image Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ν. Λιονάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων image Συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA και τους δημοσιογράφους Ρ. Τζίμα, Σ. Λάμπρου & Λ. Ιωάννου

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του REALFM και τους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου & Α. Δελλατόλα

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα συνεχίσει σε αυτή τη συνθήκη μέχρι το τέλος της 4ετίας.

• Στο πλέον απίθανο σενάριο που ο κος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση τότε ο ΠΘ διεμήνυσε πως θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και τότε ο κάθε βουλευτής θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη του σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα.
 
• Αν και εφόσον δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, για πολιτικούς και όχι για συνταγματικούς λόγους, θα οδηγήσουμε συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω τη χώρα σε εκλογές.
 
• Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα ν/σ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, για την προστασία της α΄κατοικίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην χαθούν άλλα 5 χρόνια για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος που προσφέρει αυτήν την ιδιότυπη δικονομική ασυλία σε υπουργούς, κτλ.
 
• Σε μια τέτοια συνθήκη δεν θα είναι δυνατή η εξάντληση της 4ετίας ωστόσο πιστεύω ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.
 
• Εφόσον προκύψει ζήτημα αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όπως είπα τότε προχωρήσουμε σε ψήφο εμπιστοσύνης αυτή δεν θα σχετίζεται με την συμπερίληψη βουλευτών σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε μπροστά μας τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα πρέπει να εμπλέξουμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με εκλογικούς τακτικισμούς.
 
• Ωστόσο ακούω τη ΝΔ ότι αμφισβητεί την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την Κυβέρνηση. Για ποιο λόγο τότε δεν προχωρά στην ψήφιση μομφής;
 
• Δεν είναι μόνο ότι δεν φτάνουν οι ψήφοι. Αλλά και το ότι η ΝΔ δειλιάζει καθώς θέλει να βγάλει από πάνω της την ευθύνη σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
• Ο κος Μητσοτάκης δεν θέλει να διακινδυνεύσει να διασπαστεί το κόμμα του ούτε το ενδεχόμενο να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγηθούμε σε εκλογές με αυτό το διακύβευμα.
 
• Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί οριζόντιες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις και δεν μπορεί να σέρνεται για πάρα πολύ καιρό. Θα είναι λυτρωτική για όλο το πολιτικό σύστημα η κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή το συντομότερο.
 
• Ο ΠΘ και ο κος Καμμένος θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή και εκεί θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τη συγκυβέρνηση.
 
• Ο κος Καμμένος εδώ και 1 χρόνο έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Ωστόσο έχει ακόμη πει ότι σε καμία περίπτωση και κατά κανέναν τρόπο οι ΑΝΕΛ δε θα συμπράξουν με τον κο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.
 
• Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συμπράξουν ακριβώς με τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς του κου Μητσοτάκη.
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ
 
• Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ αφορά στο μέλλον της Ευρώπης, στο προσφυγικό, στην αντιμετώπιση της ανάδυσης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και στις διμερείς μας σχέσεις.
 
• Σε όλες τις συναντήσεις πάντοτε έχει τεθεί το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα. Ωστόσο αυτή η διαφωνία δε μας σταματά από τα να επιδιώκουμε τη διαρκή βελτίωση των διπλωματικών, πολιτικών και σχέσεων συνεργασίας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Καλημέρα, κύριε Υπουργέ. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα, κύριε Δελλατόλα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είδατε, κύριε Τζανακόπουλε, σας αφήσαμε δεύτερο για να έχετε χρόνο για διαβουλεύσεις. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιον να διαβουλευτώ, κύριε Δελλατόλα;

