Κύρια σημεία
NOVARTIS
Η προανακριτική επιτροπή θα συγκροτηθεί με βουλευτές από όλα τα κόμματα και θα αποφασίσει για το πώς θα κινηθεί. Εφόσον επικρατήσει η άποψη ότι η δωροδοκία δεν εντάσσεται στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού τότε την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης έχει η τακτική δικαιοσύνη και όχι η βουλή. Αν η προανακριτική επιτροπή αποφασίσει πως δεν έχει την αρμοδιότητα, αυτός που θα κρίνει σε τελευταία ανάλυση τα νομικά αυτά ζητήματα είναι η εισαγγελία.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η θεωρία περί σκευωρίας είναι γελοία. Είναι αδύνατον μια κυβέρνηση να οργανώσει μια διεθνούς βεληνεκούς σκευωρία που περιλαμβάνει την αμερικάνικη κυβέρνηση, το αμερικανικό υπουργείο της δικαιοσύνης, την αμερικανική πρεσβεία, το FBI, προστατευόμενους μάρτυρες και όλους τους θεσμούς και τα όργανα που συνέδραμαν στο σχηματισμό της δικογραφίας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μας πει ποιος έστησε τη σκευωρία, με ποιο τρόπο, πότε, να πει ονόματα των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που λειτούργησαν κατόπιν εντολών της κυβέρνησης αλλιώς θα πρέπει να σταματήσει την κατηγορία καθώς αυτό δε βοηθά τη δημοκρατία ή τους θεσμούς. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος πριν καταδικαστεί υιοθέτησε για πολλά χρόνια την υπερασπιστική γραμμή της πολιτικής δίωξης. Το ορθότερο για τη ΝΔ θα ήταν να συνδράμει για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση καθώς ο τρόπος που μέχρι στιγμής την αντιμετωπίζει μυρίζει ενοχή.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΥΓΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Δεν υπάρχει σχέση με το βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα για 40 χρόνια έως το 2015. Είναι απαράδεκτη η θέση που ταυτίζει την κυβέρνηση με επιθέσεις και υποτιθέμενα σχέδια εξόντωσης της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη. Αυτό που πάντα λέμε είναι ότι ως σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ελέγχεται όπως όλα τα δημόσια πρόσωπα.
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ
Η μπάλα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τερέν των γειτόνων μας που θα πρέπει να αποδείξουν και εμπράκτως την αλλαγή της ρητορικής τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει με καθαρότητα τη θέση της για σύνθετη ονομασία έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Τούτο σημαίνει πως δεν μπορεί παρά να υπάρξει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Το κλίμα διχασμού καλλιεργείται από τον κ. Μητσοτάκη γιατί σε αυτήν την κατεύθυνση τον οδηγούν οι ακροδεξιοί κύκλοι με τους οποίους έχει αποφασίσει να συναγελάζεται μετά την άνοδό του στην ηγεσία της ΝΔ.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΙΜΙΑ
Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και μας προβληματίζει η τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Απομαγνητοφώνηση
ΙΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κυρία Ιωάννου.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Είστε καλά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο νέο που μάθαμε, γιατί τώρα είχαμε και τον Κώστα Σαρικά στο τηλέφωνο, για το επεισόδιο που φέρεται να επιβεβαιώνεται, κύριε Τζανακόπουλε, στα Ίμια με τουρκική ακταιωρό να εμβολίζει πλοίο του Λιμενικού. Θα ήθελα να μας πείτε, εάν έχετε περισσότερες πληροφορίες και αν το αξιολογείτε ως σοβαρό αυτό το περιστατικό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες. Είναι, βεβαίως, σοβαρό, εφόσον επιβεβαιωθεί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει, πολλές φορές, ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Από εκεί και πέρα, έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά. Νομίζω ότι τις επόμενες ώρες θα μπορούμε να πούμε αρκετά περισσότερα πράγματα σε σχέση με αυτό.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Το είπατε και εσείς ότι αυτή η εντεινόμενη επιθετικότητα σας προβληματίζει και δεν είναι, βεβαίως, μόνο στο Αιγαίο και οι δηλώσεις που ακούμε το τελευταίο διάστημα ότι ναι μεν επιχειρούμε στο Αφρίν, αλλά ελέγχουμε και το Αιγαίο, για παράδειγμα. Είναι και η προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα τα ξέρετε, τα έχετε ακούσει και η προσπάθεια παρεμπόδισης εκεί.