image Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Η Επόμενη μέρα» image Συνέντευξη στην εφημερίδα «Larissanet» και στον δημοσιογράφο Γ. Ανδρεάκη

Συνέντευξη στον «Alpha TV» και τους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρου & Λ. Ιωάννου

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
 
Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Φαίνεται ότι βρίσκονται χρυσές τομές στις λεπτομέρειες για τις οποίες υπήρχαν ανοιχτά ζητήματα. Επομένως είμαστε σε μια πορεία σύγκλισης που είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει σε μια γενική αποδοχή των ρυθμίσεων τις οποίες προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
 
Η ψήφιση της διάταξης είναι θέμα χρόνου καθώς η τροπολογία θα κατατεθεί ή απόψε ή στην αρχή της άλλης εβδομάδας.
 
Βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε επιμέρους ζητήματα που μπορεί να τιθενται από τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος αλλά από την άλλη είμαστε και αποφασισμένοι ως προς την ουσία του ν/σ να μην υπάρξουν αλλαγές στη βασική συμφωνία στην οποία είχαμε καταλήξει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
 
Εδώ δεν τίθεται ζήτημα μονομερούς ή μη μονομερούς ενέργειας όπως την καταλαβαίναμε την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας. Πρόκειται για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και όχι για κάποια εκταμίευση δόσης για να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
 
Στόχος να νομοθετηθεί η προστασία της α΄κατοικίας με βάση τον πυρήνα της συμφωνίας που είχαμε με τις ελληνικές τράπεζες και φυσικά να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η διαδικασία στο EG που κατά την εκτίμησή μου θα καταλήξει στο να δωθεί το πράσινο φως για να υπάρξει αυτή η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.
 
Η κυβέρνηση έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας είναι εγγυημένη και ότι οι βασικές δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη Συμφωνία του Ιουνίου του 2018 τηρούνται.
 
Μπορεί να υπάρχει ακόμη μια μεταμνημονιακή παρακολούθηση όμως αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιεί τέτοιες πολιτικές οι οποίες δεν εξαρτώνται από τις απόψεις των θεσμών όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού.
 
Η α΄ κατοικία δεν κινδυνεύει για την μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών. Η λαϊκή κατοικία της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας προστατεύεται αποτελεσματικότατα από τη διάταξη που προωθούμε και θα έρθει στη βουλή και στην ουσία της θα είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την ένωση των ελληνικών τραπεζών καθώς αυτή δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών και επιτυγχάνει και μια ταχύτερη απομείωση των κόκκινων δανείων απότι χωρίς αυτήν τη διάταξη.
 
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
 
Η Τουρκία πολλές φορές επιλέγει να σηκώσει τους τόνους και μια ρητορική έντασης. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά προσπαθώντας από τη μια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους πολιτικής και διπλωματίας και από την άλλη με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Θα υπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας ένας διαγωνισμός απειλών και αντεγκλήσεων με την Τουρκία; Εγώ λέω όχι. Με την Τουρκία πρέπει παντοτε να συζητάμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Το Διεθνές Δίκαιο δεν λέει ότι οτιδήποτε υπάρχει στη ΝΑ Μεσόγειο ανήκει στην Ελλάδα. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Με αυτήν την έννοια με την Τουρκία συζητάμε τα πάντα στο βαθμό που αυτή η συζήτηση δεν συμπεριλαμβάνει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που μπορούν να ασκηθούν μονομερώς.
 
Εμείς προχωράμε σε συγκεκριμένες συμφωνίες για την αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και τις 3μερείς μας σχέσεις όπως χθες στην Ιερουσαλήμ και από την άλλη αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή και της Τουρκίας εφόσον η συμπεριφορά της στο διεθνές περιβάλλον είναι τέτοια που να το επιτρέπει.
 
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
 
Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία επίθεση αλλά δεν πρόκειται να προεξοφλήσω τις έρευνες της Αστυνομίας. Είναι δεδομένη η καταδίκη μας σε τέτοια περιστατικά όπως δεδομένο είναι και το ότι εγγυόμαστε την ασφάλεια όλων των διπλωματικών αποστολών στη χώρα και ότι θα κάνουμε το παν για να διαλευκανθεί η συγκεκριμένη επίθεση.
 
Υπάρχουν κάποια περιθωριακά μεμονωμένα περιστατικά αλλά δε θεωρώ ότι υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πολύ πιο εκτεταμένου χαρακτήρα επιθέσεις που δεν έχουν σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Επομένως δεν θα μπορούσα να πω ότι στη χώρα υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας ωστόσο θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση ώστε να μην αποκτήσουμε.
 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
 
Αυτό που έλεγε ο κος Παππάς είναι ότι 140 χώρες όταν μιλούσαν για «Μακεδονία» μιλούσαν και εννοούσαν τους γείτονές μας. Πλέον για να το κάνουν αυτό αναφέρονται σε «Βόρεια Μακεδονία». Επομένως εδώ μιλάμε για άλλη μια φορά για μια ΝΔ η οποία απλώς προσπαθεί να κιτρινίσει, να διαστρεβλώσει και εν τέλει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι.
 
Στην Κατερίνη όπου βρισκόμουν για μια ομιλία το σύνθημα που φώναζε μια ομάδα ανθρώπων που αντιδρούσε ήταν «Αλήτες, μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανηκει». Ενώ και το οργισμένο πλήθος των 3 ατόμων με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος ο κος Παππάς φώναζε «αλήτες, ρουφιάνοι, πολιτικοί» ένα σύνθημα της Χρυσής Αυγής. Επομένως είναι εύλογο να χαρακτηρίσει κανείς αυτούς τους ανθρώπους ως ανθρώπους που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο της ακροδεξιάς και του φασισμού.
 
ΠΡΑΤΤΩ
 
Δεν ζητήθηκαν παραιτήσεις ούτε υπάρχει κάποιο θέμα παράδοσης όσων ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους. Το ΠΡΑΤΤΩ είναι εδώ και χρόνια εταίρος και συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι νομίζω θα παραμείνει.
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ κα Μ. ΛΟΪΖΟΥ
 
Δε γνωρίζω τις λεπτομέρεις της υπόθεσης. Είμαι βέβαιος ότι η κα Λοϊζου θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά της ΝΔ η οποία έχει βάλει σε λειτουργία μια κρεατομηχανή ώστε να στοχοποιηθούν πρόσωπα και να δημιουργηθεί μια υγειονομική ζώνη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ που να εμποδίζει τον οποιονδήποτε θέλει να συμπαραταχθεί με αυτόν.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις ευρωεκλογές που θα γίνουν σε 2 μήνες όπου θα αντιπαρατεθούν το πολιτικό σχέδιο της κοινωνικής ισοπέδωσης της ΝΔ και το πολιτκό σχέδιο για την κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.