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μην τον ακούτε. Είναι πειραχτήρι.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Μέρες που είναι πάντα βρίσκεται κάποιος.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ξεκινήσω με το πρώτο ερώτημα. Άκουσα τον Πρωθυπουργό χθες, κύριε Υπουργέ, να λέει ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τους 151 στην ψήφο εμπιστοσύνης θα πάμε σε πρόωρες εκλογές εν ευθέτω χρόνω. Θέλω να μου εξηγήσετε αυτό το «εν ευθέτω χρόνω» τι σημαίνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κύριε Χατζηνικολάου. Αν και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, χθες, αυτό το σενάριο είναι μάλλον απίθανο ή είναι το πλέον απίθανο σενάριο αυτήν τη στιγμή, διότι θεωρώ ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα συνεχίσει σε αυτήν τη συνθήκη μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ο Πρωθυπουργός είπε πολύ σαφώς ότι δεν θα αφήσει κανένα από τα ενδεχόμενα ασχολίαστο όσο απίθανο κι αν είναι αυτό. Αυτό, λοιπόν, που διεμήνυσε είναι ότι εφόσον οι ΑΝΕΛ και ο κύριος Καμμένος επιλέξουν να αλλάξουν στάση και να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τότε θα οδηγηθούμε σε μία διαδικασία όπου ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα πάει στη Βουλή και εκεί πλέον ο κάθε βουλευτής, ανεξαρτήτως της πολιτικής του προέλευσης και καταγωγής, θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη του σε μια ιστορική, κατά τη γνώμη μου, συγκυρία, σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Εφόσον και στο πλέον απίθανο σενάριο που ο Πρωθυπουργός έχει μεν την εμπιστοσύνη της Βουλής, γιατί ξέρετε ότι το Σύνταγμα είναι πάρα πολύ σαφές ως προς αυτό.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Θεωρητικά μπορείτε και πολύ πιο λίγο από το 151.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαιτεί τους 151 βουλευτές. Ωστόσο, εάν και εφόσον στο απίθανο σενάριο που δεν επιτευχθεί αυτή η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, τότε εμείς για πολιτικούς λόγους και όχι για συνταγματικούς λόγους, είμαστε υποχρεωμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω ακριβώς σε εκλογές. Τούτο σημαίνει ότι δεν θα γίνουν σπασμωδικές κινήσεις. Υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν. Θα πρέπει να οδηγηθούμε στη Βουλή για μια σειρά από νομοσχέδια, που κατά τη γνώμη μας είναι κομβικά, όπως είναι η ρύθμιση, για παράδειγμα, των 120 δόσεων, όπως είναι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Να ολοκληρωθεί φυσικά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, έτσι ώστε να μην χαθούν άλλα πέντε χρόνια που θα στοιχίσουν στο πολιτικό σύστημα. Διότι, ξέρετε ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που συζητούνται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η αλλαγή, η τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που προσφέρει μια ιδιότυπη δικονομική ασυλία σε υπουργούς. Και, βεβαίως, υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, προφανώς, δεν θα είναι δυνατή υπό μια τέτοια κοινοβουλευτική συνθήκη, η εξάντληση της τετραετίας… 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, καταλαβαίνω ότι αυτό είναι το σενάριο του Μαΐου, λοιπόν. Το «εν ευθέτω χρόνω» σημαίνει Μάιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένο χρόνο…