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει γενικώς μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα εσωτερικά προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, στην οποία, κατά τη γνώμη μου, η γείτονα δεν συμβάλλει με τη συμπεριφορά της για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς. Με αυτή την έννοια, εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις και από εκεί και πέρα, όταν έχουμε περισσότερα πράγματα…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, κάτι το οποίο, βεβαίως, απασχολεί τους πάντες όταν συζητάς για το θέμα της Τουρκίας, όλοι, οι φίλοι μας και τα λοιπά, η ερώτηση που μας κάνουν είναι αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Γιατί νομίζω ότι αυτή είναι η βασική ερώτηση, το αν η Τουρκία δείχνει τα δόντια της, για τους δικούς της λόγους, είναι μια άλλη υπόθεση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάμε στη Νοvartis, κύριε Τζανακόπουλε. Και θα ήθελα να μου πείτε, η κυβέρνηση τι προκρίνει; Προκρίνει, δηλαδή, η Προκαταρκτική Επιτροπή να κάνει κανονικά τις έρευνές της; Δηλαδή, να λειτουργήσει για ένα διάστημα δύο μηνών, τριών μηνών; Και ρωτώ, τι προκρίνει, διότι έχετε την πλειοψηφία, σε κάθε περίπτωση…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν προτείνει τίποτα. Η Προανακριτική Επιτροπή θα συγκροτηθεί με βουλευτές από όλα τα κόμματα. Θα συζητήσει επί των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που θα τεθούν ενώπιόν της και από εκεί και πέρα, θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα; Υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων; Πότε έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Υπό ποιες συνθήκες έχουν τελεσθεί αυτά τα αδικήματα; Ποιος έχει την αρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίας μιας προκαταρκτικής εξέτασης, να ασκήσει τις ποινικές διώξεις, να ολοκληρώσει την κύρια ανάκριση, εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Και από εκεί και πέρα, η υπόθεση να οδηγηθεί και στο ακροατήριο, ξαναλέω, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν, πράγματι, αδικήματα. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν θέλω να πω περισσότερα πράγματα σε σχέση με το αντικείμενο της Προανακριτικής Επιτροπής. Η Προανακριτική Επιτροπή, η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Άκουσα απλώς, χθες, τον Πρωθυπουργό –και νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρος- για το θέμα της δωροδοκίας, που υποστήριξε ότι η δωροδοκία δεν συνδέεται με τα καθήκοντα εκτέλεσης ενός υπουργού και καταλαβαίνω ότι, αν αυτό επικρατήσει, θα πρέπει την ανάκριση τελικά να την κάνει η Δικαιοσύνη. Διότι δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών η δωροδοκία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο. Εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν την έχει η Βουλή, την έχει η τακτική Δικαιοσύνη, η Εισαγγελία, επί της ουσίας.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Τώρα, κύριε Τζανακόπουλε, ακούω από χθες, έχω ακούσει και τον…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, τελικά, αυτός ο οποίος θα κρίνει σε τελευταία ανάλυση τα νομικά αυτά ζητήματα, εφόσον –σας ξαναλέω- η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής θεωρήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, είναι η Εισαγγελία. Δηλαδή, το πόρισμα της Προκαταρκτικής Εξέτασης, εφόσον είναι αυτό που λέτε, δεν δεσμεύει τη Δικαιοσύνη, την Εισαγγελία, τον ανακριτή, τα Συμβούλια, τα οποία θα διασκεφτούν για να αποφασίσουν για την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, ακούω τα τελευταία 24ωρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη –το λέω, επειδή ουσιαστικά παντού λέει την άποψή του και άρα έχουμε διαρκώς επαναλαμβανόμενη την κατηγορία- ότι όλη αυτή η ιστορία είναι στημένη και μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Ο Πρωθυπουργός νομίζω ότι τοποθετήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια χθες και είπε δύο-τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Τι είπε; Πρώτον, ότι όλη αυτή η θεωρία περί σκευωρίας είναι απολύτως γελοία. Είναι πλήρως αδύνατο να στήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση μια σκευωρία, η οποία συμπεριλαμβάνει το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αμερικανική κυβέρνηση, την Αμερικανική Πρεσβεία, το FBI, προστατευόμενους μάρτυρες και όλους αυτούς τους θεσμούς και τα όργανα, τα οποία συνέδραμαν, ώστε να σχηματιστεί αυτή η δικογραφία. Αυτό είναι το πρώτο. Αλλά νομίζω ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε επί της ουσίας αυτής της κατηγορίας. Ο κ. Μητσοτάκης, με πάρα πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, πρέπει να μας πει, ποιος έστησε την κατηγορία, με ποιον τρόπο, πότε, να πει ονόματα των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που λειτούργησαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Διαφορετικά θα πρέπει να σταματήσει αυτού του τύπου την πολιτική για πρόκληση εντυπώσεων, διότι δεν βοηθά ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τους θεσμούς. Και σε τελευταία ανάλυση, νομίζω ότι δεν βοηθά και τον ίδιο. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν πολιτικά κόμματα, πολιτικούς, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, να υιοθετούν την υπερασπιστική γραμμή της σκευωρίας. Να σας θυμίσω ότι και ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ξέρετε ότι έχει καταδικαστεί για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια, για αρκετά χρόνια χρησιμοποίησε την υπερασπιστική γραμμή της πολιτικής δίωξης. Πρέπει, λοιπόν, να μας πει με ευθύτητα ο κ. Μητσοτάκης ποιος τον διώκει πολιτικά, ποιος διώκει το κόμμα του πολιτικά, και πώς κατάφερε αυτός ο οποίος τον διώκει ή διώκει το κόμμα του, να οργανώσει μια τέτοια διεθνούς βεληνεκούς σκευωρία. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να βρισκόμαστε σε δουλειά και για να έχουν κάτι να λένε. Αυτή τη στιγμή είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ.. Και το ορθότερο θα ήταν να συνδράμουν, ώστε να αποκαλυφτούν όλες οι πτυχές και όλες οι εκφάνσεις αυτής της συγκλονιστικής υπόθεσης, για την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, όλοι αποδέχονται ότι αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο. Αν αποτελεί, πράγματι, ένα τεράστιο σκάνδαλο, θα πρέπει να μας πουν και ποιοι εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο. Διότι τα σκάνδαλα δεν γίνονται μόνα τους.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Το σκάνδαλο υπάρχει, στο επίπεδο τουλάχιστον των γιατρών και τα λοιπά. Τώρα, μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα, αν χρηματίστηκαν. Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, εάν μόνο από αυτές τις μαρτυρίες που υπάρχουν, και όλοι πια τις διαβάσαμε, εσείς πιστεύετε ότι στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο ή χρειάζονται επιβεβαίωση και αποδείξεις; Περαιτέρω στοιχεία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πιστεύω τίποτα. Η προανακριτική επιτροπή θα κρίνει αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων. Το ίδιο θα κάνει και η Εισαγγελία, το ίδιο θα κάνει και η Δικαιοσύνη, σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι για την καταδίκη –το λέει και ο νόμος εξάλλου- του οποιουδήποτε, δεν αρκούν οι μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά, αντιθέτως, θα πρέπει να προσκομιστούν και άλλα στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν την κατηγορία. Αλλά αυτά όλα, λέγοντάς τα, κρούουμε ανοιχτές θύρες.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Έχετε εικόνα αν υπάρχει τροφοδότης λογαριασμός. Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή από τις ελβετικές αρχές, διότι άκουγα τη Γιάννα Παπαδάκου χτες…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, κυρία Ιωάννου, δεν είμαι ντεντέκτιβ, ούτε αστυνομικός ούτε εισαγγελέας. Εγώ σχολιάζω πολιτικά μία υπόθεση. Και λέω ότι ο τρόπος με τον οποίο το διαχειρίζεται η ηγεσία της η Ν.Δ., μυρίζει ενοχή.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, θα κάνουμε ένα διαφημιστικό διάλλειμα για ένα λεπτό και θα έρθουμε αμέσως μετά στο θέμα των Σκοπίων, καθότι χτες είχαμε και τη συνάντηση του κυρίου Κοτζιά με τον κύριο Ντιμιτρόφ. Να ρωτήσω την εκτίμησή σας, αν τελικά πάμε για αυτή τη συμφωνία. Από αυτά που είπε χτες ο Πρωθυπουργός, κατάλαβα ότι επιχειρείται αυτή η λύση. Και πόσο κοντά μπορεί να είμαστε, κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτή τη λύση;
