image Συνέντευξη στον ρ/σ REAL FM και στον Ν. Χατζηνικολάου image Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή για την ε/φ «REAL news»

Στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή FOCUS του Π. Χαρίτου με την Ν. Μπακογιάννη

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ πΓΔΜ
 
→ Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ τους τελευταίους μήνες έχει υιοθετήσει μια μετριοπαθή στάση και αυτό βοήθησε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να δημιουργηθεί καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΥΠΕΞ της γείτονος και έχουν συζητηθεί όλα αυτά τα θέματα μεταξύ του κ. Ζάεφ και του κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα κλείσει το ζήτημα.
 
→ Τρεις είναι οι πυλώνες που θέτουμε:
-Σύνθετη ονομασία
– Erga omnes δηλαδή έναντι όλων
– Aπαλοιφή αλυτρωτισμού

Για τα 2 τελευταία απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι συζητήσεις και καλό είναι να μην προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα.
 
→ Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ώστε να υπάρξει ολιστική συμφωνία που θα επιλύει όλα τα ζητήματα, που εφόσον υπογραφεί θα γεννά διεθνή ευθύνη για οποιονδήποτε την παραβιάσει.
 
→ Η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει να ετοιμάσει σχέδιο συμφωνίας και θα αναμένουμε τις απαντήσεις της γείτονος. Θεωρώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας.
 
→ Η στάση της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ, έχει σαφέστατα ενιαία πολιτική τοποθέτηση. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον ΥΠΕΞ. Δεν υπήρξε ποτέ σκέψη για εκλογές. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
 
→ Αντίθετα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις σήμερα στη ΝΔ από σημαίνοντα στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος Γεωργιάδης. Μέσα σε έναν μήνα η ΝΔ έχει αλλάξει θέση 4-5 φορές. Ο κ. Μητσοτάκης αντιπολιτεύεται ανεύθυνα και αλλάζει τη θέση του ανάλογα με την εξέλιξη της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.
 
→ Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να επιβληθεί στην ΚΟ του κόμματός του γιατί δεν έχει το σθένος καν να αρθρώσει αυτό που εσείς αρθρώνετε συνεχώς και θεωρείτε ότι θα λύσει το πρόβλημα που δεν έλυσαν άλλοι κι άλλοι; Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει την ευκαιρία να λύσει το συγκεκριμένο.
 
→ Σε μια δημοκρατία οποιοσδήποτε θέλει να εκφράσει την αγωνία του, έχει αναφαίρετο δικαίωμα στις συγκεντρώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες. Ωστόσο θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι η αγωνία ενός τμήματος του λαού μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης εθνικιστικών, ακροδεξιών και μισαλλόδοξων δυνάμεων.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
→ Μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρχει ένα είδος μεταπρογραμματικής εποπτείας στη βάση των κανόνων που ισχύουν για όλες τις χώρες, όπως δηλαδή έγινε και με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα.
 
→ Η εποπτεία στη φάση μετά το πρόγραμμα θα αφορά τους στόχους και όχι την επιλογή των μέσων προς επίτευξη των στόχων. Δηλαδή τα πεδία ελευθερίας για την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής αυξάνονται. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.
 
ΤΟΥΡΚΙΑ
 
→ Με αποφασιστικότητα προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά επιδιώκουμε και διαρκείς ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.
 
→ Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε να προχωρήσουν στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.
 
→ Εφόσον η Τουρκία όμως επιμένει σε μια λογική προκλητικότητας, επιθετικότητας και ρητορικής που δεν συνάδει με τις φιλικές σχέσεις των δυο χωρών, τότε θα πρέπει κι εμείς να επανεξετάσουμε τη στάση μας και σ’ αυτό νομίζω θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική απάντηση εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
[vc_video link=”https://youtu.be/kpiz8nN_-KY” title=”Ολόκληρη η εκπομπή”]