Archives

Απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη

Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 53 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα: «Ενίσχυση Επιχειρήσεων, αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων»

Τι κρύβει ο κ. Πέτσας και εδώ και δεν δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα των 20 εκ. που έλαβαν τα ΜΜΕ;

Φαίνεται να υπάρχει ένα κυβερνητικό αλαλούμ με τις πιέσεις που δέχεται ο κ. Πέτσας, πιέσεις που αντανακλώνται και στον κο Μητσοτάκη, καθώς αρνείται να δώσει τη λίστα με τα ποσά που κατευθύνθηκαν στα ΜΜΕ, σε ανύπαρκτα site, σε οργανισμούς με αμφίβολη ιδιοκτησία και αμφίβολης ποιότητας. Δεν θα έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να κάνει ερώτηση στη Βουλή ο κ. Τσίπρας για κάτι που είναι απολύτως αυτονόητο σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και σε ένα κράτος δικαίου.

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αρχές του κράτους δικαίου και τις διαφάνειας, όλες οι δαπάνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρυστάλλινες και δημοσιευμένες σε αντίθεση με τη ΝΔ. Οι Έλληνες πολίτες είδαν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα τον κ. Μητσοτάκη, αμήχανο, χωρίς σχέδιο για την οικονομία, χωρίς καμία δυνατότητα να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, και τον είδαν να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα που είναι σαφής: η ΝΔ έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν και τους υπόλοιπους θεσμούς να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021. Το κείμενο του Eurogroup λέει ακριβώς αυτό, ότι με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

– Για την οικονομία

Είχαμε περικοπές μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα με νόμο. Η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που είχε ύφεση ενώ η ΝΔ πήρε τη διακυβέρνηση της χώρας με ανάπτυξη 2,8. Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία της κυβέρνησης είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία μπαίνει σε μια βαθύτατη κρίση όπου έχουμε μείωση των μισθών, όπου η μικρή και μεσαία επιχείρηση χειμάζονται, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στήριξης, η χώρα έχει μπει σε υφεσιακή πορεία ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 πριν καν συζητήσουμε για τον κορωνοϊό, επομένως η όλη συνθήκη είναι εξαιρετικά προβληματική. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξυπηρετούνται οι ανάγκες, οι προσδοκίες, και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και αυτό με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αδύνατο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών της κυβέρνησης βρίσκεται σε λάθος και αντικοινωνική κατεύθυνση.

Η πολιτική της ΝΔ βαθαίνει τις κρίσεις, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουλίου η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων και κρίσεων στη δημιουργία των οποίων συνέβαλαν οι αδράνεια, οι παραλείψεις, και οι πράξεις της. Απειλούμαστε εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης να είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση σε ολόκληρη την ευρωζώνη αν όχι σε ολόκληρη την ΕΕ. Με επιλογές που επιτείνουν τη συνθήκη της απορρύθμισης και οδηγούν τους μισθούς σε καταβαράθρωση. Είκοσι τις εκατό είναι η οριζόντια μείωση στους μισθούς, μείωση στην οποία οδήγησε η κυβέρνηση με δικό της νόμο.

  • Υπάρχει θεσμικός εκφυλισμός

Προσπαθείτε να παρουσιάσετε εαυτούς ως τιμητές της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και καθημερινά προσβάλλετε θεσμούς, κοινοβούλιο και Σύνταγμα. Σήμερα μόλις σας έβαλε φρένο η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής σχετικά με τις μεθοδεύσεις σας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Ο κ. Πέτσας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα είκοσι εκατομμύρια που κατευθύνθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός και η αντιπολίτευση ποιοι πληρώθηκαν από την κυβέρνηση για να γίνουν όσα γίνονται στο μιντιακό τοπίο: την εξαφάνιση της αντιπολιτευτικής άποψης και την κατάσταση που θυμίζει ολοκληρωτικό καθεστώς.

