Κύρια σημεία
Απομαγνητοφώνηση
ΣΑΧΙΝΗΣ: Καλημέρα σας, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας, κύριε Σαχίνη, τι κάνετε;
ΣΑΧΙΝΗΣ: Προσπαθούμε εδώ να καταλάβουμε, εάν όντως την Παρασκευή θα είναι μια στιγμή σημαντική για το πολιτικό σύστημα –γενικότερα μιλώντας- μέσα στο Κοινοβούλιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ώρα του Πρωθυπουργού έχει πάντοτε μια ιδιαίτερη σημασία. Έχει πάντοτε έναν ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό και νομίζω ότι αυτή την Παρασκευή θα δοθεί η δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να φέρει τον κύριο Μητσοτάκη, προ των ευθυνών του. Νομίζω ότι η επιλογή να γίνει η συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ήταν άλλο ένα αυτογκόλ, τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά, για τον κύριο Μητσοτάκη και αυτό θα αποδειχθεί την Παρασκευή. Ξέρετε, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι καταιγιστικές και αποδεικνύουν ότι όλο το ερώτημά του, που βασίζεται σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει την Αθήνα, αλλά και το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ως μια περιοχή ανασφαλή, μια περιοχή όπου επικρατεί η ανομία, γυρίζει μπούμερανγκ για τον κύριο Μητσοτάκη. Διότι από ό,τι φαίνεται, είναι ο ίδιος και οι συνεργάτες, που φέρονται τελικά να εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις, όπως θα έχετε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες για όλα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον στενό συνεργάτη και γραμματέα της ΝΔ, τον κύριο Αυγενάκη. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι από τη δική μας πλευρά, αυτό το οποίο θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε και να παρουσιάσουμε είναι τις εξαιρετικές επιτυχίες που έχει η ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο διάστημα, τόσο σε σχέση με τη διαλεύκανση μεγάλων υποθέσεων, όσο και με την προσπάθεια να υλοποιήσουμε μια αντεγκληματική πολιτική, η οποία θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο των πολιτών και την ίδια στιγμή, θα σέβεται τις ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός. Τα υπόλοιπα, νομίζω, επί του Κοινοβουλίου.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Φαντάζομαι, όμως, κύριε Τζανακόπουλε, έτσι όπως το προλογίσατε δεν θα περιοριστεί σε αυτά. Και θέλω να σας ρωτήσω, υπάρχει ο αντίλογος ο οποίος λέει ότι με βάση τα καινούρια ποιοτικά ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πέρα από την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιστρέψει την εικόνα και την ατζέντα –να το πω έτσι- πηγαίνοντας σε ζητήματα, που παροξύνοντας και τον πολιτικό λόγο θα του δώσουν κάποια credits. Είναι έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τι λέτε τώρα; Ο κύριος Μητσοτάκης κατέθεσε την ερώτηση.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Ναι, ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά λένε κάποιοι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς γιατί να πάμε σε ζητήματα που παροξύνουν την ατζέντα; Κοιτάξτε να δείτε, εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι το εξής: ο δικός μας πολιτικός σχεδιασμός αφορά πρώτον, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αφορά την διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Αφορά την συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και την ανάπτυξη. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα πάνω στα οποία οικοδομούμε τον πολιτικό μας σχεδιασμό και την πολιτική μας στρατηγική. Από εκεί και πέρα, ακριβώς επειδή ο κύριος Μητσοτάκης είναι αυτός που βρίσκεται σε ένα πλήρες στρατηγικό και πολιτικό αδιέξοδο, προσπαθεί να παροξύνει τη δημόσια συζήτηση, προσπαθεί να δημιουργήσει, με επικοινωνιακούς όρους, μια συνθήκη έντασης και νομίζω ότι αποτυγχάνει παταγωδώς σε αυτή του την προσπάθεια. Νομίζω ότι η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο σταθερότητας. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η οικονομία έχει περάσει σε μία άλλη φάση, ότι έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε το καράβι και ότι περνάμε στη φάση της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία έχει και στοιχεία άμβλυνσης , αν θέλετε, των κοινωνικών ανισοτήτων. Πάνω σε αυτή την πολιτική ατζέντα και πάνω σε αυτό τον πολιτικό σχεδιασμό εργαζόμαστε. