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαδημητρίου, για λόγους ευθιξίας και προφανώς για λόγους που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο ζήτημα, ζήτησε και ο ίδιος να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Και η παραίτησή του, από όσο ξέρω, θα γίνει αποδεκτή.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, υπάρχουν αναλυτές που λένε ότι εκεί στην ΑΟΖ, με την αναβάθμιση πια, από προκλητικότητα πήγε σε επιθετικότητα η Τουρκία, ότι δεν αποκλείουν κάποιο θερμό επεισόδιο. Και θέλω να ρωτήσω, τι κάνουμε εμείς, αν είμαστε έτοιμοι και πώς θα απαντήσουμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε υπάρχουν εκείνοι, οι οποίοι παίζουν το ρόλο του μάντη. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω, ούτε να προβλέψω, ούτε να προεξοφλήσω τίποτε τέτοιο. Προφανώς υπάρχει προβληματισμός. Προφανώς υπάρχει ανησυχία. Προφανώς υπάρχει, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, διαρκής εγρήγορση και στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας. Πρέπει να καταλάβουμε, όμως, ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε μια κατάσταση, η οποία επικαθορίζεται από την κρίση που υπάρχει στα σύνορά της με το Ιράκ και της Συρίας. Σχετίζεται άμεσα η όλη ένταση στην περιοχή και με το κουρδικό ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, η γνώμη μου είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο μέτωπα, διότι αυτό θεωρεί ότι της δίνει διαπραγματευτική δύναμη στην προσπάθειά της να αποφύγει δυσάρεστες για εκείνη εξελίξεις σε ό,τι αφορά το κουρδικό ζήτημα. Και επομένως, νομίζω ότι όλο το σχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιεί, σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Για εσωτερική κατανάλωση. Αλλά και στα Ίμια είδαμε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είπα πουθενά «εσωτερική κατανάλωση». Σε όσα είπα προηγουμένως δεν είπα τίποτα για εσωτερική κατανάλωση. Μίλησα για ένα γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό παιχνίδι, αν θέλετε, καταχρηστικά παιχνίδι, διότι δεν είναι παιχνίδι να παίζεις με ανθρώπινες ζωές ή να παίζεις με κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Ωστόσο, εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συντονισμένη απάντηση, τόσο από την Ε.Ε., η οποία για πρώτη φορά παίρνει τόση καθαρή θέση σε σχέση ….
ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό που μας λένε οι αναλυτές είναι ότι ο Ερντογάν με ένα τρόπο έχει, πώς να το πω, αποδεσμευτεί πια από το όραμα της εισόδου στην Ε.Ε., ότι διεκδικεί για τη χώρα του έναν άλλο ρόλο. Οπότε, εκεί, φοβάμαι, από αυτά που ακούω κάθε μέρα από ειδικούς με τους οποίους μιλάμε και εμείς, ότι είμαστε λίγο μόνοι μας. Δηλαδή, μόνο η Ε.Ε. μπορεί να δώσει απάντηση σε κάποιον, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται πια για όλο αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Τζίμα δεν είμαστε καθόλου μόνοι μας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Τουρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι μια τεράστια περιφερειακή δύναμη. Από εκεί και πέρα, καμία περιφερειακή δύναμη δεν μπορεί να αγνοεί επίσης τεράστιες πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και λοιπά. Αυτή τη στιγμή, σας είπα ότι το μεγάλο μέλημα του κ. Ερντογάν είναι να επιλύσει τα ζητήματα που σχετίζονται με το Κουρδικό. Ωστόσο, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μια συντονισμένη τοποθέτηση της Ε.Ε. σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν απασχολεί τον κ. Ερντογάν. Αν πράγματι είχαν έτσι τα πράγματα, δεν θα πήγαινε ο κ. Γιλντιρίμ να συναντήσει την κυρία Μέρκελ πριν από λίγες εβδομάδες. Άρα, λοιπόν, η Ε.Ε. αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και μια ασπίδα προστασίας και για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και, όπως είδατε την προηγούμενη Παρασκευή, ακριβώς επειδή θέσαμε το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, είχαμε την πιο καθαρή τοποθέτηση που έχει γίνει ποτέ από τη μεριά της Ε.Ε. σε σχέση με την ελληνο-τουρκική αυτή διένεξη, η οποία υπάρχει.