image Συνέντευξη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του «Ε» με την κ. Αμαλία Κάτζου image Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την κα. Άννα Μπουσδούκου

Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

→ Στο Eurogroup της Μάλτας η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Παρά τα διαρκή εμπόδια μέχρι την τελευταία στιγμή, η τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε στη βάση όσων είχαν συνομολογηθεί στο Eurogroup της 20/2. Η συμφωνία προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και 1 ευρώ ελάφρυνσης.

→ Η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων. Συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και η αναγνώριση του δικαιώματος ανταπεργίας.

→ Στη μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση, τα εμπόδια δεν προέκυψαν μόνο από μερίδα δανειστών αλλά και από το εσωτερικό και κυρίως από τη ΝΔ. Η ΝΔ υιοθετούσε τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων δανειστών και ευελπιστούσε σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

→ Ο κ. Μητσοτάκης απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα».
Την ίδια στιγμή χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας. Παρά το ότι γνώριζε πως η ευθύνη των καθυστερήσεων βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών επέμενε να κατηγορεί την ελλ. κυβέρνηση.

→ Στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία. Η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος & τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018. Η συνολική συμφωνία θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελλ. οικονομία & θα θέσει τις βάσεις για οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

→ Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το SLA & να καταληχθούν τα προαπαιτούμενα. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία και θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγ του 2018). Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-δανειστές.

→ Ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ: α) Να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, β) Το ΔΣ του να μπορέσει νομικά να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελλ. πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο QE της ΕΚΤ.

→ Ολοκληρώθηκε χθες η 3η Σύνοδος Κορυφής των Χωρών του Νότου της ΕΕ που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συζήτηση για το παρόν&μέλλον της ΕΕ. Στη Διακήρυξη της Μαδρίτης προτεραιοποιείται η υπεράσπιση των κοινωνικών & εργ. δικαιωμάτων & η καταπολέμηση της ανεργίας -ιδίως των νέων.

→ Αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Υγεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Κυρίες και κύριοι,

Όπως γνωρίζετε στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή 7 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παρά τα διαρκή εμπόδια μέχρι την τελευταία στιγμή, η συμφωνία ολοκληρώθηκε στη βάση όσων είχαν συνομολογηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει πως όσα μέτρα ληφθούν θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Εκτός από τη λήψη 2% επί του ΑΕΠ επιβαρυντικών μέτρων για τη διετία 2019 – 2020 προβλέπεται και η ταυτόχρονη υλοποίηση θετικών μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα αντίστοιχου ύψους. Προϋπόθεση γι αυτό είναι η επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, οι οποίοι όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν. Διότι θυμίζω ότι ήδη το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει πάνω από 3% έναντι στόχου 0,5%. Οι αριθμοί επομένως μιλούν από μόνοι τους.

Εξαιρετικά σημαντικά ωστόσο, πέραν των δημοσιονομικών μεγεθών, είναι τα όσα έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, καθώς αποκρούστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι παράλογες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω απορρύθμιση την αγορά εργασίας και θα μείωναν ακόμη περισσότερο τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα,

Συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας γεγονός που αποκαθιστά το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με τον τρόπο αυτό, παύει η πρωτοφανής κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στην οποία ανάγκασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους εργαζόμενους προς όφελος μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων.

Επίσης, αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και η αναγνώριση του δικαιώματος ανταπεργίας.

Στη μεγάλη μάχη που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς τα εμπόδια δεν προέκυψαν μόνο από συγκεκριμένη μερίδα των δανειστών αλλά και από το εσωτερικό και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε μία πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας πλήρως τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών και ευελπιστώντας σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα». Την ίδια στιγμή χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως για τις καθυστερήσεις η ευθύνη βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών επέμενε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση. Η νέα δημοκρατία διά στόματος των ευρωβουλευτών της έφτασε μέχρι το σημείο να καταγγείλει την ίδια την ευρωπαϊκή επίτροπή που καταλόγισε ευθύνες για την μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε όσους επέμεναν σε παράλογες απαιτήσεις.

Σήμερα μετά τη συμφωνία η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά ενώ ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.

Στόχος της κυβέρνησης μετά και τη συμφωνία της Μάλτας παραμένει μία συνολική συμφωνία, μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για την μετά το 2018 περίοδο. Η συμφωνία αυτή θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομίας και θα θέσει τις βάσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.
Στο πλαίσιο αυτό μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement και να καταληχθούν τα προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία ενώ θα προσδιοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία όπως γνωρίζετε θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Αυτή ακριβώς είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και το διοικητικό του συμβούλιο να αποκτήσει τη νομική δυνατότητα να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί κατά τις δηλώσεις της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε χθες στη Μαδρίτη η τρίτη Σύνοδος Κορυφής των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης και πλέον έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Στη Διακήρυξη της Μαδρίτης, συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από προτεραιότητες για την πορεία της Ευρώπης, τις οποίες άλλωστε έχει επανειλημμένα επισημάνει ο Πρωθυπουργός στο ανώτατο επίπεδο, με πιο πρόσφατη την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη.

Οι προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που αποτέλεσαν θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Καθώς επίσης και την ανάγκη να αποτελέσει υπ’ αριθμόν ένα στόχο η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας και φυσικά, της ανεργίας των νέων.

Πέραν τούτων όμως, επισημάνθηκε και η ανάγκη να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις. Είναι εξάλλου σαφές ότι η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας είναι όρος για τα περαιτέρω βήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε σήμερα μετά τα Τέμπη και τη σήραγγα στην περιοχή «Παναγοπούλα» στην εθνική οδό Κορίνθου Πατρών, συνεχίζοντας την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που επί δεκαετίες λίμναζαν με τεράστιο κόστος τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και για τα δημόσια ταμεία.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαρκής προσπάθεια για την διερεύνηση και καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Στόχος είνα να εξεταστούν όλες οι πτυχές αλλά και οι πρωταγωνιστές ενός διαχρονικού σκανδάλου που συνέβαλε τόσο στη διόγκωση του ελληνικού χρέους με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ όσο και στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.