image Συνέντευξη στον ρ/σ «ΕΡΑ Κρήτης» και τους δημοσιογράφους Δ. Καρυωτάκη και Σ. Κατσουλάκη image «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Επίσημη επίσκεψη στην Κρήτη

Η χώρα μας περνά σε μία νέα εποχή στην οποία η Κρήτη θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο  αναδεικνύοντας τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Η Κρήτη αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Αυτό είναι το μήνυμα από τη σημερινή επίσκεψη στο Ηράκλειο και τις γόνιμες επαφές που είχαμε για τις μεγάλες προκλήσεις της Κρήτης συνοδευόμενοι από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ηγουμενίδη και Σωκράτη Βαρδάκη, καθώς επίσης και το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Παυλιδάκη:

Συνάντηση με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη και σύσκεψη εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Υδάτων καθώς και του Γραφείου της Συντονίστριας 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Συντονίστρια μάς ενημέρωσε για τις μεγάλες προκλήσεις για την Κρήτη ενώ συζητήσαμε καίρια ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ως συντονιστικού και εποπτικού κρατικού μηχανισμού σε περιφερειακό επίπεδο. Εξήγησε ότι η συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τους Δήμους είναι υποδειγματική και σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω αποκέντρωση υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό εκτέθηκαν ειδικότερα ζητήματα που αφορούν σε επίκαιρους τομείς όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μέτρα και έργα προστασίας και διαχείρισης του υδατικού δυναμικού, κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, επείγοντα θέματα υποδομών και ανάπτυξης, κινητικότητα υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη 

Αφού μεταφέραμε τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού στον Περιφερειάρχη, αναφεθήκαμε στα μεγάλα έργα του νησιού που για παρά πολλά χρόνια είχαν μείνει στα συρτάρια και τώρα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Περίπου 3 δισ. είναι ο προϋπολογισμός των έργων που προωθούνται και είμαστε αυτή τη στιγμή στην ευχάριστη θέση να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και επιτάχυνση στην υλοποίησή τους.

Ύστερα και από αναλυτική συζήτηση με τον υπουργό Υποδομών που προηγήθηκε, ενημερώσαμε ότι 3 μεγάλα έργα του νησιού βρίσκονται πολύ κοντά άλλα στην ολοκλήρωση και άλλα στην έναρξη των εργασιών τους. Συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί που σχετίζονται με τον ΒΟΑΚ επιταχύνονται. Παρά πολύ σύντομα, ακόμη και εντός του 2019, είναι πιθανό το έργο να ανατεθεί στους αναδόχους και να εκκινήσει η υλοποίησή του. Το έργο που αφορά στον δρόμο της Μεσσαράς θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαρτίου ενώ και σε ό,τι αφορά στο Καστέλι οι διαδικασίες επίσης επιταχύνονται και σύντομα ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

Ο κος Αρναουτάκης έθεσε από την πλευρά του το θέμα των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τους εκπαιδευτές οδήγησης και τις αντιδράσεις στο σχετικό σχέδιο νόμου. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η ρύθμιση που προτείνει το Υπουργείο Υποδομών είναι καταρχάς στην ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή και διατεθειμένη να συζητήσει και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου.

Συνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νίκο Κατσαράκη 

Κατά τη συνάντηση διαβεβαιώσαμε τον Πρύτανη πως η εκπαίδευση αποτελεί κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αναβάθμιση της πολιτιστικής και κοινωνικής αντίληψης των πολιτών σε όλη τη χώρα. Η στήριξη της κυβέρνησης στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι δεδομένη. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις υποστήριξης της εκπαίδευσης στη χώρα, αναβάθμισης του λυκείου και στήριξης της ανώτατης εκπαίδευσης. Κενά του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να καλύπτονται ενώ παρόλες τις γνωστές δυσκολίες προσπαθούμε να τα υποστηρίζουμε και σε υλικοτεχνική υποδομή. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα προγράμματα έρευνας τα οποία για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούνται με μεγαλύτερα κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας: H χρηματοδότηση της έρευνας ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και στοχεύουμε να φτάσουμε στον μέσο όρο της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Πέρα από τις κυβερνητικές προσπάθειες στήριξης της εκπαίδευσης και την ενισχυμένη χρηματοδότηση για την έρευνα, με τον Πρύτανη αναφερθήκαμε ακόμη στις εξελίξεις σχετικά με την ενοποίηση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο κ. Κατσαράκης με ενημέρωσε ότι η αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση των προοπτικών του ΤΕΙ Κρήτης κατέθεσε χθες το πόρισμά της στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και περιμένει σύντομα την αποδοχή του πορίσματος για την ανωτατοποίηση του Ιδρύματος. Νομίζω είναι μία συμβολική περίοδος αυτή στην οποία έτυχε να επισκεφθώ το Ηράκλειο γιατί τόσο οι δικοί σας αγώνες όσο και οι απόψεις ανθρώπων που αγωνίστηκαν για αρκετό καιρό για τη λεγόμενη ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση δικαιώνονται, αποκρίθηκα. Αυτό που θα γίνει στο ΤΕΙ Κρήτης αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του κύρους του με ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο σπουδών που ούτως ή άλλως παρέχει.

Συνέντευξη τύπου με τοπικά μέσα ενημέρωσης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου 

 

Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση σημείωσα στους εκπροσώπους του τύπου ότι η κεντρική πολιτική της χώρας καθορίζεται πια από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και πως η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της Ελλάδας έχουν αποκατασταθεί. Εμβληματικές ενέργειες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν αυτήν την νέα περίοδο: Η αύξηση του κατώτατου μισθού που λαμβάνει χώρα από σήμερα αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για τον κόσμο της εργασίας ο οποίος θα δει τον μισθό του να αυξάνεται ύστερα από μια δεκαετία. Πρόκειται για μια κοινωνικά ευεργετική και οικονομικά αποτελεσματική κίνηση όπως και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Παράλληλα, ο πρώτος επεκτατικός δημοσιονομικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε πριν από καποιους μήνες αυξάνει τις δαπάνες και μειώνει τους φόρους ύστερα από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας.

Στη συνέχεια απάντησα στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου:

Η σχέση της κυβέρνηση με τους θεσμούς είναι εντελώς διαφορετική ύστερα από την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. Οι θεσμοί παρακολουθούν με διαφορετικό μάτι την πορεία της οικονομίας. Στα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυβέρνηση, οι θεσμοί έχουν φυσικά τη δυνατότητα να εκφράζουν την άποψή τους, ωστόσο η άποψη αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα της σύμφωνης γνώμης δηλαδή δεν δημιουργεί οποιαδήποτε υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης. Για παράδειγμα, δεν χρειαζόμαστε τη σύμφωνη γνώμη τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τη μείωση του αφορολόγητου ισχύει ό,τι ισχύει και για τις συντάξεις. Πριν από ενάμιση χρόνο εξηγούσαμε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 δείξαμε ότι όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε το μέτρο των συντάξεων για να πιάσουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και ένα δισ. από τον δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσουμε σε μέτρα ελάφρυνσης όπως η επιδότηση ενοικίου και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα αποδείξουμε ότι ούτε και για την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου υφίσταται κανένας λόγος, όπως ακριβώς κάνουν και όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. Μία πιθανότητα υπάρχει να μειωθεί το αφορολόγητο. Μόνον, ο μη γένοιτο, ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές καθώς ο ίδιος το έχει συμπεριλάβει στο πολιτικό του πρόγραμμα. Εφόσον καταφέρει η κυβέρνηση να ανανεώσει τη θητεία της, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

