image Συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA και τους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρου & Λ. Ιωάννου image Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Άλλη διάσταση» με τον δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη

Συνέντευξη στο OPENTV και τους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο & Γ. Σαραντάκο

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
• Η κυβέρνηση αυτή προχωράει με ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και με συγκεκριμένα πολιτικά επίδικα την κάθε φορά. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι απλώς και μόνο στο πρόσωπο του ΠΘ ή στην Κυβέρνηση αλλά σε ένα δεδηλωμένο και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Δηλαδή δεν ζητάμε την εμπιστοσύνη 151 βουλευτών απλώς και μόνο για να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας αλλά για να ολοκληρώσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.
 
• Αυτή τη στιγμή πολιτικό επίδικο είναι να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης που έχει σαφή χαρακτηριστικά υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας: Να προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, να επιλύσουμε την ιστορική εκκρεμότητα με την Εκκλησία ώστε να εξορθολογηθούν οι σχέσεις, να προχωρήσουμε στη ελάφρυνση όλων όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, στο νόμο για την προστασία της α΄κατοικίας, να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
 
• Αυτό το σχέδιο φαίνεται ότι βρίσκει τη στήριξη από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Πού είναι ακριβώς το πρόβλημα σε σχέση τόσο με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα όσο και με τα όσα ορίζει η πολιτική ηθική; Η κυβέρνηση αυτή δεν πορεύεται με ευκαιριακές συμμαχίες αλλά με τη δυνατότητά της να αποσπά, εντός του Κοινοβουλίου, συναινέσεις στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων. 


 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
 
• Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης ο ΠΘ θα αποφασίσει για το χρόνο που η Συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Έχω πάντως την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει.
 
• Δεδηλωμένος εδώ και καιρό στόχος της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή να λάβει 151 και πάνω. Τεχνικά αυτό δεν απαιτείται. Ωστόσο μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε δημόσια για τις θέσεις του καθενός.
 
• Ο κος Θεοδωράκης και το ΠΟΤΑΜΙ έχουν χρόνο να συζητήσουν και να ξανασκεφτούν την πολιτική τους θέση καθώς ακόμη δεν έχουν κάνει κάποια επίσημη δήλωση αλλαγής στάσης.
 
• Όσα έχουν ειπωθεί δημόσια τον τελευταίο χρόνο δείχνουν ότι για τον κο Θεοδωράκη αυτό ήταν -και πιθανότατα είναι ακόμη- ένα ταυτοτικό ζήτημα. Σας θυμίζω ότι εξαιτίας της Συμφωνίας με την πΓΔΜ το ΠΟΤΑΜΙ αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ καθώς το τελευταίο δεν δεχόταν να την υποστηρίξει. Ο ίδιος ο κος Θεοδωράκης είχε πει ότι η στάση του δεν μπορεί να ετεροπροσδιοριστεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.
 
• Ο κος Θεοδωράκης θα πρέπει τώρα να αλλάξει απολύτως όλα όσα έλεγε 1 ολόκληρο χρόνο χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη εξήγηση για αυτό. Πώς είναι δυνατόν να συμψηφίζονται οι τρέχουσες πολιτικές συγκρούσεις με ένα ζήτημα που για τον κο Θεοδωράκη είναι ζήτημα πολιτικής ταυτότητας; Δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά οι τρέχουσες πολιτικές συγκρούσεις της συγκυρίας με μία συμφωνία που επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα 30 ετών.
 
 
«ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
 
• Ο ΠΘ έθεσε ένα πολιτικό δίλημμα σε όλους τους βουλευτές. Είπε ότι εφόσον ο κος Καμμένος απέσυρε τη στήριξή του από την Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εντολή για να ολοκληρώσει το έργο της Κυβέρνησης παίρνοντας την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής διαφορετικά θα πηγαίναμε συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές.
 
• Ο κος Δανέλης εκτίμησε τα δεδομένα και επισημαίνω χωρίς να αλλάξει την πολιτική του θέση προχώρησε σε μια πολιτική κίνηση ευθύνης καθώς θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κορυφαίας σημασίας.
 
