image Ταυτόσημες οι ιδέες του κ. Μητσοτάκη με αυτές του ΔΝΤ για τις συντάξεις image Στην Κυψέλη & το Παγκράτι οι άνθρωποι μας γεμίζουν αισιοδοξία

Να προχωρήσουμε για την ισότητα & για τη δίκαιη ανάπτυξη

Συνέντευξη στην ε/φ ΕΘΝΟΣ:

Κύριε Τζανακόπουλε, δύο ηµέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες πιστεύετε ότι το παιχνίδι γυρίζει;

Φυσικά. Οι κάλπες το πρωί της Κυριακής θα είναι άδειες και τα πάντα ξεκινούν και πάλι από το µηδέν. Αυτή τη φορά ο κόσµος δεν προσέρχεται σε µια κάλπη ευρωεκλογών, που αντικειµενικά δεν έχει το βάρος µιας αναµέτρησης εθνικών εκλογών. Την Κυριακή ο κάθε πολίτης θα πάρει µια απόφαση ζωής και είµαστε αισιόδοξοι ότι ο καθένας και η καθεµιά θα βάλει κάτω τα πεπραγµένα του ενός και του άλλου, θα συγκρίνει το πώς ήταν η ζωή του πριν από πέντε χρόνια και πώς είναι σήµερα και θα αποφασίσει αναλόγως.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε πει ότι το εκλογικό αποτέλεσµα θα κριθεί εν πολλοίς από το ποιοι θα ψηφίσουν. Εχετε πείσει τµήµα των αναποφάσιστων ή όσων απείχαν στις ευρωεκλογές;

Μόνο η κάλπη θα έχει την απάντηση σε αυτό. Νοµίζω ότι ο κόσµος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έχει τις διαφωνίες και τις ενστάσεις του για κάποιες επιλογές αντιλαµβάνεται σήµερα ότι το διακύβευµα είναι πολύ µεγαλύτερο από τις επιµέρους διαφωνίες που πιθανόν έχει µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εµείς λοιπόν λέµε κάτι απλό: αν την Κυριακή πάνε στην κάλπη οι πολίτες που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει µε στόχο την ισότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη δίκαιη ανάπτυξη και θέλουν να αποτρέψουν την πιθανότητα να επιστρέψουν ξανά στην απόγνωση της περιόδου Σαµαρά, τότε η µεγάλη ανατροπή θα είναι γεγονός. Είναι δύσκολο το εγχείρηµα, αλλά απολύτως εφικτό.

Λέτε πως η Ν∆ απέφυγε την προγραµµατική αντιπαράθεση, όµως σιγά σιγά το πρόγραµµά της ξεδιπλώνεται. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;

Το πρόγραµµά τους δεν ξεδιπλώνεται, απλά τους ξεφεύγει όταν τους ρωτούν για τα κρίσιµα θέµατα και όχι όταν τους κάνουν αγιογραφίες κάποια φιλικά ΜΜΕ. Και δεν νοµίζω ότι έχει υπάρξει αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που να κρύβει τόσο επιµελώς το πρόγραµµα του. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την άρνησή του για ντιµπέιτ µε τον πρωθυπουργό. Ακόµα και το πρόγραµµα που µοίρασαν στον Τύπο είναι µια προκάτ έκθεση ιδεών στην οποία, για παράδειγµα, δεν αναφέρεται ούτε µία λέξη για το Ασφαλιστικό. Το πραγµατικό πρόγραµµά τους είναι αυτά που λέει η κυρία Ξαφά για τη µείωση των συντάξεων, ο κ. Παπαδηµητρίου για να δοθούν τα 37 δισ. του µαξιλαριού ρευστότητας δώρο στις τράπεζες και φυσικά ο κ. Μητσοτάκης που οι πιο ειλικρινείς στιγµές του είναι όταν αναφέρεται στην ένταση της εργασιακής εκµετάλλευσης ως καινοτοµία: το ξεπερασµένο οκτάωρο, οι συλλογικές διαπραγµατεύσεις ως ιδεοληπτική εµµονή της Αριστεράς, η επταήµερη εργασία. Θα σας έλεγα µάλιστα το εξής: αν κάποιος θέλει να καταλάβει το πρόγραµµα της Ν∆ για την οικονοµία και τις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει µερικά ξεσπάσµατα ειλικρίνειας της κυρίας Μπακογιάννη, ενώ για τα θέµατα της δηµοκρατίας και των ατοµικών δικαιωµάτων τις παρεµβάσεις της παρέας του ΛΑΟΣ, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλεύρη.