Υπάρχουν δύο πολιτικές οικογένειες. Αυτή του νεοφιλελευθερισμού στην οποία ανήκει ο κος Μητσοτάκης και εφάρμοσε στο παρελθόν η Μάργκαρετ Θάτσερ. Πρόκειται για ένα μοντέλο πολιτικής με ακραία λιτότητα το οποίο απέτυχε. Εμείς ανήκουμε σε μια πολιτική οικογένεια η οποία θεωρεί δίκαιη ανάπτυξη την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολλών. Για παράδειγμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αποβεί ευεργετική στην οικονομία και η χώρα θα κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα. Κόντρα στην αντίληψη του φιλελευθερισμού που θέλει την ανάπτυξη να στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας με μειώσεις του μισθολογικού κόστους, εμείς υποστηρίζουμε ότι για να μπορέσεις να έχεις βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα πρέπει να την στηρίξεις πάνω στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολλών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί σπουδαίο πολιτικό επίτευγμα. Λειτούργησε ως καταλύτης για την αναδιαμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών και συγκλίσεων και έδωσε το έναυσμα για πρωτοβουλίες διαλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις. Όμως το προοδευτικό αυτό μέτωπο δεν μπορεί να έχει μονοθεματικο χαρακτήρα.

Η διεύρυνση του προοδευτικού χώρου είναι αναγκαία για τη δημιουργία ενός μετώπου με σαφή πολιτικό προσανατολισμό ώστε να μπορέσει να εκφράσει τις προσδοκίες και τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε αντιπαράθεση με πολιτικούς χώρους που εκφράζουν εθνικιστική ρητορική και έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ένα εμπόριο μίσους και μισαλλοδοξίας. Επομένως, αν είναι να συζητήσουμε για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις που υπερβαίνουν το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρέπει να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και αλλά ζητήματα, όπως τα εργασιακά, της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, ζητήματα που θα σχετίζονται με την για πρώτη φορά οικοδόμηση ενός στέρεου και καθολικού κοινωνικού κράτους, ζητήματα που αφορούν την αντιστροφή των όρων της λιτότητας της οποίας οι συνέπειες λειτουργούν και ως πεδίο για να καλλιεργηθούν εθνικιστικές απόψεις μέσα σε μια κοινωνία ή και να δημιουργηθούν ακροδεξιά πολιτικά ρεύματα.

Ο κος Ραγκούσης με τη Συμφωνία των Πρεσπών πήρε μια πολύ καθαρή τοποθέτηση η οποία ήταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από αυτήν που πήρε το ΚΙΝΑΛ. Αυτό δημιουργεί ένα έδαφος πολιτικού διαλόγου. Το ότι συζητάμε, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα ταυτιστούμε και με απόψεις. Ο καθένας από εμάς έχει τη δίκη του πολιτική ιστορία και τις δικές του καταβολές. Μπορεί ο κ. Ραγκούσης να υπήρξε πράγματι πολιτικό στέλεχος και να υπηρέτησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από θέσεις ευθύνης. Όμως από εκεί και πέρα οι πολιτικές επιλογές που κάνει κάποιος δεν έχουν τον χαρακτήρα του προπατορικού αμαρτήματος. Ο καθένας, με το πέρασμα του καιρού, μπορεί να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να λειτουργήσει στο πολιτικό πεδίο. Ο κάθε πολιτικός ή μη πολιτικός που τοποθετείται στη δημόσια σφαίρα πρέπει να κρίνεται την κάθε φορά. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο. Θα ήταν πολιτική τύφλωση από τη μεριά μας να μην αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πολιτικό ρεύμα στην Ευρώπη που εκβάλλει και στα ελληνικά πράγματα και το οποίο στέκεται αυτοκριτικά στο παρελθόν του.  

Για το θέμα των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου και ειδικά για την Περιφέρεια εξήγησα στους εκπροσώπους του τύπου πως ο γραμματέας μας, ο κ. Παυλιδακης, είναι σε αυτοδιοικητικά ζητήματα αρμοδιότερος εμού. Από την ενημέρωση που έχω πάντως, σε επίπεδο Κρήτης οι επαφές που γίνονται είναι σε καλό δρόμο.

Η αποδέσμευση της ΕΡΤ από τη Digea είναι ένα παρά πολύ σημαντικό βήμα. Η ΕΡΤ περνάει σε μια νέα αποχή, αποδεσμεύεται από ιδιωτικά συμφέροντα και νομίζω ότι αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας και από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ για να δημιουργηθεί ένα κανάλι που πραγματικά θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτική ψυχαγωγία.