• Λένε ότι «τους πήραμε» τον κο Δανέλλη. Μα η ΝΔ έχει πάρει από το ΠΟΤΑΜΙ 3 βουλευτές. Στο ΠΟΤΑΜΙ σε αυτήν την περίπτωση έχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά.
 
• Οι υπόλοιποι 5 βουλευτές έχουν δηλώσει εδώ και 1 χρόνο ότι δεν πρόκειται να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση επομένως για ποιο λόγο θεωρείτε ότι έχουμε μια νέα ευκαιριακή πλειοψηφία;
 
 
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
 
• Εχθές ο κος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του τρόπου με τον οποίο η ΝΔ θα συνεχίσει στο εξής να αντιπολιτεύεται. Η θλιβερή και ντροπιαστική ομιλία του ήταν ένα κολάζ από ύβρεις, απειλές, παραδοξολογίες, σενάρια συνωμοσίας, ακροδεξιές ατάκες και παραπολιτικά σχόλια που διαβάζουμε συνήθως στον κίτρινο τύπο. Δεν υπήρχε ούτε υποψία επιχειρήματος στην πολιτική του ομιλία.
 
• Με αυτόν τον τρόπο ο κος Μητσοτάκης προσφέρει νομιμοποίηση σε ακροδεξιές πρακτικές τις οποίες επισημαίνω ότι χθες αρνήθηκε να καταδικάσει σε αντίθεση με την κα Μπακογιάννη που προς τιμήν της έκανε δήλωση καταδίκης αυτού του τύπου των πρακτικών.
 
• Ήταν στέλεχος της ΝΔ εκείνος ο οποίος μοίραζε στο κοινό τα τηλέφωνα βουλευτών που σκοπεύουν να στηρίξουν την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης για να τους στέλνουν απειλητικά μηνύματα. Άρα δικαιούμαι να υποθέσω ότι το σχέδιο αυτό έχει την κάλυψη της ΝΔ αν δεν είναι οργανωμένο από την ίδια τη ΝΔ.
• Ο κ. Μητσοτάκης είναι δεδομένο πως το τελευταίο έτος φλερτάρει στενά με ακροδεξιές ομάδες με ακροδεξιά αντανακλαστικά και στο δικό του κόμμα. Kαι ο λόγος είναι ότι έχει γίνει καθοδηγούμενος από την ακροδεξιά ομάδα των Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να καλωσορίσουμε στο στούντιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Τζανακόπουλο, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μέρα. Καλώς ήρθατε, κ. Τζανακόπουλε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, Υπουργέ.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Καλώς σας βρήκα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ξεκινήσουμε ανάποδα, από τα τελευταία νέα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα μου επιτρέπετε να κάνω ένα σχόλιο για το προηγούμενο ρεπορτάζ, για την Κωπαΐδα;  