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, είχαμε 32 παραβιάσεις και τον κ. Ακιντζί, σήμερα το πρωί, να λέει ότι η ένταση θα εξακολουθήσει να υπάρχει αν δεν γίνει δεκτό το δικαίωμα και των δύο κοινοτήτων σε αυτό τον πλούτο. Και τι έχουν κάνει; Έχουν de facto γκριζάρει ένα κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ. Άρα, εκεί έχουμε υποστεί μια ήττα, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω το εξής: Η κατάσταση που αυτή τη στιγμή επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ, σχετίζεται και με το κυπριακό πρόβλημα, σχετίζεται και με την αποφασιστικότητα, με την οποία θα είχε τη διάθεση να εμπλακεί μια άλλη δύναμη, η Ιταλία, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εν πάση περιπτώσει, η Ιταλία …
ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα πάει στο Μαρόκο και θα ξανάρθει όταν λύσουμε το θέμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι οι λόγοι της αποχώρησης, προφανώς έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Ιταλία πιθανόν να μην θέλει και σε προεκλογική περίοδο να εμπλακεί σε μια τέτοια κλιμάκωση. Όμως, σας ξαναλέω ότι από τη δική μας μεριά, επειδή βλέπω ότι με πιέζετε εξαιρετικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό το οποίο…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Απασχολεί τον κόσμο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως, τον απασχολεί. Όμως, υπάρχουν, κυρία Τζίμα, για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για την Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, άλλες επιλογές, εκτός από την πολιτική πίεση για τη διπλωματική οδό; Αν κάποιος έχει μια διαφορετική άποψη, οφείλει να την καταθέσει ευθέως και δημοσίως στο τραπέζι. Γιατί, χθες, άκουσα και τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. να μιλά και να λέει ότι για την τουρκική προκλητικότητα…
ΤΖΙΜΑ: Μετά την επίσκεψη Ερντογάν, δεν έχουν πάει καλά τα πράγματα, αλλά εσείς πανηγυρίζατε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την επίσκεψη Ερντογάν, σας θυμίζω ότι είχε προκύψει και μια επέμβαση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφρίν. Δεν ξέρω αν το ξεχνάμε αυτό; Αυτό σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα; Εδώ έχουμε την τάση να ερμηνεύουμε τα πάντα στη βάση της εσωτερικής πολιτικής κουζίνας. Δηλαδή, επειδή η Ν.Δ. θέλει να αποδείξει στο δημόσιο λόγο της ότι δεν έπρεπε να γίνει ή ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ερμηνεύσει όλη τη συμπεριφορά του Ερντογάν με βάση την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Πρόκειται για γελοίο επιχείρημα, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι επισκέψεις και οι συναντήσεις μεταξύ κυβερνήσεων, Πρωθυπουργών, Προέδρων και λοιπά, δεν γίνονται μόνο όταν τα πράγματα είναι καλά για να ανταλλάσσουν οι κυβερνήσεις φιλοφρονήσεις. Παίρνουμε πρωτοβουλίες ιδίως σε περιπτώσεις όπου τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Αυτό ακριβώς επιχείρησε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, ο κ. Ζάεφ μας είπε δύο «όχι». Όχι στην αλλαγή Συντάγματος και όχι στο ενιαίο όνομα, το οποίο δεν θα μεταφράζεται. Είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας αφήσουμε τις κόκκινες γραμμές. Εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά. Εμείς έχουμε πει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει λύση. Από εκεί και πέρα, αν οι γείτονές μας έχουν τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να εξειδικεύσουμε ακριβώς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, εμείς είμαστε ανοιχτοί και το έχουμε αποδείξει. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρξει λύση.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Άρα, μπορεί και να μην πάει ο κ. Κοτζιάς, μέσα στην εβδομάδα, στα Σκόπια;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα είναι απόφαση του κ. Κοτζιά και του υπουργείου Εξωτερικών, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, τώρα, είναι μια απόφαση, την οποία θα πάρει ο κ. Κοτζιάς.
ΤΖΙΜΑ: Ήταν καθαρός ο κ. Τζανακόπουλος. Άμα θέλουν και άμα δεν θέλουν, από ένα σημείο και πέρα, και πάλι φίλοι. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.