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω, ότι νομίζω ότι είναι επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη να προσπαθήσει να δημιουργήσει με επικοινωνιακούς όρους μια όξυνση, η οποία αποτυγχάνει παταγωδώς.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Πώς είδατε την κατάθεση της κυρίας Τσακάλου σε σχέση με την υπόθεση Siemens;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι, για άλλη μια φορά, έρχονται στη δημοσιότητα πράγματα τα οποία έχουν απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση πάρα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάμε για τις ιδιαίτερες σχέσεις τις οποίες διατηρούσαν τα δυο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την εταιρεία Siemens. Μίλησε η κυρία Τσακάλου, με βάση τα δημοσιεύματα, για παράνομες χρηματοδοτήσεις, για δωροληψίες, για δωροδοκίες, για μια σειρά από εξυπηρετήσεις, τις οποίες η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε σε πολιτικά πρόσωπα και σε πολιτικά κόμματα. Και νομίζω ότι δεν έχει κανείς καμία αμφιβολία, ότι ήρθε χθες για άλλη μια φορά στην επιφάνεια αυτή η συνθήκη της απόλυτης διαφθοράς, που επικρατούσε στο πολιτικό σύστημα και ήταν ένας από τους κύριους λόγους, που η χώρα οδηγήθηκε στην μνημονιακή επιτροπεία το 2010. Δηλαδή, αυτή η γενικευμένη διαφθορά, αυτή η γενικευμένη ηθική απαξίωση των θεσμών, η κατάχρηση εξουσίας, η οποία γινόταν από τα δύο μεγάλα κόμματα και από την πολιτική ελίτ της χώρας, επί πάρα πολλά χρόνια, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού το 2010 και οδηγηθήκαμε σε αυτή την θλιβερή, την τραγική ιστορία της μνημονιακής επιτροπείας. Όλα αυτά, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε και την Παρασκευή στη Βουλή, καθώς ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει επιτέλους απαντήσεις στον ελληνικό λαό για τις ιδιαίτερες σχέσεις τις οποίες, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα και σύμφωνα με τις καταθέσεις των εμπλεκομένων στη συγκεκριμένη υπόθεση διατηρούσε με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Δεν μου λέτε, κύριε Τζανακόπουλε, υπάρχει και η πολιτική αφήγηση από την άλλη πλευρά, του χώρου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, που λέει ότι η κυβέρνηση είναι ακριβή στα πίτουρα, φτηνή στο στάρι στην πολιτική αντιπαράθεση, βγάζει από έξω την περίοδο Καραμανλή. Εσείς τι απαντάτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση. Εμείς, αντιμετωπίζουμε το πολιτικό σύστημα και την πολιτική ελίτ της περιόδου του 1990 και του 2000 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα το 2010, όπως ευθύνονται και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση από το 2010 μέχρι το 2015. Εγώ το μόνο το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ταυτίστηκε πολιτικά με τη ΝΔ, αλλά αντιθέτως, ήταν ο πολιτικός φορέας της εν Ελλάδι Κεντροαριστεράς, αυτός ο οποίος όχι μόνο συνέπλευσε με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, την περίοδο του 1990 και του 2000, αλλά αντιθέτως, από το 2011 και μετά, συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, συγκυβέρνησε με την ελληνική δεξιά και διαχειρίστηκε με έναν τραγικό, απαράδεκτο τρόπο την ελληνική οικονομική κρίση. Οπότε, εκτιμώ ότι όλα αυτά, τα οποία ισχυρίζεται η Κεντροαριστερά και οι δυνάμεις που, εν πάση περιπτώσει, ανήκουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, αν συμβαίνουν αυτά στο χοντρό, να το πω έτσι, πολιτικό πεδίο, θα πει κάποιος ότι είστε ικανοποιημένος ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που καλείται να σηκώσει και το βάρος της ενημέρωσης, με την εικόνα της καθημερινότητας; Και δράττομαι της ευκαιρίας: η περίφημη ιστορία με το ηλεκτρονικό εισιτήριο του Μετρό, είναι μια ιστορία που δημιούργησε ουρές. Και μόνον αυτό, νομίζω έναν Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, όχι απλά τον προβληματίζει, μάλλον τον πικραίνει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ παρά να σας πω ότι η καθημερινότητα σχετίζεται, κατ΄ αρχάς, με την εργασία, με το γεγονός ότι 350.000 άνθρωποι περίπου, περισσότεροι, έχουν βρει δουλειά κατά τα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης. Και αυτό, ξέρετε…