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μετά χαράς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όνομα έχει; 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο Περιφερειάρχης εννοείτε; Ο Κώστας Μπακογιάννης, βεβαίως. Σωστά; Σωστά. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θα έπρεπε αντί να κάνει βόλτες με χρυσαυγίτες στον Άγιο Παντελεήμονα, προωθώντας την υποψηφιότητά του, να λαμβάνει μέτρα για να μη βλέπουμε τέτοια περιστατικά. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα. Ευπρόσδεκτο το σχόλιο. Θα περιμένουμε και την αντίδραση του κ. Μπακογιάννη να δούμε και στο σχόλιό σας, αλλά προτιμώ να αντιδράσει να δούμε τι θα κάνει στην Κωπαΐδα πρωτίστως και μετά απαντάει σε εσάς. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το σημαντικό είναι να αντιδράσει για την Κωπαΐδα. Δεν χρειάζεται να απαντήσει σε εμένα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να πάμε στα τρέχοντα πολιτικά θέματα. Φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης αλλάζει γραμμή. Μας το είχε πει και ο κ. Μαυρωτάς εδώ, θέλω να σας πω, στο Open και είχε προειδοποιήσει μέσω του κ. Δανέλλη ότι εάν παίρνατε τον κ. Δανέλλη, έφευγε δηλαδή, θα επανεξέταζαν τη στάση τους. Και φαίνεται ότι το επανεξετάζουν και τώρα είναι στο θέμα της αποχής. Εσείς, θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και με λιγότερους από 151; Μία τέτοιας σημασίας Συμφωνία και λιγότερο από το 50 συν 1 στη Βουλή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σαραντάκο, ο στόχος της κυβέρνησης, δεδηλωμένος εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή να λάβει 151 ψήφους και πάνω. Νομίζω ότι ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται σε μία αρκετά δύσκολη πολιτική θέση. Η εκτίμησή μου είναι ότι με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί δημόσια αυτόν τον έναν χρόνο όπου η Συμφωνία των Πρεσπών ή εν πάση περιπτώσει η διαπραγμάτευση για την ονομασία της γειτονικής χώρας και στη συνέχεια η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκονται στην κορυφή, αν θέλετε, της ημερήσιας διάταξης, δείχνουν ότι για τον κ. Θεοδωράκη αυτό ήταν, και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι, ένα ταυτοτικό ζήτημα. Σας θυμίζω ότι ο κ. Θεοδωράκης, με αιτία τη Συμφωνία με την πΓΔΜ, αποχώρησε από το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν δεχόταν να υποστηρίξει αυτήν τη μεγάλη πρωτοβουλία την οποία πήρε η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτή την έννοια νομίζω…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, αν πάρει αυτή τη θέση της αποχής, σας βολεύει εσάς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής. Με αυτήν την έννοια, έχω την εκτίμηση ότι ο κ. Θεοδωράκης θα πρέπει να αλλάξει απολύτως όλα όσα έλεγε έναν χρόνο, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη εξήγηση γι’ αυτό. Με την έννοια ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά οι τρέχουσες πολιτικές συγκρούσεις της συγκυρίας με μία Συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα αυτό το οποίο κάνει είναι να επιλύει μία ιστορική εκκρεμότητα 30 ετών. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Θέλω να σας πω όμως και κάτι. Αυτό που λένε στο Ποτάμι είναι ότι η κίνηση με τον Δανέλλη ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη από την πλευρά της κυβέρνησης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Του πήρατε έναν βουλευτή. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Η Ν.Δ. από το Ποτάμι, εξ όσων γνωρίζω, έχει πάρει τρεις βουλευτές. Αλλά, εδώ, δεν μιλάμε…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξάρτητοι ήταν… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, εδώ, δεν μιλάμε…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν ήταν σαν τον κ. Δανέλλη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Δεν εξελέγησαν με το Ποτάμι; 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Όχι, είχαν ανεξαρτητοποιηθεί. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η κ. Μάρκου και ο κ. Θεοχάρης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε τώρα. Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε ότι είναι διαφορετικής φύσης η μετακίνηση, αν θέλετε, της κυρίας…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω τι λέει το Ποτάμι. Λέει ότι αυτή η κίνηση με τον Δανέλλη ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη γνώμη μου, το Ποτάμι και ο κ. Θεοδωράκης, σε αυτήν την περίπτωση, έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εγώ θα σας πω το εξής. Ο Πρωθυπουργός έθεσε πριν από λίγες ημέρες ένα πολιτικό δίλημμα σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είπε δηλαδή ότι, εφόσον ο κ. Καμμένος απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση, θα πρέπει να λάβει εντολή για να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης. Και αυτήν την εντολή θα μπορούσε να τη λάβει μόνο εφόσον έπαιρνε την απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Διαφορετικά θα πηγαίναμε σε συντεταγμένες, πρόωρες εκλογές. Με αυτήν την έννοια, ο κ. Δανέλλης εκτίμησε τα δεδομένα. Ο ίδιος δήλωσε ότι για αυτόν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας. Και για αυτόν τον λόγο, χωρίς να αλλάξει την πολιτική του θέση, με την έννοια ότι ξέρετε ότι ο κ. Δανέλλης εδώ και αρκετό καιρό είχε πει ότι θα δώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι είναι κορυφαίας σημασίας το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησε σε αυτήν την πολιτική κίνηση, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι μία πολιτική κίνηση ευθύνης. Εγώ δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να συμψηφίζονται δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Δηλαδή, οι τρέχουσες πολιτικές συγκρούσεις με ένα ζήτημα, το οποίο για τον κ. Θεοδωράκη είναι ζήτημα πολιτικής ταυτότητας. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν μπορεί η στάση του να ετεροπροσδιοριστεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αν επιβεβαιωθεί αυτό το ρεπορτάζ που έχουμε και γενικότερα για την αποχή… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα η γνώμη μου είναι ότι ο κύριος…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε λίγο. Σας διευκολύνει εσάς, γιατί περνάει η Συμφωνία κάτω από 151, αν πάει σε αποχή.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης θα έχει χρόνο και στο Ποτάμι να ξανασυζητήσουν, να ξανασκεφτούν την πολιτική τους θέση. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια επίσημη δήλωση αλλαγής στάσης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που λέτε. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα σε εσάς αυτό; Όχι τεχνικό. Ξέρω ότι περνάει και με 120.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί στον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος αναγκάζεται μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, για λόγους τους οποίους ο ίδιος θα πρέπει να εξηγήσει και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι πειστικοί. Η γνώμη μου είναι ότι πιθανόν αυτό να σχετίζεται με μια προσπάθεια, η οποία γίνεται για να προξενηθεί ζημιά στην κυβέρνηση. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσει τους λόγους για τη δική του αλλαγή στάσης. Από τη δικιά μας μεριά, δεν έχουμε καμία αλλαγή στάσης. Κι εν πάση περιπτώσει, εγώ επιμένω…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και δεν έχετε θέμα εσείς και ούτε προξενείτε στην πραγματικότητα ζημιά να περάσει με 146 και 147.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ επιμένω να σας λέω ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 ψήφους. Από εκεί και πέρα, τεχνικά αυτό δεν απαιτείται. Ωστόσο, έχω την εκτίμηση ότι μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, το επόμενο διάστημα, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε δημόσια για τις θέσεις του καθενός.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών; Είναι αυτά τα ρεπορτάζ που λένε για Δευτέρα ή Τρίτη. Ισχύει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση όπου το ελληνικό Κοινοβούλιο συζητά ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία ζήτησε ο Πρωθυπουργός. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τον συγκεκριμένο χρόνο της κατάθεσης της Συμφωνίας. Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορώ να προσδιορίσω μία συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά… 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν θα αργήσει, όμως, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω την εκτίμηση ότι θα αργήσει.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εχθές στην Βουλή, σας λέω, σε όλους τους διαδρόμους, συζητιόταν ότι μπορεί να έρθει ή την Παρασκευή ή τη Δευτέρα ή την Τρίτη. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στους διαδρόμους της Βουλής, κ. Χασαπόπουλε, το ξέρετε καλύτερα από εμένα, συζητιόνται πάρα πολλά πράγματα, το 90% των οποίων δεν έχουν και ιδιαίτερη βάση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω, αφού λύσαμε το θέμα με τις Πρέσπες. Έχετε δεχθεί κριτική, και χθες από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και από άλλα κόμματα, ότι βρήκατε μία νέα πλειοψηφία στην πορεία. Δηλαδή, αλλού ξεκινήσατε, με τον κ. Καμμένο, έφυγε ο κ. Καμμένος, βρίσκετε διάφορους βουλευτές, ανεξάρτητους και μη, και προχωρείτε με αυτό. Αυτό, τεχνικά όπως είπατε και προηγουμένως, δεν σας δημιουργεί πρόβλημα. Πολιτικά είναι σωστό; Δηλαδή, στο τέλος της θητείας σας, χρονικά, να αλλάζετε παρτενέρ; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής. Καταρχήν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή δεν έχει παρτενέρ. Προχωρά με ένα συγκεκριμένο… 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είχατε τον κ. Καμμένο εννοώ παρτενέρ, συγκυβερνήτη σας. Αυτό εννοώ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή προχωρά με ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και με συγκεκριμένα πολιτικά επίδικα, κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή, το πολιτικό επίδικο είναι να ολοκληρωθεί το έργο αυτής της κυβέρνησης, το οποίο έχει σαφή χαρακτηριστικά υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δηλαδή, να προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, να επιλύσουμε την ιστορική εκκρεμότητα με την εκκλησία, έτσι ώστε να εξορθολογιστούν οι σχέσεις, να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση όλων όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, να προχωρήσουμε στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να ολοκληρώσουμε την κορυφαία μεταρρύθμιση της συνταγματικής αναθεώρησης, πράγμα το οποίο συγκροτεί ένα σαφές πολιτικό σχέδιο, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκει τη στήριξη από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω. Αυτό το πλαίσιο που έχετε εσείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτή την έννοια, η κυβέρνηση αυτή δεν πορεύεται με ευκαιριακές συμμαχίες. Πορεύεται με τη δυνατότητά της να αποσπά, εντός του Κοινοβουλίου, συναινέσεις, στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων. Πού είναι ακριβώς το πρόβλημα, σε σχέση και με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα, αλλά και με τα όσα ορίζει η πολιτική ηθική; Εμείς δεν προχωράμε ζητώντας τους 151 βουλευτές, απλώς και μόνο για να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, αλλά για να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Άρα, πού είναι το πρόβλημα; 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πού είναι το πρόβλημα; Αυτήν την ερώτηση ήθελα να σας κάνω. Με αυτούς τους βουλευτές που ήρθαν τώρα, αυτοί οι έξι βουλευτές, εάν έρθουν το βράδυ, ας πούμε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήρθαν και τώρα. Οι πέντε από αυτούς στηρίζουν την κυβέρνηση αυτή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα, δεν ήρθαν τώρα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει. Αλλά ήταν κόμμα, ήταν ΑΝ.ΕΛ., όμως. Έφυγαν …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήρθαν τώρα. Η κυρία Κουντουρά, που έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, ο κύριος Παπαχριστόπουλος, ο κύριος Ζουράρις, ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και έναν χρόνο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταψηφίσει ποτέ…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ως ΑΝ.ΕΛ., όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Είναι συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛ. Ο κύριος Ζουράρις δεν είναι…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ο Παπαχριστόπουλος και η Κουντουρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι βουλευτές, εδώ και έναν χρόνο, έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση. Επομένως, για ποιον λόγο θεωρείτε ότι εδώ έχουμε μία νέα ευκαιριακή πλειοψηφία; 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω. Με όλους αυτούς τώρα τους έξι, πέραν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχετε συζητήσει το πλαίσιο το οποίο θα φέρετε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών; Δηλαδή, μπορεί να βγει κάποιος και να πει, ο Παπαχριστόπουλος ή η Κουντουρά ή ο Ζουράρις, ότι δεν συμφωνώ εγώ με τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Δεν συμφωνώ, ας πούμε, με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Δεν είναι μία ευκαιριακή συμφωνία αυτή; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πλαίσιο, κ. Χασαπόπουλε, είναι δεδομένο και δημόσια γνωστό. Το έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λέτε ότι αυτοί το σέβονται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και στη συνέντευξή του, αλλά πολύ περισσότερο το ανακοίνωσε χθες με την εισαγωγική του ομιλία, την εναρκτήρια ομιλία της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης. Επομένως, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν απλώς και μόνο στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ή στην κυβέρνηση. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα δεδομένο πολιτικό πλαίσιο. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συμφωνήσετε, Υπουργέ μου, ότι είναι ετερόκλητο. Τι σχέση έχει τώρα ο Δανέλλης με τον Παπαχριστόπουλο ή ο Δανέλλης με τον Ζουράρι; Δεν έχουν σχέση αυτοί. Ή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό τώρα που μου λέτε ενέχει το εξής παράδοξο. Η σχέση των βουλευτών δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Αλλά, αντίθετα, συγκροτείται στο εάν και κατά πόσο συμφωνούν ή δεν συμφωνούν σε ένα δεδομένο πολιτικό σχέδιο. Έτσι ορίζονται οι σχέσεις μεταξύ των βουλευτών που στηρίζουν μία κυβέρνηση με την εμπιστοσύνη τους. Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε ότι η σχέση των φιλελεύθερων της Ν.Δ. με τον κύριο Γεωργιάδη και τον κύριο Βορίδη είναι πιο στενή; Είναι πιο στενή αυτή η πολιτική σχέση; Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Γεωργιάδης και ο κύριος Βορίδης έχουν εκλεγεί με τη Ν.Δ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν σημαίνει; Είναι τόσα χρόνια…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ότι υπάρχει ιδεολογική απόσταση, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάποτε είχαν εκλεγεί με το ΛΑΟΣ και στη συνέχεια μεταπήδησαν στη Ν.Δ. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο κύριος Καμμένος λίγα εικοσιτετράωρα, λίγες ώρες μάλλον, μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη κάποιες βολές κατά προσώπων και κατά θεσμών. Δηλαδή, είδα μια αιχμή κατά του προέδρου της Βουλής, του κυρίου Βούτση. Πιστεύετε ότι σε αυτό το διαζύγιο δεν έχουμε δει ακόμα όλη του τη διάσταση; Ο κύριος Καμμένος αρχίζει πια και επιτίθεται σε πρόσωπα. Δεν λέω για την κυρία Κουντουρά κυρίως, όσο για τον πρόεδρο της Βουλής. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρόεδρος της Βουλής έχει ένα τέτοιο πολιτικό εκτόπισμα, που το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται, από τη δική μου μεριά, είναι την υπεράσπισή μου. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν σας ζητώ να υπερασπιστείτε τον πρόεδρο της Βουλής. Είναι σεβαστός από όλους μας ο πρόεδρος της Βουλής, προς Θεού. Λέω για τις θέσεις του κυρίου Καμμένου. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Νίκος Βούτσης είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, που με μία πορεία 40 ετών, τιμάει και την Αριστερά και τιμάει και το ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον τρόπο με τον οποίον τοποθετείται και με τον τρόπο με τον οποίον διευθύνει.  