Ο κόσµος πάντως, µε βάση τις δηµοσκοπήσεις, δεν δείχνει να συµµερίζεται την ανησυχία σας για την πιθανότητα νίκης της Νέας ∆ηµοκρατίας…

Αυτό -επαναλαµβάνω- θα φανεί στην κάλπη. Είναι δεδοµένο ότι µια µερίδα συµπολιτών µας βλέπει στην πιθανότητα διακυβέρνησης της Ν∆ την πιθανότητα να βελτιώσει τη θέση του. ∆εν είναι πρωτοφανές. 45 χρόνια κόµµα είναι η Ν∆. Εµείς δεν λέµε όσα λέµε για να ανησυχήσουµε τους πολίτες. Εµείς παραθέτουµε την αλήθεια και τα δεδοµένα. Αν στο τέλος της ηµέρας κάποιος θεωρεί ότι, παρά τις τεράστιες ευθύνες της Ν∆ για τη χρεοκοπία της χώρας, τη σκληρή λιτότητα, τη φοροεπιδροµή και τον αυταρχισµό της περιόδου Σαµαρά αλλά και τα όσα καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για περικοπές στις δαπάνες του κοινωνικού κράτους, τη διάλυση της δηµόσιας υγείας, την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, η Ν∆ συνιστά επιλογή για το µέλλον, ο ίδιος θα κρίνει στη συνέχεια αν αυτή η επιλογή ήταν τελικά σωστή ή εσφαλµένη. Εµείς απλά είµαστε εδώ µε τα επιχειρήµατα και τα πεπραγµένα µας για να πείσουµε τους πολίτες, όχι για να σκορπίσουµε τρόµο και ανησυχία. Αυτό άλλωστε ήταν πάντα βασικό χαρακτηριστικό των αντιπάλων µας.

Η Ν∆ διαβεβαιώνει ότι και φοροελαφρύνσεις θα υπάρξουν και τα επιδόµατα θα διατηρηθούν…

Ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να δηµιουργήσει σύγχυση, λέει τα πάντα και τίποτα ταυτόχρονα. Στην αρχή έλεγε ότι οι φοροελαφρύνσεις θα φέρουν ανάπτυξη, τώρα µας λέει ότι η ανάπτυξη θα φέρει φοροελαφρύνσεις. Τον περασµένο Φλεβάρη επέµενε ότι θα κάνει φοροελαφρύνσεις από τον πρώτο µήνα και πριν από µία εβδοµάδα τις µετέθεσε για το 2021-2022 και αφού πρώτα δελεάσει τους Ευρωπαίους και το ∆ΝΤ µε ένα σχέδιο µεταρρυθµίσεων. Αξίζει κανείς να αναρωτηθεί ποιες µεταρρυθµίσεις εννοεί, αφού κάθε φορά αναφέρει την ίδια φράση: περικοπή δαπανών. Ποιες είναι οι δαπάνες όµως, όχι γενικά και αόριστα αλλά συγκεκριµένα: είναι οι µισθοί του ∆ηµοσίου, οι συντάξεις, τα επιδόµατα, η δηµόσια παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια, η άµυνα της χώρας.

Πείτε µου τρεις λόγους για να ψηφίσει ένας πολίτης τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία…

Πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα µνηµόνια και πλέον µπορεί να κυβερνήσει µε το δικό του πρόγραµµα. ∆εύτερον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συνεκτικό πρόγραµµα που θα αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και θα παρέχει ασφάλεια και δικαιοσύνη για όλη την κοινωνία. Τρίτον, γιατί είναι κρίµα να επιστρέψει η Ελλάδα στα χέρια αυτών που τη χρεοκόπησαν και βύθισαν στην απόγνωση έναν ολόκληρο λαό.