ΣΑΧΙΝΗΣ: Part time, όμως. Ευέλικτη απασχόληση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό, ξέρετε, αλλάζει άρδην την καθημερινότητα μιας πολύ μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, η οποία περνά από το περιθώριο της ανεργίας στην κανονικότητα της εργασίας.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Όχι, όμως, με πλήρη εργασία, κύριε Τζανακόπουλε, με τις ευέλικτες μορφές, το ξέρετε αυτό, με μισθούς…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας απαντήσω και σε αυτό, επειδή το έχω ακούσει πάρα πολλές φορές αυτό το επιχείρημα. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας πήραν κεφάλι στην Ελλάδα και επί της ουσίας αποτέλεσαν τη βασική εργασιακή σχέση από το 2012 μέχρι το 2015. Δηλαδή, όταν η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ πέρασαν τους νόμους της απορύθμισης της αγοράς εργασίας. Αντιθέτως, από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την τάση, διότι πρέπει να σας πω ότι, όταν αναλάβαμε την κυβερνητική εξουσία, η σχέση μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης ήταν 60 – 40 υπέρ της μερικής απασχόλησης. Αντιθέτως, σήμερα βλέπουμε ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μισές-μισές, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η τάση έχει αντιστραφεί. Δεν είμαστε ακόμη ευχαριστημένοι. Θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο με τους ελέγχους στην αγορά εργασίας εναντίον της υποδηλωμένης εργασίας, εναντίον των συνθηκών γαλέρας, που πολλές φορές επικρατούν στις ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αντιστρέψουμε έτι περαιτέρω τη συγκεκριμένη τάση και να μπορέσουμε να έχουμε μια αγορά εργασία επαναρυθμισμένη, μια αγορά εργασίας στην οποία θα κυριαρχούν οι μορφές πλήρους απασχόλησης. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, επί της ουσίας, επένδυσαν στη μερική απασχόληση και στην απορύθμιση της αγοράς εργασίας, ήταν οι δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι εμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε τη συγκεκριμένη τάση στην αγορά εργασίας και να ενισχύσουμε την πλήρη απασχόληση πάντοτε, φυσικά, σε σχέση με αυτά τα οποία συνέβαιναν την περίοδο 2012-2015. Καθημερινότητα, όμως, εκτός από την αγορά εργασίας, είναι και μια σειρά από άλλα πράγματα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση.
Και να απαντήσω, λοιπόν, στην ερώτησή σας για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που έχει μια σημασία. Να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπα και χθες και στην επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε καταθέσει πρόταση για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε δεκτό από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που θέλησε να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας στα εκδοτήρια των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκαν οι ουρές, τις οποίες βλέπετε. Ωστόσο, εμείς μεριμνήσαμε και γι΄ αυτό και είπαμε ότι μπορούν, απλώς, οι πολίτες να καταθέτουν ένα φάκελο και στη συνέχεια να τους αποστέλλεται η προσωποποιημένη κάρτα στο σπίτι τους. Επομένως, αυτός ήταν ένας τρόπος για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε λίγο την πραγματική ταλαιπωρία, την οποία αναγνωρίζουμε και για την οποία κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ωστόσο, αυτό το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να κρατήσουμε, αυτό το οποίο είναι το ουσιαστικό, το σημαντικό, το κυρίαρχο σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι με την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου καταφέρνουμε να σπάσουμε τα δίκτυα της διαφθοράς στο χώρο των μεταφορών και επί της ουσίας μπαίνει ένα τέλος στις πρακτικές των πλαστών εισιτηρίων, για τις οποίες υπάρχουν ήδη πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και τα οποία έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αυτές ακριβώς οι πρακτικές, αυτά ακριβώς τα δίκτυα, παίρνουν τέλος και μπαίνει μια τάξη και στον συγκεκριμένο τομέα. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο από όλη αυτή την ιστορία. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι οι συγκεκριμένες ουρές που βλέπετε, αυτή η εικόνα προφανώς δεν μας ικανοποιεί, δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, καθώς η προσωποποιημένη κάρτα βγαίνει μια φορά και στη συνέχεια οι πολίτες ανανεώνουν τις κάρτες τους, χωρίς να υποστούν αυτή τη δύσκολη, πράγματι, διαδικασία.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Η προτελευταία μου ερώτηση, κύριε Τζανακόπουλε. Βλέπω, εδώ, βεβαίως, ότι είχαμε νέα τραμπούκικη επίθεση από χρυσαυγίτες, που πετούσαν τρικάκια στο Εφετείο και χτύπησαν δύο γυναίκες, μια εκ των οποίων είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το «φρούτο» συνεχίζει. Θέλω να σας ρωτήσω…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ντροπή και νομίζω ότι η ελληνική Πολιτεία, αλλά και η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι πρέπει, έτσι ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, που θα απομονώσουν, τόσο πολιτικά, όσο και νομικά την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, προτελευταία μου ερώτηση. Χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιτεθήκατε με σφοδρότητα σε μια μερίδα, να το πω έτσι, σχήμα λόγου, μιντιαρχών, σε σχέση και με τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά κυρίως για τον ρόλο τους στη νέα κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, δεν μίλησα καθόλου για τον ρόλο τους. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη, έναν μεγάλο αγώνα για να μπορέσει να διασώσει το Ταμείο των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στον Τύπο, μετά από την άρνηση των εργοδοτών, των εκδοτών να βρουν μια κοινή πορεία και έναν κοινό βηματισμό με τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στον Τύπο, έτσι ώστε να διασωθεί το Ταμείο. Επομένως, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να πάρει την πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έρθει να δώσει ένα τέλος στην περιπέτεια αυτού του Ταμείου και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Η στάση των συγκεκριμένων εκδοτών και ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει το ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τύπο και ποιος, στην πραγματικότητα, εξυπηρετεί άλλου τύπου πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την διάσωση του Ταμείου των δημοσιογράφων, ανεξαρτήτως αυτών των, προκλητικών θα έλεγε κανείς, τοποθετήσεων εκ μέρους των καναλαρχών, των συγκεκριμένων καναλαρχών ή εκδοτών. Οι οποίοι, πρέπει να σας πω, κιόλας, ότι είναι πανθομολογούμενο πως είναι οι εκδότες που ταυτίζονται με την σημερινή εκδοχή της ελληνικής δεξιάς.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, θέλω να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο. Μου έχει κάνει εντύπωση μια πρόσφατη συνέντευξη σας στην Κρήτη ΤV, στη συνάδελφό μας, τη Ράνια τη Μωραΐτη, όταν σας ρώτησε για την Κεντροαριστερά, είπατε «έτσι όπως εξελίσσονται αυτά τα πράγματα, εμάς, ναι μεν το παρατηρούμε με ενδιαφέρον, γιατί είναι πολιτική ζύμωση, δεν μας αφορά αυτή η ιστορία». Προχθές, είχαμε τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων. Ακούγοντας και τους εννέα, εκεί ήμουν, η αλήθεια είναι ότι έβλεπα ένα διμέτωπο και προς Μητσοτάκη και προς ΣΥΡΙΖΑ, όμως άκουσα θέσεις υποψηφίου –δεν έχει σημασία βέβαια τώρα ποιος- ο οποίος είπε «ναι» στην απλή αναλογική, «εγώ δεν κάνω κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη ό,τι και να γίνει, το λέω ρητά και κατηγορηματικά» και αναρωτιέμαι: υπό ποια μορφή ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετείχε σε έναν διάλογο για την Κεντροαριστερά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς, ήταν ένα κόμμα της Αριστεράς και παραμένει ένα κόμμα της Αριστεράς. Έχει συγκεκριμένες πολιτικές, θεωρητικές, ιδεολογικές, καταγωγικές θέσεις και αναλύσεις για την κατάσταση των πραγμάτων. Από εκεί και πέρα, αυτός ο πολιτικός φορέας, ο οποίος πρέπει να προβληματιστεί για τη στρατηγική του και για το μέλλον του, είναι ο πολιτικός φορέας που, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα αποτελέσει τον φορέα της Κεντροαριστεράς. Εγώ θέλω να σας πω το εξής. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία έχει, πλέον, αρχίσει να προβληματίζεται για τις πολιτικές επιλογές που έγιναν κατά την περίοδο της δεκαετίας του ΄90 και του 2000. Βλέπουμε σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης μια ριζοσπαστικοποίηση, μια πολιτική στροφή της σοσιαλδημοκρατίας, είτε μιλάμε φυσικά για τους Βρετανούς Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, όπου με τη ριζοσπαστικοποίησή τους κατάφεραν να χτυπήσουν στα ίσα τους Βρετανούς Συντηρητικούς στις προηγούμενες εκλογές και είναι πάρα πολύ πιθανόν να τους δούμε σύντομα να σχηματίζουν κυβέρνηση στη Βρετανία, αλλά μην προτρέχουμε. Επίσης, βλέπουμε τη στάση των Ισπανών Σοσιαλιστών, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια προσπάθεια πολιτικού διαλόγου και εξεύρεσης κοινού βηματισμού με τις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ισπανία. Βλέπουμε την Πορτογαλία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκεί έχει σχηματίσει μια κυβέρνηση με την κριτική στήριξη του Μπλόκο της Αριστεράς, αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Βλέπουμε, δηλαδή, δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες αρχίζουν να μετατοπίζονται προς τα Αριστερά, αντιλαμβανόμενες ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν την περίοδο της ανάπτυξης από το 1990 μέχρι το 2010, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση, την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, οδήγησε σε έξαρση των ανισοτήτων, οδήγησε σε όξυνση των πολιτικών αντιθέσεων, οδήγησε σε ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Επομένως, αυτή η μετατόπιση από τη δική μας μεριά, είναι καλοδεχούμενη και θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για την διαδικασία πολιτικής ενοποίησης, αλλά και αλλαγής των συσχετισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε ότι η ελληνική Κεντροαριστερά δεν ακολουθεί αυτόν τον βηματισμό της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Φαίνεται να μην παίρνει αποστάσεις από τη σύμπλευσή της με το νεοφιλελευθερισμό τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με την πολιτική ταύτιση την οποία είχε με τη Ν.Δ. για πάνω από τέσσερα χρόνια. Και νομίζω ότι αυτό δημιουργεί, έτσι, ένα πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο ο διάλογος για έναν προοδευτικό ριζοσπαστικό κοινό βηματισμό, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελέσει προτεραιότητα. Ωστόσο, δεν θέλω να προκαταβάλω τις εξελίξεις. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί και το πολιτικό πρόγραμμα, αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική ηγεσία του νέου φορέα. Και εκτιμώ ότι μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό, το οποίο αλλάζει διαρκώς, είναι πιθανό να δούμε μια μετατόπιση, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Δεν είναι εγγύτερα σε σας όμως, ένας υποψήφιος που λέει «θέλω απλή αναλογική και δεν πρόκειται να κυβερνήσω, σε καμία περίπτωση, με τον Μητσοτάκη, αν είμαι αρχηγός;»
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε στα εσωκομματικά ζητήματα της…
ΣΑΧΙΝΗΣ: Να το θέσω διαφορετικά. Έχετε δίκιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να πούμε αν ο ένας υποψήφιος είναι πιο κοντά σε μας ή αν ο άλλος υποψήφιος είναι…
ΣΑΧΙΝΗΣ: Να το θέσω διαφορετικά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι είναι ανάγκη η ελληνική Κεντροαριστερά να κάνει αυτοκριτική για το παρελθόν της, να πάρει αποστάσεις από την περίοδο της απόλυτης ταύτισης με την Ν.Δ., να μετατοπιστεί προς τα Αριστερά και αυτό νομίζω ότι θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για μια γενικότερη συζήτηση και με την Αριστερά και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι θέμα, το οποίο θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν στο εσωτερικό του φορέα. Και νομίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν, από τη δική μας μεριά, περισσότερα σχόλια. Δεν θα ήταν και δεοντολογικά ορθό κάτι τέτοιο.
ΣΑΧΙΝΗΣ: Νομίζω ότι βάλατε και το όριο «υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση». Θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.