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό. Ένα σχόλιο για την επίθεση του κυρίου Καμμένου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Έχω την εκτίμηση ότι δεν χρειάζονται τέτοιου τύπου συγκρούσεις και κριτικές. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Καμμένος έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, έχει το δικαίωμα να διαφωνεί, έχει το δικαίωμα να έχει τις πολιτικές του απόψεις και αντιρρήσεις. Εμείς, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του, και τιμάμε και σεβόμαστε την τετράχρονη συνεργασία μας, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είχε πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Ήταν μια συνεργασία που οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίου και έχει βάλει τα βασικά θεμέλια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλη περίπτωση, πάντως, θα τον καταδικάζατε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εκεί θέλω να μείνω. Σας είπα ότι θεωρώ ότι δεν είναι μια κριτική, η οποία χρειάζεται ή η οποία αυτήν τη στιγμή προσφέρει κάτι στον δημόσιο λόγο.  

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες έγινε και πολύς ντόρος, μιας που είμαστε σε αυτό το θέμα, για το πώς έγινε η παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Άμυνας. Δεχτήκαμε και εμείς εδώ πολλά τηλεφωνήματα, στα social media, ότι πολλά έξοδα, ρε παιδί μου, για μια τέτοια παράδοση – παραλαβή. Πέταξαν αεροπλάνα, πήγαν με τα ελικόπτερα, γενικώς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι μια επιλογή, η οποία πράγματι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο, αν θέλετε, θορυβώδης. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ θα ήθελα να πάμε σε ένα άλλο θέμα. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αφίσες σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, με τις φωτογραφίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε φωτογραφία και του κ. Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη, πριν που συνδεθήκαμε. Υπήρξαν και συλλήψεις, το μεταδώσαμε ως τελευταία εξέλιξη, ανθρώπων που έβαλαν τις αφίσες. Ήθελα να σας ρωτήσω. Προφανώς, φαντάζομαι, το καταδικάζετε. Αν πιστεύετε ότι αυτό είναι οργανωμένο πολιτικό σχέδιο ή είναι κάποιοι γραφικοί τύποι, οι οποίοι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι καθόλου γραφικοί, κύριε Σαραντάκο. 

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πείτε μου την άποψή σας. Και αν ξέρετε και ποιος είναι πίσω από αυτό, να μας το πείτε, παρακαλώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θα συνεχίσει η Ν.Δ. στο εξής να αντιπολιτεύεται. Η ομιλία του ήταν ένα κολάζ από ύβρεις, απειλές, παραδοξολογίες, σενάρια συνωμοσίας, ακροδεξιές ατάκες. Δεν υπήρχε ούτε υποψία επιχειρήματος στην πολιτική του ομιλία. Ένα κολάζ στην πραγματικότητα από παραπολιτικά σχόλια, τα οποία διαβάζουμε συνήθως στον «κίτρινο Τύπο». Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Μητσοτάκης αυτό το οποίο κάνει είναι να προσφέρει νομιμοποίηση σε τέτοιου τύπου ακροδεξιές πρακτικές, τις οποίες πρέπει να σας επισημάνω κιόλας ότι χθες αρνήθηκε να καταδικάσει, σε αντίθεση με την κυρία Μπακογιάννη, η οποία, και προς τιμήν της, έκανε δήλωση καταδίκης αυτού του τύπου των πρακτικών. Ο κ. Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι το τελευταίο έτος φλερτάρει, και φλερτάρει στενά, με ακροδεξιές ομάδες, με ακροδεξιά πολιτικά αντανακλαστικά και στο δικό του κόμμα. Και ο λόγος είναι διότι έχει γίνει στην πραγματικότητα καθοδηγούμενος από την ακροδεξιά ομάδα των κυρίων Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη. Επομένως, ανεξαρτήτως του ποιος τα οργανώνει αυτά, και είδαμε, είδε το φως της δημοσιότητας ότι ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και μάλιστα ένα κορυφαίο στέλεχος, ένας γραμματέας μεγάλης νομαρχιακής οργάνωσης, ο οποίος μοίραζε στο κοινό τα τηλέφωνα βουλευτών που σκοπεύουν να στηρίξουν την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης…

