Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κεντρική επιλογή για την εξωτερική πολιτική της χώρας, που αναδιαμόρφωσε το πεδίο των σχέσεων στα Βαλκάνια και τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τον πυλώνα της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας όπως προκύπτει από όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις από τις 8 Ιουλίου και μετά.
Αυτή η πολιτική στροφή της ΝΔ από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς για το συνολικό πολιτικό χάρτη στα Βαλκάνια επισφραγίστηκε με την πρόσφατη έγκριση της ΕΕ για τις έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.
H έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ έγινε με την υπόμνηση από την πλευρά της Ελλάδας ότι εξαρτάται από την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι αυτή η υπόμνηση δεν έχει νομικό πρακτικό αποτέλεσμα, αφού θα ίσχυε ούτως ή άλλως, εκλαμβάνω αυτήν την υπόμνηση και δια στόματος Πρωθυπουργού και δια στόματος Υπουργού Εξωτερικών ως πολιτική αναγνώριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι ημέρες όπου βουλευτές απειλούνταν, όπου η ΝΔ πυροδοτούσε κινήσεις και πρακτικές εθνικιστικού μίσους, όπου οι παμμακεδονικές οργανώσεις απειλούσαν βουλευτές και βουλεύτριες με εξώδικα.
Είναι μια θετική εξέλιξη ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται η ΝΔ σχετικά με τη μήνυση αυτή αλλά η πολιτική στροφή που έχει κάνει η κυβέρνηση δημιουργεί ανισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