  • Για το προσφυγικό

Αποκρύπτετε το γεγονός ότι οι αιτήσεις ασύλου που δεν έχουν εξεταστεί έχουν ξεπεράσει τις 100,000 και συγκρίνετε τη σημερινή κατάσταση, μετά από δυόμιση μήνες lockdown, με το Δεκέμβρη όπου πάλι εσείς κυβερνούσατε και τις 70.000 τις κάνατε 100.000. Η προσπάθεια παραπλάνησης του κοινοβουλίου και των πολιτών έχει ένα όριο. Ενώ τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν 5.500 άνθρωποι στη Μόρια αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται περίπου 19.000 άνθρωποι. Και τώρα κάνετε εξώσεις, προκειμένου να αποσυμφορήσετε τα νησιά, χωρίς να λάβετε καμία μέριμνα για το πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους πετάτε έξω και από κέντρα υποδοχής και από διαμερίσματα. Δημιουργείτε μόνοι σας άλλη μια κρίση. Αυτές οι πολιτικές επιλογές δημιουργούν γκετοποιήσεις. Και όταν το ζήτημα φτάνει στο Δήμο Αθηναίων προκειμένου να πάρει ο Δήμος πρωτοβουλίες για αυτούς τους ανθρώπους πηγαίνει ο κ. Μπακογιάννης και συντάσσεται με τον κ. Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο.

Σχετικά με την επιστολή του κ. Κουμουτσάκου προς τον κ. Σχοινά και την κ. Γιόχανσον, φαίνεται ότι ζητάτε μια ρήτρα εξαίρεσης και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο από τι θέλετε να εξαιρεθούμε. Από την υποχρέωση να μην κάνουμε push backs ή από την υποχρέωση να αποδεχόμαστε τις αιτήσεις ασύλου; Θέλετε αναστολή του ασύλου, της ΕΣΔΑ, ή της Σύμβασης της Γενεύης. Η Ελλάδα για λόγους που σχετίζονται και με το σύνολο της εξωτερικής της πολιτικής δεν θα έπρεπε καν να συζητά ρήτρες εξαίρεσης και μάλιστα από κανόνες αναγκαστικού δικαίου.

iAsk&Watch, απαντήσεις στις ερωτήσεις των μελών του iSYRIZA για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Στο δωδέκατο iAsk&Watch, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις των μελών του iSYRIZA σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΜένουμεΌρθιοι, καθώς και για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Γίνε μέλος – ενημερώσου: https://isyriza.gr/

Ζωντανά στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Πρωινοί Τύποι με τον Νίκο Ρογκάκο και τον Παναγιώτη Στάθη

― Η στήριξη της εργασίας όρος για τον περιορισμό της ύφεσης ―

Η επιλογή της Κομισιόν να κάνει την πρόταση για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης δικαιώνει την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι σε αυτή τη φάση ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί η ύφεση είναι να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και είναι μια έμμεση απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη και του κ. Πέτσα περί λεφτόδεντρων. Τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν είναι επαρκή, ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά είναι και σε λάθος προσανατολισμό σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Τελικά οι εργαζόμενοι έχουν τρεις επιλογές: απόλυση, εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού κατά 20%, ή επιδοτούμενη ανεργία. Το κράτος πρέπει να δώσει μια ένεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Ο όρος για να πάρουν αυτήν την ενίσχυση οι επιχειρήσεις θα είναι η προστασία της εργασίας την οποία θα πρέπει να βοηθήσει και το κράτος. Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με περιορισμούς και με την προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας, θα πρέπει το κράτος να καλύπτει το 100% οι ασφαλιστικές εισφορές και κατά 40% το υπόλοιπο του μισθού, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλύπτεται το 50% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που είναι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων θα κινητοποιηθούν πόροι και από το μαξιλάρι ρευστότητας, και από το ΕΣΠΑ, και από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει υπόψη του τη μείωση των εσόδων του κράτους.