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να στέλνουν μηνύματα και λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να τους στέλνουν μηνύματα και μάλιστα απειλητικά. Άρα, λοιπόν, εγώ δικαιούμαι να υποθέσω ότι το σχέδιο αυτό, σε κάθε περίπτωση, έχει την κάλυψη της Ν.Δ., αν δεν είναι οργανωμένο από την ίδια την Ν.Δ.. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά αν το δείτε μαζί με αυτό το οποίο σας έλεγα προηγουμένως, την κατά τη γνώμη μου θλιβερή και ντροπιαστική ομιλία που έκανε χθες ο κ. Μητσοτάκης στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα σας πει κάποιος ότι έκανε πολιτική κριτική, όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έκανε καμία πολιτική κριτική.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εντός Βουλής, μπορεί να πει ο καθένας ό,τι θέλει. Το εκτός Βουλής είναι το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε παραπολιτική κριτική. Δεν καταδίκασε αυτού του τύπου τις πρακτικές και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο κάνει είναι να καλύπτει τέτοιου είδους παρακρατικές μεθόδους.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα βρω την ευκαιρία να σας ρωτήσω και γι’ αυτό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Έθνος», που πέραν από την πολιτική έχει να κάνει με ένα πολύ σοβαρό θέμα. «Το Υπερταμείο ζητά πάλι όλα τα μνημεία». Μία σύντομη απάντηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά του υπουργείου Πολιτισμού έχει γίνει σαφές ότι όσα από τα ακίνητα σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και τις διατάξεις του νόμου, δεν μπορούν να περάσουν στο Υπερταμείο. Επομένως, νομίζω ότι αυτή είναι και η επίσημη θέση της κυβέρνησης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα το παλέψετε μέχρι τέλους με τους θεσμούς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την καλοσύνη σας να είστε σήμερα στο Open. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.