Πριν πάμε στα Σκόπια, θυμήθηκα χτες το βράδυ μια ανακοίνωση που βγάλατε, με αφορμή την ιστορία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου μπλέχτηκαν εκεί τα υπόγεια του Μαξίμου και μάλιστα αναφέρεται σε αυτή την ανακοίνωση ότι δεν κατοικεί πια ο κύριος Παπασταύρου στα υπόγεια του Μαξίμου, που δεχόταν τις βαλίτσες με τα ροδάκια κλπ. Και το ερώτημα είναι: εάν η κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από αυτό το κατηγορητήριο; Υπό την έννοια ότι κανείς δεν ξέρει εάν τελικά ευσταθεί. Πώς μπορείτε να υιοθετείτε κι εσείς τέτοιες μαρτυρίες;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε για τον κύριο Παπασταύρου;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, εννοώ για τα ροδάκια, τις βαλίτσες κλπ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Παπασταύρου έχει αρκετές ανοικτές υποθέσεις στην τακτική δικαιοσύνη, για τις οποίες πρέπει να δώσει λόγο. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο εμείς επαναλαμβάνουμε σε κάθε δυνατή ευκαιρία, είναι ότι, από το 2015 και μετά, η κατάσταση τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και σε όλα τα υπόλοιπα κυβερνητικά κτίρια, έχει αλλάξει. Δεν έχει καμία σχέση με το βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα για 40 χρόνια και αυτό επαναλάβαμε και στη χτεσινή μας ανακοίνωση. Σε ό,τι αφορά την ουσία των κατηγοριών της κυρίας Γκραμπόφσκι ή Μητσοτάκη -ανάλογα με την περίοδο επιλέγει και διαφορετικά ονόματα η σύζυγος του κυρίου Μητσοτάκη, κατά πώς τη βολεύει- θα σας πω το εξής: ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να ταυτίσει την ελληνική κυβέρνηση με επιθέσεις, αλλά και με υποτιθέμενα σχέδια εξόντωσής της. Κανένας απολύτως δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με τη σύζυγο του κυρίου Μητσοτάκη, παρά μόνο στον βαθμό που ως σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ελέγχεται, όπως και όλα τα δημόσια πρόσωπα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, θα πάμε σε εκλογές; Γιατί κάπως έτσι φαίνεται τώρα, με τη Ν.Δ. να κατηγορεί την κυβέρνηση για προδοσία στο Σκοπιανό και εσάς να κατηγορείτε τη Ν.Δ., να τους λέτε κλέφτες. Είναι ένα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς λέμε κλέφτες τη Ν.Δ.; Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες, υπάρχει σχηματισμένη δικογραφία. Εμείς τους λέμε κλέφτες;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ερώτημα είναι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό…
ΙΩΑΝΝΟΥ: …εάν αυτό το πολιτικό κλίμα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πολιτικό κλίμα το τροφοδοτεί η Ν.Δ. καταρχήν με τις συμπεριφορές της και κατά δεύτερον με τις πολιτικές της τοποθετήσεις. Έχω παρακολουθήσει αρκετές εφημερίδες και Μ.Μ.Ε., που υποστηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, να λένε ότι είναι η κυβέρνηση, η οποία καλλιεργεί το κλίμα διχασμού. Διαφωνώ καθέτως με τη συγκεκριμένη άποψη και με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται. Αντιθέτως, θεωρώ ότι το κλίμα διχασμού, το κλίμα της μετωπικής σύγκρουσης καλλιεργείται από τον κύριο Μητσοτάκη, διότι σε αυτή την κατεύθυνση τον οδηγούν οι ακροδεξιοί κύκλοι με τους οποίους έχει αποφασίσει να συναγελάζεται μετά την άνοδό του στην ηγεσία της Ν.Δ..
ΙΩΑΝΝΟΥ: Και για να κλείσουμε, κύριε Τζανακόπουλε, πόσο κοντά είμαστε σε μία λύση οριστική με τα Σκόπια; Διότι άκουσα χτες τον κύριο Τσίπρα να βάζει ως προϋπόθεση την αλλαγή του συντάγματος, την οποία δεν…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έκανε πρώτη φορά.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Η ερώτησή μου είναι ότι δεν βλέπω διάθεση από την πλευρά του κυρίου Ζάεφ για αλλαγή του συντάγματος. Γι’ αυτό σας ρωτώ, πόσο κοντά είμαστε ή μακριά από τη λύση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, ακριβώς για να είναι αμοιβαία, χρειάζεται δύο. Χρειάζεται μάλλον όλα τα μέρη. Με αυτή την έννοια, εμείς έχουμε πει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τις θέσεις μας. Μιλάμε για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων και θα είναι για όλες τις χρήσεις. Τούτο σημαίνει ότι δεν μπορεί παρά να υπάρξει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος και αυτό είναι, θεωρούμε, το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να βρεθεί ακριβώς αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Άκουσα και τον κύριο Μπουτάρη να λέει ότι μήπως πρέπει να αλλάξουμε το αεροδρόμιο το δικό μας, την ονομασία του αεροδρομίου μας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος, κατά τη γνώμη μου, για κάτι τέτοιο. Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι αυτή τη στιγμή, η μπάλα βρίσκεται στο τερέν των γειτόνων μας, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν και εμπράκτως ότι η ανασκευή και η αλλαγή, εν πάση περιπτώσει, της ρητορικής με τη νέα κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει και σε απτά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, κύριε Τζανακόπουλε. Θα είμαστε εδώ και θα τα ξαναπούμε, γιατί ειδικά η υπόθεση Novartis, αλλά και το Σκοπιανό είναι μπροστά μας. Καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα σας.