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Όλα αυτά θέλουν κανέναν δύο μήνες να γίνουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, σας λέω ότι προφανώς, υπό αυτή τη συνθήκη, η εξάντληση της τετραετίας θα είναι μάλλον αδύνατη. Εξακολουθώ, όμως, να πιστεύω ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είπατε το εξής ότι «εάν χρειαστεί η ψήφος εμπιστοσύνης από βουλευτές, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων» και λοιπά. Σημαίνει ότι αυτοί που θα ψηφίσουν ενδεχομένως μία τέτοια πρόταση δεν θα ενταχθούν ή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο στα ψηφοδέλτιά σας οι εκλογές όποτε κι αν γίνουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Δελλατόλα, δεν σχετίζεται, αυτήν τη στιγμή, η συζήτηση για την κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, κατά κανέναν τρόπο με τη συμπερίληψη βουλευτών σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ μιλάμε για μια ιστορική συγκυρία, για μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που έχουμε μπροστά μας τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα τριακονταετίας και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να εμπλέξουμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τέτοιου τύπου εκλογικούς σχεδιασμούς ή τακτικισμούς. Επομένως, εμείς αποσυνδέουμε αυτά τα δύο ζητήματα. Λέμε ότι εφόσον προκύψει ζήτημα αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης που οφείλει η κυβέρνηση να έχει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τότε προφανώς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, μέχρι τότε, ακούω διαρκώς τη Ν.Δ. να αμφισβητεί, αν θέλετε, την εμπιστοσύνη που οφείλει η Βουλή να επιδεικνύει προς την κυβέρνηση. Για ποιον λόγο τότε η Ν.Δ. δεν προχωρά στην πρόταση μομφής, που είναι ένα κοινοβουλευτικό όπλο, το οποίο έχει στη διάθεσή της για να αρθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Γιατί δεν φτάνουν οι ψήφοι. Γιατί, το κρύβουμε; Μα, δεν φτάνουν οι ψήφοι, γι΄ αυτό δεν το κάνει. Δεν το κάνει, κύριε Τζανακόπουλε, το ξέρει ο κόσμος. Δεν φτάνουν οι ψήφοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι υποψιάζομαι, κύριε Δελλατόλα και κύριε Χατζηνικολάου. Δεν νομίζω ότι είναι μόνον αυτό. Νομίζω ότι η Ν.Δ., αυτήν τη στιγμή, δειλιάζει, διότι στην πραγματικότητα θέλει να βγάλει από πάνω της την ευθύνη για μια εξέλιξη, την οποία ωστόσο νομίζω ότι το μεγαλύτερό της κομμάτι και ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης διακαώς επιθυμεί. Και αυτό είναι να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι δεν θέλει να διακινδυνεύσει να διασπαστεί το κόμμα του, δεν θέλει να υπάρχει έστω και ως ενδεχόμενο η πιθανότητα να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγηθούμε σε μια πολιτική αντιπαράθεση ενόψει, μάλιστα, και εκλογών, όπου το κεντρικό θέμα θα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, διότι ο ίδιος θα πιεστεί εξαιρετικά πολύ.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να σας ρωτήσω. Έχει ισχυριστεί και δημόσια μάλλον ο κ. Καμμένος, αν είναι λάθος διορθώστε μας, ότι υπήρχε μια συμφωνία με τον Πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει τον Μάρτιο. Τι έχει αλλάξει και αυτό έρχεται πιο γρήγορα και αυτό προκαλεί, πέραν από την ουσία της υπόθεσης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Δελλατόλα, η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις που οριζόντια διαπερνούν το σύνολο του πολιτικού συστήματος, δημιουργούν μια κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Δεν μπορεί να σέρνεται για πάρα πολύ καιρό. Και εκτιμώ ότι θα είναι λυτρωτική για όλο το πολιτικό σύστημα η κατάθεση της Συμφωνίας όσο το δυνατό γρηγορότερα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, εγώ θέλω να κάνω μία άλλη ερώτηση. Έρχεται σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ στη Αθήνα. Θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα των αποζημιώσεων. Και ένα δεύτερο ερώτημα, πάλι συνδέεται με την επίσκεψη Μέρκελ. Η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε, σήμερα, τις συγκεντρώσεις, λόγω της επίσκεψης Μέρκελ. Θέλω να σας θυμίσω ότι στην επίσκεψή της επί Σαμαρά, όταν είχε γίνει το ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει με πολύ έντονο τρόπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Χατζηνικολάου, σε σχέση με το πρώτο ζήτημα. Η ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης, με το προσφυγικό ζήτημα, με την ανάγκη να αντιπαρατεθεί η Ευρώπη στην επελαύνουσα ακροδεξιά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας. Πρέπει να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι σε όλες τις συναντήσεις, τις οποίες έχει κάνει ο Πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ή με οποιοδήποτε άλλο στέλεχος ή μέλος της εκτελεστικής εξουσίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έχει πάντοτε τεθεί το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να πω ότι το ζήτημα αυτό, που αποτελεί ένα ανοιχτό θέμα, μια πηγή διαφωνίας, αν θέλετε, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, δεν μας σταματά από το να επιδιώκουμε να έχουμε διαρκή βελτίωση των διπλωματικών, των πολιτικών σχέσεων και των σχέσεων συνεργασίας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την απαγόρευση, την οποία επισημαίνετε, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις. Έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία αφορούν την ασφάλεια της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Από εκεί και πέρα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι σχεδόν σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, δεν επηρεάζει, κατά κανένα τρόπο, η απαγόρευση τη συγκέντρωση που έχουν καλέσει σωματεία, οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και η οποία θα γίνει κανονικά. Επομένως, δεν νομίζω ότι κατά κανένα τρόπο μπορεί να αντληθεί οποιοδήποτε επιχείρημα περί αυταρχισμού από τη συγκεκριμένη απόφαση της Αστυνομίας. Η συγκέντρωση, την οποία έχουν καλέσει οι οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι αυτό οφείλουν να κάνουν, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να κλείσουμε πάλι με το πολιτικό θέμα που υπάρχει αυτές τις μέρες. Θέλω να μας πείτε την αίσθηση που έχετε σήμερα, γιατί και σήμερα είναι μία άλλη μέρα σε σχέση με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ. Γιατί βγήκε ο βουλευτής ξανά, ο κ. Κατσίκης, στο κανάλι της Βουλής και είπε ότι θα αποσύρουμε και φεύγουμε….

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φεύγουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος, θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή, όπως ήδη γνωρίζετε, και εκεί θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή τη συγκυβέρνηση και αφορούν την πολιτική μας συνεργασία. Εγώ θέλω να σας πω, όμως, το εξής. Ο κ. Καμμένος, βεβαίως, εδώ και έναν χρόνο, αλλά με πολύ μεγάλη σαφήνεια από τη στιγμή που ήρθε, δηλαδή, σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με αυτήν την πολιτική. Δεν συμφωνεί με την προσπάθεια επίλυσης αυτής της ιστορικής εκκρεμότητας. Και αυτό είναι απολύτως σεβαστό και από τον Πρωθυπουργό, αλλά και από το σύνολο, αν θέλετε, του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του εταίρου, του κ. Καμμένου, στη συγκυβέρνηση αυτή. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να συμπράξουν, κατά κανέναν τρόπο, με τον κ. Μητσοτάκη σε μια επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης, την οποία ο κ. Μητσοτάκης διακαώς επιθυμούσε, τώρα επιθυμεί λίγο λιγότερο, στη συνέχεια μπορεί να αρχίσει να την επιθυμεί πάλι περισσότερο. Εγώ αυτό που οφείλω να πω είναι ότι είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, ηθελημένα ή αθέλητα, δεν θα συμπράξουν ακριβώς με τους εκλογικούς, πολιτικούς ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστούμε θερμά, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.