― Για τα Ελληνοτουρκικά ―

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στην υποκρισία της κυβέρνησης που πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόταν σε μια υστερία απέναντι στους πρόσφυγες που εργαλειοποίησε ο Ερντογάν, και σήμερα που πρέπει να αντιμετωπίσει τον πραγματικό κίνδυνο, προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός, λέει ψέματα, και δημιουργεί και μια αίσθηση ότι η σιωπή και το ψέμα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας

Στη συζήτηση για την άρση ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κεντρική επιλογή για την εξωτερική πολιτική της χώρας, που αναδιαμόρφωσε το πεδίο των σχέσεων στα Βαλκάνια και τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τον πυλώνα της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας όπως προκύπτει από όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις από τις 8 Ιουλίου και μετά.

Αυτή η πολιτική στροφή της ΝΔ από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς για το συνολικό πολιτικό χάρτη στα Βαλκάνια επισφραγίστηκε με την πρόσφατη έγκριση της ΕΕ για τις έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

H έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ έγινε με την υπόμνηση από την πλευρά της Ελλάδας ότι εξαρτάται από την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι αυτή η υπόμνηση δεν έχει νομικό πρακτικό αποτέλεσμα, αφού θα ίσχυε ούτως ή άλλως, εκλαμβάνω αυτήν την υπόμνηση και δια στόματος Πρωθυπουργού και δια στόματος Υπουργού Εξωτερικών ως πολιτική αναγνώριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι ημέρες όπου βουλευτές απειλούνταν, όπου η ΝΔ πυροδοτούσε κινήσεις και πρακτικές εθνικιστικού μίσους, όπου οι παμμακεδονικές οργανώσεις απειλούσαν βουλευτές και βουλεύτριες με εξώδικα.

Είναι μια θετική εξέλιξη ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται η ΝΔ σχετικά με τη μήνυση αυτή αλλά η πολιτική στροφή που έχει κάνει η κυβέρνηση δημιουργεί ανισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ

Ζωντανά στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στον OPEN με τους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΝΔ αποτελούν εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας, είναι ανεπαρκή, και σε λάθος προσανατολισμό.

Ο λάθος προσανατολισμός σχετίζεται με τις επιλογές που γίνονται στην αγορά εργασίας: απορρύθμιση, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, μισή δουλειά για μισό μισθό. Εμείς αντιπροτείνουμε μια εντελώς άλλη κατεύθυνση.

Τα μέτρα είναι ανεπαρκή γιατί αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε, όχι περιμένοντας μοιρολατρικά να δούμε πόση θα είναι η ύφεση, αλλά ως προς τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να περιοριστεί η ύφεση

Πρόκειται για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης αφού ανακοίνωσε μέτρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων, σε αυτά προστίθεται η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία όμως είναι δάνειο και όχι δημοσιονομική επέκταση του προϋπολογισμού, και έτσι φτάνει το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια. Επιπρόσθετα υπάρχουν άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια τα οποία είναι απλώς αναβολές πληρωμών. Το πώς πάμε όμως από τα 14 στα 24 είναι ένα ερωτηματικό, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η παρέμβαση είναι 14 δις, αλλά θα είναι σαν να έχει δώσει 20, και επειδή ενδεχομένως θα δώσει άλλα 4 φθάνουμε στα 24. Ο κ. Μητσοτάκης ζήλεψε τη μαθηματική δεινότητα της ΝΔ κατά την περίοδο 1990-1993 με το γνωστό μηδέν συν μηδέν ίσον δεκατέσσερα, απλά αυτήν τη φορά έχουμε 14 συν μηδέν ίσον 24.

Η ΝΔ μονιμοποιεί μια συνθήκη ασυδοσίας στην αγορά εργασίας, ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις, δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συγκεκριμένα μέτρα, απλά αναμένει τις κινήσεις τις Ευρώπης.
Οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ και χρειάζεται στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να επιδοτηθούν κατά 100% στην πληρωμή των μισθών οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, οι επιχειρήσεις στον τουρισμό και την εστίαση που θα λειτουργήσουν με πολλούς περιορισμούς να επιδοτηθούν κατά 100% για τις ασφαλιστικές εισφορές και κατά 40% για τους μισθούς έτσι ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας